Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Tanzania

Landinformatie Tanzania

Landinformatie Tanzania

Wil jij binnenkort naar Tanzania reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Tanzania. Tanzania biedt de mooiste en meest afwisselende landschappen van Afrika. In de Ngorongoro-krater en in de weidse Serengeti ga je op safari, op zoek naar het uitbundige Afrikaanse dierenleven. Wie ziet als eerste een leeuw, neushoorn of luipaard? Langzaam rijd je over de immense vlaktes, waar zich een schitterend schouwspel van licht, wolken en dieren ontvouwt. Ontelbare zebra’s, gnoes en giraffes lopen er rond. Op de vlakke Ngrorongoro-kraterbodem waan je jezelf in een verloren paradijs. Kuddes antilopen en olifanten, leeuwenfamilies en neushoorns leven naast elkaar op dit kleine gebied. Je maakt kennis met kleurrijke bevolkingsgroepen op marktjes en in dorpen als Mto wa Mbu. Het water aan de parelwitte stranden van Zanzibar is azuurblauw en het koraal nodigt uit voor een heerlijke duik- of snorkeltocht. Tanzania is Afrika in het klein, tijdens onze rondreizen zal het land langzaam je hart veroveren!

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Tanzania rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Tanzania. Bekijk ook onze Tanzania reizen en selecteer je favoriete Tanzania rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Tanzania
Tanzania wordt bewoond door ruim 60 miljoen mensen van meer dan 120 stammen. Het grote aantal stammen leeft in vrede naast elkaar. Een fenomeen dat wordt toegeschreven aan president Nyerere, die het belang van de stam naar de achtergrond schoof en het nationalisme bevorderde door Swahili tot nationale taal te maken. Een groot deel van de bevolking leeft van de landbouw.
Cultuur Tanzania
Tanzanianen zijn nieuwsgierig naar wazungu (het meervoud van mzungu; blanke mensen). De eerste vragen die ze je stellen zullen gaan over je burgerlijke staat, hoeveel kinderen je hebt en naar welke kerk je gaat. De meeste Tanzanianen zullen andersdenkenden respecteren. Zo is het bijvoorbeeld ongepast dat een Tanzaniaanse vrouw bier drinkt in een bar maar van toeristen wordt dit zonder problemen geaccepteerd. Wat minder op prijs wordt gesteld is intimiteit tussen man en vrouw. Hoewel je mannen vaak hand in hand over straat zult zien lopen, is het niet gebruikelijk dat een stelletje dat doet.

Kleding in Tanzania: 
De kledingvoorschriften in Tanzania zijn niet streng, maar shorts, hemdjes en zwemkleding horen op het strand thuis. Naakt of topless zonnen is uit den boze. In gebieden waar moslims wonen dien je knieën en schouders te bedekken. Het dragen van nette (bedekkende) kleding wordt overal in Tanzania gezien als een teken van respect voor de bevolking.
Eten en drinken Tanzania
Toeristenrestaurants in Tanzania hebben vaak een uitgebreide keuze aan internationale gerechten. Wees overigens niet verbaasd als een groot deel van de gerechten op de menukaart niet verkrijgbaar is. Het goedkoopst eet je in lokale restaurantjes. Deze bieden meestal simpele gerechten: ugali (maïspap), chipsi (friet) of wali (rijst) met nyama (vlees), kuku (kip) of samaki (vis). Vegetariërs kunnen vragen naar maharage (bonen) of mboga (groene groente).

Speciale gerechten in Tanzania: Bananen zijn er in Tanzania overal in alle soorten en maten en worden op verschillende manieren bereid. Er is bijvoorbeeld bananensoep, gefrituurde banaan en gekookte banaan, maar ook bananenbier. Populaire snacks zijn chipsi mayai (aardappelomelet), samosa (deegdriehoekje gevuld met vlees of groenten) en mishkaki of nyama choma (gegrilde vleesspies). Aan de kust en op Zanzibar eet men veel vis, kreeft en krab. Typische ‘Swahili gerechten’ worden bereid met kokosmelk. Bij feesten is er altijd pilau, een gekruide rijst.

Drinken in Tanzania: 
Tanzanianen drinken veel thee en, als er geld is, frisdrank en bier. Populaire biermerken zijn Safari, Kilimanjaro, Tusker en Serengeti.
Feestdagen en festivals Tanzania
Belangrijke nationale feestdagen in Tanzania zijn: Zanzibar Revolution Day (12 januari), Kurume Day (7 april), Union Day (26 april), Labour Day (1 mei), Saba Saba (7 juli), Peasants Day (8 augustus), Nyerere Day (14 oktober), Independence Day (9 december) en Boxing Day (26 december).

Religieuze feestdagen: In Tanzania worden zowel de christelijke feestdagen Goede Vrijdag, Pasen en Kerstmis gevierd, als de islamitische feestdagen: Id al Fitr, de feestelijke afsluiting van de vastenmaand ramadan, het Offerfeest en de verjaardag van de profeet.
Fooien Tanzania
In eenvoudige lokale restaurants en bars wordt in Tanzania geen fooi verwacht, in toeristische gelegenheden wel. Ga in restaurants uit van tien procent fooi. Ook kofferdragers, bell-boys, kamermeisjes, chauffeurs van taxi's en busjes, gidsen en mensen die op straat een dienst verlenen, kunnen een fooi goed gebruiken.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 3 euro per reiziger per dag.Voor de chauffeur is dit 2 euro per persoon per dag en voor de bijrijder 1 euro per persoon per dag.
Land en landschap Tanzania
Tanzania is 22 keer zo groot als Nederland en heeft een oppervlakte van 945.087 km², dat is ongeveer 22 keer de oppervlakte van Nederland of 31 keer België. Een zeer bepalend onderdeel van het landschap in Tanzania is de Great Rift Valley. Als gevolg van breuken in de aardkorst ontstonden miljoenen jaren geleden twee kloven die van Ethiopië tot Noord-Tanzania (oostelijk rift) en van Oeganda via West-Tanzania naar Mozambique (oostelijk rift) lopen. De Rift vallei heeft gezorgd voor het vulkanisch gebied waaruit schitterende kraters zijn voortgekomen, de Ngorongoro krater bijvoorbeeld, en voor uitzonderlijk diepe meren als het Tanganyika meer. Tussen de armen van de slenk ligt het Centraal Plateau, een zacht glooiende landschap dat door rotspartijen en eilandbergen wordt onderbroken. In de kom van dit plateau heeft zich het Victoriameer gevormd, het grootste zoetwatermeer van Afrika.

Nationale parken in Tanzania: 
Savanne (steppevegetatie) komt voor in het droge noorden (vlakte van Masai Mara en Serengeti Nationaal Park) en in de zuidelijke hooglanden. De savanne is een van de belangrijkste leefgebieden ter wereld voor zeer veel verschillende soorten grote zoogdieren. Tanzania telt veertien nationale parken en daarnaast nog eens meer dan dertig reservaten. Tanzania´s grote trots is de hoogste berg (Kilimanjaro) en het grootste meer van Afrika (Victoriameer).
Religie Tanzania
Ongeveer 60 procent van de Tanzaniaanse bevolking is christen en 35 procent moslim. Daarnaast hangt een minderheid traditionele natuurgodsdiensten aan. De moslimbevolking woont met name aan de kust en op Zanzibar, 95 procent is daar moslim. Er zijn tal van christelijke kerken waaronder de rooms-katholieke, lutherse, Moraviërs, pinkstergemeenschap en Jehova’s.
Taal Tanzania
Swahili, of Kiswahili zoals de bevolking het zelf noemt, is de nationale taal van Tanzania. Veel stammen kennen daarnaast hun eigen stamtaal. In steden zullen de meeste mensen wat Engels spreken, maar het is zeker handig om wat uitdrukkingen in het Swahili te leren.

Arabische invloed: Swahili is van oorsprong een handelstaal, die ontstond in de late middeleeuwen, toen de Arabieren handel dreven met de Afrikaanse oostkust. De taal heeft de structuur van een Afrikaanse Bantoe taal, maar heeft veel Arabische woorden in haar vocabulaire opgenomen. In de laatste eeuw zijn ook nog verbasteringen van westerse woorden opgenomen; wees dus niet verbaasd als je opeens woorden als aeropleni (vliegtuig), baisikeli (fiets) of shule (school) tegenkomt.

Enkele woorden Swahili
Hallo
Mambo/jambo

Hoe gaat het
Habari?

Antwoord: goed
Nzuri

(Heel erg) bedankt
Asante (sana)

Voor meer woordjes Swahili en uitspraak, download de app ‘google translate’. Lukt het niet om tijdens je rondreis door Tanzania met woorden te communiceren, probeer het dan met plaatjes. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de app ‘Boxo Travel’ of ‘Point it’.
Weer en klimaat Tanzania
Tanzania kent vier seizoenen. In juni, juli en augustus is het er droog en koel. In hoog gelegen gebieden - zoals Serengeti en Ngorongoro - koelt het 's nachts aanzienlijk af.
Van september tot en met december wordt het almaar warmer en van eind oktober tot eind december zijn er korte regens. Van januari tot maart is het warm en droog, maar aan de kust en op Zanzibar is het dan erg benauwd. Van maart tot mei zijn er lange regens en raken de ongeasfalteerde wegen slecht begaanbaar.

Beste reistijd voor Tanzania: 
De relatief koele en droge periode van juni tot oktober en de hete, droge periode vanaf december tot februari zijn de gunstigste perioden voor Tanzania reizen.

Klimaattabel Tanzania: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

ARUSHA

Maand

T max

Zon

Regen

T w

Januari

29

8

12

-

Februari

30

8

12

-

Maart

29

8

15

-

April

26

6

21

-

Mei

24

6

14

-

Juni

23

6

5

-

Juli

23

6

5

-

Augustus

24

7

4

-

September

26

8

3

-

Oktober

28

9

6

-

November

28

8

15

-

December

28

8

15

-


DAR ES SALAAM

Maand

T max

Zon

Regen

T w

Januari

32

8

12

28

Februari

33

8

9

28

Maart

32

7

18

28

April

31

5

24

29

Mei

30

6

18

27

Juni

29

8

8

26

Juli

29

8

8

25

Augustus

29

8

8

25

September

30

8

7

25

Oktober

31

9

10

26

November

31

8

14

27

December

32

8

16

27

Praktische informatie

Adressen Tanzania
Tanzaniaanse ambassade in Nederland
Groot Hertoginnelaan 28, 2517 EG Den Haag 
T 070-2156450
www.nl.tzembassy.go.tz

Tanzaniaanse ambassade in België 

Franklin Rooseveltlaan 72, 1050 Brussel 
T 02-640 65 00  
www.be.tzembassy.go.tz

Nederlandse ambassade in Tanzania
Umoja House, 4e verdieping, Garden Avenue, Dar es Salaam 
T 00 255 22 219 40 00  
I  www.nederlandwereldwijd.nl  

Belgische ambassade in Tanzania
Barack Obama Road 5, Dar es Salaam
T 00 255 22 211 26 88
I  http://tanzania.diplomatie.belgium.be
Communicatie Tanzania
Tanzania heeft een uitgebreid mobiel netwerk. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op: www.bellen.com. Het landnummer van Nederland is +31, van België +32 en van Tanzania +255 .

Mobiel bellen vanuit Tanzania: Als je een simlockvrij toestel hebt kun je ter plekke een prepaid simkaart kopen waarmee je gebruik kunt maken van mobiel internet. Een kaart van 2 gigabyte biedt ruim voldoende voor dagelijks internetgebruik, whatsapp en eventueel bellen via whatsapp. Met een internetkaart ben je niet afhankelijk van wifi. Deze zijn op veel plaatsen verkrijgbaar, in ieder geval bij de belwinkels van Vodacom, Airtel, Smile en Tigo. Informeer welke provider het beste bereik heeft voor de plaatsen die je wilt gaan bezoeken. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.

Internet in Tanzania: De meeste hotels, lodges en restaurants in Dar es Salaam, Arusha en Zanzibar beschikken over WiFi. Soms heb je alleen in de lobby een goede verbinding. Tot slot zijn er de internetcafés waar je kunt skypen, face timen, internetten e.d. Houd er wel rekening mee dat de verbinding vaak minder is dan je gewend bent.
Elektriciteit Tanzania
In Tanzania bedraagt de stroomspanning 230 Volt. In de stopcontacten passen stekkers met platte polen. Nederlandse en Belgische stekkers zijn te gebruiken met een internationale reisstekker of wereldstekker die o.a. bij de ANWB te koop is. Neem ook een zaklantaarn mee voor het geval de stroom uitvalt of er geen stroom is. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Tanzania gebruikelijk zijn.
Gezondheid Tanzania
Vaccinaties voor Tanzania worden beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD!

Preventieve maatregelen voor je reis naar Tanzania: Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Kijk voor meer informatie op www.gezondopreis.nl.

Reisapotheek voor Tanzania: Neem een kleine reisapotheek mee op onze Tanzania reizen met daarin o.a. jodium, pleisters, en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes en condooms. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten, een smeersel met DEET en een geïmpregneerd muskietennet.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Hoogteziekte in Tanzania: Als je de Kilimanjaro gaat beklimmen, weet dan dat boven de 3000 meter hoogteziekte dreigt. Iedereen kan deze ziekte krijgen, ook als je over een goede conditie beschikt. Je kunt hoogteziekte voorkomen door je lichaam de gelegenheid te geven goed te acclimatiseren. Hoofdpijn is het belangrijkste symptoom van hoogteziekte. Daarnaast komen moeheid, misselijkheid, overgeven, hartkloppingen en slapeloosheid voor. Deze klachten mag je nooit bagatelliseren. De ernstige vorm van hoogteziekte, die zich kenmerkt door kortademigheid, droge hoest en verwardheid, kan onbehandeld fataal zijn. Raadpleeg vooraf de website www.hoogteziekte.info.
Bagage en kleding Tanzania
Aangezien je een rondreis Tanzania maakt waarbij je regelmatig je tas in- en uitpakt is het handig om een zachte reistas of een rugzak te gebruiken tijdens je Tanzania rondreis. Geen hardschalige koffer, gezien dit niet handig is in de truck. We raden je aan om maximaal 15 kilo bagage mee te nemen  Je kunt tijdens de reis altijd zelf het één en ander uitwassen. Ook is het in Tanzania vaak mogelijk tegen een vergoeding de was te laten doen. Verder is een klein rugzakje, een zgn. "day-pack", voor je handbagage ook handig.

Wat betreft je kleding en bagage dien je mee te nemen naar Tanzania: luchtige kleding, t-shirts met korte én lange mouwen (in verband met muskieten), minimaal twee-drie lange broeken eventueel met afritsbare pijpen (spijkerbroek droogt langzaam en loopt zwaar!), dikke trui en/of fleece voor tijdens de rijdagen in de truck en voor de koude nachten (in de maanden juli t/m september zijn de nachten op de hoger gelegen gebieden erg koud!), winddicht regenjack en regenkleding, zwemkleding.

Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en makkelijk te wassen is. Het is aan te raden een stel warme en winddichte kleren mee te nemen, want het kan 's avonds behoorlijk afkoelen in Tanzania. De zon is scherp in Afrika dus vergeet niet een hoofddeksel mee te nemen. Over het algemeen loopt men op slippers (ook handig voor het douchen), sandalen of sportschoenen of gewoon wat het lekkerst zit.

We vragen je in je kleding respect te tonen voor de lokale cultuur/religie. De kuststrook van Tanzania en het eiland Zanzibar wordt voornamelijk door moslims bewoond. Schouders en knieën dienen bedekt te zijn. Uit ervaring blijkt dat de kledingregels zeer soepel worden toegepast. In het boekje 'te gast in ' kun je hierover meer lezen. Mocht je twijfelen of nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met onze regio-specialisten.

Denk verder bij het samenstellen van je bagage bijvoorbeeld aan stevige soepele ingelopen wandelschoenen (goed profiel), makkelijke en lichte loopschoenen of (Teva-) sandalen, badslippers, zaklamp, verrekijker, naaigerei, wasmiddel, dagrugzak, universeel geldige verloopstekker, reis- en taalgids, oordopjes, opblaaskussen, voldoende fotomateriaal, reserve fotobatterijen, toiletartikelen, zwemkleding, zonne- en/of reservebril; het dragen van (m.n. harde) contactlenzen is soms moeilijk door het stof (vergeet de contactlensvloeistof niet). Pet of hoofddoek, wekker, schrijfgerei, handdoeken, (linnen) tassen om je kleding schoon te houden en evt. een zakmes.

Gezien je zal kamperen is ook een slaapzak belangrijk (eventueel met lakenzak) en indien gewenst een (opblaas) kussen.

Houd er rekening mee dat plastic tasjes/zakjes strict verboden zijn in zowel Kenia als Tanzania. Zorg er dus voor dat je geen plastic tasjes/zakjes in je ingecheckte én hangbagage hebt zitten. Indien dit wel het geval is, zorg ervoor dat je deze in het vliegtuig achter laat! Houd er rekening mee dat als je bijv. een duty free product koopt onderweg en deze in een plastic tas zit, dat je ook deze tas in het vliegtuig achterlaat. Hetzelfde geldt voor de plastic zip-lock zakjes die je op sommige luchthavens krijgt om je vloeistoffen in te doen in je handbagage, ook deze zakjes mogen niet mee het vliegtuig uit! Het meenemen van plastic zakjes/tassen kan een zeer hoge boete tot gevolg hebben.
Geldzaken Tanzania
De munteenheid in Tanzania is de Tanzanian shilling (Tsh). Er zijn muntstukken van 50, 100 en 200 shilling en biljetten van 500, 1,000, 2,000, 5,000 en 10,000 shilling. Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com. Neem Amerikaanse dollars mee om bijvoorbeeld de entree voor nationale parken te betalen. Je kunt geld wisselen bij wisselkantoortjes en banken. De koers verschilt niet veel. Als je geld gaat wisselen moet je er rekening mee houden dat men alleen nieuwe onbeschadigde US$ biljetten (gedrukt na 2005) accepteert. 

Pinnen in Tanzania: Met Maestro bankpas kun je pinnen bij ATM’s (met logo van Cirrus en/of Maestro) van o.a. Stanbic Bank in Arusha, Dar es Salaam en op Zanzibar. LET OP: het kan voorkomen dat de automaten NIET werken en dat er geen geld in de automaten aanwezig is. Reken er dus niet op dat je altijd en overal kunt pinnen! Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Tanzania dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Je kunt ook pinnen met een creditcard van Visa of Mastercard. Maar daar worden extra kosten voor berekend. Bij luxe hotels en restaurants kun je met creditcard betalen.  

Het wisselen van kleine dollarbiljetten bij de bank gaat moeilijk. Hiervoor adviseren we je biljetten van 20 en 50 US$ mee te nemen. Ondanks dat het gebruik van pinpasjes (Cirrus/Maestro) en creditcards (voornamelijk Visa- en Mastercard) nog zeer moeilijk is, adviseren wij je om dit mee te nemen als vangnet voor onvoorziene uitgaven. Voor Zanzibar geldt: US$ 35 luchthavenbelasting. Neem hiervoor contante dollars mee. We adviseren om een deel van het zakgeldbedrag in euro's mee te nemen en een ander deel in dollars.
Openingstijden Tanzania
Winkels zijn geopend van 8.00 tot 18.00 uur, of later. In de meeste plaatsen is er elke dag markt, zelfs op zondag. Ook kleine winkels zijn in Tanzania vaak op zondag open. De banken zijn geopend van 8.30 tot 15.00 uur op werkdagen en tot 12.00 uur op zaterdag. Het postkantoor (Posta) is in Tanzania op werkdagen geopend van 8.00 tot 12.30 en van 14.00 tot 16.00 uur.

Shoppen in Tanzania: De souvenirwinkels, stalletjes en straatverkopers bieden een ruime keuze aan houtsnij­werk, (half)edelstenen, met de hand beschilderde stoffen en andere nijverheidsproducten. Een leuk souvenir is een kanga, een bedrukte lap stof die de vrouwen als wikkelrok of als draagdoek gebruiken en vaak voorzien is van een Swahili spreekwoord of gezegde. Ook een tingatinga schilderijtje uit Zanzibar is een leuk aandenken.
Fotografie Tanzania
Voor het fotograferen van dieren in de wildparken tijdens je Tanzania rondreis is een telelens van minimaal 200 mm aan te bevelen. Wil je mensen in Tanzania fotograferen, vraag dan altijd eerst om toestemming. Op routes waar veel toeristen komen vragen de Maasai meestal geld voor foto's. Maak niet stiekem foto's, want dat kan tot problemen leiden.

Het is verboden opnames te maken van de nationale vlag, politieagenten, militairen, kazernes, vliegvelden, havens, stuwdammen en dergelijke.
Veiligheid Tanzania
Tanzania is over het algemeen een veilig land. Zoals overal ter wereld moet je met name in grote steden als Dar es Salaam en Arusha goed op je spullen letten, vooral op drukke plaatsen als een markt en een busstation. Geld en andere waardepapieren kun je beter in een kluis in het hotel bewaren dan meenemen op straat. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets naars overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt.

Reisadvies voor Tanzania: Nuttige reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in Tanzania vind je op www.nederlandwereldwijd.nl of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter.
Tijdsverschil Tanzania
In Tanzania is het twee uur later dan in Nederland en België. In de zomertijd bedraagt het tijdsverschil één uur. Geen bijzonder groot verschil, van een jetlag zul je waarschijnlijk geen last hebben.
Reisdocumenten Tanzania

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Tanzania reist moet je paspoort beschikken over tenminste 2 lege visumpagina's tegenover elkaar.

Let op! Een noodpaspoort wordt niet geaccepteerd.

Visum:
Voor deze bestemming kunnen reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit bij aankomst in Tanzania een 'Visa on Arrival' aanschaffen voor een verblijf van maximaal 30 dagen. De prijs van het visum is 50 dollar (onder voorbehoud van wijzigingen). 

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of een 'Visum on Arrival' mogelijk is. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0) 23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


Bewijs van inentingen gele koorts:
Een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts is verplicht wanneer je in de 7 dagen voordat je het land binnenkomt in een ander land hebt gereisd waar gele koorts voorkomt. Houd hier rekening mee wanneer je verschillende Afrikaanse landen zou combineren.