Live Help Chat

Reizen naar Saoedi Arabië

Religie Saoedi Arabië

De soennitische islam is de staatsreligie van Saoedi-Arabië. Niet alleen het dagelijks leven maar ook het openbare leven is doorspekt met de islam. De meeste bewoners vervullen nauwgezet hun religieuze plichten: ze bidden vijf maal daags, vasten tijdens de Ramadan, geven aalmoezen aan arme mensen en maken de hadj naar Mekka. Saoedi-Arabië is het enige land in de moslimwereld waar winkels en overheidskantoren hun deuren sluiten wanneer opgeroepen wordt voor het gebed. Dit gebeurt dus vijf keer per dag.

Wahabisme
In Saoedi-Arabië volgt men het wahabisme, een fanatieke stroming binnen de islam die pretendeert het meest zuiver te zijn. Deze wordt gekenmerkt door soberheid. Dus geen verering van beelden of schrijnen, geen viering van feesten, geen film of muziek en een streng verbod op alcohol. Daarnaast is er in het openbare leven een strikte scheiding tussen mannen en vrouwen.

Islamitische wetgeving
In Saoedi-Arabië is de sharia, de islamitische wetgeving van kracht. Wie de islamitische wetten overtreedt kan zonder enige vorm van proces gevangen worden gezet. Veel gevangen worden gefolterd of krijgen lijfstraffen, in het ergste geval vindt onthoofding plaats. Dat laatste geldt o.a. bij moord, sodomie en hekserij. De executies worden meestal na het vrijdagmiddaggebed uitgevoerd, onder andere op het Dira-plein in Riyad. Dit om mensen af te schrikken. Ook homoseksualiteit is strafbaar in Saoedi-Arabië. Er staat zelfs de doodstraf op.

Geen andere religies
Naast de soennitische meerderheid bestaat er in het oostelijk deel een sjiitische minderheid. Hun doen en laten wordt zorgvuldig in de gaten gehouden en bij de geringste overtreding van de islamitische wetten worden ze vervolgd. Menig vreedzame sjiitische activist is inmiddels onthoofd. Anderzijds zijn er ook gebieden, met name in de Hidjaz in het westen, waar men wat soepeler omgaat met de islamitische regels. Andere religies dan de islam zijn niet toegestaan in Saoedi-Arabië.