Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Kazachstan

Landinformatie Kazachstan

Landinformatie Kazachstan

Wil jij binnenkort naar Kazachstan reizen. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Kazachstan. Kazachstan is economisch het meest ontwikkeld van de Centraal-Aziatische landen. Het land beschikt over grote hoeveelheden brandstofreserves, mineralen en metalen. De olie- en gasindustrie is momenteel dan ook sterk groeiende. Ook de agrarische sector neemt met de tarweproductie een belangrijke plaats in. In de afgelopen jaren zijn de tegenstellingen tussen de regio’s, tussen stad en platteland en tussen arm en rijk fors toegenomen. Nergens vind je tijdens een reis door Kazachstan de nomadische roots zo goed terug als in het eten en drinken. Nomaden eten het voedsel dat het eerst beschikbaar is; en dat is vooral afkomstig van paarden en schapen. In het hele land vind je de bekende Centraal-Aziatische maaltijden als sjaslik, laghman (noedels), manti (gestoomde knoedels) en plov.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Kazachstan rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Kazachstan. Bekijk ook onze Kazachstan reizen en selecteer je favoriete Kazachstan rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Kazachstan
Kazachstan telt ruim 18 miljoen inwoners. Kazachen stammen af van Turkse nomaden, die al duizend jaar het steppegebied tussen de Volga en Tian Shan domineren. Eeuwenlang trokken ze met hun paarden, kamelen, schapen en geiten door de immense grasvlakten. Door hun nomadisch bestaan hebben de Kazachen in tegenstelling tot de Tadzjieken en Oezbeken, geen geschreven literatuur. De Kazachse cultuur vindt haar oorsprong in de vertelkunst.

Bevolkingsgroepen van Kazachstan: Ongeveer 61 procent van de bevolking is etnisch Kazach. De rest bestaat uit Russen (24 procent), Oekraïners (2,6 procent), Duitsers (1,4 procent), Oezbeken (3 procent), Oeigoeren, Tartaren en 40 andere nationaliteiten. De meeste Kazachen wonen op het platteland in het arme zuiden, de Russen wonen vooral in het rijkere, geïndustrialiseerde noorden.
Cultuur Kazachstan
Kazachen zijn zeer gastvrij. Wanneer je bij iemand thuis uitgenodigd wordt tijdens je rondreis door Kazachstan, neem dan een cadeautje mee zoals een bos bloemen of doos bonbons. In huis dien je je schoenen uit te trekken, meestal krijg je pantoffels aangeboden. Vermijd het om met je schoenen op de dastarkhan, het kleed dat als tafel dient, te stappen. Zorg er ook voor dat terwijl je zit, je voetzolen niet naar iemand wijzen. Eet met je rechterhand en probeer daar ook alles mee aan te pakken, de linkerhand is volgens moslims onrein. Deze hand wordt namelijk gebruikt voor sanitaire doeleinden.
Eten en drinken Kazachstan
Nergens vind je de nomadische roots van Kazachstan zo goed terug als in de keuken. Nomaden eten het voedsel dat het eerst beschikbaar is; en dat is vooral afkomstig van paarden en schapen. In het hele land vind je tijdens je rondreis door Kazachstan de bekende Centraal-Aziatische maaltijden als sjaslik, laghman (noedels), manti (gestoomde knoedels) en plov. Kazachse plov is zoet, met abrikozen, rozijnen en pruimen. Plov Askabak bestaat vooral uit pompoen. Een typisch Kazachse maaltijd is beshbarmak, stukken gekookt rundvlees, schapenvlees of paardenvlees met ui, die geserveerd worden op platte stukken pasta. De bouillon van het vlees wordt apart ernaast gedronken.

Internationale keuken in Kazachstan: In de grote steden en in het noorden van Kazachstan overheerst de Russische keuken, als afspiegeling van de aanwezigheid van de vele geïmmigreerde Russen. Maar er zijn veel verschillende typen restaurants, van Chinees en Koreaans tot Italiaans en Tex-Mex. Als je voordelig wilt eten neem je een ‘biznes lanch’ (business lunch), ook wel ‘kompleksny obed’ genoemd. Deze wordt in veel restaurants aangeboden. Je krijgt dan een driegangen menu met soep of salade, het hoofdgerecht en een toetje en een drankje.

Drinken in Kazachstan: Wat de drankjes betreft: koumis (gefermenteerde merriemelk) is populair en zeker het proeven waard tijdens je Kazachstan rondreis. Op de steppes en in de woestijn heb je ook shubat (gefermenteerde kamelenmelk). Die is iets minder zout.
Feestdagen en festivals Kazachstan
Kazachstan kent tal van nationale feest- en herdenkingsdagen om onafhankelijkheid, oorlogen en martelaars te herdenken. Belangrijkste feestdagen in Kazachstan zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari); Dag van de overwinning (9 maart); Dag van de Hoofdstad (10 juni); de verjaardag van Astana als hoofdstad; Dag van de Grondwet (30 augustus); Dag van de republiek (25 oktober); Onafhankelijkheidsdag (16 december).

Feest van de lente in Kazachstan: 
Nowruz (maart) is een wijdverspreid feest dat vooral in Iran, maar ook in Centraal-Azië gevierd wordt. Het is het feest van het begin van de lente (in Iran ook het begin van het nieuwe jaar). Een paar dagen voor Nowruz is het tijd voor khashar; mensen doen hun best om er voor te zorgen dat alle woningen, steden en dorpen er netje uit zien. Na Nowruz volgen meestal een of twee vrije dagen.

Islamitische feestdagen in Kazachstan: 
Daarnaast zijn er een aantal islamitische feestdagen die meestal enkele dagen duren. Omdat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar tien à elf dagen naar voren. Direct na afloop van de vastenmaand Ramadan is het Suikerfeest: Aid Saghir, ook wel genoemd Aid al Fitr. Een heel belangrijk religieus feest is Aid al Kabir, het Offerfeest (augustus). Iedere familie slacht op rituele wijze een schaap. Premier Moharem is het islamitisch nieuwjaar (september). De Mouloud (november) viert de geboortedag van de profeet Mohammed.
Fooien Kazachstan
Hotelpersoneel, chauffeurs en gidsen in Kazachstan zullen een kleine fooi op prijs stellen. In de restaurants kan het bedrag afgerond worden. Duurdere restaurants berekenen tien tot vijftien procent servicekosten.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag.
Land en landschap Kazachstan
Kazachstan heeft een oppervlakte van 2.717.300 km² (66 maal Nederland, 90 keer België). Kazachstan is een uitgestrekt plateau dat afloopt van het oosten naar het westen. Het uiterste noorden is eveneens laag. Langs de grens met China en Kirgizië liggen het Altai- en Tian Shangebergte  met bergtoppen tot boven 4000 meter. In het zuiden liggen woestijnsteppen en woestijn. Van noord naar zuid, langs de rivieren en aan de voet van de bergen vind je grassteppen met tsjernosem (löss, zwarte bodem) die ontgonnen zijn voor de akkerbouw.
Religie Kazachstan
In Kazachstan is ongeveer 70 procent van de bevolking moslim (soennieten) en ongeveer een kwart is christen, met name Russisch-Orthodox.
Taal Kazachstan
In Kazachstan spreken net zo veel mensen Kazachs als Russisch. Het Kazachs is een Turkse taal met een Cyrillisch alfabet. Vooral in de grote steden en in het zakenleven lijkt iedereen Russisch te spreken. Het Kazachs wordt vooral gesproken door de etnische Kazachen op het platteland.

Enkele woordjes Kazachs

Hallo
Salem

Ik heet Anton
Men Anton dep atalatin

Ik kom uit Nederland/Belgie
Men Niderlandi/Belgiya kelip

Bedankt
Raxmet

Tot ziens!
Qos boliniz!

Voor meer woordjes Kazachs, download de app ‘google translate’.
Weer en klimaat Kazachstan
Kazachstan heeft een landklimaat met sterke contrasten. In het noorden van Kazachstan ligt de gemiddelde temperatuur in januari rond min 18° C, in juli rond 19° C (hoewel het noordoosten veel warmer kan zijn). De winters duren lang, van eind oktober tot midden april. In het zuiden is het in januari gemiddeld min 3° C, in juli 30° C. Tijdens de zomer heerst in de berggebieden een aangename temperatuur van rond de 25° C.  De hoeveelheid neerslag varieert per gebied. In de berggebieden is de gemiddelde neerslag 1600 mm, in de woestijn 100 mm.

Beste reistijd voor Kazachstan: De beste reistijd voor een reis naar Kazachstan zijn de vier overgangsmaanden tussen zomer en winter, dit zijn de maanden mei, juni, september en oktober. Ook in de zomer kun je hier prima reizen, maar houdt dan rekening met flinke warmte.

Klimaattabel Kazachstan: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

ALMATY
Maand
T gem
Zon
Neerslag
T w
Januari
0
4
9
-
Februari
0 5
9
-
Maart
8
5
12
-
April
17
7
13
-
Mei
22
8
13
-
Juni
27
10 12
-
Juli
30
10
10
-
Augustus
29
10
7
-
September
24
9
6
-
Oktober
16
6
8
-
November
7
5
9
-
December
2
4
9
-

Praktische informatie

Adressen Kazachstan
Ambassade van Kazachstan in Nederland
Badhuisweg 91, 2587 CE Den Haag
T 070 427 2220
I www.gov.kz

Ambassade van Kazachstan in België
Van Beverlaan 30, 1180 Brussel
T 02 373 38 90
www.gov.kz

Nederlandse ambassade in Kazachstan
Kosmonavtov street 62, Renco building 3rd floor. Microdistrict Chubary, 010000 Nur-Sultan
T +77172555450
I www.rijksoverheid.nl

Belgische ambassade in Kazachstan
62a Kosmonavtovstraat, 13e verdieping, 010000 Nur-Sultan
T +7 7172 97 44 85
I  http://kazakhstan.diplomatie.belgium.be/
Communicatie Kazachstan
Mobiel bellen in Kazachstan: Kazachstan beschikt over een uitgebreid mobiel GSM netwerk. Kazachse mobiele telecommaatschappijen (Kcell, Altel, Beeline, Tele2) hebben roaming overeenkomsten met Europese landen. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com. Het internationale landennummer van Nederland is +31, van België +32 en van Kazachstan +7.

Internet in Kazachstan: 
In veel hotels, cafés en restaurants is Wi-Fi zodat je met je iPhone, iPad of laptop gratis kunt e-mailen, whatsappen, face timen en skypen. Bovendien hebben alle steden openbare internetvoorzieningen.
Elektriciteit Kazachstan
De netspanning in Kazachstan is 220 volt. Er komen soms stroomstoringen voor en de netspanning kan wisselen, waardoor gevoelige apparatuur kan beschadigen. Reserve batterijen en een verloopstekker zijn aan te raden. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Kazachstan gebruikelijk zijn.
Gezondheid Kazachstan
Hoewel inentingen voor Kazachstan niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Apotheek voor Kazachstan: Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
Bagage en kleding Kazachstan
We adviseren je om de bagage voor je Kazachstan rondreis mee te nemen in een rugzak of in een weekendtas. Een koffer raden we sterk af. Het gewicht van je bagage kan meestal beperkt blijven tot maximaal twaalf kilo per persoon.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Zo zijn korte broeken, korte rokken en hemdjes taboe in islamitische landen. In de grote steden van Centraal-Azië is het dragen hiervan echter geen probleem.

Het is aan te raden stevige wandelschoenen mee te nemen voor de wandeltochten die we maken.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, universeel geldige verloopstekker, reisgids, voldoende fotomateriaal, pet, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en zakmes.
Geldzaken Kazachstan
De Kazachse munteenheid is de tenge (KZT). Er zijn briefjes en munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000 en 10.000 tenge in omloop. Kijk voor de actuele wisselkoers op: http://www.oanda.com.

ATM in Kazachstan: In Almaty en andere steden kun je bij wisselkantoren (obmen valyuty) snel en makkelijk euro’s of USD wisselen. ATM's zijn volop aanwezig, bij banken, winkelcentra, supermarkten, hotels en treinstations. Kijk naar het teken van Bankomat. De meeste pinautomaten accepteren bankpassen van Maestro, Cirrus, Visa en MasterCard. Er zijn instructies in het Engels. In een groot aantal winkels, restaurants en hotels kun je met een creditcard betalen.

Veilig pinnen in Kazachstan: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Kazachstan dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.
NB Belgen kunnen hun bankpas in Kazachstan standaard onbeperkt gebruiken. Belgische banken rekenen Kazachstan bij Europa.
Openingstijden Kazachstan
Winkels, postkantoren en kantoren in Kazachstan zijn geopend van 8.00 tot 18.00 uur. Tussen de middag zijn de meeste zaken gesloten in verband met de lunchpauze. De warenhuizen in de grotere steden zijn meestal langer open. In steden als Almaty en Astana verschijnen steeds meer '24 hours' supermarkten waar alles te koop is. Bazaars beginnen al vroeg, rond 6.00 uur ’s ochtends.

Shoppen in Kazachstan: De bazaars zijn de beste plaats om typische spullen van het land kopen. Behalve bazaars, die je in iedere grote stad aantreft, verschijnen er steeds meer luxe winkelcentra zoals de Silka Way City Mall in Almaty. In supermarkten en grotere winkels gelden vaste prijzen terwijl in souvenirwinkels en op de bazaar afdingen gebruikelijk is.
Fotografie Kazachstan
Over het algemeen vindt de lokale bevolking het geen probleem om gefotografeerd te worden. Vraag mensen wel altijd eerst om toestemming als je ze wilt fotograferen. Het is verboden militaire objecten, grensposten en vliegvelden te fotograferen.
Veiligheid Kazachstan
Kazachstan is een relatief veilig land voor toeristen. Uiteraard moet je zoals overal alert zijn voor zakkenrollers. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. In verband met verzekering is het van belang dat je aangifte doet bij de politie.

Reisadvies voor Kazachstan: 
Nuttige reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in de verschillende regio’s van Kazachstan vind je op www.nederlandwereldwijd.nl of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.
Tijdsverschil Kazachstan
De tijdszones waar Kazachstan in valt zijn UTC +5 (West Kazachstan) en UTC +6 (Oost Kazachstan). In Kazachstan kent men geen zomer en wintertijd. Dit levert de volgende tijdsverschillen met Nederland en België op.

- West Kazachstan: 4 uur later (wintertijd), 3 uur later (zomertijd).
- Oost Kazachstan: 5 uur later (wintertijd), 4 uur later (zomertijd).
Reisdocumenten Kazachstan

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Kazachstan reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor deze bestemming is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf tot maximaal 30 dagen.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.