Live Help Chat

Reizen naar Libanon

Cultuur Libanon

De verschillen tussen het leven in de moderne stad en het zuiden waar Hezbollah veel aanhang heeft, is erg groot. Terwijl mannen en vrouwen elkaar in Beiroet in hippe clubs ontmoeten, is het in het zuiden niet gebruikelijk dat mannen en vrouwen in het openbaar genegenheid voor elkaar tonen. Terwijl het volkomen normaal is dat mannen elkaar openlijk met kussen kunnen begroeten of vasthouden op straat, is lichamelijk contact tussen mannen en vrouwen in het openbaar niet gepast.

Houding ten aanzien van homoseksualiteit in Libanon: 
Wat betreft acceptatie van homo’s en lesbo’s onderscheidt Libanon zich in positieve zin van andere Arabische landen. Hoewel homoseksualiteit officieel strafbaar is in Libanon, is het het enige Arabische land met een legale homorechtenbeweging en het enige land waar een tijdschrift voor deze doelgroep verschijnt. Jaarlijks wordt er een dag tegen homofobie georganiseerd. Van de andere kant, homoseksualiteit wordt geaccepteerd zolang het maar niet in de familie voorkomt. Voor veel families is het een grote schande. Vandaar dat veel homo’s hun toevlucht zoeken in de anonimiteit van de ondergrondse homoscene in de stad.

Kleding in Libanon: Wat betreft kleding zijn er grote verschillen. Zo zijn de vrouwen in Beiroet modern gekleed in spijkerbroek of korte rok terwijl de meeste vrouwen in het islamitische zuiden gesluierd zijn. Een aantal heeft een lange zwarte chador om, een grote omslagdoek die vaak meters lang is en om het lichaam en over het hoofd wordt gedraaid. Soms hebben vrouwen ook een gezichtssluier. Bedoeïenenvrouwen zijn meestal gehuld in kleurrijke jurken en hoofddoeken. Het getuigt van respect als je je als westerse vrouw vooral niet te bloot kleedt.

Mannen in Libanon: Libanese vrouwen klagen graag over hun Libanese man. Hij is zelfingenomen, arrogant en dominant. Hij heeft geen respect voor vrouwen, alleen voor zijn moeder. Niet vreemd want de jongetjes worden van kinds af aan enorm verwend door hun moeder. Libanese mannen hebben een erg eenzijdig beeld van westerse vrouwen, alsof ze allemaal uit zijn op een avontuurtje. Heb je geen zin in gedoe, dan kun je als vrouw direct oogcontact met Arabische mannen beter vermijden. Als je ze lachend aankijkt zou je de indruk kunnen wekken dat je beschikbaar bent.

Muziek in Libanon: Op veel plaatsen in Libanon hoor je muziek. Vanwege de andere toonhoogten is het voor westerlingen vaak even wennen aan de Arabische muziek. Erg populair is de Libanese zangeres Fairouz die een internationale reputatie geniet. In restaurants en cafés zijn regelmatig optredens van muzikanten die vaak traditionele liederen spelen, soms ook vergezeld van een buikdanser(es).