Live Help Chat

Reizen naar Griekenland

Cultuur Griekenland

In vergelijking met Nederlanders en Belgen zijn Grieken veel lichamelijker ingesteld. Bij het groeten kussen ze elkaar en schudden op zijn minst de hand, ook als ze weggaan. Tijdens een ontmoeting bewaren ze weinig afstand. Ze pakken elkaar gemakkelijk bij de arm of leggen een arm om de schouder. Oogcontact daarentegen is er tijdens een gesprek vaak vrij weinig. Tijdens discussies zijn Grieken geneigd om expressief te communiceren. Ook ten aanzien van het uiten van emoties laten Grieken zich niet remmen. Of ze nu blij zijn of verdrietig, ze laten hun gevoelens de vrije loop. Voor de buitenstaander lijken Grieken misschien opgewonden standjes. Maar voor hen is het tonen van zelfbeheersing iets onnatuurlijks.

Discussies met Grieken: Grieken gaan graag met elkaar in discussie over zaken als politiek, de economie in het land, de aanwezigheid van vluchtelingen e.d.. Als buitenstaander kun je bij dit soort gevoelige onderwerpen beter enige terughoudend betrachten. Probeer vooral niet over te komen als een betweter die wel even komt vertellen wat er allemaal niet deugt in hun land. Vertel liever wat je mooi vindt in Griekenland.

Mentaliteit van Grieken: Grieken zijn doorgaans niet erg stipt maar verwachten van hun gasten wel dat ze op tijd zijn. Neem er de tijd voor als je iets voor elkaar wilt krijgen. Op die manier investeer je in een goede relatie. Bij familiebedrijven kun je het beste afspraken maken met een ouder iemand aangezien die waarschijnlijk meer beslissingsbevoegd heeft dan een jonger iemand. Grieken gebruiken in formele situaties de aanspreekvormen Kyrie (mijnheer) of Kiria (mevrouw).

Kleding van Grieken: De meeste Grieken besteden veel zorg aan hun kleding, zeker bij bruiloften en doopfeesten maar ook als ze in de stad gaan winkelen of naar de kerk gaan. Vooral vrouwen besteden veel aandacht aan een goed verzorgd uiterlijk. Thuis en bij vrienden en familie kleden Grieken zich het liefst informeel. Men zal zich niet zo gauw storen aan toeristen in zomerse kleding. Maar het dragen van badkleding hoort in hun ogen alleen aan het strand. Waar de Griekse vrouwen zich topless vertonen kunnen buitenlandse toeristen hun voorbeeld volgen.

Cultuur van Grieken: Muziek is voor Grieken een mooie uitlaatklep om hun emoties te uiten. In veel oude rebetika (volksliederen) zit een ondertoon van droefheid en verlies. De teksten zijn vaak aangrijpend en weemoedig en worden gezongen op het meeslepende geluid van de mandoline-achtige bouzouki. Veel extraverte Grieken houden van sentimentele muziek en melodramatische teksten. Maar ook als niet-Griek doet het je wat als je Maria Farantouri liederen van Mikis Theodorakis hoort zingen.