Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Libanon

Landinformatie Libanon

Landinformatie Libanon

Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Libanon voor jouw Libanon reizen. Als bestemming heeft Libanon eigenlijk alles waar je als reiziger naar op zoek bent. Het land is gelegen aan de Middellandse Zee, maar het beschikt ook over met sneeuw bedekte bergen. In de Qadisha vallei is het mooi wandelen en de beroemde Libanese cederbomen ruiken niet alleen heerlijk, maar zijn door hun vorm ook uitermate fotogeniek. Liefhebbers van geschiedenis kunnen hun hart helemaal ophalen met bezoeken aan historische plekken als Tyre, Sidon en Tripoli. Overblijfselen uit de tijd van de oude Feniciërs, de Kruisvaarders en de Ottomanen garanderen een boeiende tijd. Een hoogtepunt van Libanon is voor menig reiziger Baalbek, een oude stad waar de Romeinse tempels tot de best bewaarde ter wereld worden gerekend. Het bruisende Beiroet is uitermate geschikt om kennis te maken met de Libanese keuken. Gezegend met verse vis uit de Middellandse Zee en groente- en vleesgerechten om je vingers bij af te likken, kan het niet anders dan dat etenstijd elke dag weer een feestje wordt. Een bijkomende bonus bij een bezoek aan Libanon is dat het landoppervlakte slechts een kwart van Nederland of een derde van België is; je zult dus nooit lang onderweg zijn naar je volgende bezienswaardigheid!

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Libanon rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Libanon. Bekijk onze Libanon reizen en selecteer je favoriete Libanon rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Libanon
De oppervlakte van Libanon bedraagt 10.452 km² (1/4 van Nederland; 1/3 van België). Het land telt meer dan 6,8 miljoen inwoners. De bevolking van Libanon bestaat voor ongeveer 90 procent uit Arabieren. Belangrijke minderheidsgroeperingen zijn Armeniërs, Koerden en Assyriërs. Daarnaast verblijven er ongeveer 400.000 Palestijnen en ruim een miljoen Syriërs in vluchtelingenkampen.
Cultuur Libanon
De verschillen tussen het leven in de moderne stad en het zuiden waar Hezbollah veel aanhang heeft, is erg groot. Terwijl mannen en vrouwen elkaar in Beiroet in hippe clubs ontmoeten, is het in het zuiden niet gebruikelijk dat mannen en vrouwen in het openbaar genegenheid voor elkaar tonen. Terwijl het volkomen normaal is dat mannen elkaar openlijk met kussen kunnen begroeten of vasthouden op straat, is lichamelijk contact tussen mannen en vrouwen in het openbaar niet gepast.

Houding ten aanzien van homoseksualiteit in Libanon: 
Wat betreft acceptatie van homo’s en lesbo’s onderscheidt Libanon zich in positieve zin van andere Arabische landen. Hoewel homoseksualiteit officieel strafbaar is in Libanon, is het het enige Arabische land met een legale homorechtenbeweging en het enige land waar een tijdschrift voor deze doelgroep verschijnt. Jaarlijks wordt er een dag tegen homofobie georganiseerd. Van de andere kant, homoseksualiteit wordt geaccepteerd zolang het maar niet in de familie voorkomt. Voor veel families is het een grote schande. Vandaar dat veel homo’s hun toevlucht zoeken in de anonimiteit van de ondergrondse homoscene in de stad.

Kleding in Libanon: Wat betreft kleding zijn er grote verschillen. Zo zijn de vrouwen in Beiroet modern gekleed in spijkerbroek of korte rok terwijl de meeste vrouwen in het islamitische zuiden gesluierd zijn. Een aantal heeft een lange zwarte chador om, een grote omslagdoek die vaak meters lang is en om het lichaam en over het hoofd wordt gedraaid. Soms hebben vrouwen ook een gezichtssluier. Bedoeïenenvrouwen zijn meestal gehuld in kleurrijke jurken en hoofddoeken. Het getuigt van respect als je je als westerse vrouw vooral niet te bloot kleedt.

Mannen in Libanon: Libanese vrouwen klagen graag over hun Libanese man. Hij is zelfingenomen, arrogant en dominant. Hij heeft geen respect voor vrouwen, alleen voor zijn moeder. Niet vreemd want de jongetjes worden van kinds af aan enorm verwend door hun moeder. Libanese mannen hebben een erg eenzijdig beeld van westerse vrouwen, alsof ze allemaal uit zijn op een avontuurtje. Heb je geen zin in gedoe, dan kun je als vrouw direct oogcontact met Arabische mannen beter vermijden. Als je ze lachend aankijkt zou je de indruk kunnen wekken dat je beschikbaar bent.

Muziek in Libanon: Op veel plaatsen in Libanon hoor je muziek. Vanwege de andere toonhoogten is het voor westerlingen vaak even wennen aan de Arabische muziek. Erg populair is de Libanese zangeres Fairouz die een internationale reputatie geniet. In restaurants en cafés zijn regelmatig optredens van muzikanten die vaak traditionele liederen spelen, soms ook vergezeld van een buikdanser(es).
Eten en drinken Libanon
Eten in Libanon: De keuken van Libanon wordt als de beste en meest verfijnde van het Midden-Oosten beschouwd. De Osmaanse cultuur die ook ten grondslag ligt aan de Turkse keuken, vormt in combinatie met Griekse, Cypriotische en Kaukasische invloeden de basis voor de Libanese kookkunst. Een aanrader zijn mezze, kleine voorgerechtjes. In Libanon kun je zowel terecht bij eenvoudige restaurantjes als bij hele chique restaurants. Alle hotels hebben een internationale keuken.

Drinken in Libanon: Thee (chay) is de nationale drank en wordt in kleine glaasjes geserveerd. Ook koffie wordt veel gedronken, zowel espresso, cappuccino als traditionele Turkse koffie. In Beiroet en toeristische delen van Libanon worden doorgaans alcoholische dranken geschonken. Met name de wijnen die in Libanon verbouwd worden zijn van prima kwaliteit. Als aperitief is arak populair, een soort anisette vergelijkbaar met Franse pastis of Griekse ouzo.
Feestdagen en festivals Libanon
Libanon kent tal van nationale en religieuze feestdagen. Belangrijke nationale feestdagen zijn: Nieuwjaar (1 januari), St. Maron's dag (9 februari), Rafik Hariri Memorial Day (14 februari), Dag van de Arbeid (1 mei), Bevrijdingsdag (25 mei) en Onafhankelijkheidsdag (22 november). Kerstmis, Pasen en Hemelvaart zijn de belangrijkste christelijke feestdagen.

Islamitische feestdagen in Libanon: De islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, vandaar dat de Islamitische feestdagen ieder jaar tien à elf dagen naar voren schuiven. Een belangrijk islamitische feest is de ramadan. Tijdens deze vastenperiode mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. Direct na de ramadan volgt het driedaagse Suikerfeest waarbij familiebezoek centraal staat. Tijdens het Offerfeest slacht elke familie een schaap en gaan families bij elkaar op bezoek. Het is ook de tijd dat moslims de bedevaart naar Mekka maken.
Fooien Libanon
Personeel in de toeristische sector verwacht een fooi voor bewezen diensten.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 3 euro per reiziger per dag, voor de chauffeur 2 euro per persoon per dag.
Land en landschap Libanon
Het land, met een kustlijn van 225 kilometer aan de Middellandse Zee, ligt ingeklemd tussen Syrië en Israel. Parallel aan de vlakke kustlijn ligt over een lengte van meer dan 100 kilometer het Libanon-gebergte met toppen tot 3000 meter. Tussen het Libanon-gebergte en het Anti-Libanongebergte op de grens met Syrië, ligt de vruchtbare Bekaa-Vallei. Ten zuiden van Beiroet ligt het Chouf-gebergte met toppen tot 1500 meter.
Religie Libanon
Er zijn 18 officieel erkende religieuze groepen. Van de bevolking is bijna 60 procent islamitisch, waarvan ongeveer de helft sjiieten en andere helft soennieten. De sjiieten in het zuiden onderhouden nauwe banden met hun geloofsgenoten in Iran en steunen de streng islamitische Hezbollah partij. In het Choufgebergte wonen veel druzen. Zij vormen een religieuze sekte die zich in de elfde eeuw van de islam afsplitste. Het christelijke deel van de bevolking bestaat vooral uit Maronieten en Grieks-orthodoxen. Daarnaast zijn er nog een aantal orthodoxe, katholieke en protestante splintergroeperingen.
Taal Libanon
De officiële taal in Libanon is het Arabisch. In toeristische gebieden spreken veel mensen Engels en Frans.
Weer en klimaat Libanon
Het klimaat aan de kust van Libanon wordt gekenmerkt door een hete en droge zomer en een koele en vochtige winter. In de berggebieden liggen de temperaturen aanzienlijk lager.

Beste reistijd voor Libanon: 
Hoewel je Libanon het hele jaar kunt bezoeken zijn de lente (maart tot mei) en de herfst (september tot december) de beste periodes voor een rondreis door Libanon. In de zomer is het droog en warm. In de winter valt van eind november tot begin maart de nodige regen.

Klimaattabel Libanon: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater.

BEIROET

Maand

T gem

Zon

Regen

T w

Januari

15

5

15

18

Februari

16

6

13

17

Maart

18

7

11

17

April

21

8

7

18

Mei

25

10

4

21

Juni

27

12

1

24

Juli

30

11

0

26

Augustus

30

11

0

27

September

29

10

1

27

Oktober

26

8

6

25

November

21

7

9

22

December

16

5

13

20

Praktische informatie

Adressen Libanon
Ambassade van Libanon in Nederland
Frederikstraat 2, 2514 LK Den Haag
T +31 70 365 89 06
E [email protected]
I www.rijksoverheid.nl

Ambassade van Libanon in België
Franklin Rooseveltlaan 101, 1050 Brussel
+32 2 645 77 60
E [email protected]
I https://www.belgische-ambassade.com

Ambassade van Nederland in Libanon
The Netherlands Tower tiende verdieping, Charles Malek Avenue, Achrafieh Beirout 2073-0802.
T 00 961 1 1211150
E [email protected]
I www.nederlandwereldwijd.nl

Ambassade van België in Libanon
Immeuble Lazarieh, Rue Emir Béchir, Centre-ville, Beiroet
T 00 961 1 976001, 
+961 3 727 789  (noodnummer buiten openingsuren)
[email protected] (algemene of consulaire vragen)
beirut.visa@diplobel.fed.be (vragen met betrekking tot een visumaanvraag)
I https://lebanon.diplomatie.belgium.be/nl
Communicatie Libanon
De meeste inwoners van Libanon hebben een smartphone met internetverbinding. Op de meeste plekken heb je prima 4G-verbinding. De dekking van de mobiele netwerken is in heel Libanon doorgaans prima. Alleen in afgelegen en bergachtig gebied kan er weinig tot geen bereik zijn.

Mobiel bellen in Libanon: Wil je met je mobiel telefoneren of internetten, informeer dan voor vertrek of je provider een roamingovereenkomst heeft met een Libanese maatschappij en wat de kosten zijn. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com. Het internationale landennummer van Libanon is +961; van Nederland +31 en van België +32.

Wifi in Libanon: Wanneer je een simlockvrij toestel hebt, is het voordeliger om ter plekke een lokale simkaart plus beltegoed aan te schaffen. Onder andere verkrijgbaar bij de telefoonwinkels van Alfa en Touch. Handig als je bijvoorbeeld Google Maps wilt gebruiken of een Ubertaxi wilt oproepen. Vraag de verkoper om je simkaart te activeren.
De meeste hotels en veel restaurants bieden gratis WiFi aan zodat je gratis kunt bellen met Whatsapp, Skype of Messenger. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.
Electriciteit Libanon
De netspanning in Libanon is 220 volt. Behalve de bekende stopcontacten met 2 pinnen vind je in Libanon 3-polige stekkers. Vandaar dat het raadzaam is om een wereldstekker mee te nemen. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Libanon gebruikelijk zijn.
Fotografie Libanon
Wil je mensen fotograferen in Libanon, vraag dan altijd eerst om toestemming. Het fotograferen van militaire objecten (bruggen, vliegvelden of ambtelijke gebouwen), politie en grensgebieden is verboden.
Geld Libanon
De munteenheid van Libanon is het Libanese pond (LBP). Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com.

ATM in Libanon: In Libanon staan in bijna elke grotere plaats pinautomaten waar je normaliter met je bankpas met Maestro logo kunt pinnen. Vergeet niet om voor je vertrek naar Libanon de instelling van je bankpas te wijzigen naar ‘Wereld’. Vanwege de economische crisis is pinnen momenteel erg lastig in Libanon. Je krijgt ook een slechte koers wanneer je geld pint. Je zal daarom cash geld mee moeten nemen. Cash euro’s of Dollars kan je beiden wisselen. Wij adviseren dus om voor deze reis je zakgeldbedrag in cash mee te nemen! Creditcards worden geaccepteerd in de grotere hotels, winkels en restaurants.
Gezondheid Libanon
Hoewel inentingen voor Libanon niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Reisapotheek voor Libanon:
 
Neem op je rondreis door Libanon een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort: Mocht u vaker in het ziekenhuis behandeld zijn dan is het raadzaam om uw medisch dossier aan te maken zodat artsen in geval van opname direct toegang hebben tot uw medisch verleden. Als aanvulling eventueel het Europees Medisch Paspoort. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Preventieve maatregelen: Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken.
Openingstijden Libanon
Winkels en geld wisselkantoortjes zijn geopend van ongeveer 8.30 tot 20.00 uur. Kleine winkels en winkelcentra zijn vaak tot 22.00 uur open. Ook op vrijdag zijn de meeste winkels geopend. Musea zijn alle dagen geopend behalve op dinsdag, openingstijden variëren.
Reisdocumenten Libanon

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal 6maanden geldig is. Als je naar Libanon reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina. Het paspoort mag geen visum of stempel van Israël bevatten; geldig of verlopen, gebruikt of ongebruikt. Daarnaast mag het paspoort ook geen stempel bevatten van een grensovergang tussen Jordanië en Israël.

Visum:
Voor deze bestemming is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen
visum vooraf nodig. Je ontvangt een visum op de luchthaven in Libanon voor een verblijf van maximaal 30 dagen. 

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Visa4Travel helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via 085 0218180. Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visa4travel.nl/koningaap
- Belgische reizigers bezoeken: visa4travel.be/koningaap
 
Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

 

Tijdsverschil Libanon
Het tijdsverschil met Libanon is een uur. Aangezien Libanon ook de zomertijd kent, is het er zowel in de zomer als in de winter één uur later dan in de Benelux.
Veiligheid Libanon
Reisadvies voor Libanon: Buiten de politiek gevoelige gebieden is Libanon een veilig land. Actuele informatie over de veiligheid en een reisadvies voor Libanon vind je op www.nederlandwereldwijd.nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse zaken +31 247 247 247. Ook via het twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kunnen je direct contact opnemen met het contactcenter. Belgen kunnen voor reisadviezen terecht op https://diplomatie.belgium.be/nl, de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken.