Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Tadjikistan

Landinformatie Tadjikistan

Landinformatie Tadjikistan

Wil jij binnenkort naar Tadjikistan reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Tadjikistan. Koning Aap is er trots op als een van de weinige reisorganisaties in Nederland en België een groepsreis naar Tadjikistan in zijn aanbod aan te kunnen bieden, het land wordt nog bijzonder weinig bereisd! Tadjikistan zal voor menigeen niet de eerste bestemming zijn waaraan je denkt voor een verre reis. Het toerisme in het land staat in de kinderschoenen, de infrastructuur is ronduit slecht en de vervoersmogelijkheden en accommodatie zijn eenvoudig. Je dient als reiziger flexibel ingesteld te zijn, zowel lichamelijk als psychisch wordt het zwaar. Als je je dat realiseert en niet bang bent om een beetje af te zien, zul je tijdens een Tadjikistan rondreis écht van het ongerepte land genieten.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Tadjikistan rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Tadjikistan. Bekijk ook onze Tadjikistan reizen en selecteer je favoriete Tadjikistan rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Tadjikistan
In Tadjikistan wonen 9,5 miljoen mensen, waarvan ruim 5 miljoen Tadjieken. De Tadjieken maken 65 procent van de bevolking uit. 25 procent van de bevolking in Tadjikistan bestaat uit Oezbeken. Er is aanzienlijke etnische rivaliteit tussen de twee bevolkingsgroepen. De Tadjieken hebben grote gezinnen, gemiddeld zeven of acht kinderen per gezin. Meer dan 40 procent van de bevolking is jonger dan 14. Het aantal Russen en Oezbeken neemt af door emigratie.

Maak kennis met deze, voor nog velen onbekende, bevolking tijdens onze rondreis door Tadjikistan.
Cultuur Tadjikistan
Wat je direct gaat opvallen tijdens je rondreis door Tadjikistan is de vriendelijkheid en de gastvrijheid van de bevolking. Er zijn niet zoveel buitenlanders in het land en reizigers worden overal verwelkomd. Maar het is ook een diepgewortelde traditie om reizigers met het hoogste respect te ontvangen. Je zult vaak worden uitgenodigd voor de thee; mensen zullen je op straat aanspreken, soms in bijzonder goed Engels. Het is een leuke mogelijkheid om de bewoners op deze manier beter te leren kennen.
Eten en drinken Tadjikistan
Echte Tadjiekse maaltijden zijn o.a. nahud sambusa, kikkererwten in een deegpakketje of nahud shavla, kikkererwtenpap. Bonen met melksoep wordt ook veel gegeten; oshi siyo halav is een unieke kruidensoep. Tuhum barak is een smakelijke eierdeeg ravioli met een sausje van sesamzaad. Chakka is kwark gemengd met kruiden. Het smaakt heerlijk met  een stuk van het platte brood. Kurtob is iets lekkers van het platteland. Het bestaat uit brood, yoghurt, ui en koriander met een roomsausje eroverheen. In Badakshan is er borj - een pikant papje van vlees en graan.

Drinken in Tadjikistan: Thee ofwel ‘tsjaj’ wordt altijd en overal gedronken. Shir chai is een zoutige geitenmelk boterthee. Het is heel populair in het Pamir-gebergte. "Gegarandeerd gaan de haren op je borst er rechtop van staan." Zowel in Hissar als Dushanbe wordt lokaal bier gebrouwen. Toch wordt Russisch importbier zoals Baltika het meest gedronken. In restaurants kun je behalve bier, wijn, wodka en bubbeltjeswijn (shampanski) bestellen. Het beste bubbeltjes mineraalwater is Obi Zulol en Pamir. Dushanbe en Khorog hebben hun eigen colafabrieken. De lokale gefabriceerde cola's en frisdranken zijn erg zoet. RC Cola smaakt het best.
Feestdagen en festivals Tadjikistan
Nationale feestdagen in Tadjikistan zijn: Nieuwjaar (1 januari); Internationale Vrouwendag (8 maart) op deze dag krijgen vrouwen en meisjes cadeautjes, bloemen en kaarten; Dag van de Arbeid (1 mei); Dag van de Overwinning, einde van de tweede wereldoorlog (9 mei); Dag van Nationale Eenheid (27 juni); Onafhankelijkheidsdag (9 september) en Dag van de Grondwet (6 november).

Feest van de lente: Nowruz (21 maart) is een wijdverspreid feest dat vooral in Iran, maar ook in Centraal-Azië gevierd wordt. Het is het feest van het begin van de lente (in Iran ook het begin van het nieuwe jaar). Een paar dagen voor Nowruz is het tijd voor khashar; mensen doen hun best om er voor te zorgen dat alle woningen, steden en dorpen er netje uit zien. Na Nowruz volgen meestal een of twee vrije dagen.

Islamitische feestdagen in Tadjikistan: Daarnaast zijn er een aantal islamitische feestdagen die meestal enkele dagen duren. Omdat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar tien à elf dagen naar voren. Direct na afloop van de vastenmaand ramadan is het Suikerfeest: Aid Saghir, ook wel genoemd Aid al Fitr. Een heel belangrijk religieus feest is Aid al Kabir, het Offerfeest. Iedere familie slacht op rituele wijze een schaap. Premier Moharem is het islamitisch nieuwjaar. De Mouloud viert de geboortedag van de profeet Mohammed.
Fooien Tadjikistan
Het is gebruikelijk een fooi te geven aan gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel. Buiten de steden en in kleine restaurants zijn fooien ongebruikelijk. Verblijf je in een homestay bij mensen thuis dan is het leuk om als aandenken een ansichtkaart, sleutelhanger of iets dergelijks achter te laten.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag.
Land en landschap Tadjikistan
Meer dan de helft van Tadjikistan ligt op 3000 meter hoogte. In het midden van het land heb je de zuidelijke uitlopers van het Tian Shan en Pamir-gebergte. In deze bergketens zijn er een paar hoge pieken, zoals  Koh-i-Somoni (vroeger: Pik Kommunizma), 7495 meter hoog. De Fedchenko-gletsjer, 72 km lang, bestaat uit keihard pakijs bij de Koh-i-Somani. Het is een van de langste gletsjers ter wereld. De dikte is 800 meter. Het westelijk deel van het land bestaat uit laagvlakten. In het noorden wordt het land doorsneden door de ketens van Hissar, Zerafshan en Turkestan - uitlopers van het Tian Shan-gebergte die doorlopen naar Oezbekistan. De bergpieken met sneeuw zijn de bron van een veelheid van snelle stroompjes die uitmonden in de twee belangrijkste rivieren: de Syr Darya (Jaxartes rivier) en de Amu Darya, waarin twee Pamir rivieren samenkomen: de Vakhsh en de Pyanj.

Nationaal park in Tadjikistan: Het Tadjiek (Pamir) Nationale Park, opgericht in 1992, is het grootste van Centraal Azië. Het beslaat liefst 18 procent van het land. Maar er is geen geld voor personeel en natuurbehoud. Dit heeft ertoe bijgedragen dat in het oostelijk Pamir-gebergte het langzaam groeiende tersken struikgewas in een omtrek van 100 km van Murgab is verdwenen, waardoor woestijnvorming is ontstaan. Men probeert het probleem van de houtkap op te vangen door de introductie van zonne-ovens.
Religie Tadjikistan
90 procent van de bevolking is moslim. De meesten zijn soennieten. Een sjiitische minderheid woont in het Pamirgebergte. Een kleine groep is aanhanger van het Russisch-orthodoxe geloof.
Taal Tadjikistan
De Tadjieken spreken Tadjieks, een vorm van het Perzisch (Farsi). Het Tadjieks-Perzisch wordt in het Cyrillisch schrift geschreven. Daarnaast wordt er Russisch en Oezbeeks gesproken.
Weer en klimaat Tadjikistan
In het noorden, midden en zuiden van Tadjikistan kunnen de temperaturen in de zomer oplopen tot boven de 40˚C. De lente heeft een aangenamere temperatuur, maar er kan veel regen vallen. Zuid-Tadzjikistan staat er in deze periode prachtig bij met bloeiende velden. 's Winters kan de temperatuur in de hoofdstad Dushanbe dalen tot rond het vriespunt. In het Pamir-gebergte kan het in de winter streng vriezen. De bergpassen tussen Dushanbe en Khojand zijn gesloten van eind november tot eind mei.

Beste reistijd voor Tadjikistan: De beste periode voor Tadjikistan reizen zijn maart/april en september/oktober. September is de beste tijd voor trektochten. In juni en juli zorgt het smeltwater voor gevaar bij plaatsen om de rivier over te steken.

Klimaattabel Tadjikistan: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

KHOJAND
Maand T max Zon Neerslag T w
Januari 4 4 9 -
Februari 7 5 9 -
Maart 14 5 11 -
April 22 7 10 -
Mei 29 10 9 -
Juni 34 12 4 -
Juli 36 12 3 -
Augustus 34 12 1 -
September 29 10 2 -
Oktober 21 7 5 -
November 13 5 7 -
December 6 4 9 -

DUSHANBE
Maand T max Zon Neerslag T w
Januari 7 4 11 -
Februari 9 4 12 -
Maart 14 5 14 -
April 21 7 13 -
Mei 26 9 11 -
Juni 32 12 5 -
Juli 35 12 4 -
Augustus 34 11 3 -
September 29 10 3 -
Oktober 22 7 6 -
November 16 6 7 -
December 10 4 10 -

KHOROG
Maand T max Zon Neerslag T w
Januari -1 4 3 -
Februari 0 4 8 -
Maart 6 5 7 -
April 15 7 7 -
Mei 20 9 5 -
Juni 26 12 1 -
Juli 29 12 1 -
Augustus 30 11 0 -
September 26 10 0 -
Oktober 17 7 3 -
November 8 6 4 -
December 1 4 6 -

Praktische informatie

Adressen Tadjikistan
Ambassade van Tadjikistan
Generaal Jacqueslaan 16, 1050 Brussel
T 02-6406933
E [email protected]
I https://mfa.tj/en/brussels

Nederland en België hebben geen ambassade of consulaat in Tadjikistan. In noodgevallen kan men zich te wenden tot de Duitse ambassade in Dushanbe of de Nederlandse ambassade in Kazachstan..

Ambassade van Duitsland in Tajikistan
ul. I. Somoni 59/1, 734064 Dushanbe
T (+992) 43-377-3000, (+992) 37-221-21-89
I www.duschanbe.diplo.de
I https://www.auswaertiges-amt.de/en

Ambassade van Nederland in Kazachstan
Kosmonavtov street 62, Renco building 3rd floor, Microdistrict Chubary. 010000 Nur-Sultan
T +77172555450
I https://www.netherlandsandyou.nl
Communicatie Tadjikistan
Tadjikistan beschikt over een mobiel GSM netwerk. Nederlandse en Belgische mobiele telefoonmaatschappijen hebben roaming overeenkomsten met Tadjiekse providers (Tcell, Babilon Mobile, Beeline en Megafon). Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com. De landcode  voor Nederland is +31 en voor België +32. De toegangscode voor Tadzjikistan is +992 (gevolgd door 372 voor Dushanbe).  Houd er rekening mee dat er geen of nauwelijks dekking is in de afgelegen (berg)gebieden.

Internet in Tadjikistan: In de steden zijn internetcafés. De meeste hotels hebben WiFi.
Elektriciteit Tadjikistan
De stroomspanning in Tadjikistan is  220 volt, 50 herz. Men gebruikt de continentale stekker met twee contactpunten. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Tadjikistan gebruikelijk zijn.
Gezondheid Tadjikistan
Vaccinaties voor Tadjikistan worden beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! 
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD!

Reisapotheek voor Tadjikistan: Neem een kleine reisapotheek mee op vakantie naar Tadjikistan, met daarin o.a. jodium, pleisters, zonnebrandmiddel en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. 

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen op je Tadjikistan rondreis is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Preventieve maatregelen voor je Tadjikistan rondreis: 
Bij aankomst in Tadjikistan is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Kijk voor meer informatie op www.gezondopreis.nl.

Hoogteziekte in Tadjikistan: 
Als je tijdens de reis boven de 2500 meter hoogte komt bestaat de kans op hoogteziekte. Door het zuurstofgebrek wordt de ademhaling versneld en adem je meer vocht uit dan normaal. Vandaar dat je veel moet drinken: boven 2500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag! Indien je urine donker van kleur is, drink je te weinig. Hoogteziekte treedt meestal binnen 24-72 uur op na het bereiken van een nieuwe hoogte. Hoofdpijn is het belangrijkste symptoom. Daarnaast kunnen vermoeidheid, misselijkheid, lusteloosheid, apathie, duizeligheid en hartkloppingen voorkomen. Deze klachten mag je nooit bagatelliseren, het kan gaan om longoedeem of hersenoedeem. Deze ernstige vormen, gekenmerkt door o.a. kortademigheid, droge hoest en/of verwardheid, kunnen onbehandeld fataal zijn. Iedereen kan deze ziekte krijgen, óók wie over een goede conditie beschikt.
Als stelregel geldt dat je hoogteziekte kunt voorkomen door het lichaam de gelegenheid te geven te acclimatiseren door boven de 2500 meter iedere dag slechts 300 meter hoger te overnachten. Overdag mag je weliswaar hoger klimmen, maar de hoogte waarop je overnacht is van essentieel belang. Het is belangrijk om bij ernstige klachten naar een lager gelegen plaats af te dalen. Lees voor meer informatie over hoogteziekte het boekje ‘Hoe blijf ik gezond in de hoogte’ (uitgave KIT) of kijk op de website www.hoogteziekte.info.
Bagage en kleding Tadjikistan
We adviseren je om de bagage voor je Tajikistan rondreis mee te nemen in een rugzak of in een weekendtas. Een koffer raden we sterk af. Het gewicht van je bagage kan meestal beperkt blijven tot maximaal twaalf kilo per persoon.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Zo zijn korte broeken, korte rokken en hemdjes taboe in islamitische landen. In de grote steden van Centraal-Azië is het dragen hiervan echter geen probleem.

Het is aan te raden stevige wandelschoenen mee te nemen voor de wandeltochten die we maken in Tadjikistan.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, universeel geldige verloopstekker, reisgids, voldoende fotomateriaal, pet, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en zakmes.
Geldzaken Tadjikistan
De munteenheid is de Tadjiekse somani (TJS). Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 somani. Kijk voor de actuele koers op: www.oanda.com

ATM in Dushanbe: 
In Dushanbe zijn enkele ATM's. Daarbuiten zijn ze dun gezaaid. Je kunt zowel Tadjieks geld opnemen als US dollars (maximaal 200 USD per opname). In een enkel geval kun je van een creditcard gebruik maken.

Veilig pinnen in
Tadjikistan: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Tadjikistan dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. NB: Belgen kunnen hun bankpas in Tadjikistan standaard onbeperkt gebruiken. Belgische banken rekenen Tadjikistan bij Europa.
Openingstijden Tadjikistan
Levensmiddelenwinkels in Tadjikistan zijn open van maandag tot zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Op zondag zijn alle kantoren en sommige winkels gesloten. Het postkantoor is open van maandag - vrijdag van 8.00 - 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 - 17.00 uur.

Shoppen in Tadjikistan: Achter Hotel Tadjikistan in Dushanbe is een bazaar en een straatmarkt. Je kunt er voedsel en handwerkproducten kopen. Daarnaast is er de Shokhmansur Bazaar (ook bekend als Zilyoni) bij Ploshchad Ayni. Op de hoek van Prospekt Rudaki en Ulitsa Ismail Somoni is een souvernirwinkel. Deze bevindt zich onder een kunstgalerij en bevat werk van lokale kunstenaars.
Fotografie Tadjikistan
Tadjikistan is een fotogeniek land, niet alleen vanwege de natuur maar vooral ook vanwege de mensen. Over het algemeen vindt de lokale bevolking het geen probleem om gefotografeerd te worden. Vraag mensen altijd eerst om toestemming als je ze wilt fotograferen. Het is verboden overheidsgebouwen, militairen, militaire objecten, grensposten, vliegvelden e.d. te fotograferen.
Veiligheid Tadjikistan
De veiligheidssituatie in Dushanbe is de laatste jaren verbeterd. In de hoofdstad is tegenwoordig sprake van een levendig straatleven met drukbezochte cafés en restaurants. Ook de criminaliteit is behoorlijk afgenomen. Desondanks is het zaak om zeker ’s avonds bepaalde wijken te mijden. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. In verband met verzekering is het van belang dat je aangifte doet bij de politie.

Reisadvies voor Tadjikistan: Reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in Tadjikistan vind je op www.nederlandwereldwijd.nl of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.
Tijdsverschil Tadjikistan
In de zomer is het in Tadjikistan drie uur later dan in de Benelux. Tijdens de wintertijd is het verschil vier uur met België en Nederland.
Reisdocumenten Tadjikistan

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 30 dagen. 

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0) 23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be


Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

GBAO-permit:
Voor een bezoek aan het Pamir-gebergte in Tadzjikistan is een GBAO-permit vereist. Het permit wordt door Koning Aap aangevraagd. Hier zijn kosten aan verbonden en boek je verplicht bij tijdens het boeken van de reis.