Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Griekenland

Landinformatie Griekenland

Landinformatie Griekenland

Wil jij binnenkort naar Griekenland reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Griekenland. Griekenland is geliefd bij veel reizigers, onder andere door het aangename klimaat, de rijke historie, de fotogenieke eilanden, de overweldigende natuur, het heerlijke eten en de gastvrije bevolking. Je vindt informatie over bijvoorbeeld het Griekse eten, bijzondere Griekse tradities, het weer en klimaat van Griekenland. Anders gezegd: je vindt hier 'Alles over Griekenland'.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Griekenland rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Griekenland. Bekijk verder onze Griekenland reizen en selecteer je favoriete Griekenland rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Griekenland
Griekenland heeft een oppervlakte van 132.000 km² (3,3 maal Nederland). Het land telt 1400 eilanden waarvan 169 bewoond. Griekenland telt 10.7 miljoen inwoners waarvan bijna de helft in Athene en omgeving woont. Ongeveer 15 procent van de Grieken woont op de eilanden. Het grootste deel van het land is zeer dun bevolkt. De bevolking krimpt als gevolg van de vergrijzing en een laag geboortecijfer (1,35), een van de laagste van Europa. Daarnaast zijn veel Grieken de afgelopen decennia geëmigreerd, met name naar de VS, West-Europa (vooral UK en Duitsland) en Australië. Er wonen naar schatting 6 miljoen Grieken in diaspora.

Recente geschiedenis van Griekenland: Griekenland is pas sinds 1832 een zelfstandige natie. Daarvoor was het vier eeuwen onderdeel van het Ottomaanse Rijk. In 1922 poogden de Grieken in het huidige Turkije gebied te veroveren dat zij in de oudheid in bezit hadden gehad. Wat volgde was een nederlaag tegen de troepen van Kemal Atatürk en een verbanning uit Turkije van alle Grieken die daar sinds mensenheugenis woonden. Die nederlaag staat bekend als de Catastrofe. In de Tweede Wereldoorlog werd Griekenland bezet door Duitsland, Italië en Bulgarije. Deze oorlog kostte ongeveer ½ miljoen Grieken het leven. Van 1944-1949 woedde in Griekenland een burgeroorlog die moest voorkomen dat de communisten de macht zouden grijpen. De nationalisten wonnen die oorlog maar slaagden er niet in voor een stabiele regering te zorgen. In 1967 deed het leger een gooi naar de macht. Eind 1973 braken studentenopstanden uit die uiteindelijk op 24 juli 1974 het einde van het kolonelsregime inluidden en het herstel van de democratie. Sinds 1 januari 1981 is het land lid van de EU.

Bevolkingsgroepen van Griekenland: Ongeveer 95 procent van de bevolking bestaat uit etnisch Grieken. Belangrijkste minderheidsgroepen zijn Macedoniërs, Turken en (illegale) Albanezen. Op enkele eilanden voor de kust van Turkije verblijven veel Syrische vluchtelingen in opvangkampen, met name op Lesbos en Kos. Op de Griekse eilanden zijn in de toeristische sector veel buitenlandse arbeidskrachten werkzaam.
Cultuur Griekenland
In vergelijking met Nederlanders en Belgen zijn Grieken veel lichamelijker ingesteld. Bij het groeten kussen ze elkaar en schudden op zijn minst de hand, ook als ze weggaan. Tijdens een ontmoeting bewaren ze weinig afstand. Ze pakken elkaar gemakkelijk bij de arm of leggen een arm om de schouder. Oogcontact daarentegen is er tijdens een gesprek vaak vrij weinig. Tijdens discussies zijn Grieken geneigd om expressief te communiceren. Ook ten aanzien van het uiten van emoties laten Grieken zich niet remmen. Of ze nu blij zijn of verdrietig, ze laten hun gevoelens de vrije loop. Voor de buitenstaander lijken Grieken misschien opgewonden standjes. Maar voor hen is het tonen van zelfbeheersing iets onnatuurlijks.

Discussies met Grieken: Grieken gaan graag met elkaar in discussie over zaken als politiek, de economie in het land, de aanwezigheid van vluchtelingen e.d.. Als buitenstaander kun je bij dit soort gevoelige onderwerpen beter enige terughoudend betrachten. Probeer vooral niet over te komen als een betweter die wel even komt vertellen wat er allemaal niet deugt in hun land. Vertel liever wat je mooi vindt in Griekenland.

Mentaliteit van Grieken: Grieken zijn doorgaans niet erg stipt maar verwachten van hun gasten wel dat ze op tijd zijn. Neem er de tijd voor als je iets voor elkaar wilt krijgen. Op die manier investeer je in een goede relatie. Bij familiebedrijven kun je het beste afspraken maken met een ouder iemand aangezien die waarschijnlijk meer beslissingsbevoegd heeft dan een jonger iemand. Grieken gebruiken in formele situaties de aanspreekvormen Kyrie (mijnheer) of Kiria (mevrouw).

Kleding van Grieken: De meeste Grieken besteden veel zorg aan hun kleding, zeker bij bruiloften en doopfeesten maar ook als ze in de stad gaan winkelen of naar de kerk gaan. Vooral vrouwen besteden veel aandacht aan een goed verzorgd uiterlijk. Thuis en bij vrienden en familie kleden Grieken zich het liefst informeel. Men zal zich niet zo gauw storen aan toeristen in zomerse kleding. Maar het dragen van badkleding hoort in hun ogen alleen aan het strand. Waar de Griekse vrouwen zich topless vertonen kunnen buitenlandse toeristen hun voorbeeld volgen.

Cultuur van Grieken: Muziek is voor Grieken een mooie uitlaatklep om hun emoties te uiten. In veel oude rebetika (volksliederen) zit een ondertoon van droefheid en verlies. De teksten zijn vaak aangrijpend en weemoedig en worden gezongen op het meeslepende geluid van de mandoline-achtige bouzouki. Veel extraverte Grieken houden van sentimentele muziek en melodramatische teksten. Maar ook als niet-Griek doet het je wat als je Maria Farantouri liederen van Mikis Theodorakis hoort zingen.
Eten en drinken Griekenland
In Griekenland vind je diverse soorten eetgelegenheden. In een taverna kun je doorgaans voor relatief weinig geld goed eten. De inrichting van een taverna is meestal vrij sober met tl-verlichting en eenvoudig meubilair. Bij de keuze van een gerecht kun je vaak kiezen uit diverse soorten verse vis die vaak uitgestald liggen in een vitrine of uit een of meer dagschotels. Als je meerdere gerechten bestelt heb je kans dat ze allemaal tegelijk worden opgediend. En altijd met brood. Voor een luxere gelegenheid ga je naar een estiatoria. Niet dat het eten daar per se beter is, maar de ambiance is vaak wel  gezelliger en de gelegenheid leent zich beter voor natafelen. Wie het verschil wil ervaren gaat voor de lunch naar een taverna en voor het diner naar een estiatoria. Overigens rekent men in elk restaurant, of het nu eenvoudig of er luxe is, onder de naam ‘couvert’ per klant een variabel bedrag. Voor een hartige snack tussendoor kun je terecht bij een psistaria en voor een gebakje of ijsje bij de zacharoplastio. En in een kafenio, het koffiehuis, kun je behalve koffie en thee vaak ook een biertje, wijn of borrel krijgen 

Ingrediënten van de Griekse keuken: In de Griekse keuken wordt volop gebruik gemaakt van olijfolie terwijl dierlijke vetten veel minder voorkomen. Verse groentes, salades, fruit, brood en vis zijn belangrijke ingrediënten. Vlees bestaat vooral uit vers geslachte jonge dieren zoals zuiglam, geit, speenvarken of piepkuiken. Elke regio kent haar vlees- en visspecialiteiten. Grieken eten veel kaas, dat vooral gemaakt wordt van de melk van geit of schaap. Ook houden ze van zoet, en hebben de keuze uit een groot aanbod van toetjes, gebak, koekjes en ijs.

Eettijden in Griekenland: Grieken maken doorgaans niet zo veel werk van het ontbijt. Ze drinken ’s ochtends een kop koffie met een broodje of een paar koekjes. Wie in de loop van de ochtend honger krijgt, haalt een snack bij een cafetaria of een zoete lekkernij bij de bakker. Vanaf begin van de middag is het tijd voor de lunch. De lunch is een uitgebreide maaltijd en wordt genuttigd tussen 13 en 16 uur. Het diner is zeker niet uitgebreider dan de lunch en begint zeker in toeristische gebieden vaak vrij laat, vaak gaat men pas na 22 uur aan tafel.

Koffie en thee in Griekenland: Een erfenis uit de Turkse tijd is de Griekse koffie (kafe ellinikos) die in kleine kopjes wordt geschonken. De koffie wordt in een steelpannetje opgewarmd en met een flinke laag drab ingeschonken. Wil je zonder suiker, vraag dan om sketto. Daarnaast kun je oploskoffie – aangeduid met ness – bestellen. Deze kun je koud als ijskoffie bestellen of warm al dan niet met opgeklopte melk. Bestel je thee dan krijg je meestal kruidenthee.

Wijn in Griekenland: Griekenland heeft een lange traditie van wijnbouw. De oude Grieken ontdekten destijds technieken om hun wijn op te slaan en over lange afstanden te vervoeren zonder dat de wijn bedierf. Met behulp van dennenhars lukte het ze om de vaten luchtdicht af te sluiten. Wel gaf de hars een bepaalde smaak aan de wijn. Deze smaak proef je in Retsina, de harswijn, die nog steeds wordt geproduceerd. Vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw kreeg de wijnbouw een stevige impuls en produceren de wijngaarden uitstekende wijn van uiteenlopende druivensoorten. Op de Cycladen zijn vooral Paros en Santorini befaamd om hun nieuwe en bijzondere druivensoorten waaronder de populaire assyrtiko.

Bier wordt veel gedronken in Griekenland. Behalve Heineken en Amstel vind je Griekse merken zoals Craft, Alfa en Mythos. Hoewel Griekenland bekend staat om zijn ouzo of raki zijn brandy (Metaxa) en whisky de populairste sterke drankjes.
Feestdagen en festivals Griekenland
Belangrijke nationale feestdagen in Griekenland zijn: Nieuwjaar (1 januari), Herdenking van de Griekse Vrijheidsstrijd (25 maart), Dag van de Arbeid (1 mei) en de Nationale feestdag/Ochi-dag (28 oktober). Op Ochi-dag herdenkt men het grote historisch ‘nee’ van een toenmalige Griekse generaal in 1940 op een ultimatum van dictator Mussolini waarin deze vroeg om troepen van de As-mogendheden toe te laten tot Griekenland waardoor het land betrokken raakte bij de Tweede Wereldoorlog.

Religieuze feestdagen in Griekenland: De kerkelijke orthodoxe feestdagen vallen in Griekenland meestal op andere dagen dan bij ons omdat ze niet volgens de Gregoriaanse kalender maar volgens de Juliaanse kalender worden berekend. De volgende kerkelijke feestdagen zijn officiële vrije dagen: Epiphania/Driekoningen (6 januari), Kathari Deftera/asmaandag, orthodox Pasen, orthodox Pinksteren, Maria Hemelvaart (15 augustus) en Kerstmis (25 en 26 december).

Bijgeloof in Griekenland: Behalve de officiële kerkelijke feestdagen worden over heel Griekenland kerkwijdingsfeesten (Panigiria) gevierd. Deze feesten worden gevierd op de dag van het patronaatsfeest voor de heilige aan wie de kerk in een plaats is gewijd. Vaak gaan dit soort feesten vergezeld van processies en/of muziek en dans.

Het geloof in het Boze Oog is in Griekenland nog wijdverspreid. Zo zie je kinderen met een amulet om de nek en of chauffeurs met een kettinkje aan de achteruitkijkspiegel. Ook zijn er talloze bedevaartplaatsen waar Grieken zogenaamde tamas offeren. Het zijn zilveren plakken versierd met een klein voorwerp waarvoor men genezing vraagt (bijv. voor hart, been, ogen) of waar men bescherming voor vraagt (zoals huis, auto of boot). Deze wensoffers hangen als slingers aan iconen die men als heilig beschouwt en waarvan men wonderen verwacht. Zo trekt de icoon van de Maagd Maria op het eiland Tinos (Cycladen) jaarlijks duizenden bedevaartgangers.
Fooien Griekenland
In toeristische eetgelegenheden is het geven van een fooi gebruikelijk. Je kunt na het afrekenen een bedrag op tafel achterlaten, ga daarbij uit van 5 tot 10 procent. Ook hotelpersoneel, gidsen, taxichauffeurs, kappers en bewaaksters van de garderobe (vaak gepensioneerden die wat bijverdienen) stellen een fooi erg op prijs.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag.
Land en landschap Griekenland
Griekenland ligt aan de zuidelijke kant van het Balkan Schiereiland. Het grootste deel van het vasteland bestaat uit bergachtig gebied dat waarvan het grootste deel vanwege de droogte en arme grond niet geschikt is voor landbouw. Ook de meeste eilanden zijn bergachtig met toppen van boven de 2000 meter. Van de Cycladen is Naxos het meest  vruchtbaar. Behalve olijven produceert het eiland druiven, vijgen, citrusvruchten, mais en aardappelen. In grote delen van Griekenland komt ontbossing en erosie voor als gevolg van het houden van geiten die alles kaal vreten en het planten van olijfbomen. Daarnaast heeft de natuur ernstig te lijden onder de jaarlijkse bosbranden.
 
Aardbevingen in Griekenland: Griekenland ligt op de breuklijn van twee tektonische platen en wordt regelmatig getroffen door aardbevingen. In de meeste gevallen ligt het epicentrum onder de zeespiegel. Een van de laatste grote aardbevingen vond in 1956 op Santorini plaats. Een aardbeving van 7.8 op de schaal van Richter verwoestte destijds grote delen van het eiland. Na de ramp werd het eiland weer opgebouwd en tegenwoordig wordt  op de vruchtbare hellingen van de vulkaan wijn verbouwd. De laatste grote aardbeving met de kracht van 6.8 dateert van oktober 2018 in de buurt van het eiland Zakynthos in de Ionische Zee.
Religie Griekenland
De Grieks-orthodoxe kerk neemt in de samenleving een belangrijke plaats in. In tegenstelling tot  de rooms-katholieke kerk zijn bij de orthodoxe kerk sinds de 8ste eeuw geen nieuwe dogma’s meer afgekondigd. Belangrijke verschillen zijn dat orthodoxe kerk de soevereiniteit van de paus niet erkent. Voor orthodoxe priesters geldt geen celibaat, zij kunnen trouwen. Crematie is verboden. Heiligendagen zijn belangrijker dan verjaardagen.

Rituelen in Griekenland: Bepaalde rituelen zoals het doopfeest en begrafenissen worden uitgebreid gevierd. Tijdens de doop worden gelovigen volledig ondergedompeld. De doop vindt gelijktijdig met eerste communie plaats. Begrafenissen zijn vaak feestelijke gebeurtenissen waarbij de nodige drank en spijs wordt genuttigd. Vaak volgt er na 40 dagen een herdenkingsdienst waarbij ook goed wordt gegeten en gedronken. Families die het zich kunnen permitteren bezorgen de overledene een marmeren graf en blijven het graf regelmatig bezoeken en onderhouden met bloemen en olielampjes. 

Pasen in Griekenland: Grieken geloven in een goed leven na de dood. Vandaar dat het Paasfeest het belangrijkste religieuze feest is. Tijdens de Goede Week die vooraf gaat aan Pasen gaan mensen meerdere keren naar de kerk. Men herdenkt dan het lijden en kruisiging van Christus. Op Goede Vrijdag en Paaszaterdag zijn er processies en wordt er vuurwerk afgestoken. Op Eerste en Tweede Paasdag viert men de wederopstanding van Christus. Tijdens dit feest zoeken families en vrienden elkaar op en wordt er veel werk van het eten gemaakt. Op het platteland is het gebruikelijk dat er een lam of geit aan het spit wordt gegrild.
Taal Griekenland
Het Nieuw-Grieks is de officiële taal in Griekenland. Het is grammaticaal en syntactisch gezien een vereenvoudigde versie van het Grieks dat door Plato werd gesproken. Het Nieuw-Grieks, ook wel Dhimotiki genoemd, ofwel letterlijk ‘de taal van de straat’, is een sterk vereenvoudigde versie van het Oud-Grieks. In de toeristische centra is Engels de gangbare taal. In hotels en restaurants spreekt men vaak ook wel Duits. 

Enkele woorden Grieks
Welkom
Kalos orissate!

Hallo
Jassu

Hoe gaat het?
Ti kanis?

OK
Endaxi 

Goed
Kalo (m), kali (v)

Goedendag/goedenavond
Kalimera/kalispera

Tot ziens
Adio

Dank u wel
Efcharisto

Waar is het toilet?
Pu ine tualetta, parakalo?

De rekening a.u.b.
Logarjasmo, parakalo!

Ja/nee
Ne/ochi

Ik heet …
Me lene …
Weer en klimaat Griekenland
Het grootste deel van Griekenland heeft een mediterraan klimaat met warme en droge zomers met temperaturen die op kunnen lopen tot boven de 40 graden. Dat geldt met name voor Athene en de Peloponnesos. Op de Griekse eilanden is het dan een stuk aangenamer omdat de wind daar voor verkoeling zorgt.

Beste reistijd Griekenland: De beste periode voor een rondreis Griekenland of een familiereis Griekenland zijn het voor- en najaar met temperaturen van rond de 25 graden en beperkte neerslag. In de winter valt de meeste neerslag en daalt de temperatuur in de hoger gelegen gebieden in het binnenland tot onder het vriespunt.    

Klimaattabel Griekenland: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater.

ATHENE

Maand

T max

Zon

Neerslag

T w

Januari

13

4

12

16

Februari

13

5

11

15

Maart

16

6

9

15

April

20

8

8

16

Mei

25

10

5

18

Juni

30

11

2

21

Juli

33

12

1

24

Augustus

34

11

2

24

September

29

9

3

24

Oktober

23

7

6

21

November

18

5

9

19

December

14

4

13

17


 

Praktische informatie

Adressen Griekenland
Ambassade van Nederland in Griekenland
Leoforos Vassileos Konstantinou 5-7, 10674 Athene
T: +302107254900 (24/7 bereikbaar)
E: [email protected]
I: www.nederlandwereldwijd.nl
 
Ambassade van België in Griekenland
Odos Sékéri 3, 10671 Athene 
T: +30 210 361 78 86/87, +30 210 360 03 14 
T: +30 694 523 50 55 (noodnummer buiten de openingsuren) 
E: [email protected] 
I: http://greece.diplomatie.belgium.be

Grieks Verkeersbureau (GNTO - Greek National Tourism Organisation)
In Nederland: Rokin 93, 1e etage, 1012 KM Amsterdam
Open: Maandag tot en met vrijdag van 9.00 u tot 17.00 u
T: 020-6248786
E:[email protected]
I: www.grieksverkeersbureau.nl

Griekse Ambassade in België
Karmelietenstraat 6, Brussel
T: 02-6475770
E: [email protected]
I: https://www.mfa.gr/brussels/en/
Communicatie Griekenland
Griekenland beschikt over een uitgebreid 4G-netwerk. Je kunt met je smartphone naar binnen- en buitenland bellen. Aangezien Griekenland tot de EU behoort kun je vandaaruit bellen, sms’en en internetten voor thuistarief. Zie www.bellen.com. In Griekenland bestaan alle telefoonnummers (behalve het alarmnummer 112) uit tien cijfers. Men heeft er geen kengetal. De landencode van Griekenland is +30, van Nederland +31 en van België +32.

Internet in Griekenland: Veel cafés, hotels en restaurants hebben wifi. In de grotere steden zijn gratis wifi hotspots. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.
Elektriciteit Griekenland
De netspanning in Griekenland is 230 volt en de frequentie is 50 Hz. Ook de stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland en België. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Griekenland gebruikelijk zijn.
Fotografie Griekenland
Over het algemeen vinden Grieken het geen probleem om gefotografeerd te worden. Maar vraag  altijd om toestemming als je mensen wilt fotograferen. Dat geldt zeker voor oudere mensen. Het maken van foto’s met mobiel, fototoestel of videocamera is in musea en bij bezienswaardigheden bijna overal toegestaan, maar er moet vaak wel extra voor betaald worden. Flitsen is in kerken en musea meestal niet toegestaan. Het is streng verboden om strategische objecten zoals kazernes, militaire objecten (o.a. vliegtuigen en marineschepen) en grensposten te fotograferen.
Geld Griekenland
De munteenheid van Griekenland is de euro. Deze wordt uitgesproken als ‘ewro’. 

Pinnen in Griekenland: In grotere plaatsen of toeristische bestemmingen kun je bijna altijd pinnen tijdens onze rondreizen Griekenland en familiereizen Griekenland. En ook zijn er in de meeste plaatsen geldautomaten (ATM’s). Maar houd er rekening mee dat het niet altijd en overal mogelijk is om contant geld op te nemen of met je bankpas te betalen. Zeker op kleinere eilanden kan een pinautomaat leeg of buiten bedrijf zijn. Zorg dus dat je altijd voldoende contant geld achter de hand hebt. Houd er rekening mee dat Griekse banken transactiekosten berekenen als je met je bankpas contanten opneemt bij een geldautomaat. In de duurdere winkels en hotels en bij bijvoorbeeld autoverhuurbedrijven kun je met een creditcard (met Maestro-logo) betalen.
Gezondheid Griekenland
Voor Griekenland heb je geen vaccinaties nodig. De medische voorzieningen in Griekenland zijn beduidend minder dan in Nederland of België. Zorg dan ook voor een goede reisverzekering voor het geval u een ongeluk krijgt of ziek wordt zodat u naar een ziekenhuis in uw eigen land geëvacueerd kunt worden.

Reisapotheek Griekenland: Neem een kleine reisapotheek mee op je rondreis Griekenland of je familiereis Griekenland met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Denk ook aan oordopjes i.v.m. mogelijke geluidsoverlast.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Gezondheidszorg in Griekenland: De nationale gezondheidszorg in Griekenland is een zaak van de overheid. Het merendeel van de Grieken kan gratis gebruik maken van openbare gezondheidsvoorzieningen. Maar met de beperkte  financiële middelen die de overheid daarvoor ter beschikking stelt, gaat dat helaas ten koste van de kwaliteit. De corruptie die inherent is aan de dienstensector, komt nergens duidelijker naar voren dan in een groot aantal staatsziekenhuizen. Wie betaalt, kan op de beste zorg rekenen. De salarissen van medisch personeel zijn erg laag. Veel dokters en specialisten voelen zich gedwongen buiten kantooruren in privéklinieken bij te klussen. 

Medicijnen en hygiëne in Griekenland: In Griekenland struikel je over de apotheken. Daar kunnen Grieken zonder recept bijna alle medicijnen halen. Ook antibiotica en anticonceptiepillen zijn vrij verkrijgbaar. Grieken gaan pas naar de dokter als het echt nodig is.
Openingstijden Griekenland
De openingstijden van winkels zijn in Griekenland variabel. De meeste winkels zijn van maandag tot en met zaterdag van 9.00-14.00 uur en van 17.00-20.30 geopend. Supermarkten van 8.00- 22.00 uur; zaterdag tot 16.00 uur. Veel kleine buurtwinkels en kiosken (periptera) die functioneren als een soort van mini-super hebben vaak geen sluitingstijd. De meeste banken zijn geopend van 8.00-14.00 uur en postkantoren van 7.30-15.00 uur. Souvenirwinkels zijn doorgaans van 10.00-23.00 uur geopend. In grote steden gelden ruimere openingstijden.
Reisdocumenten Griekenland

Internationaal paspoort of identiteitskaart (ID-kaart):
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort of identiteitskaart dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Tijdsverschil Griekenland
Er is een uur tijdsverschil tussen Nederland en België enerzijds en Griekenland anderzijds. Van een jetlag heb je dus waarschijnlijk geen last.
Veiligheid Griekenland
Griekenland is niet minder veilig dan andere landen in Europa. In toeristische centra kun je veilig over straat. Maar net als elders in de wereld zij er in Griekenland op drukke plaatsen als markten, winkelstraten, trein- en metrostations zakkenrollers actief. Berucht is het metrotraject van het vliegveld naar Athene. Houd hier dus rekening mee. Ten slotte: pas op in het verkeer. In Griekenland vallen relatief veel verkeersslachtoffers.

Reisadvies voor Griekenland: Actuele informatie over de veiligheid in Griekenland vind je op www.nederlandwereldwijd.nl of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter.