Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Botswana

Landinformatie Botswana

Landinformatie Botswana

Wil jij binnenkort naar Botswana reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Botswana. Het grootste gedeelte van Botswana wordt gevormd door de Kalahari-woestijn, die bewoond wordt door onder andere leeuwen, bavianen, hyena’s en gazellen. Maak in de vruchtbare Okavango Delta een tocht door het riet in een ‘mokoro’ (een uitgeholde boomstam). Wie weet ontmoet je hier wel giraffes en zebra’s… Reizen door Botswana is een waar avontuur. Botswana kent ook meerdere nationale parken, waaronder het Chobe Nationaal Park. Hier is een boottocht bij zonsondergang een onvergetelijke ervaring; het silhouet van een kudde olifanten wordt omringd door een warme rood/oranje gloed. Reizen door Botswana is een unieke ervaring!

Als specialist helpen we je graag verder met het regelen van jouw Botswana vakantie. In het linker menu vind je alle informatie over het land Botswana. Bekijk verder onze Botswana reizen en selecteer je favoriete Botswana rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Botswana
Botswana is met 2,2 miljoen mensen en een bevolkingsdichtheid van 3,7 inwoner per km² (in Nederland is dat 482, België 342) een zeer dunbevolkt land. Het is één van de meest verstedelijkte samenlevingen van Afrika.

Bevolkingsgroepen van Botswana: Het grootste deel van de bevolking (80 procent) hoort tot de Tswana. Andere bevolkingsgroepen zijn de Kalanga en Basarwa. De blanken vormen nog geen half procent van de totale bevolking. In Botswana wordt voor de namen van een stam het voorvoegsel 'Ba' gezet. Tswana wordt Batswana. De benaming van het land verwijst naar de naam van de vroegere stam.
Cultuur Botswana
De verschillen tussen het moderne stadsleven en het traditionele platteland in Botswana zijn groot. Terwijl de Botswaanse steden haast Europees aandoen, lijkt er op het platteland weinig veranderd. Daar dient de kgotla, de dorpsvergaderplek onder een boom ook vandaag de dag als ontmoetingsplaats. De bijeenkomst wordt doorgaans opgeluisterd met gezang. Mocht er tijdens je aanwezigheid een bijeenkomst plaatsvinden, gedraag je dan respectvol.
Eten en drinken Botswana
De gerechten in Botswana zijn een mengelmoes van de traditionele en de Engelse keuken. De braai (barbecue) is erg populair. Er wordt sowieso veel vlees, met name rundvlees en wild, gegeten. In Botswana is veel minder fruit dan in de omliggende landen omdat het land te droog en zanderig is. Alles wordt geïmporteerd vanuit Zuid-Afrika. In de grote steden vind je tijdens je Botswana rondreis restaurants met een internationale keuken: van goedkope pizzarestaurants en snackbars, hele dure exclusieve restaurants, Indiase restaurants tot restaurantjes, waar je lekkernijen als struisvogel- en krokodillenvlees kunt eten. Kraanwater kun je beter niet drinken in Botswana, mineraalwater is overal te koop.
Feestdagen en festivals Botswana
Naast Nieuwjaar en christelijke feestdagen (Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Kerstmis) kent Botswana een aantal nationale feestdagen: Dag van de Arbeid (1 mei), Seretse Khama Day, ter herdenking van de eerste president van Botswana (1 juli), Presidentsdag (16 juli), Dag na Presidentsdag (17 juli), Botswanadag (30 september), Dag na Botswanadag (1 oktober), Goodwill Day (26 december).
Fooien Botswana
De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 2 à 3 euro per reiziger per dag.
Land en landschap Botswana
Botswana is een land met weinig reliëf. Het bestaat voor een groot deel uit een hoogvlakte op zo’n 1000 meter. De savanne loopt geleidelijk over in de Kalahari-woestijn. De Okavango delta is ontstaan doordat de rivier de Okavango vastliep in de Kalahari. Het reusachtig moerasland is een uniek natuurgebied met een rijke flora en fauna wat zeker een bezoekje waar is tijdens je Botswana rondreis.
Religie Botswana
Grofweg 70 procent van de Botswanen noemt zich christen. Maar in hun christelijk geloof zijn elementen uit de traditionele godsdiensten, met name voorouderverering, terug te vinden. Het overige deel van de bevolking is animist.
Taal Botswana
In Botswana speelt Engels een belangrijke rol. Het is de officiële taal waarin vanaf de vijfde klas van de lagere school les wordt gegeven. In de dagelijkse praktijk spreekt negentig procent van de bevolking een Bantoetaal, het Tswana.
Weer en klimaat Botswana
Botswana ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen er tegenovergesteld zijn aan die in Nederland. Wanneer het bij ons dus zomer is, is het daar winter. Botswana heeft een subtropisch klimaat en hoort samen met Namibië tot de droogste landen van zuidelijk Afrika. De regenval varieert van 200mm in het zuidwesten tot 650 mm in het noorden. In de zomer, van november tot en met maart, valt de meeste neerslag. De schaarse 'pula' (regen) is zo belangrijk dat Botswana haar geldeenheid er naar heeft vernoemd. In de winter, van juni tot en met augustus, kunnen de temperaturen in Botswana hoog zijn en de nachten bitterkoud. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de maanden april/mei en september/oktober minder extreem dan in de zomer.

Klimaattabel Botswana: 
De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

MAUN
Maand
T gem
Zon
Regen
T w
Januari
28
8
6
-
Februari
27
7
6
-
Maart
26
8
5
-
April
25
9
2
-
Mei
22
10
1
-
Juni
19
10
0
-
Juli
19
10
0
-
Augustus
22
11
0
-
September
26
11
0
-
Oktober
29
9
2
-
November
28
9
3
-
December
26
6
5
-

Praktische informatie

Adressen Botswana
Consulaat van Botswana in Nederland
Keizergracht 310, 1016 EX Amsterdam
T 020 420 88 44
I https://www.nederlandse-ambassade.com

Ambassade van Botswana in België
Laan van Tervuren 169, 1150, Brussel
T 02 735 20 70 / 735 61 10
[email protected]
I  www.botswana-brussels.com  

Nederlands consulaat in Botswana
Central Square Offices, New CBD, Office 1.05, Gaborone
T +27124254500 of +267 71631563
I https://www.netherlandsandyou.nl
www.nederlandwereldwijd.nl (Ambassade in Zuid-Afrika)

Belgisch Ere-consulaat in Botswana
Plot 8503 Quartz Road Broadhurst, Gaborone
T +267 3957785/ 9
[email protected]
I https://southafrica.diplomatie.belgium.be
Bagage en kleding Botswana
Aangezien je een rondreis door Botswana maakt waarbij je regelmatig je tas in- en uitpakt is het handig om een reistas, rugzak of zachte reiskoffer te gebruiken. We raden je aan om maximaal 16 kilo bagage mee te nemen naar Botswana. Je kunt tijdens de reis altijd zelf het één en ander uitwassen. Ook is het vaak mogelijk tegen een vergoeding de was te laten doen. Verder is een klein rugzakje, een zgn. "day-pack", voor je handbagage ook handig. 

Wat betreft je kleding en bagage dien je mee te nemen naar Botswana: luchtige  kleding, t-shirts met korte én lange mouwen (in verband met muskieten), minimaal twee tot drie lange broeken eventueel met afritsbare pijpen (spijkerbroek droogt langzaam en loopt zwaar!), dikke trui en/of fleece voor tijdens de rijdagen in de truck en voor de koude nachten (in de maanden juli t/m september zijn de nachten op de hoger gelegen gebieden erg koud!), winddicht regenjack en regenkleding, zwemkleding. 

Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en makkelijk te wassen is. Het is aan te raden een stel warme en winddichte kleren mee te nemen, want het kan 's avonds behoorlijk afkoelen in Botswana. De zon is scherp in Afrika dus vergeet niet een hoofddeksel mee te nemen. Over het algemeen loopt men op slippers (ook handig voor het douchen), sandalen of sportschoenen of gewoon wat het lekkerst zit. 

We vragen je in je kleding respect te tonen voor de lokale cultuur/religie.

Denk verder bij het samenstellen van je bagage bijvoorbeeld aan stevige soepele ingelopen wandelschoenen (goed profiel), makkelijke en lichte loopschoenen of (Teva-) sandalen, badslippers, zaklamp, verrekijker, naaigerei, wasmiddel, dagrugzak, universeel geldige verloopstekker, reis- en taalgids, oordopjes, opblaaskussen, voldoende fotomateriaal, reserve fotobatterijen, toiletartikelen, zwemkleding, zonne- en/of reservebril; het dragen van (m.n. harde) contactlenzen is soms moeilijk door het stof (vergeet de contactlensvloeistof niet!), pet of hoofddoek, wekker, schrijfgerei, handdoeken, een theedoek voor de afwas, plastic (vuilnis)zakken om je kleding schoon te houden en evt. een zakmes. 

In de hotels zijn veelal muskietennetten of ventilatoren aanwezig. Waterzuiveringsmiddelen zijn niet nodig, overal kan je goed water in flessen kopen.
Communicatie Botswana
Mobiel bellen in Botswana: Botswana beschikt over een mobiel netwerk met dekking in de stedelijke gebieden. In nationale parken is geen dekking. Informeer voor vertrek bij je provider of een roaming overeenkomst met een mobiele telefoonmaatschappij in Botswana (bijv. BeMobile, Mascom of Orange). Een overzicht van de kosten per provider vind je op www.bellen.com. Het internationale toegangsnummer van Nederland is +31, van België +32 en van Botswana is +267.

Internetten in Botwana: De meeste hotels en lodges hebben WiFi. Tentenkampen in natuurparken hebben geen WiFi. In steden en toeristische plaatsen vind je internetcafés. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.
Elektriciteit Botswana
De netspanning in Botswana is 220/240 volt. Voor de stopcontacten is tijdens je rondreis door Botswana een universele stekker nodig. Je kunt ook ter plaatse een speciale driepolige stekker kopen. Stroomstoringen doen zich niet vaak voor. Toch is het een goed idee voor die gevallen een zaklamp bij je te hebben. Die kan ook van dienst zijn in de parken als je 's nachts naar het toilet moet. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Botswana gebruikelijk zijn.
Fotografie Botswana
Wil je mensen fotograferen in Botswana, vraag dan altijd eerst om toestemming. Het is ten strengste verboden opnames te maken van de nationale vlag, de president, politieagenten, militairen, kazernes, vliegvelden, havens, stuwdammen, etcetera. Voor het fotograferen van dieren in de wildparken is een telelens van minimaal 200 mm aan te bevelen.
Geldzaken Botswana
De Botswaanse lokale munteenheid is de Botswana pula (BWP) die weer is onderverdeeld in 100 thebe. Er zijn briefjes van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 pula. Kijk voor de dagkoers op: www.oanda.com.  

Pinnen in Botswana: In Botswana kan in steden gepind worden. Bij de ATM’s kun je terecht met bankpas met Visa logo. Maar er zijn steeds meer ATM’s met Cirrus en/of Maestro logo waar je Maestro bankpas wordt geaccepteerd (o.a. bij Stanbic Bank). Met Visacard en Mastercard kun je bij de meeste grotere winkels en restaurants betalen. Cash dollars of euro’s kunnen ter plaatse omgewisseld worden bij banken en wisselkantoren. Probeer ook kleine coupures te krijgen als je geld wisselt, dat is makkelijker bij betalingen omdat er op veel plaatsen vaak geen wisselgeld is.

Gebruik bankpas in Botswana: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Botswana dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.
Gezondheid Botswana
Hoewel inentingen voor Botswana niet verplicht zijn worden ze beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be

Vaccineren bij je thuis! 
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Rei
sapotheek voor Botswana: Neem een kleine reisapotheek mee op je vakantie naar Botswana met daarin o.a. jodium, pleisters, en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen op je Botswana rondreis is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Preventieve maatregelen voor je Botswana rondreis: 
Bij aankomst in Botswana is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Vind hier meer informatie over gezond op reis.
Openingstijden Botswana
Winkels in Botswana zijn doorgaans van maandag tot en met zaterdag geopend van 8.30 tot 17 uur. Banken en postkantoren in Botswana zijn over het algemeen van 9.00 uur tot 15.30 uur geopend en op zaterdag van 8.00 uur tot 11.00 uur. Buiten de grote steden hebben banken en postkantoren vaak een middagsluiting.
Reisdocumenten Botswana

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Botswana reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor deze bestemming is voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf van maximaal 90 dagen.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Meer reisinfo’ bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


Bewijs van intentingen gele koorts:
Een bewijs van de gele koorts vaccinatie is verplicht wanneer je in de 7 dagen voordat je het land binnenkomt in een ander land hebt gereisd waar gele koorts voorkomt. Houd hier rekening mee wanneer je verschillende Afrikaanse landen zou combineren.


Tijdsverschil Botswana
In de zomer is er geen tijdsverschil met de Benelux. Tijdens onze wintertijd is het in Botswana één uur later. Je zult waarschijnlijk geen last hebben van een jetlag.
Veiligheid Botswana
Botswana is een relatief veilig land met weinig criminaliteit. In steden in Botswana kun je ’s avonds beter niet in bepaalde wijken komen. Ga ’s avonds dan ook niet alleen op pad, neem liever een taxi. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets naars overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. 

Reisadvies voor Botswana: Actuele informatie over de veiligheid in Botswana vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken (http://diplomatie.belgium.be) vind je nuttige reistips.