Eten en drinken Slovenië

Gelegen langs oude handelsroutes op het kruispunt waar de Adriatische Zee, de Alpen en het Karpatenbekken (regio met o.a. Hongarije) samenkomen, is de Sloveense keuken beïnvloed door smaken uit diverse windstreken. In de grensstreek met Oostenrijk vind je bijvoorbeeld apfelstrudel, grote glazen bier en zuurkool met worst. Aan de kust zijn er juist weer Italiaanse invloeden en veel visgerechten.

Bekende Sloveense nationale specialiteiten zijn bijvoorbeeld: zlikrofi (gevulde pasta), brodet (rijk gevulde vissoep) en prsut (gedroogde ham). De braadworst kranjska klobasa is bekend tot ver over de grens. Denk verder aan verse forel, huisgemaakte kazen van de Alpenweiden en verrukkelijke honing.

Behalve koffie, thee en frisdrank heeft Slovenië zijn eigen lokale biertjes. Naast de twee grootste Sloveense brouwerijen in Laško en Ljubljana zijn er veel andere kleinere brouwerijen. Slovenië kent ook veel goede wijnen. Wit of rood, weelderig aromatisch, sterk, vol of licht, droog of zoet? Voor ieders smaak is wel wat te vinden. Water uit de kraan is bijna overal goed te drinken. Twijfel je toch, drink dan fleswater.