Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Saoedi Arabië

Landinformatie Saoedi Arabië

Landinformatie Saoedi-Arabiƫ

Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Saoedi-Arabië voor jouw Saoedi-Arabië reizen, een land waar slechts weinig westerse toeristen zijn geweest. Niet vreemd natuurlijk, het Koninkrijk van Saoedi-Arabië opende pas aan het einde van 2019 haar grenzen voor toeristen. Zakenreizigers kwamen er al wel, zij het met een moeilijk te verkrijgen visum. Pelgrims vanuit de islamitische wereld ook, Saoedi-Arabië is immers de geboortegrond van de religie. De onverwachte en diverse natuurlijke schoonheid van het land hebben alles om grote aantallen toeristen te gaan trekken. De woestijnlandschappen zijn overweldigend, de groene bergen in het zuiden magisch. Verspreid door het land liggen eeuwenoude kastelen, moskeeën en petrogliefen. De rotsgraven van Madain Saleh zijn kleiner dan de wereldberoemde tombes van Petra in Jordanië, maar doen er niet veel voor onder. Aan toeristen is de bevolking van Saoedi-Arabië nog niet gewend maar dankzij de gastvrijheid zoals die ook in andere Arabische landen hoog in het vaandel staat, doet zich altijd wel een momentje voor waarbij contact snel gelegd is. Een reis door Saoedi-Arabië is er een vol verrassingen.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Saoedi-Arabië rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Saoedi-Arabië. Bekijk onze Saoedi-Arabië reizen en selecteer je favoriete Saoedi-Arabië rondreis.

Achtergrond informatie

Festivals Saoedi Arabië
Op 23 september viert Saoedi-Arabië de nationale feestdag. Dit ter gelegenheid van de stichting van het koninkrijk Saoedi-Arabië in 1932.

Religieuze feestdagen in Saoedi-Arabië
Daarnaast kent Saoedi-Arabië enkele islamitische feestdagen. Omdat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar tien à elf dagen naar voren. Direct na afloop van de vastenmaand Ramadan viert men het driedaagse Suikerfeest Eid al- Fitr. Tijdens de maanmaand dhul-hidjah gaan moslims op bedevaart naar Mekka. Na deze hadj volgt het driedaagse Eid a-Adha, het Offerfeest. Iedere familie slacht dan op rituele wijze een schaap dat verdeeld wordt onder familie en arme mensen.

Festivals in Saoedi-Arabië
In februari/maart vindt ongeveer 40 km ten noorden van Riyad het Jenadriayah National Festival plaats. De eerste dagen van het festival is alleen voor mannen en vinden er o.a. kameelraces plaats. Hierna zijn ook gezinnen welkom op dit grootste ‘cultural heritage’ festival van Saoedi-Arabië . Het is een groot evenement waar aandacht is voor traditionele dans en zang, zoals zwaardvechten, poëzie voordrachten en culturele voorstellingen uit landen zoals India. Ook zijn er demonstraties van traditioneel handwerk.
Cultuur Saoedi Arabië
Saoedi’s hebben diverse rituelen om elkaar te begroeten. Mannen die familie van elkaar zijn of goed bevriend zijn omhelzen en kussen elkaar als begroeting. Maar naar westerse bezoekers volstaan ze doorgaans met een stevige handdruk. Daarbij wordt doorgaans de informele begroeting salaam aleikoem (vrede zij met jou) uitgesproken. Het is netjes als je dat beantwoordt met wa aleikoem salaam (insgelijks). Het is overigens niet de bedoeling dat je als westerse man een vrouw een hand geeft. Indien de vrouw daar prijs op stelt zal zij het initiatief nemen.

Islam in Saoedi-Arabië
In het land gelden strenge islamitische wetten. Voor niet-moslims is het verboden om een moskee te bezoeken. Wees voorzichtig bij het ter sprake brengen van alles wat met islam en religie te maken heeft. Het is een gevoelig onderwerp en enige vorm van kritiek wordt niet getolereerd. Andere onderwerpen zoals het functioneren van de overheid kunnen wel voorzichtig aangekaart worden. Sommige Saoedi’s kunnen smakelijk vertellen over wat er mis is in hun land.

Vrouwen in Saoedi-Arabië
Er is waarschijnlijk geen land ter wereld waar vrouwen zo weinig vrijheid hebben. Zij mogen geen bezittingen hebben en zijn beperkt door het voogdijschap. Dat houdt in dat vrouwen voor bijna alles toestemming nodig hebben van een mannelijke voogd en niet zonder een mannelijke voogd de openbare ruimte mogen betreden. Dat kan zowel de vader als broer of neef zijn. Door de gedeeltelijke afschaffing van dat verbod hoeven vrouwen sinds kort geen toestemming meer te hebben om te werken, te studeren of naar het ziekenhuis te gaan. Maar ze hebben nog wel de toestemming van hun familie nodig. Sinds kort mogen vrouwen autorijden en hoeven ze geen gezichtsluier meer te dragen. Al met al lijkt het alsof vrouwen meer vrijheid krijgen maar in de praktijk stelt het niet zo veel voor. Elke vrouw die het waagt op te komen voor vrouwenrechten wordt direct opgepakt en gevangen gezet. Ook voor westerse vrouwen zijn er in de openbare ruimte veel beperkingen. Op veel plaatsen worden ze niet toegelaten of vinden mensen het vreemd als vrouwen daar zonder man verschijnen.

Contact met Saoedi’s
Saoedi’s zijn geneigd om hun privéleven af te schermen voor de buitenwereld. Ze zullen niet snel contact zoeken met toeristen. Maar Saoedi’s die in het buitenland zijn opgeleid of daar gewerkt hebben, vinden het soms wel leuk om een praatje te maken. Naar westerse vrouwen toe zijn Saoedi’s in de regel heel respectvol. Voor westerse mannen geldt dat het not done is om een Saoedische vrouw aan te spreken. Voor Saoedische mannen is eer heel belangrijk. Het is dan ook zaak om een man niet in zijn eergevoel te kwetsen. Als je als toerist kritiek hebt op geleverde diensten dien je dat heel omzichtig kenbaar te maken.
Eten en drinken Saoedi Arabië
De Saoedische keuken is vooral beïnvloed door de Libanese en Ottomaanse keuken. Er is volop keuze uit kebab en mezze , kleine hapjes van hoemoes, moetabal, e.d. Een populaire snack tussendoor is shawarma, gemarineerd lamsvlees dat aan een grote spies is gestoken en waarvan dunne plakjes worden afgesneden. Een pitabroodje shawarma kan ook kip bevatten en verder wat groente en een pittige saus. Aan de kust van de Rode Zee staat ook vis op het menu. Een populair bedoeïenengerecht is khoezi, lamsvlees gevuld met rijst, noten, uien, rozijnen, ei en kip.

Restaurants in Saoedi-Arabië
In Saoedi-Arabië zijn alle internationale keukens vertegenwoordigd, van eenvoudige Indiase eettentjes tot dure Franse en Italiaanse restaurants. De Indiase, Filipijnse en Thaise eethuisje richten zich vooral op gastarbeiders. Hier kun je vaak prima eten voor relatief weinig geld. Verder vind je overal in Saoedi-Arabië de bekende internationale fastfoodketens.

Drinken in Saoedi-Arabië
Saoedi’s drinken vooral Turkse koffie. Daarnaast is ook de Franse en Italiaanse variant verkrijgbaar. En ook Starbucks. Daarnaast wordt in de koffiehuizen ook thee gedronken. Ook de bekende frisdranken zijn overal verkrijgbaar. Het drinken van alcohol is streng verboden. Wel serveert men in de betere restaurants Saoedische champagne, een frisse alcoholvrije drank van appelsap en bubbels waar wat fruit aan is toegevoegd.
Landschap Saoedi Arabië
Het landschap bestaat voornamelijk uit woestijngebieden van zand en rotsen. Langs de westkust loopt een ruige bergketen met als hoogste berg Jawal Sawda (3133 meter) in het zuiden. Centraal gelegen bevindt zich het plateau van Nadjd. Dit rotsig gebied met de hoofdstad Riyad wordt doorkruist door een aantal wadi’s, rivierbeddingen, die het grootste deel van het jaar zijn drooggevallen. Ten zuiden hiervan ligt Rub al-Khali, het Lege Kwartier, een immense woestijn die doorloopt tot Oman en waar nauwelijks leven voorkomt. Ten oosten van Nadjd ligt de Ad Dahna-woestijn, een smalle strook met hoge zandduinen. Het oostelijk deel van het land is lager gelegen dan de rest van het land.
Taal Saoedi Arabië
De officiële taal is het Arabisch. Over het algemeen spreken bewoners van Saoedi-Arabië redelijk goed Engels, met name de jonge elite. Het spreken van een paar woorden Arabisch wordt bijzonder gewaardeerd.
Bevolking Saoedi Arabië
Saoedi-Arabië telt 34 miljoen inwoners. Zeventig procent van de bevolking is jonger dan 30 jaar. De gemiddelde levensverwachting is 74 jaar. Oorspronkelijk bestond Saoedi-Arabië uit een aantal stammen die een nomadisch bestaan leidden. Maar tegenwoordig leidt nog maar 15 procent van de bevolking een semi-nomadisch bestaan terwijl het overgrote deel van de bevolking in steden woont. Hoewel de tribale afkomst minder belangrijk is geworden, speelt het nog steeds een rol. Saoedi’s die afkomstig zijn van een Arabische stam kijken bijvoorbeeld neer op Saoedi’s van wie de voorouders uit India of de Magreb afkomstig zijn.

Bevolking van Saoedi-Arabië
De bevolking van Saoedi-Arabië bestaat voor bijna een kwart uit buitenlanders. Terwijl de meeste Saoediërs zelf een overheidsbetrekking hebben, werken in de oliesector vooral buitenlandse werknemers. Onder hen een groot aantal goed geschoolde expats die vooral uit westerse landen zoals de VS en de UK komen. Daarnaast veel laag geschoolde gastarbeiders, voornamelijk uit Egypte, het Indiase subcontinent en Filippijnen. Behalve in de olie-industrie werken ze in de bouw, zijn taxichauffeur of hebben een eethuisje. Veel buitenlandse werknemers werken onder zware omstandigheden en worden slecht behandeld. Ongeveer 1,5 miljoen buitenlandse werknemers werkt als huishoudster bij Saoedische gezinnen. Deze vrouwen zijn in feite gevangen in het huis van hun werkgever en moeten zestien uur per dag beschikbaar zijn voor de familie. De kranten staan vol met schrijnende verhalen, met name waarbij het gaat om seksueel misbruik.
Religie Saoedi Arabië
De soennitische islam is de staatsreligie van Saoedi-Arabië. Niet alleen het dagelijks leven maar ook het openbare leven is doorspekt met de islam. De meeste bewoners vervullen nauwgezet hun religieuze plichten: ze bidden vijf maal daags, vasten tijdens de Ramadan, geven aalmoezen aan arme mensen en maken de hadj naar Mekka. Saoedi-Arabië is het enige land in de moslimwereld waar winkels en overheidskantoren hun deuren sluiten wanneer opgeroepen wordt voor het gebed. Dit gebeurt dus vijf keer per dag.

Wahabisme
In Saoedi-Arabië volgt men het wahabisme, een fanatieke stroming binnen de islam die pretendeert het meest zuiver te zijn. Deze wordt gekenmerkt door soberheid. Dus geen verering van beelden of schrijnen, geen viering van feesten, geen film of muziek en een streng verbod op alcohol. Daarnaast is er in het openbare leven een strikte scheiding tussen mannen en vrouwen.

Islamitische wetgeving
In Saoedi-Arabië is de sharia, de islamitische wetgeving van kracht. Wie de islamitische wetten overtreedt kan zonder enige vorm van proces gevangen worden gezet. Veel gevangen worden gefolterd of krijgen lijfstraffen, in het ergste geval vindt onthoofding plaats. Dat laatste geldt o.a. bij moord, sodomie en hekserij. De executies worden meestal na het vrijdagmiddaggebed uitgevoerd, onder andere op het Dira-plein in Riyad. Dit om mensen af te schrikken. Ook homoseksualiteit is strafbaar in Saoedi-Arabië. Er staat zelfs de doodstraf op.

Geen andere religies
Naast de soennitische meerderheid bestaat er in het oostelijk deel een sjiitische minderheid. Hun doen en laten wordt zorgvuldig in de gaten gehouden en bij de geringste overtreding van de islamitische wetten worden ze vervolgd. Menig vreedzame sjiitische activist is inmiddels onthoofd. Anderzijds zijn er ook gebieden, met name in de Hidjaz in het westen, waar men wat soepeler omgaat met de islamitische regels. Andere religies dan de islam zijn niet toegestaan in Saoedi-Arabië.
Fooien Saoedi Arabië
Het geven van een fooi is in Saoedi-Arabië gebruikelijk. Werknemers in hotels en restaurants, meestal gastarbeiders uit Egypte of Azië, zijn afhankelijk van een fooi omdat hun loon doorgaans laag is. In restaurants is 10 procent fooi gebruikelijk. Ook theejongens, kofferdragers, (taxi)chauffeurs en gidsen stellen een fooi erg op prijs.
De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 2 euro per reiziger per dag, voor de chauffeur is het richtbedrag 1 euro per persoon per dag. 
Weer en klimaat Saoedi Arabië

Saoedi-Arabië heeft een woestijnklimaat met hete droge zomers en milde vrij droge winters. Overdag kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 40 graden en in de nacht kan het behoorlijk afkoelen. Aan de kust zijn de temperaturen in de zomer wat minder hoog dan in het binnenland. De Saoedische winter is kort en brengt onregelmatig een beperkte hoeveelheid neerslag.   

Klimaattabel:
De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

Riyad

Maand

T Gem

Zon

Regen

T W

Januari

20

8

4

 

Februari

23

8

3

 

Maart

28

8

7

 

April

33

9

7

 

Mei

39

10

3

 

Juni

42

11

0

 

Juli

43

10

0

 

Augustus

43

10

0

 

September

40

10

0

 

Oktober

35

10

1

 

November

28

9

2

 

December

22

8

4

 

  

Jeddah

Maand

T Gem

Zon

Regen

T W

Januari

28

7

2

26

Februari

29

8

0

25

Maart

31

9

1

25

April

34

10

1

26

Mei

36

11

1

28

Juni

38

11

0

29

Juli

38

10

0

31

Augustus

38

10

0

31

September

37

10

0

31

Oktober

35

10

1

30

November

33

8

2

29

December

30

7

1

27

 

Praktische informatie

Adressen Saoedi Arabië
Ambassade van Saoedi-Arabië in Nederland
Koninginnegracht 26, 2514 AB Den Haag
T 070-3614391
E [email protected]
I www.saudiembassy.nl

Ambassade van Saoedi-Arabië in België
Franklin Rooseveltlaan 45, 1000 Brussel
T 02-6298020
E [email protected]
I http://embassies.mofa.gov.sa/sites/belgium

Nederlandse ambassade in Riyad
Abdullah Hizaf Asehmi Street (Diplomatic Quarter), 11693 Riyad
T +966 (11) 442 2300
E [email protected]
I www.nederlandwereldwijd.nl/landen/saoedi-arabie

Belgische ambassade in Riyad
Main Road 2, House A2 (Diplomatic quarter), 11693 Riyad
T +966 (11) 488 2888
E [email protected]
I http://saudiarabia.diplomatie.belgium.be
Communicatie Saoedi Arabië
Saoedi-Arabië beschikt over een goed mobiel netwerk en bijna iedere Saoediër heeft een mobieltje. Het netwerk wordt gerund door STC en maakt gebruik van het GSM systeem. Bellen met het buitenland met je mobiel is duur. Informeer voor vertrek bij je provider of die een roaming overeenkomst heeft met een maatschappij in Saoedi-Arabië en wat de kosten zijn. Belangrijkste mobiele netwerken zijn STC, Zain en Mobily. Een uitgebreid overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com (klik op ‘buitenland’). Als je veel met het buitenland moet bellen is het aan te raden om lokaal een voordeelabonnement te kopen bij een belwinkel. De landencode van Nederland is +31, van België +32 en van Saoedi-Arabië +966.

Internet
In de betere hotels is WiFi beschikbaar. In de steden zijn internetcafés, maar vaak alleen toegankelijk voor mannen. Internet is zwaar gecensureerd. Niet alleen pornografische websites zijn geblokkeerd maar ook websites die aandacht hebben voor politiek, gezondheid, onderwijs en vrouwenrechten. Veel Saoedi’s weten de censuur te omzeilen met proxy surfers.
Electriciteit Saoedi Arabië
De netspanning in Saoedi-Arabië is 220 volt. Het land heeft zowel stopcontacten voor onze ronde 2-polige stekkers als de Britse 3-polige. Een wereldstekker komt altijd van pas.
Gezondheid Saoedi Arabië
Inentingen voor Saoedi-Arabië zijn niet verplicht. Voor informatie over eventuele vaccinaties verwijzen we naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), zie www.lcr.nl. In België biedt het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen een vergelijkbare dienst, zie www.itg.be/N/reisgeneeskunde. Voor een advies op maat wordt je aangeraden vier tot zes weken voor vertrek contact op te nemen met je huisarts, GGD of Vaccinatiecentrum. Laat altijd de geplande reisroute zien.

Bescherming tegen de hitte
De straling van de zon is krachtig in Saoedi-Arabië. Zorg voor een hoge zonnebrandfactor, gedegen zonnebril en hoofdbedekking. Contactlensdragers kunnen last krijgen van stof en zand, neem daarom altijd een reservebril mee. In de hitte verlies je ongemerkt veel vocht. Meer water drinken dan in Nederland is aan te bevelen, extra zout doet vaak ook goed. Over het algemeen zijn warme dranken beter voor je maag dan ijskoude. Kijk voor meer informatie op www.gezondopreis.nl.

Vaccineren bij je thuis!
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.
Bagage en kleding Saoedi Arabië
Toeristen dienen zich netjes en conservatief te kleden zodat de lokale bevolking er geen aanstoot aan hoeft te nemen.
Geld Saoedi Arabië

De munteenheid van Saoedi-Arabië is de Saoedische riyal (SR). Voor de actuele koers download de app ‘XE Currency’ of kijk op www.oanda.com.

Wisselen of pinnen in Saoedi-Arabië
In de steden zijn ATM’s waar je kunt pinnen met je bankpas. Bij veel zaken kun je met creditcard betalen. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Saoedi-Arabië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Als je cash euro’s of dollars wilt wisselen kun je dat beter doen bij wisselkantoortjes dan bij hotels.

Openingstijden Saoedi Arabië
Het weekeinde in Saoedi-Arabië valt op donderdag en vrijdag. Op werkdagen sluiten alle winkels en bedrijven vijf keer per dag ivm de gebedsdienst. De winkels en soeks zijn geopend van zaterdag tot en met woensdag van 8.00/9.00 tot 13.00/14.00 uur en van 16.30 tot 21.00 uur. Shopping malls zijn geopend van 9.00 uur tot middernacht. Restaurants zijn geopend van 7.00 tot 10.30 uur, van 12.00 tot 15.00 en van 18.00 tot middernacht. Banken en postkantoren openen vanaf 7.30 uur en sluiten meestal om 12.00 uur. In de namiddag gaan ze open van 16.30 tot 20.00/22.00 uur.
Fotografie Saoedi Arabië
Maak geen foto’s van militaire objecten, vliegvelden, gebouwen van de overheid, ambassades, moskeeën en wegblokkades. Dit is streng verboden. Wil je mensen fotograferen vraag dan altijd om toestemming. Saoedische vrouwen willen sowieso niet gefotografeerd worden. Op archeologische plaatsen is filmen meestal verboden. Reis je met een touroperator dan zou je bij de gids kunnen informeren hoe je aan een video permit kunt komen.
Veiligheid Saoedi Arabië
Saoedi-Arabië is naar Europese maatstaven een veilige bestemming waar nauwelijks criminaliteit voorkomt. Actuele reisadviezen over Saoedi-Arabië vind je op de app BZ reisadvies of www.nederlandwereldwijd.nl/landen (kijk onder reisadvies Saoedi-Arabië). Voor Belgen verwijzen we naar http://diplomatie.belgium.be.
Reisdocumenten Saoedi Arabië

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal 6 maanden geldig is. Als je naar Saudi-Arabië reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Ja, voor deze bestemming is een visum, e-visum of toeristenkaart nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Wij raden je aan om 4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen.

Je kunt ervoor kiezen om het visum via onze partner Visa4Travel aan te vragen, of zelf te regelen. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

De prijs van het visum staat op de website van Traveldocs. Je betaalt rechtstreeks aan Traveldocs bij het indienen van je aanvraag.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen

 

Tijdsverschil Saoedi Arabië
Het tijdsverschil met Saoedi-Arabië is in de winter 2 uur. In de zomer is het er 1 uur later dan in Nederland en België.