Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Turkmenistan

Landinformatie Turkmenistan

Landinformatie Turkmenistan

Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Turkmenistan voor jouw Turkmenistan reizen. Als bestemming kan Turkmenistan zich (nog) scharen onder de onontdekte landen. Toeristen komen er maar heel weinig, maar dat betekent niet dat er weinig te zien is. De hoofdstad Ashgabat is een wat vreemde mix van rijkdom die voortkomt uit de gas- en olierijkdom van het land en de persoonlijkheidscult die bij Turkmeense presidenten lijkt te horen. Denk aan veel gouden standbeelden en bijzondere monumenten. De Karakumwoestijn beslaat rum 70% van het land en is een schatkist aan bijzondere plekken. Of je nu gaat overnachten bij de gaskrater die de nacht al tientallen jaren rood doet kleuren, op bezoek gaat bij traditioneel geklede nomaden of de ruïnes van legendarische steden uit de oudheid wilt bezoeken, Turkmenistan zal niet teleurstellen.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Turkmenistan rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Turkmenistan. Bekijk onze Turkmenistan reizen en selecteer je favoriete Turkmenistan rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Turkmenistan
Turkmenistan telt ruim 6 miljoen inwoners. 45 procent van de bevolking woont in de stad.

Bevolkingsgroepen van Turkmenistan: De bevolking bestaat voor 75 procent uit Turkmenen, 10 procent Russen, 9 procent Oezbeken, 2 procent Kazachen en verder Azeri en Iraniërs. De Turkmenen zijn van oorsprong een nomadenvolk. Na het afschaffen van de dubbele nationaliteit in 2003 zijn veel Russen vertrokken uit Turkmenistan.
Cultuur Turkmenistan
Turkmenen zijn in hun hart nog steeds nomaden. Nomaden regels domineren het huiselijk leven, in het bijzonder de wijze waarop gasten behandeld moeten worden. Als je een huis bezoekt, krijg je overweldigend veel belangstelling. Je krijgt soms een jonger gezinslid toegewezen die moet zorgen dat je het goed naar je zin hebt.

Kleding in Turkmenistan: Wat betreft kleding zie je in Turkmenistan een groot verschil tussen platteland en stad. In de steden dragen de mensen vooral westerse kleding. Maar daarbuiten dragen de vrouwen vaak fleurige jurken en de mannen een telpek, het traditionele hoofddeksel van schapenwol.
Eten en drinken Turkmenistan
Zoals in andere Centraal-Aziatische landen staan plov (rijst, schapenvlees, uien, wortelen en rozijnen) en sjaslik vaak op het menu. Plov wordt bereid met katoenzaadolie. Daarom ruikt het zo speciaal. Sjaslik smaakt het best als het wordt gekookt op de takken van een saxaul struik die in de woestijn groeit. Andere favoriete hapjes: samsa (samosa, vleesballetjes in deeg) en een variant van een vleespasteitje, maar dan groter en rond met de naam fitchi.

Specialiteiten in Turkmenistan: Een typisch Turkmeense maaltijd is dograma, gemaakt van brood, gekookt vlees en uien. Een soep die vaak gegeten wordt is chorba, soep van gekookt schaap met aardappel, wortelen en knolraap, elders in de regio ook wel shorpa genoemd. Ook manti, gestoomde noedels, is een populair gerecht. Brood, cörek, is rond en plat en smaakt het lekkerst als het net uit de oven komt.

Drinken in Turkmenistan: Mineraalwater is in Turkmenistan overal verkrijgbaar. Bier en wodka worden veel gedronken. Wat bier betreft zijn de merken Berk en Zip het meest populair.
Feestdagen en festivals Turkmenistan
Nationale feestdagen in Turkmenistan zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari); Remembrance Day (12 januari); Vlaggendag (19 februari), verjaardag van de president; Internationale vrouwendag (8 maart); Paardendag (27 april); dag van de Overwinning (9 mei), Dag van ‘Revival & Unity’ (18 mei); Dag van het gedicht Magtymguly (19 mei); Tapijtendag (25 mei of de laatste zondag in mei), Dag van de verkiezingen van de eerste president (21 juni), Meloendag (10 juli); Turkmenbashi Dag ( 14 juli); Dag van de herinnering van aardbeving in 1948 ( 6 oktober);Onafhankelijkheidsdag (27-28 oktober); Studenten jongerendag (17 november); Brooddag (30 november); Goede burendag (7 december); Neutraliteitsdag (12 december). 

Feest van de lente: Nowruz Bayram (21-22 maart) is een wijdverspreid feest dat vooral in Iran, maar ook in Centraal-Azië gevierd wordt. Het is het feest van het begin van de lente (in Iran ook het begin van het nieuwe jaar). Een paar dagen voor Nowruz is het tijd voor khashar; mensen doen hun best om er voor te zorgen dat alle woningen, steden en dorpen er netje uit zien. Na Nowruz volgen meestal een of twee vrije dagen.

Islamitische feestdagen in Turkmenistan: Daarnaast zijn er een aantal islamitische feestdagen die meestal enkele dagen duren. Omdat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar tien à elf dagen naar voren. Direct na afloop van de vastenmaand Ramadan is het Suikerfeest: Aid Saghir, ook wel genoemd Aid al Fitr. Een heel belangrijk religieus feest is Aid al Kabir, het Offerfeest. Iedere familie slacht op rituele wijze een schaap. Premier Moharem is het islamitisch nieuwjaar. De Mouloud viert de geboortedag van de profeet Mohammed. 

Fooien Turkmenistan
Hotelpersoneel, chauffeurs en gidsen in Turkmenistan zullen een kleine fooi op prijs stellen. In de restaurants kan het bedrag afgerond worden. Soms zetten (duurdere) restaurants tien tot vijftien procent servicekosten op de rekening.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag.
Land en landschap Turkmenistan
Turkmenistan heeft een oppervlakte van 488.100 km² (12 maal Nederland; 16 maal België). Turkmenistan bestaat voor het grootste gedeelte uit de Karakumwoestijn (zwarte woestijn met zandduinen). Alleen het Kopet Dag gebergte langs de grens met Iran, en het Karabilplateau langs de grens met Afghanistan liggen boven de 500 meter. Het gebied langs de Kaspische Zee ligt beneden de zeespiegel. De rivieren Murgab en de Hari Rud lopen dood in de woestijn.
Religie Turkmenistan
Turkmenen zijn bijzonder religieus. Hun traditionele animistische geloof heeft zich vermengd met de islam. Moskeeën en mausolea zijn vaak versierd met animistische symbolen zoals slangen en ramshoorns. Pelgrims hebben soms een klein kribbetje om hun hals hangen, ten teken dat zij graag een kind wensen. Naast een overgrote meerderheid van moslims is er een minderheid die Russisch-Orthodox is.
Taal Turkmenistan
Turkmeens is de officiële staatstaal van Turkmenistan. De taal hoort tot de Turkse taalgroep. In Turkmenistan spreekt bijna iedereen ook Russisch. Mensen die werkzaam zijn in het toerisme spreken vaak Engels.
Weer en klimaat Turkmenistan
Turkmenistan heeft een landklimaat. De zomers zijn extreem warm en de winters erg koud. De neerslag is over het algemeen het hele jaar door gering.

Beste reistijd voor Turkmenistan: De beste periode voor een rondreis Turkmenistan is het voorjaar (april-mei) en najaar (september-oktober).

Klimaattabel Turkmenistan: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

ASHGABAT
Maand T max Zon Neerslag T w
Januari 7 4 8 -
Februari 9 5 9 -
Maart 15 5 12 -
April 23 7 12 -
Mei 30 9 9 -
Juni 35 11 3 -
Juli 38 12 2 -
Augustus 36 11 1 -
September 31 10 2 -
Oktober 23 7 5 -
November 16 6 6 -
December 10 4 7 -

TURKMENABAT
Maand T max Zon Neerslag T w
Januari 7 4 7 -
Februari 10 5 6 -
Maart 16 6 7 -
April 25 8 6 -
Mei 31 10 3 -
Juni 36 13 0 -
Juli 37 13 0 -
Augustus 35 12 0 -
September 30 11 1 -
Oktober 23 8 3 -
November 16 6 4 -
December 9 4 7 -

Praktische informatie

Adressen Turkmenistan
Turkmenistan heeft geen ambassade in Nederland.

Ambassade van Turkmenistan in België

Generaal Jacqueslaan 15, 1050 Brussel
T +32 2 648 18 74
I [email protected]

Nederland heeft geen consulaat in Turkmenistan.
De bevoegde ambassade bevindt zich in Moskou.
I www.nederlandwereldwijd.nl

Belgie heeft geen consulaat in Turkmenistan.
De bevoegde ambassade bevindt zich in Azerbaijan.
I http://azerbaijan.diplomatie.belgium.be

 

Bagage en kleding Turkmenistan
We adviseren je om de bagage voor je Turkmenistan rondreis mee te nemen in een rugzak of in een weekendtas. Een koffer raden we sterk af. Het gewicht van je bagage kan meestal beperkt blijven tot maximaal twaalf kilo per persoon.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Zo zijn korte broeken, korte rokken en hemdjes taboe in islamitische landen. In de grote steden van Centraal-Azië is het dragen hiervan echter geen probleem.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, universeel geldige verloopstekker, reisgids, voldoende fotomateriaal, pet, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en zakmes.
Communicatie Turkmenistan
Iedere vorm van communicatie wordt gecontroleerd door de regering. Zelfs je ansichtkaarten worden bekeken alvorens ze voor verder transport ter beschikking worden gesteld.

Telefoneren in Turkmenistan: Turkmenistan beschikt over eem mobiel GSM netwerk. Informeer bij je provider of deze een overeenkomst heeft met een van de Turkmeense Telecombedrijven (MTS en TM Cell).  Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com. Het internationale landennummer van Nederland is +31, van België +32 en van Turkmenistan +993. Houd er rekening mee dat alle uitgaande telefoontjes afgeluisterd kunnen worden, dus wees voorzichtig.

Internet in Turkmenistan: Buiten Ashgabat is internet een onbekend iets en zelfs in de stad zelf is het iets voor de geprivilegieerden. Houd er rekening mee dat uitgaande e-mails bekeken kunnen worden. De regering blokkeert bepaalde websites. In lobby’s van de meeste hotels is WiFi.
Elektriciteit Turkmenistan
De netspanning in Turkmenistan is 220 volt. Er komen soms stroomstoringen voor en de netspanning kan wisselen, waardoor gevoelige apparatuur kan beschadigen. Reserve batterijen en een verloopstekker zijn aan te raden. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Tukmenistan gebruikelijk zijn.
Fotografie Turkmenistan
In Turkmenistan is het strikt verboden om tijdens je Turkmenistan rondreis alles wat met de president te maken heeft te fotograferen. Omdat alle gebouwen en pleinen voorzien zijn van zijn afbeelding, blijft er helaas weinig te fotograferen over. Vraag van te voren altijd aan je gids of reisbegeleider of je bepaalde beelden of mensen op de foto mag zetten.
Geldzaken Turkmenistan
De Turkmeense munteenheid is de nieuwe manat (TMM). Er zijn biljetten van 1,5, 10,50,100 en 500 manat. Kijk voor de dagkoers op: www.oanda.com.

Betalen in Turkmenistan: In Turkmenistan kun je eigenlijk alleen terecht met contante Amerikaanse dollars. In winkels of hotels kun je contante dollars vaak tegen een goede koers wisselen. Contante Amerikaanse dollars die gedrukt zijn na 2004 zijn het makkelijkste in te wisselen, gevolgd door contante euro’s. Zorg in ieder geval voor voldoende cash dollars in kleine coupures. Dollarbiljetten moeten er ook goed uitzien: verfrommeld, oud papiergeld wordt geweigerd.
Gezondheid Turkmenistan
Vaccinaties voor Turkmenistan worden beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be

Vaccineren bij je thuis! 
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD!

Reisapotheek voor Turkmenistan: Neem een kleine reisapotheek mee op je vakantie naar Turkmenistan, met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. 

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen op je Turkmenistan rondreis is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
Openingstijden Turkmenistan
Winkels, postkantoren en kantoren in Turkmenistan zijn geopend van 9.00 tot 18.00 uur. Tussen de middag zijn de meeste zaken gesloten. De bazaars en warenhuizen in de grotere steden zijn meestal langer open. De Tolchuka bazaar in Ashgabat is in het weekend geopend van 8.00 - 14.00 uur. Musea zijn geopend van 10.00-17.00 uur. In verband met het vrijdaggebed sluiten winkels en bazaars op donderdag vaak rond 14.00 uur.

Shopping in Turkmenistan: Aan de rand van Ashgabat vind je de oosterse Altyn Asyr bazaar, de grootste markt van Turkmenistan met meer dan 2000 winkeltjes. Zij verkopen sieraden, handwerk en allerhande gebruiksvoorwerpen. Ook zijn er volop eettentjes. Deze markt is in 2011 geopend en is in de plaats gekomen van de befaamde Tolchuka bazaar die afgebroken is.
Reisdocumenten Turkmenistan

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal 6 maanden geldig is en beschikt over tenminste 2 lege visum pagina’s tegenover elkaar.
 
Visum:
Voor deze bestemming regel je het visum bij aankomst in Turkmenistan. Het is een 'visum on arrival' voor 10 dagen. Deze ontvang je op de luchthaven na betaling en het tonen van de fysieke uitnodigingsbrief. Voor Nederlandse reizigers zijn de visumkosten 85 USD en voor Belgische reizigers 75 USD (de prijzen zijn onder voorbehoud). Het visum dien je cash te betalen. De uitnodigingsbrief ontvang je uiterlijk 2 weken voor vertrek van ons. Heb je deze niet ontvangen? Neem dan gelijk contact met ons op want de uitnodigingsbrief is essentieel voor het visum. Het is erg belangrijk dat je de uitnodigingsbrief zelf uitprint en meeneemt. 

Voor Turkmenistan moet er naast het visum ook een permit gekocht worden van 14 USD (onder voorbehoud). Dit betaal je cash aan de grens. Voor de permit zijn ook 2 kleuren pasfoto's nodig.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0) 23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Meer aanvullende informatie is terug te vinden onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen

Tijdsverschil Turkmenistan
In onze zomertijd is het in Turkmenistan drie uur later dan in de Benelux. In de winter bedraagt het verschil vier uur.
Veiligheid Turkmenistan
Over het algemeen is Turkmenistan redelijk veilig voor reizigers. Wel kun je te maken krijgen met corrupte douanebeambten en politieagenten. In Ashgabat moet je ervan uitgaan dat er op iedere straathoek een politieman, vaak undercover, staat die nauwgezet in de gaten houdt wat toeristen doen. Wees hier vooral voorzichtig met fotograferen.

Reisadvies voor Turkmenistan: Nuttige reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in de verschillende regio’s van Turkmenistan vind je op www.nederlandwereldwijd.nl of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.