Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Verenigde Arabische Emiraten

Landinformatie Verenigde Arabische Emiraten

Landinformatie Verenigde Arabische Emiraten

Wil jij binnenkort naar de Verenigde Arabische Emiraten reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Verenigde Arabische Emiraten. Zeven Emiraten, waaronder Dubai, vormen samen de Verenigde Arabische Emiraten. Dubai is een bestemming vol opmerkelijkheden. Zo staan gigantische wolkenkrabbers en “over the top” luxueuze hotels naast prachtige moskeeën. Al deze overdadigheid gaat over in een droge zandwoestijn. Het oude stadscentrum van Dubai kent ook kleurrijke souks waar je je vaardigheden op het gebied van afdingen kunt uitproberen. Reizen door de Verenigde Arabische Emiraten is een reis vol fascinerende tegenstrijdigheden.

Als specialist helpen we je graag verder met het regelen van jouw Verenigde Arabische Emiraten rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Verenigde Arabische Emiraten. Bekijk ook onze Verenigde Arabische Emiraten reizen.

Achtergrond informatie

Bevolking Verenigde Arabische Emiraten
Dubai (3,3 miljoen inwoners) maakt deel uit van de VAE (Verenigde Arabische Emiraten). Het emiraat is dankzij de oliewinning een van de rijkste landen ter wereld. Daarnaast wordt veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van de toeristische sector. Het grootste hotel ter wereld bevindt zich in Dubai.

Bevolking van de Verenigde Arabische Emiraten: De bevolking van de VAE (10 miljoen inwoners) bestaat voor een groot deel uit buitenlanders met een permanente verblijfsvergunning. Daarnaast ruim 1 miljoen mensen met een tijdelijke werkvergunning. Onder hen veel gastarbeiders uit het Indiase subcontinent, de Filippijnen en Indonesië.

Maak kennis met de bevolking van Dubai en zijn cultuur tijdens een Dubai rondreis.
Cultuur Verenigde Arabische Emiraten
Kleding in de Verenigde Arabische Emiraten: Het dragen van verzorgde kleding in de Verenigde Arabische Emiraten wordt op prijs gesteld. Voor mannen betekent dit in het openbaar geen korte broeken, dit wordt gezien als kleding voor kinderen. Korte broeken zijn wel gangbaar op het strand of tijdens het sporten. Verder géén hemdjes, maar liever overhemden en T-shirts met korte mouw. Bij vrouwen wordt het ook gewaardeerd als er niet te veel bloot zichtbaar is. Broeken, rokken en jurken over de knie of tot op de kuit zijn prima. Het bedekken van de schouders is gepast.

Moskeebezoek in de Verenigde Arabische Emiraten: Doorgaans is het niet-moslims verboden om moskeeën te bezoeken.
Eten en drinken Verenigde Arabische Emiraten
In Dubai zijn alle internationale keukens vertegenwoordigd, je vindt tijdens je Dubai rondreis eenvoudige Indiase eettentjes, maar ook luxueuze Japanse restaurants.
Feestdagen en festivals Verenigde Arabische Emiraten
Op 30 november is het de dag van de Martelaren en op 2 en 3 december wordt de oprichting van de Verenigde Arabische Emiraten gevierd.

Religieuze feestdagen in VAE: Daarnaast kent Dubai een aantal islamitische feestdagen die meestal enkele dagen duren. Omdat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar tien à elf dagen naar voren. Een heel belangrijk religieus feest is Aid al Kabir, het Offerfeest. Iedere familie slacht op rituele wijze een schaap. Premier Moharem is het islamitisch nieuwjaar. De Mouloud viert de geboortedag van de profeet Mohammed. Direct na afloop van de vastenmaand ramadan is het Suikerfeest: Aid Saghir, ook wel genoemd Aid al Fitr.
Fooien Verenigde Arabische Emiraten
Het geven van een fooi in de Verenigde Arabische Emiraten is gebruikelijk. Dit geldt zeker voor kofferdragers, gidsen en chauffeurs van groepen. Het is minder gebruikelijk om een fooi te geven aan taxichauffeurs of aan personeel in eenvoudige eetgelegenheden. Als er geen servicekosten op de rekening staan, is een fooi van tien procent in een groter hotel gebruikelijk.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag.
Land en landschap Verenigde Arabische Emiraten
De Verenigde Arabische Emiraten (soms kortweg genoemd: Emiraten of VAE) bestrijkt een oppervlakte van 83.600 km². Dat is iets meer dan Nederland en België samen. De vereniging omvat een zevental emiraten, namelijk Abu Dhabi (hoofdemiraat), Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah. De Emiraten zijn rijk aan olie, maar tussen de verschillende emiraten is deze olie ongelijk verspreid. Abu Dhabi is verreweg het grootst qua oppervlakte (67.340 km²) en bezit ook verreweg de meeste olie. Dubai heeft een oppervlakte van 4114 km² (kleiner dan de Nederlandsse provincie Noord-Brabant).

Landschap van de Verenigde Arabische Emiraten: Het landschap van Dubai is een grote woestijn. Vegetatie is vrijwel alleen mogelijk door irrigatie en zul je tijdens je Dubai rondreis ook niet veel zien.
Religie Verenigde Arabische Emiraten
De belangrijkste religie van Dubai (en de totale Verenigde Arabische Emiraten) is de islam, de staatsgodsdienst. De bevolking hangt overwegend de soennitische islam aan. Er zijn verder belangrijke sjiitische, christelijke (9 %) en hindoeminderheden (15 %).
Taal Verenigde Arabische Emiraten
De officiële taal in de Emiraten is het Arabisch. Over het algemeen spreken bewoners van Dubai redelijk goed Engels, zeker in het toeristische centrum. Het spreken van een paar woorden Arabisch tijdens je Dubai rondreis wordt bijzonder gewaardeerd.
Weer en klimaat Verenigde Arabische Emiraten
Beste reistijd voor Dubai: De beste periode voor Dubai reizen is tussen november en april. In deze tijd schommelt de temperatuur overdag tussen 25 en 30 graden, en kan in de nacht dalen tot 15 graden. Vanaf mei tot en met augustus is het klimaat heet en vochtig, waarbij de temperatuur oploopt tot tegen de vijftig graden met een luchtvochtigheid van 95 graden.

Klimaattabel Dubai: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

DUBAI

Maand

T Gem

Zon

Regen

T W

Januari 

24 

23 

Februari 

25 

23 

Maart 

28 

24 

April 

33 

10 

25 

Mei 

37 

11 

29 

Juni 

39 

11 

31 

Juli 

41 

10 

32 

Augustus 

42 

10 

33 

September 

40 

10 

32 

Oktober 

35 

10 

31 

November 

31 

28 

December 

26 

25 

Praktische informatie

Adressen Verenigde Arabische Emiraten
Ambassade van de VAE in Nederland
Churchillplein 6 C, 2517JW 's-Gravenhage
T  070-3384370
https://www.rijksoverheid.nl

Ambassade van de VAE in België
Kolonienstraat 11, 1000 Brussel
T 02-6406000
I https://www.belgische-ambassade.com

Nederlandse ambassade in Dubai
Centro Capital Centre, Office Tower - Bldg no. 11, 14th floor, Al Khaleej Al Arabi Street, (ADNEC area) Abu Dhabi
T +971 2 6321920
T +971 2 6958000 (24/7 bereikbaar)
I: www.nederlandwereldwijd.nl

Nederlands consulaat-generaal in Dubai
Al Habtoor Business Tower, 31 verdieping, Dubai Marina
T +971 4 440 7600
I https://www.nederlandwereldwijd.nl

Belgische ambassade Abu Dhabi
Capital Plaza Office Tower, 8ste verdieping, Corniche, Abu Dhabi
T +971 2 410 02 00
T +971 50 441 34 60 (noodnummer buiten de openingsuren)
https://unitedarabemirates.diplomatie.belgium.be/nl
Communicatie Verenigde Arabische Emiraten
In het openbaar kun je telefoneren vanuit telefoonkantoren. Telefoonkaarten zijn verkrijgbaar in (kruideniers)winkels, tankstations en postkantoren. Vanuit hotels is internationaal bellen relatief duur. Goedkope tijden zijn tussen 21.00-7.00 uur, op vrijdag en sommige feestdagen. De landencode van Nederland is +31, van België +32 en van VAE +971.

Mobiel bellen in VAE: VAE beschikt over een goed mobiel netwerk. Informeer voor vertrek bij je provider of die een roaming overeenkomst heeft met een  maatschappij in Dubai en wat de kosten zijn. Een uitgebreid overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com. Wanneer je een simlock vrij toestel hebt is het voordelig om ter plekke een SIM-kaart plus prepaid opwaardeerkaart aan te schaffen. Deze kun je kopen in winkelcentra of op het vliegveld. Vraag een medewerker de SIM-kaart te activeren. Belangrijkste telecombedrijven in de Emiraten zijn Etisalet en Du.

Internet in VAE: Het centrum van Dubai is grotendeels WiFi zone. Daarnaast zijn er in Dubai volop cafés en restaurants met gratis WiFi. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.
Elektriciteit Verenigde Arabische Emiraten
De netspanning in de Verenigde Arabische Emiraten is 220 volt. Een universele adapter komt tijdens je Dubai rondreis altijd van pas. Adapters zijn ook te koop in hotelwinkels en supermarkten. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in de VAE gebruikelijk zijn
Gezondheid Verenigde Arabische Emiraten
Inentingen voor de Emiraten zijn niet verplicht. Voor informatie over eventuele vaccinaties verwijzen we naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), zie www.lcr.nl. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be. Voor een advies op maat wordt je aangeraden vier tot zes weken voor vertrek contact op te nemen met je huisarts, GGD of Vaccinatiecentrum. Laat altijd de geplande reisroute zien.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Bescherming tegen de hitte op Dubai: De straling van de zon is krachtig in de Emiraten. Houd daar rekening mee als je gaat zonnen. Zorg voor een hoge zonnebrandfactor, gedegen zonnebril en hoofdbedekking. Contactlensdragers kunnen last krijgen van stof en zand, neem daarom altijd een reservebril mee. In de hitte verlies je ongemerkt veel vocht. Meer water drinken dan in Nederland is aan te bevelen, extra zout doet vaak ook goed. Over het algemeen zijn warme dranken beter voor je maag dan ijskoude. Kijk voor meer informatie op www.gezondopreis.nl.
Geldzaken Verenigde Arabische Emiraten
De munteenheid van de Emiraten is de VAE dirham (AED), soms ook wel Dubai dirham genoemd.  Voor de actuele koers kijk je op www.oanda.com.

Pinnen in VAE: In de Emiraten vind je in het centrum van Dubai veel banken en wisselkantoren. Ook zijn er overal pinautomaten. Geld wisselen op het vliegveld is erg onvoordelig.

Veilig pinnen in
VAE: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Dubai dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. 
Openingstijden Verenigde Arabische Emiraten
Het weekeinde in de Emiraten valt op donderdag en vrijdag, de private sector werkt vaak nog tot donderdagmiddag 13 uur. De meeste winkels in Dubai zijn doordeweeks van zaterdag tot en met donderdag geopend van 8 tot 13 uur, tussen de middag gesloten en van 16 tot 19 uur geopend. Vrijdags meestal gesloten. Winkelcentra zijn ook in het weekeinde tot ’s avonds laat (21 uur) open, grote supermarkten vaak tot middernacht. Restaurants zijn tussen de middag geopend van 11.30 tot 14 uur en van 17 uur tot middernacht, en vrijdagochtend doorgaans gesloten.

Shoppen in Dubai: Dubai heeft enorme, overdekte winkelcentra zoals de Dubai Mall, Mall of the Emirates en The Galleria waar je uitgebreid kunt shoppen op je rondreis Dubai. Van de souks is de goudsouk de bekendste. Hier is afdingen gebruikelijk.
Fotografie Verenigde Arabische Emiraten
Wil je mensen fotograferen in de Verenigde Arabische Emiraten, vraag dan vooraf altijd om toestemming. Het kan soms verrassingen opleveren: een gesluierde dame die het prima vindt, terwijl een oudere man vriendelijk bedankt voor de eer. Het is niet gebruikelijk mensen voor een foto te betalen. Het is verboden om foto’s van vliegvelden, kazernes e.d. te maken.
Veiligheid Verenigde Arabische Emiraten
De Emiraten zijn naar Europese maatstaven veilige bestemmingen die nauwelijks criminaliteit kennen. Uiteraard is het wel zaak om op je waardevolle spullen te letten. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets naars overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt.

Reisadvies voor de Emiraten: Nuttige reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in de Emiraten vind je op www.nederlandwereldwijd.nl of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter.
Tijdsverschil Verenigde Arabische Emiraten
Het tijdsverschil met Dubai is in de winter 3 uur. In de zomer is het er twee uur later dan in Nederland en België.
Reisdocumenten Verenigde Arabische Emiraten

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort of identiteitskaart dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Dubai reist met een paspoort moet deze beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor deze bestemming is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit 
geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0) 23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.