Live Help Chat

Reizen naar Namibie

Land en landschap Namibie

De republiek Namibië heeft een oppervlakte van 824.292 km². Daarmee is Namibië ongeveer 20 keer zo groot als Nederland of bijna 27 keer zo groot als België. Namibië ligt in het zuidelijk deel van Afrika. De buurlanden zijn Zuid-Afrika aan de zuidzijde (met de Oranjerivier als grens), Angola in het noorden (met deels de rivier Kunene als grens) en Botswana aan de oostkant. In het uiterste noordoosten van Namibië ligt de Caprivi, een smalle landstrook met een breedte van slechts 30 km. De Caprivistrook loopt 450 km oostwaarts naar een vierlandenpunt, waar Namibië, Zimbabwe, Zambia en Botswana aan elkaar grenzen. Aan de westkant grenst Namibië aan de Atlantische Oceaan. Windhoek is de hoofdstad van Namibië.

Landschappen van Namibië: Namibië is een land van ongekende landschappelijk schoonheid en diversiteit. Voor het grootste deel bestaat het uit woestijnvlakte. De brede kuststrook van Namibië vormt de kurkdroge Namibwoestijn, de oudste woestijn ter wereld. Deze woestijn loopt langs een groot deel van de Namibische kust en wordt gekenmerkt door zijn wandelende zandduinen die ervoor zorgen dat wegen soms compleet verdwijnen. De Kalahariwoestijn landinwaarts is een stuk groener met fijnbos en grassavanne. Ook het noorden van Namibië is vochtiger, de woestijn maakt hier plaats voor savanne en bos. Daarnaast kent Namibië prachtige rotsformaties en de imposante Fish River Canyon, een kloof van ongeveer 160 km lang, 27 km breed en op plaatsen wel 550 meter diep. Namibië heeft een 1572 km lange kuststrook met een verlaten zandstrand, het land staat echter niet bekend als strandbestemming.

Nationale parken in Nambië: Er zijn verschillende nationale parken waar je Afrikaans wildlife kunt ontdekken. Het Etosha Nationaal Park is het voor safari’s het beste en meest populaire park van het land. Grote kans dat je hier op een Namibië rondreis een scala aan Afrikaans wild zult ontdekken. Het Namib-Naukluft Nationaal Park is wellicht de meest bekende bezienswaardigheid van het land. De zandduinen bij Sossusvlei, de canyon bij Sesriem en het visuele spektakel Deadvlei maken onderdeel uit van dit park, must-sees op je rondreis door Namibië. Het kleine Waterberg Plateau ligt ongeveer 200 meter verheven boven de vlakte van de Kalahari in Oost-Namibië en heeft een grote ecologische verscheidenheid. Het telt meer dan 200 verschillende vogelsoorten en een aantal zeldzame soorten kleine antilopen. Skeleton Coast Nationaal Park staat bekend als een van ’s werelds meest verlaten nationale parken. De meedogenloze natuur en verlatenheid van het park zorgt voor een spectaculair landschap en een sfeer die je niet snel zal vergeten

Flora en fauna: Niet alleen in de reservaten, maar ook daarbuiten is nog veel van de oorspronkelijke planten- en dierenwereld over. Je kunt tijdens een safari in Namibië rekenen op dieren als olifanten, giraffen, zebra's, gnoes, buffels, springbokken, koedoes, oryxen, leeuwen, cheetahs, luipaarden, hyena's en kleine woestijndieren zoals schorpioenen, slangen en stokstaartjes. Van de Big Five, de meest machtige vijf zoogdieren die je tijdens een safari in Afrika kunt zien (luipaard, leeuw, olifant, neushoorn en buffel), is de neushoorn in Namibië het meest zeldzaam. Etosha vormt een van de laatste veilige havens voor de neushoorn. Door de grote variatie in vegetatiezones zijn er veel vogelsoorten te bewonderen zoals de struisvogel, wevertjes, rode bisschop, baardvogels en de fraai gekleurde honingzuigertjes. Aan de kust kun je dolfijnen en zeehonden spotten. Typisch voor het Namibische landschap zijn de karakteristieke baobabs en grillige acacia's. In de omgeving van de Victoriawatervallen vind je tropisch regenwoud terwijl er in de Namib en Kalahariwoestijn behalve de bizarre welwitschia alleen wat dor stuikgewas te vinden is.