Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

header image
Explore
8,1 (317)

Rondreis Cuba

21 dagen
v.a. € 2.119,-

Reviews

Benieuwd naar wat de reizigers zeggen over deze rondreis? Lees hieronder hun reviews die zij hebben achtergelaten in de "Welkom Thuis Enquête" die alle reizigers na de reis per mail toegestuurd krijgen. De gepubliceerde cijfers van de verschillende onderdelen van reis zijn het gemiddelde van alle respondenten, ook van respondenten die hieronder geen commentaar hebben toegevoegd.

Benieuwd naar wat de reizigers zeggen over deze rondreis? Lees hieronder hun reviews die zij hebben achtergelaten in de "Welkom Thuis Enquête" die alle reizigers na de reis per mail toegestuurd krijgen. De gepubliceerde cijfers van de verschillende onderdelen van reis zijn het gemiddelde van alle respondenten, ook van respondenten die hieronder geen commentaar hebben toegevoegd.

Door reizigers beoordeeld

Tourbegeleiding

8,5

Prijs/kwaliteit

7,7

Accommodatie

7,1

Transport

8,4

Totale beoordeling

8,1
317 respondenten

Vertrekdatum: 30/03/2024

Beoordeling: 10

10

Richard: Fantastische reis , zo compleet mogelijk overzicht van Cuba. Van historie, cultuur, politiek van alles snuif je iets mee. Heerlijk luisteren en dansen op de Salsa klanken , natuur, zee strand, oude gebouwen, forten te veel om op te noemen. Drie weken maximaal genieten.

Vertrekdatum: 22/07/2023

Beoordeling: 7

7

Jan: Een waanzinnig leuke en leerzame reis met een zeer boeiende reisleider Uly, die ons veel van de gebruiken en geschiedenis van het land heeft verteld. Op voorhand waren we door KA via een email "bang" gemaakt voor Cuba i.v.m. de tekorten aan voedsel en water. In de praktijk hebben we daar niet veel van gemerkt. Er is voor de toerist voldoende eten en drinken (zij het niet altijd even gevarieerd). In Baracoa zit je best een stukje van het centrum af, maar neem daar gerust de fietstaxi, veilig en een hele belevenis! Een aanrader, maar vergt wel een flexibele en avontuurlijke instelling. Geld: je wordt gek van de wisselkoersen maar je kunt op heel veel plaatsen met euro's of dollars betalen. Met een paar aanpassingen bij KA (overnachting locaties, info app), zou de reis nog mooier worden.

Vertrekdatum: 13/07/2023

Beoordeling: 9

9

Sheila: Ik vond de rondreis door Cuba met Koning Aap echt fantastisch! Goede vaste Havaniaanse gids die goed Nederlands sprak, een vaste chauffeur die de wegen van Cuba (die niet al te best zijn) ontzettend goed bereed in een moderne bus met airco. Soms zit je een tijd in de bus om van de ene naar de andere plaats te gaan, het landschap, de dorpen en de mensen die dan voorbij schieten maakten de reisdagen voor mij ook een belevenis. De reis was afwisselend (stad, natuur, zee, kunst & cultuur) en actief. Ook de afwisseling van gezamenlijk en keuze programma vond ik fijn. Zo kon je ook voldoende je eigen gang gaan als je dat wilde. De overnachtingen vonden plaats in mooie authentieke hotels of bij mensen thuis in een Casa particular. Die zagen er allemaal heel gezellig en verzorgd uit. Altijd met airco. Ik heb het idee écht een goede indruk van het land gekregen te hebben tijdens deze reis. Cuba is een prachtig mooi land, kleurrijk, met zeer vriendelijke mensen en veel muziek. Dat maakt de sfeer zeer prettig en Caribisch. Er is echter ook veel armoede, die door de fijne sfeer niet direct opvalt. Ook het communistische systeem is bijzonder. Wij als toeristen kwamen niets tekort. Dat heb ik af en toe wel als vervreemdend ervaren. Aan de andere kant geven toeristen ook weer een boost aan de economie. Sheila

Vertrekdatum: 13/07/2023

Beoordeling: 8

8

Anja: Cuba is een ervaring op zich, de natuur is werkelijk schitterend, de bevolking heel vriendelijk, de muziek is magisch. Het is schrijnend te zien hoeveel mensen zitten te springen om zeep, tandpasta, paracetamol, kleding en schoenen, dingen die wij soms wekelijks gewoon in de supermarkt of andere winkels kunnen kopen. Had al het een en ander vanuit Nederland meegenomen en onderweg ook alle zeepjes, shampoo etc. uit hotels gepakt om uit te delen. Ze zijn er zo blij mee. Hoe meer je naar het oosten gaat, hoe armer de bevolking maar ze zijn zeker niet minder vriendelijk of vrolijk. De wandelingen die je kunt maken gaan door een prachtige natuur, slapen bij de casa's is een feestje, stel je flexibel op dan geniet je enorm van Cuba.

Vertrekdatum: 13/07/2023

Beoordeling: 9

9

sylvia: Cuba is echt een heel mooi land. De reis laat je het hele eiland zien en is goed verdeeld tussen steden en natuur, heel afwisselend. Je stapt in een andere wereld, zodra je het vliegtuig uitstapt. Stel je open en flexibel op en je krijgt een topervaring!

Vertrekdatum: 13/07/2023

Beoordeling: 9

9

NELE: Mooie reis waarbij je in het echte Cuba te zien krijgt. De reisleidster is heel ervaren en praat heel goed Nederlands. Ze "zorgt" heel goed voor de reizigers en staat bij waar nodig. Degelijke bus met airco voor de verplaatsingen. Hotels zijn basic maar in orde. Een echte aanrader !

Vertrekdatum: 18/02/2023

Beoordeling: 9

9

Theodorus Andreas: Hele mooie reis, zeer compleet. De lokale reisbegeleider die ook goed Nederlands sprak heeft alles perfect geregeld. goede bus en chauffeur ook. Hotels etc. ook allemaal zeer goed. Er heerst wel wat schaarste in het land, niet alles is bv qua eten/drinken is ook aanwezig. Dit doet verder niet af aan alle moois van dit land.

Vertrekdatum: 18/02/2023

Beoordeling: 9

9

Martin: Op deze 21-daagse krijg je een mooie mix van stad en platteland. Wel vaak gehad dat bezienswaardigheden niet open waren, soms wegens restauratie, of sluitingsdag(en), of wegens geen zin (persoonlijke mening). Ondanks hun vaak moeilijk leven bewonder ik de veerkracht en vindingrijkheid van de Cubanen, ze hebben voor alles een oplossing, bewijs zijn de oude Russische en Amerikaanse wagens die er nog steeds rondrijden. Of in bijna ieder restaurantje, er een orkestje opduikt die voor de zoveelste maal hun eigen versie van Guantanamera brengen ;-) om een centje bij te verdienen. Onze gids Eduardo was gewoon top, niets was hem te veel. Chauffeur ook een dikke 10, altijd stipt op tijd en veilig rijden ondanks de vaak slechte staat van de wegen. Geld wisselen op straat is niet aan te raden, onze gids heeft dat voortreffelijk gedaan voor ons. Je kan de mensen een ontzettend groot plezier doen, met (oude) kleren en schoenen. Een paar nieuwe sandalen van (bedenkelijke kwaliteit), kost daar vaak de helft van een maandloon. Medicatie tekort in Cuba is verschrikkelijk, je wordt regelmatig gevraagd of je geen pijnstillers teveel hebt. Je kan de mensen hier ontzettend blij mee maken (al is het maar een stripje van 10 pillen! Ook is er een tekort (of voor de Cubanen niet te betalen) van hygiënische producten, ook zeep is een gegeerd product. Een tip is de restjes, of ongebruikte zeep en shampoo van de hotels mee naar buiten te smokkelen, ze worden in dank aanvaard. Ook een extra rol wc-papier is geen overbodige luxe, zorg dat je steeds een voorraadje in tas of broekzak hebt omdat er vaak in openbare plaatsen geen of slechts enkele velletjes te krijgen zijn. Op onze reis was water overal goed verkrijgbaar, prijzen variëren van 100 tot 250 peso’s voor 1,5l fles, afhankelijk van zeer toeristisch plaats of niet. De veerkracht van de Cubanen is bewonderingswaardig, als je de schaarste ziet (en soms zelf ondervindt). Doch hongerlijden zal je niet doen, als er eens iets niet beschikbaar is, dan toveren ze wel iets anders lekkers op tafel. Kip (in alle vormen) en varkensvlees is meestal wel verkrijgbaar.

Vertrekdatum: 18/02/2023

Beoordeling: 9

9

Marjolijn: Een fantastische reis, die voldaan heeft aan al onze verwachtingen. We hebben veel van het land en de cultuur gezien. Als reiziger moet je accepteren dat de hotels achterstallig onderhoud hebben, er soms geen warm water of elektriciteit is, dat de restaurants niet alles hebben wat op de kaart staat. Tijdens de reis was het steeds ‘je weet het niet, dit is Cuba’. De hele reis was een bijzondere ervaring.

Vertrekdatum: 14/01/2023

Beoordeling: 9

9

Esther: Een geweldige, gevarieerde reis. Je ziet en ervaart het echte Cuba. Cultuur, natuur, rust, activiteiten, steden, middle of nowhere, alles was in balans. Mede door onze chauffeur Jesus en reisbegeleider Eduardo was dit een perfecte reis. Besef wel dat je naar Cuba gaat. Er is niet altijd warm water, stroom, wifi, eten of drinken wat je zou willen. Er is een hoop aanpassingsvermogen nodig, maar het minimalisme geeft ook zo z'n rust en charme. Ik heb van de eerste tot de laatste dag Genoten met een hoofdletter G. Echt een aanrader.

Vertrekdatum: 14/01/2023

Beoordeling: 10

10

Patricia: De rondreis op Cuba is zeker een aanrader! De buschauffeur en reisbegeleider verdienen een dikke pluim. Ook de groep viel enorm mee.

Vertrekdatum: 23/07/2022

Beoordeling: 8

8

Erna: Fantastische groepsreis gemaakt door het mooie Cuba. Veel gezien en beleefd met een leuke groep. Cuba heeft een prachtige natuur. Veel historische plekken gezocht. Onze reisleidster Gladys was fantastisch. Absoluut een aanwinst voor de reisorganisatie. Ook onze chauffeur José was geweldig. Zeer ervaren en galante buschauffeur.Niets dan lof voor deze 2 toppers.

Vertrekdatum: 09/11/2019

Beoordeling: 9

9

Chris: Topreis voor wie houdt van geschiedenis/ cultuur en dans-muziek. Cuba is uniek op deze wereld. Je waant je in het koloniale tijdperk door zijn mooie gebouwen waar je soms in verblijft. Bevolking is steeds sympathiek. Wij hadden 2 klapbanden tegelijk en zijn super ontvangen bij het huisje waar we in panne stonden. De natuur is divers en lekker😁vers tropisch fruit!

Vertrekdatum: 09/11/2019

Beoordeling: 7

7

Michael: Een bezoek aan Cuba is meer dan de moeite waard. Een bijzondere ervaring! Koning Aap laat je mooie plekken zien in deze uitgebreide reis. Jammer was wel datin een aantal steden hotels ver buiten het centrum waren gekozen. In de Sierra Maestra hebben we het National Park niet kunnen bezoeken omdat het hotel te ver daarvan weg lag.

Vertrekdatum: 09/11/2019

Beoordeling: 9

9

Nettie: Nettie: Prachtige natuur, mooie koloniale gebouwen, pittoreske stadjes, historische plekken, heerlijke stranden, sympathieke bevolking, vrolijke muziek, veel dansgelegenheid zowel binnen als buiten, verrukkelijke rum cocktails, lekker eten, overdadig vers fruit, ouderwets paard-/fiets-/ossekarverkeer, kleurrijke oude Chevrolets/Chyslers/Cadillacs. Kortom, Cuba is een aanrader. Hopelijk worden in toekomstige reizen nog vaker casas particulares ingezet i.p.v. hotels. Eten is het lekkerst in paladares.

Vertrekdatum: 27/07/2019

Beoordeling: 9

9

Reiziger: De reis naar Cuba was een geweldige ervaring: reizen "terug in de tijd" waarin het leven veel trager gaat met os, paard en kar, of een oude Lada of oldtimer en waarin men leeft van salsa, rum, oprechte vriendschaps-en familiebanden, en vaak zonder internet of gsm, heeft mij als mens verrijkt en doen inzien dat het leven nog mooier en intenser kan!

Vertrekdatum: 16/02/2019

Beoordeling: 7

7

jeanne: zie antwoord 25

Vertrekdatum: 16/02/2019

Beoordeling: 6

6

Walter: cfr supra

Vertrekdatum: 16/02/2019

Beoordeling: 9

9

Theo: Geweldige leerzame reis. Goed verzorgd met uitstekende begeleiding. We hebben erg genoten.

Vertrekdatum: 10/11/2018

Beoordeling: 8

8

HENRI: wat hebben we genoten van de sportieve wandeling naar de playa blanca in Baracoa.

Vertrekdatum: 13/10/2018

Beoordeling: 9

9

Gijsbertus Teunis: Wij zijn een geweldige ervaring rijker na onze 21 dagen reis door Cuba: Reistempo was heel fijn, zeer complete reis, het was Cuba compleet! Reisleider Philippe Marmenout was een super fijne reisleider: bomvol kennis van en over Cuba, hij is bijna zelf een Cubaan. Zijn kennis over Cuba en de geschiedenis van Cuba, heeft hij vol passie aan ons overgedragen. Hij heeft ons bijzondere plekken laten zien. Hij hielt alles luchtig, met hier en daar een grap, en bied voldoende ruimte aan iedereen om jezelf te zijn, vrijheid blijheid voor iedereen. Philippe, op pad , soms met zijn gitaar, zorgde voor erge mooie, soms ontroerende momenten. Samen met Alexander, de local, en Antonio de chauffeur, een superteam. Uitstekende bijna nieuwe mini bus met fijne airco, en hele goede chauffeur, complimenten voor hem! Minpuntje laatste hotel wat wordt aangeboden in Varadero, ver beneden de maat. En wij beseffen heel goed dat we in Cuba zijn. Wijzelf hebben n.a.v. Reviews over dit hotel, met enige overredingskracht, tegen bijbetaling dit laatste hotel voor ons kunnen wijzigen, waar we achteraf heel erg blij mee waren. we hadden een hotel ernaast, en hadden hierdoor de laatste dagen wel contact met de rest van de groep.

Vertrekdatum: 13/10/2018

Beoordeling: 8

8

Stefaan: Degelijke organisatie , minpunten waren meestal gevolgen , waar de zeer behulpzame en ervaren gids zelf voor blok stond door externe en Cubaanse toestanden . Het is Europa niet .... Al bij al zeer geslaagde en verruimende reis

Vertrekdatum: 13/10/2018

Beoordeling: 8

8

Maryse: Cuba is een aanrader zeker met een gids zoals Philippe.

Vertrekdatum: 12/05/2018

Beoordeling: 9

9

Paul: Cuba is in elk aspect een bijzonder land. Uniek in zijn soort. Het heeft een bijzondere geschiedenis waar je je echt vooraf in moet verdiepen door te lezen maar bv ook de Netflix docu 'Cuba Libre'. Met deze kennis vooraf krijg je een beter inzicht in wat je te zien krijgt en vooral waarom het is zoals het is. Het ene moment waan je je in een koloniale omgeving, het volgende ben je in de fifties of in een bijna communistische setting. In het begin denk je in een armoedig land te zijn, maar na een paar dagen besef je dit grotendeels de materialistische zaken zijn. De bevolking is vriendelijk en komt gelukkig over. En ja, het oogt armoedig, maar er wordt ook veel gerenoveerd en vernieuwd. Dat maakt het land dan ook uniek in zijn soort. Door deze ontwikkelingen zal het land er binnen 5-10 jaar compleet anders uit gaan zien. Wij hopen dan ook voor die tijd nogmaals te kunnen gaan. Oh ja, je kunt prima zonder internet en electriciteit. En af en toe geen warm water (of helemaal geen) lukt ook prima. 😃

Vertrekdatum: 14/04/2018

Beoordeling: 8

8

Dion: Fantastische reis. In 3 weken tijd een goede indruk van het land en de verschillen erin. Armoede zeker nog aanwezig. Ook mooi om te zien dat het land stil staat in de tijd. Het beste gegeten bij mensen thuis en paladars. Het is veel meer dan alleen kip rijst en bonen. Voor de rest neem zeker deet mee voor de muggen en een rol wc papier. Dat is een artikel wat niet bij elke stop er is. Als je echt op reis wil en niet vies bent om een stuk te lopen en begrijpt dat onze standaarden hoger liggen dan daar en dus een echte indruk wil krijgen van Cuba dan raad ik je deze reis aan.

Vertrekdatum: 21/10/2017

Beoordeling: 8

8

Dirk: Mooie afwisselende reis waarop een je een goed beeld krijgt van de verscheidenheid (bevolking, landschap, eten & drinken, muziek) van Cuba.

Vertrekdatum: 21/10/2017

Beoordeling: 8

8

Dide: Samen met mijn vriend heb ik de 21 daagse reis geboekt. Deze cuba reis was een belevenis en wij zijn blij deze reis gedaan te hebben voordat er nog meer toerisme heen gaat. Erg mooi dat het hele Cuba aanbod komt en plaatsen zoals Baracoa en Santigo de Cuba niet gemeden wordt. Deze plaatsen waren een wereld van verschil. Helemaal tegenover onze laatste stop in Varadero waar we 2 nachten in een all-inn hotel verbleven om bij te komen van alle ervaringen, met veel toeristen die niet verder komen dan het strand. Jammer aan deze reis van Koning Aap is wel dat er buiten de wandeling in Havanna, zwemmen aan het strand van Trinidad (bij ons deze dag helaas tropische regenstorm) en een bezoek aan het mosileum in Santa Clara (dit is sowieso gratis) totaal geen excursies bij zitten. Dit betekende dat er bovenop de reissom nog een flinke koste post kwam. Tevens waren deze excursies anders als op de site aangegeven en kon je daarom niet goed bepalen welke kosten je nog stond te wachten in de verdere reis. Sommige excursies zouden in theorie gewoon in de reis gezet kunnen worden, omdat hiermee veel informatie over het oude Cuba wordt gegeven. Wellicht gebeurd dit in de toekomst nog. Wij zijn erg blij dat we Cuba op dit moment nog bezocht hebben. Andere menen zou ik ook aanraden de 21 daagse reis te boeken, omdat je hiermee veel meer het echte Cuba leert kennen.

Vertrekdatum: 11/02/2017

Beoordeling: 8

8

ILSE: Een fantastische en verassende reis in de positieve zin. lekker eten en nog lekkerder cocktails . Als je van plan bent Cuba in de toekomst wil leren kennen, moet je niet te lang wachten, want het land is volop aan het veranderen.

Vertrekdatum: 17/12/2016

Beoordeling: 8

8

Agnes: Van het bruisende Havanna, langs het landelijke Vinales met zijn bizarre heuvels, doorheen het pittoreske Trinidad, helemaal tot in het oosten waar de wieg van de revolutie stond. Omdat je het hele eiland bezoekt, krijg je een zeer goed beeld van de grote verschillen binnen het land. Was zeer de moeite waard en heeft mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen. Voeg wat meer overnachtingen in Casa Particulares toe, dit zou zeker een meerwaarde betekenen voor de trip.

Vertrekdatum: 12/11/2016

Beoordeling: 8

8

Chris: Bijzondere reis, veel prachtig gerestaureerde gebouwen uit de Spaans kolonialistische tijd maar nog veel meer mooie bouwvallen. Vrolijke muzikale bevolking. Veel slechte wegen met weinig verkeersaanbod. OP de wegen, paard en wagen, ossenkarren, fietstaxi's, prachtige oude Amerikaanse auto's en vrachtwagens voor personen vervoer. Het eten was voldoende maar niet al te gevarieerd. Je kunt het beste in de paladares eten. Ga vooral naar de casa de la Trova's voor muziek en dans. Bijzonder voor ons was dat tijdens onze reis Fidel Castro overleed, tweedeling in het beleven daarvan tussen de oude en nieuwe generatie Cubanen.

Vertrekdatum: 12/11/2016

Beoordeling: 8

8

Wim: Cuba is een heel mooi groen eiland ! Aardig mensen , veel muziek , muurschilderingen , relaxte sfeer . Wij hebben veel op deze reis veel geleerd over de geschiedenis van dit mooie eiland en haar bewoners .

Vertrekdatum: 22/10/2016

Beoordeling: 8

8

dan: Cuba is een echte aanrader; mijn verwachtingen werden overtroffen. Prachtige steden met verschillen in structuur, opbouw, gezelligheid (Havana - Trinidad - Santo Domingo de Cuba) waren aangenaam in diversiteit en beleving. De rustige beleving van de bevolking en hun vriendelijkheid was treffend. Nu bereizen vooraleer er een invasie komt uit de VS (voorlopig nog taboe voor deze toeristen). Een aangename groepssfeer was eveneens een pluspunt tijdens deze 20-daagse reis.

Vertrekdatum: 22/10/2016

Beoordeling: 8

8

Willy: Een unieke ervaring om Cuba nu nog te bezoeken nu het zijn authenticiteit nog behouden heeft. Een arm land waar de vriendelijkheid van het volk aanstekelijk werkt op elke toerist. De oude auto's, de muziek alom en de heerlijke cocktails maakten er een onvergetelijke reis van. Zeker een aanrader.

Vertrekdatum: 01/10/2016

Beoordeling: 8

8

Ria: Een heel mooie maar in verhouding een dure reis. Ik heb genoten van de mooie natuur, de vriendelijke mensen vooral op het platte land, het warme weer en de lekkere coktails.

Vertrekdatum: 01/10/2016

Beoordeling: 8

8

Paul: Buiten alle positieve ervaringen....... Je moet echt rekening houden met het eten in Cuba. Er is weinig variatie. Vaak hetzelfde aanbod, zowel bij lunch (broodje tonijn of kaas: 5 CUC) als diner (kip, varkensvlees, draadjesvlees (ropa vieja) en heel soms vis, en altijd rijst in heel veel kleuren). Ook heeft bijna iedereen in de groep wel een of meer dagen diarree gehad, dus Norit en instant Immodium of Loperamide meenemen. Aanvankelijk lijk je na de eerste dagen niet toe te komen met het door KA geadviseerde zakgeld. Startbestemming Havanna is by far de duurste bestemming. Hoe meer naar het oosten hoe voordeliger het wordt. Cuba is geen goedkope bestemming. De prijzen van eten en drinken zijn vergelijkbaar met de onze. Zonder VISA is er op Cuba niets te pinnen. Met VISA slechts op enkele plekken in de grote plaatsen. Houdt rekening met (veeeel) tijdverlies als je je euro's moet inwisselen voor CUC's in de plaatselijke wisselkantoren (Cadeca's). Lange wachtrijen en heel veel overburocratische handelingen, incl het met de hand noteren van de paspoortgegevens en alle biljetnummers !!!!!)

Vertrekdatum: 23/07/2016

Beoordeling: 8

8

Brigitte: Kijk op www.brigittevisser.reismee.nl Daar staat mijn reisblog met alle verhalen.

Vertrekdatum: 23/07/2016

Beoordeling: 8

8

Reiziger: Prima reis; dat je veel verschillende plaatsen ziet, komt wel doordat je ook veel in de bus zit, dus dat is iets om rekening mee te houden.

Vertrekdatum: 13/07/2016

Beoordeling: 8

8

Paul: Cuba is een apart land door zijn geschiedenis (slavernij, de american lifestyle van de 50’s en de socialistische revolutie) en hierdoor heerst er een aparte sfeer opgevrolijkt met muziek (salsa, rumba), sigaren en ... rum. Hoogtepunten voor ons waren Oud-Havana, rijden met oldtimer, wandelen in de Sierra Maestra, Baracoa, de sfeer in Trinidad en Remedios. Dit zorgt voor een gevarieerde reis. Het culinaire moet je zeker niet zoeken op Cuba en hotelkeuze kon alvast beter in Varadero.

Vertrekdatum: 13/07/2016

Beoordeling: 8

8

Marc: De Cuba-reis was voor ons een topervaring. Prima gids, fijne begeleider en prachtige locaties hebben er, samen met de vriendelijke Cubanen, voor gezorgd dat we een onvergetelijke ervaring hebben beleefd.

Vertrekdatum: 09/07/2016

Beoordeling: 8

8

Philip: Prachtige rondreis door Cuba. Gezien de af te leggen afstand moet je met lange busreizen rekening houden die gelukkig elke 1,5-2u worden onderbroken. Wij hadden een goede lokale gids die vrij goed nederlands sprak. Kwaliteit van de hotels laat soms te wensen over maar dat lijkt eerder een regel dan een uitzondering te zijn in Cuba.

Vertrekdatum: 09/07/2016

Beoordeling: 9

9

Reiziger: Een mooie mix van cultuur, natuur & avontuur, in comfortabele omstandigheden. Deze reis geeft je werkelijk een totaalbeeld van dit fantastische land!

Vertrekdatum: 12/03/2016

Beoordeling: 8

8

Alex: Interessante reis als.je van cultuur en politiek houdt. Je moet niet gaan voor de accommodatie en gastromonie.

Vertrekdatum: 05/03/2016

Beoordeling: 8

8

Marie-José: De reis was mede door de zeer prettige Cubaanse reisleidster een goede ervaring met Cuba. Afwisselend, veel gezien en vele indrukken op gedaan. Cubanen zijn prettige mensen. Het is een veilig land. De mojito's en de salsa muziek zijn de slagroom op de taart.

Vertrekdatum: 20/02/2016

Beoordeling: 9

9

Patricia: Ik ben dik tevreden met de totaliteit van de reis: enkel een extra dag in Santiago de Cuba vind ik een must. Verder een dikke pluim voor de chauffeurs en gids. Beiden waren uitstekend en deden echt hun best. Wat duidelijker het uur en de plaats van afspraak vermelden, mag echter wat meer in de verf gezet worden.

Vertrekdatum: 14/11/2015

Beoordeling: 8

8

Karin: hoogst informatieve rondreis door Cuba. Veel gezien en ervaren van het land en de bewoners zelf. Het weer is warm, maar kan ook omslaan in plotselinge "plensbuien". Hiertegen kan je je wapenen met een opvouwbare paraplu. De hotels kunnen anders zijn, dan in de informatie genoemd en op het laatste moment ook gewijzigd worden naar Casas Particulares. Cuba is een erg arm land, vervuild en met lage hygiene standaards. Dit moet je bewust zijn, als je ervoor kiest om naar Cuba te gaan. Tevens moet je een sterke maag hebben, of voldoende middelen bij je hebben om de diarree tegen te gaan. Bij ons in de bus, is bij èèn hotel in Bayamo bijna iedereen ziek geworden.

Vertrekdatum: 14/11/2015

Beoordeling: 8

8

Hendrik: Boeiende reis om veel indrukken van Cuba op te doen.

Vertrekdatum: 14/11/2015

Beoordeling: 8

8

Hans: Een reis die je naast ontspanning en genieten van het mooie land aan het denken zet. Onze reisbegeleider Iovanni heeft een grote rol gespeeld om ons veel te leren over zijn land, de cultuur, de mensen, het regiem. Met recht: reizen is je geest verrijken.

Vertrekdatum: 17/10/2015

Beoordeling: 9

9

Nia: Prima om zo Cuba te leren kennen. Als je Mabel als gids hebt leer je erg veel op een gezellige manier. Hotels zijn wisselend van prima naar slecht. Bus is goed en houd rekening met een zeer lange reisdag van 14,5 uur

Vertrekdatum: 17/10/2015

Beoordeling: 9

9

peter: Een prima rondreis die een goed beeld geeft van het huidige Cuba. Op 1 dag na prima reisdagen en voldoende rust omdat op de meeste plaatsen we 2 nachten verbleven. Accomodaties over het algemeen sober maar prima te doen, goede bedden en goede douches. Reis werd compleet gemaakt door de reisbegeleider/gastvrouw Mabelle die ons veel vertelde over Cuba en er bovendien alles aan deed om te zorgen dat iedereen het naar zijn zin had. MAAR helaas in de groep 2 azijnplassers die nergens aan mee wilden doen en overal commentaar op hadden, een van hen weigerde zelfs fooi te geven! Gelukkig negeerde de groep deze mensen maar toch jammer voor de sfeer.

Vertrekdatum: 17/10/2015

Beoordeling: 8

8

Reiziger: Cuba is de moeite waard! De 21-daagse reis heeft voldoende vrije tijd, afgezien van een lange reisdag tussen Baracoa en Moron

Vertrekdatum: 12/08/2015

Beoordeling: 8

8

Reiziger: Het was een fantastische ervaring met Cuba kennis te mogen maken. We hebben genoten van de sfeer, de prachtige gebouwen in de oude stijl en vanuit koloniale perioden. De Cubanen zijn vriendelijk en behulpzaam en staan open hun leefwijze en hun geschiedenis, te laten zien. Muziek speelt op verschillende manieren steeds een rol. De natuur is prachtig, vooral voor ons, de zee en de Caribische vegetatie. Het eten was heerlijk, vlees, vis, kreeft met de lokale gebruiken van diverse groenten en fruit, rijst en aardappelsoorten. Onze reis is mede een sublieme ervaring geworden door de begeleiding van de zeer vakbekwame reisleider en de chauffeur die ons veilig door het land heeft geloosd!

Vertrekdatum: 01/08/2015

Beoordeling: 7

7

Henricus: Vertrekbelasting is afgeschaft Verder beter aangeven hoelang een trip per dag duurt( reistijd)

Vertrekdatum: 24/07/2015

Beoordeling: 8

8

Hans: Een heerlijke reis in een fascinerend land dat heel anders is als we kennen. De reis is prima verzorgd met vele mogelijkheden voor te maken keuzes ten aanzien van excursies en/of uitstapjes. In juli/augustus is het wel erg warm, daarbij rekening houden met bijna dagelijkse plensbuien tussen 17.00-18.00 uur. Het is overigens niet een echt duur maar ook geen goedkoop land. De prijzen zijn bijna vergelijkbaar.

Vertrekdatum: 18/07/2015

Beoordeling: 7

7

Sibyl: Schitterende reis in het prachtige Cuba. Vooral het oosten van het land (Baracoa) is nog erg authentiek. Jammer dat er geen Nederlandstalige reisbegeleider was (hetgeen wel vermeld was in de reisgegevens!). Een Cubaanse gids die slecht Engels spreekt begrijpt niet altijd onze verwondering en interesses en kan niet duidelijk de verschillen tussen de culturen duiden en begrijpen en de laatste veranderingen uitleggen. Dit was een gemiste kans!

Vertrekdatum: 06/06/2015

Beoordeling: 9

9

dorien: De rondreis in Cuba was mijn eerste reiservaring met Koning Aap en het smaakte naar meer! De reisformule waarbij je zelf keuzes kon maken in excursies zorgde ervoor dat je de reis zelf ook nog in handen had. Een aangename groep, met een geweldige reisleider in een authentiek land zorgde ervoor dat Cuba een fijne vakantie met de juiste dosis inspanning en ontspanning werd. Helemaal relaxed ben ik teruggekeerd naar ons Belgenlandje.

Vertrekdatum: 06/06/2015

Beoordeling: 9

9

Sophie: 'Cuba is anders dan de rest van de wereld' zei onze reisbegeleider ... En terecht! De fijne sfeer in de Casa de la Trova's, het land van socialisme ... Mijn reiservaring in dit land zal me altijd bijblijven!

Vertrekdatum: 06/06/2015

Beoordeling: 8

8

Erik: We wisten op voorhand niet echt goed wat we van Cuba konden en mochten verwachten. Het is een meer dan de moeite waard belevingsreis geworden waarbij heel wat clichés gesneuveld zijn of in een reëel daglicht werden geplaatst. Het grote voordeel van Cuba is dat het Cuba is, het nadeel ... dat het Cuba is: alles kan maar ook niks moet. Verwacht je aan een cocktail vol vitaminen R, S en Z: rum, salsa en zon. Het land evolueert gestaag en ondergaat meer en meer Westerse invloeden. Gelukkig nu nog aan het ritme van de old-timers, maar dit is aan het veranderen: doen dus, die Cuba-reis, je zal er geen moment spijt van krijgen.

Vertrekdatum: 06/06/2015

Beoordeling: 8

8

Josse: Het was een leuke en leerzame reis. Niet licht maar dat wisten we, Het is nu eenmaal Cuba. De reisleider is een toffe kerel die met fierheid zijn land promoot. Je kon ook steeds terecht bij hem voor allerhande vragen of probleempjes.... De reis was niet eentonig, we hebben alles gezien van Cuba wat er te zien viel. Hotels waren degelijk, behalve de Staatshotels. Zeer aangename en afwisselende reis, natuurlijk ook door het gezelschap dat goed klikte met elkaar. Conclusie: zeker doen als je dit van plan bent, denk dat ik nog wel eens terugga...... en dan terug met Koning Aap.

Vertrekdatum: 06/06/2015

Beoordeling: 8

8

geert: Het was een leuke reis met voldoende afwisseling en een rustig reistempo. spijtig van de soms lange busritten. Cuba is land met lekkere cocktails al dan niet met alcohol maar de keuken is niet erg hoogstaand. Lekker voor ons is duidelijk verschillend van lekker voor Cubanen.

Vertrekdatum: 06/06/2015

Beoordeling: 8

8

Willy: Dit is een zeer mooie en interessante reis. Alleen spijtig dat het organisatietalent van de Cubaanse organisaties zo bedroevend is. Vele "bezienswaardigheden" zijn zeer sterk gelinkt aan de recente Cubaanse (politieke) geschiedenis en daardoor misschien minder interessant voor "estranjeros". Daarom misschien nog meer de nadruk leggen op het overvloedig aanwezig natuurschoon, de architectuur en de cultuur?

Vertrekdatum: 06/06/2015

Beoordeling: 8

8

Edwin: Zeer gevarieerde reis naar een boeiend land. Vriendelijke bevolking. Mede door de gids is onze reis onvergetelijk geworden. Mooie afwisseling van natuur, cultuur en vrije tijd.

Vertrekdatum: 18/04/2015

Beoordeling: 5

5

Eric: Accomodaties voldoen niet aan de gesuggereerde kwaliteit.

Vertrekdatum: 18/04/2015

Beoordeling: 8

8

Ignaas: Cuba is een land dat je moet gezien hebben. We hebben naast het vele moois van kultuurmonumenten uit het rijke verleden van Cuba ook kunnen vaststellen hoe ideologie (het communisme) eenn land kan doen verzinken in een soort lethargie waar het persoonlijk initiatief met alle middelen werd onderdrukt. Gelukkig is er een kentering merkbaar die het land misschien naar meer ontwikkeling en welvaart kan brengen, en dit dank zij de creativiteit van de Cubanen zelf. Er is een belangrijke taak weggelegd voor Europa dat een morele plicht heeft om de arme Cubaan met ontwikkelingsteun te helpen. Daarbij moet de voorbijgestreefde "koude oorlogvisie" worden opzijgezet.

Vertrekdatum: 14/02/2015

Beoordeling: 8

8

Reiziger: Cubanen zijn een heel open volk. We hebben ons wel een beetje geërgerd aan het feit dat voor het minste fooi verwacht wordt. Drink genoeg cocktails onderweg, in de all-in zijn ze niet lekker meer. Het eten valt ondanks alle waarschuwingen heel goed mee. Zelfs lekkere wijn is betaalbaar te vinden. Elke stad en elke provincie heeft een uniek gegeven, ongelooflijk op zo'n relatief kleine oppervlakte.

Vertrekdatum: 14/02/2015

Beoordeling: 8

8

Jean: Mooie rondreis, alhoewel bepaalde trajecten iets te lang waren. Hotels waren prima en voldeden ruimschoots aan de verwachtingen in een land als Cuba. Wie zegt dat het eten niet lekker is heeft het zeker mis, er is ruimschoots keuzemogelijkheid genoeg tussen vlees (varken-schaap -kip-rund), groenten en fruit. Dit alles wordt daarenboven nog een overgoten met een saus vriendelijkheid van de Cubanen.

Vertrekdatum: 15/11/2014

Beoordeling: 8

8

Antoine: Alhoewel geen duidelijkheid tot de laatste dag over wie onze gids zou zijn hebben we met Mabel geboft. Zij heeft ons veel over Cuba geleerd en laten zien. Deze reis geeft een goed beeld over Cuba en het leven van de Cubanen.

Vertrekdatum: 02/08/2014

Beoordeling: 9

9

Martine: De reis geeft een vrij compleet beeld van Cuba. Met Marc als reisbegeleider en Yaniel als plaatselijke gids had onze groep het zeer goed getroffen. Marc kent Cuba en de Cubanen als zijn broekzak en is er zeer goed in geslaagd om ons zijn liefde voor Cuba over te brengen. Indrukwekkend is zijn kennis van de geschiedenis van Cuba. Beide heren deden er alles aan om het ons naar de zin te maken en organiseerden regelmatig uitjes buiten het programma om. Geweldig.

Vertrekdatum: 02/08/2014

Beoordeling: 9

9

Ilse: De Cuba-reis is compleet, door de info van de gids en de lokaties die je bezoekt. Je leert het verleden en het heden van Cuba kennen. Overdosis old-timers en salsa!!!

Vertrekdatum: 02/08/2014

Beoordeling: 8

8

Ewoud: Schitterende combinatie van steden, natuur, cultuur en geschiedenis...en dat op een hele relaxte (Cubaanse) manier. Een reis om iedereen aan te raden, vooral vanwege de gepassioneerde reisbegeleiding.

Vertrekdatum: 13/07/2014

Beoordeling: 8

8

Reiziger: Leuke reis met een gevarieerd programma en een vriendelijke bevolking.

Vertrekdatum: 13/07/2014

Beoordeling: 8

8

Piet: Een gevarieerde reis. Veel van Cuba gezien, stad en platteland. Relevante informatie, tips en historische verhalen gekregen van onze geweldige reisbegeleider Marc. 's Avonds onder genot van een drankje samen gezongen onder begeleiding van Marc zijn prachtige gitaarspel. Een groepsreis waar je ook veel vrijheid kreeg om het land te ontdekken en de mensen zelf te ontmoeten.

Vertrekdatum: 13/07/2014

Beoordeling: 9

9

Jan Kees: Marc da Silva, onze in Cuba woonachtige Nederlandse gids,droeg zeer positief bij aan het slagen van onze vakantie die voor altijd in ons geheugen gegrifd zal blijven als zeer bijzonder. Fantastisch om het tijdsbeeld van Cuba juist nu mee te maken.

Vertrekdatum: 07/06/2014

Beoordeling: 6

6

Reiziger: Cuba is niet te vergelijken met een ander Zuid-Amerikaans land. Je gaat letterlijk 60 jaar terug in de tijd qua infrastructuur (wegen en gebouwen) transportmiddelen en telecommunicatie (internet is bijna ontoegankelijk).Verwacht ook niet te veel van de Cubaanse keuken. Bezin (of lees eerst een boek over het socialisme/communisme of een biografie van Che Chevara of Fidel Castro) eer je boekt! Nietemin is het een kleurrijke bevolking zowel qua huidskleur (zwart; bruin, blank) als qua kleding

Vertrekdatum: 07/06/2014

Beoordeling: 8

8

Queenie: Wissel niet teveel CUC ineens want doorheen de reis kom je altijd wel een cadeca (wisselbureau) tegen. Als je CUC terug moet wisselen naar euro dan verlies je heel wat. Het lijkt me daarom aangeraden om per 100 euro te wisselen. Spreek goed met de gids af welke uitgeven er de komende dagen nog zullen zijn (buiten eten en drinken uiteraard) zo heb je een goed idee van hoeveel je best wisselt;

Vertrekdatum: 12/04/2014

Beoordeling: 9

9

Joukje: een fascinerende én schokkende reis, door de vele soorten muziek overal, de fantastische mensen. grote armoede, soms geen elektriciteit geen internet, geen water, soms geen koffie of brood. maar door de Cubaanse gids en chauffeur steeds met veel humor opgevangen. wat zijn wij verwend....

Vertrekdatum: 08/03/2014

Beoordeling: 7

7

Paul: We hebben genoten van onze Cuba reis, het was Een verrijking om dit land en zijn bewoners te leren kennen. Dit was onze eerste groepsreis en het is ons duidelijk geworden dat Een goede gids van essentieel belang is. We hadden het geluk van Een pracht van nederlandstalige gids te hebben. Zijn kennis over het land, de geschiedenis, de mensen was zeer groot. hij wist zeer goed om te gaan met Een gevarieerde groep reizigers, was zeer behulpzaam, gemotiveerd, enthousiast en bekommerd om het welzijn van de groep. De cubaanse gids verbleekte naast hem, geen vergelijk mogelijk!

Vertrekdatum: 08/03/2014

Beoordeling: 8

8

Dominique: Onze Cubareis had nooit zo geslaagd kunnen zijn dankzij de inzet van onze reisbegeleider Marcos Da Silva. Hij kent Cuba zéér goed en slaagt er in dit boeiend over te brengen naar het reisgezelschap. Met enkel onze Cubaanse gids hadden we amper iets bijgeleerd over Cuba. Enkel deze Cubaanse gids als reisbegeleider is voor de toekomst geen optie !