Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Slovenië

Landinformatie Slovenië

Landinformatie Slovenië

Wil jij binnenkort naar Slovenië reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Slovenië. Slovenië is geen onbekende reisbestemming meer voor Belgen en Nederlanders, maar toch wordt het land relatief weinig bezocht. Zeker in de lente en de herfst kun je al het moois van het land nog in alle rust bekijken. Bezoek tijdens een reis door Slovenië zeker de sfeervolle hoofdstad Ljubljana en het schitterende gelegen blauwgroene Meer van Bled.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Slovenië rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Slovenië. Bekijk verder onze Slovenië reizen en selecteer je favoriete Slovenië rondreis.
 

Achtergrond informatie

Bevolking Slovenië
Slovenië telt ongeveer 2 miljoen inwoners en ongeveer 83 % daarvan bestaat uit Slovenen. Slovenië is relatief dunbevolkt, het land telt 97 inwoners per km². Ter vergelijking: Nederland telt 517 inwoners per km², België telt 376 inwoners per km². De grootste stad van Slovenië is Ljubljana met net geen 3000.000 inwoners.

In het westen, vooral in de kustplaatsen, woont een Italiaanse minderheid (circa 3000 personen), in het uiterste noordoosten woont een Hongaarse minderheid (circa 9000 personen). Deze minderheden zijn de enige erkende en wettelijk beschermde minderheden in Slovenië en hebben een afgevaardigde in de Nationale Assemblee. Andere bevolkingsgroepen zijn Kroaten (2 %), Serven (2%), Bosniërs (1 %) en Macedoniërs.
Cultuur Slovenië
Slovenië is pas sinds 1991 als een onafhankelijk land, maar van Slovenen als volk is al veel langer sprake. De eerste tekenen van een Sloveense identiteit dateren uit de zestiende eeuw; het eerste boek in de Sloveense taal dateert uit die tijd. Het was vooral dankzij hun gemeenschappelijke cultuur en de Sloveense taal dat de Slovenen zichzelf konden smeden en als natie konden overleven. Voor Slovenen zijn taal en cultuur dan ook eeuwenlang een vervanger geweest voor het ontbreken van een eigen staat. Slovenië is een van de weinige landen waar een ‘Dag van Cultuur’ een nationale feestdag is (8 februari).

Jaarlijks worden in Slovenië tal van culturele evenementen georganiseerd op het gebied van muziek, dans, film en theater. Traditioneel eten en folklore nemen daarbij vaak een belangrijke plek in.

Slovenen zijn vaak een stuk meer gesloten en meer bescheiden in vergelijking met Nederlanders en Belgen. Het sociale leven van de Sloveen speelt zich vooral af in het café of op een terras. De bevolking komt niet vaak bij elkaar over de vloer, maar spreekt liever ergens af voor een drankje. Toch zijn Slovenen zijn van huis uit erg gastvrij, zeker buiten de toeristenoorden. Kijk niet raar op als je bij een Sloveen thuis wordt uitgenodigd voor een alcoholische versnapering of een zelfgemaakt hapje.

De Sloveense bevolking is wereldwijs en het merendeel is goed opgeleid. Slovenen zijn zelf vaak erg kritisch over hun land en gewoontes en benieuwd hoe mensen uit andere landen Slovenië ervaren. Als je in gesprek met locals gaat zal ongetwijfeld het traumatische verleden ter sprake komen. Veel bewoners van Slovenië hebben meerdere oorlogen meegemaakt, sommigen hebben er erg onder geleden. Dat hoor je ook terug in de volksmuziek die zowel blij als melancholisch klinkt.
Eten en drinken Slovenië
Eten in Slovenië: Gelegen langs oude handelsroutes op het kruispunt waar de Adriatische Zee, de Alpen en het Karpatenbekken (regio met o.a. Hongarije) samenkomen, is de Sloveense keuken beïnvloed door smaken uit diverse windstreken. In de grensstreek met Oostenrijk vind je bijvoorbeeld apfelstrudel, grote glazen bier en zuurkool met worst. Aan de kust zijn er juist weer Italiaanse invloeden en veel visgerechten.

Bekende Sloveense nationale specialiteiten zijn bijvoorbeeld: zlikrofi (gevulde pasta), brodet (rijk gevulde vissoep) en prsut (gedroogde ham). De braadworst kranjska klobasa is bekend tot ver over de grens. Denk verder aan verse forel, huisgemaakte kazen van de Alpenweiden en verrukkelijke honing.

Drinken in Slovenië: Behalve koffie, thee en frisdrank heeft Slovenië zijn eigen lokale biertjes. Naast de twee grootste Sloveense brouwerijen in Laško en Ljubljana zijn er veel andere kleinere brouwerijen. Slovenië kent ook veel goede wijnen. Wit of rood, weelderig aromatisch, sterk, vol of licht, droog of zoet? Voor ieders smaak is wel wat te vinden. Water uit de kraan is bijna overal goed te drinken. Twijfel je toch, drink dan fleswater.
Feestdagen Slovenië
Slovenië heeft gedurende het jaar behoorlijk wat feestdagen. Veel ervan hebben een religieuze oorsprong of hebben te maken met het verleden van Slovenië. De meeste winkels en openbare instantie zijn op die dagen gesloten, maar restaurants en cafés zullen wel geopend zijn.

Nationale feestdagen in Slovenië: 1 en 2 januari (Nieuwjaarsdag); 8 februari (Dag van de Sloveens cultuur); Pasen; 27 april (Dag van het verzet); 1 en 2 mei (Dag van de arbeid); 25 juni (Onafhankelijkheidsdag); 15 augustus (Maria-Hemelvaart); 31 oktober (Reformatie dag); 1 november (Allerheiligen); 26 en 26 december (Kerstmis).

Festivals in Slovenië: Vooral in de maanden juni tot en met september vinden er op veel plaatsen festivals plaats in Slovenië. Deze variëren van folkloristische festivals met traditionele muziek en dans tot hippe dancefeesten.
Fooien Slovenië
Net als in Nederland en België is een fooi in Slovenië een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Meestal is een fooi bij een restaurant in Slovenië op de rekening inbegrepen. Is de fooi niet inbegrepen, dan is 10% gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is € 2,00 per reiziger per dag.

Voor de chauffeur is een fooi van € 1,00 per reiziger per dag eveneens een mooi richtbedrag, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben.
Land en landschap Slovenië
De republiek Slovenië (Republika Slovenija) was tot de onafhankelijkheid in 1991 de meest noordelijke deelrepubliek van het voormalige Joegoslavië. De totale oppervlakte van het land bedraagt 20.271 km². Dat is flink kleiner dan België of Nederland. Slovenië is dan ook een van de kleinere Europese landen. Slovenië grenst aan Oostenrijk, Hongarije, Italië en Kroatië en heeft aan de Adriatische Zee een kustlijn van 46 km.

Landschap van Slovenië: Slovenië is over het algemeen bergachtig met toppen boven de 2500 meter in het midden en noordwesten van het land. In het noordwesten liggen de Kamniške Alpen en de Julische Alpen met de hoogste berg van Slovenië, de Triglav (2864 meter). Om deze berg heen ligt het Triglavski Narodni Park. Het oosten van Slovenië wordt steeds vlakker en gaat over in het Karpatenbekken (Pannonische Vlakte), die vooral in Hongarije ligt. In het zuiden en zuidoosten is Slovenië heuvelachtig. Ca. 50% van Slovenië is nog bedekt met bossen.

Het zuid(west)en van het land is beroemd vanwege de talrijke grotten of jama’s die zich in het daar aanwezige poreuze kalkgesteente gevormd hebben. In dit zogenaamde karstgebied liggen grottenstelsels met stalagmieten en stalactieten die tot de imposantste van de wereld behoren, zo is het complex van Postojna circa 20 kilometer lang.

Ook de meren van Slovenië zijn bewonderenswaardig. Mooi gelegen zijn de meren Bled, Bohinj, de Triglav-meren en de Krn-meren. De langste rivier van het land is de Sava. De kust van Slovenië is rotsachtig en heeft geen natuurlijke zandstranden.
Religie Slovenië
De meerderheid van de Sloveense bevolking is rooms-katholiek. Ongeveer 70% van de inwoners hangt de leer van Rome aan. De aartsbisschop zetelt in de hoofdstad Ljubljana. Andere christelijke groepen zijn Servisch-orthodoxen, oudkatholieken en Lutheranen. Verder zijn er nog enkele kleine groepen joden en moslims.
Taal Slovenië
De officiële taal van Slovenië is het Sloveens. Deze taal behoort tot de Slavische talen (net als Kroatisch, Bosnisch, Servisch, Macedonisch en Bulgaars). De Slavische talen hebben behoorlijk wat overeenkomsten en verschillen alleen op details van elkaar.

Een groot deel van de bevolking is het Engels machtig. Met name mensen die in de toeristische sector werkzaam zijn spreken goed tot zeer goed Engels.
Weer en klimaat Slovenië
Het grootste deel van het bergachtige Slovenië heeft een landklimaat. Vanwege de ligging ten zuiden van de Alpen valt er relatief veel regen. Het westelijk deel aan de kust heeft een mediterraan klimaat.

Beste reistijd voor Slovenië: De beste reistijd voor een Slovenië rondreis is de periode mei tot en met oktober. De zomer is meestal warm en zonnig. In juli en augustus komt de temperatuur gewoonlijk uit boven de 20° Celsius (en vaak zelfs boven de 30° Celsius). De winter is in Slovenië meestal koud met sneeuw. De temperatuur ligt dan rond het vriespunt.

Klimaattabel Slovenië: De vier cijfers die worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximumtemperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm neerslag en de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

LJUBLJANA

Maand

T max

Zon

Neerslag

T w

Januari

2

2

12

 

Februari

6

4

12

Maart

10

5

13

April

15

6

15

Mei

20

7

16

Juni

23

8

17

Juli

26

9

15

Augustus

25

8

15

September

22

6

12

Oktober

16

4

12

November

8

2

13

December

3

2

12

Praktische informatie

Adressen Slovenië
Nederlandse Ambassade in Slovenië
Palaca Kapitelj, Poljanski nasip 6, 1000 Ljubljana
T +38614201460
I www.nederlandwereldwijd.nl

Belgische Ereconsulaat in Slovenië
C/- ODI Law Firm - Davčna ulica 1, 1000 Ljubljana
Openingstijden: Maandag tot vrijdag van 9.00-12.00 uur en 14.00-16.00 uur.
T +386 59 086 600
E [email protected]
I https://diplomatie.belgium.be/nl

Buiten de openingstijden kun je contact opnemen met het noodnummer van de Belgische Ambassade in Oostenrijk:
T +43 664 450 92 11 (Noodnummer buiten de openingsuren)

Sloveense Ambassade in Nederland
Anna Paulownastraat 11, 2518BA ’s-Gravenhage
T +31 70 310 86 90
I www.haag.veleposlanistvo.si

Sloveense Ambassade in België
Regentlaan 45/46, 1000 Brussel
T +32 2 213 63 37
I www.bruselj.veleposlanistvo.si
Bagage en kleding Slovenië
Het makkelijkste is om in Slovenië met een rugzak of weekendtas met wieltjes te reizen. Een harde koffer mag ook mee op je Slovenië reizen, maar deze is vooral vaak moeilijk op te bergen in de bus.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). Zelfs in de zomer kan het ’s avonds afkoelen. Wij raden aan stevige wandelschoenen mee te nemen voor de wandeltochten die je tijdens je rondreis in Slovenië maakt.
Communicatie Slovenië
Binnen de Europese Unie worden geen roamingkosten in rekening gebracht. Slovenië behoort tot de EU en daardoor kun je met je smartphone uit je bundel bellen, sms-en en internetten. Vraag je provider naar de voorwaarden. Of kijk hier voor meer informatie: www.bellen.com

Het internationale landennummer van Slovenië is: +386. Wil je naar huis bellen? Gebruik dan voor Nederland +31 en voor België +32.

Internet in Slovenië: Op veel plaatsen zoals in hotels en restaurants, maar ook in de openbare ruimte, is Wi-Fi beschikbaar. Internetcafés worden langzaam iets van het verleden. Houd er rekening mee dat je bijvoorbeeld in bergachtige gebieden niet altijd dekking hebt. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.
Elektriciteit Slovenië
De netspanning in Slovenië is 230 volt. Er worden dezelfde stopcontacten gebruikt als in Nederland en België, je hoeft dus geen wereldstekker mee te nemen. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Slovenië gebruikelijk zijn.
Fotografie Slovenië
Wil je mensen in fotograferen, vraag dan altijd eerst om toestemming. Oudere mensen of vrouwelijke bouwvakkers worden liever niet gefotografeerd in werkkleding en kunnen soms protesteren tegen je camera. Het gebruik van fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is bijna overal toegestaan, maar er moet vaak wel extra voor betaald worden. Flitsen is in kerken en musea meestal niet toegestaan. Het is verboden om strategische objecten zoals bruggen, militaire objecten en grensposten te fotograferen.
Geldzaken Slovenië
Net zoals in de Benelux is de euro een wettig betaalmiddel in Slovenië. Slovenië heeft voldoende geldautomaten (bancomat). Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd.

Let op: Niet overal in de eurozone is geld opnemen met een bankpas gratis. Exploitanten van geldautomaten mogen per transactie kosten in rekening brengen, zowel een vast bedrag als een percentage. Informeer bij je eigen bank welke geldautomaten kosteloos zijn.

Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimumbedrag voor je maaltijden, drankjes, optionele excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavenpatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen.
Gezondheid Slovenië
Hoewel inentingen in Slovenië niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Reisapotheek voor je reis naar Slovenië: Neem op je rondreis Slovenië een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. pleisters, ontsmettingsmiddel en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Goede reisverzekering: In Slovenië vind je ziekenhuizen in de grotere plaatsen en klinieken en gezondheidsposten op het platteland. Het niveau van de medische zorg is in de meeste landen lager dan in West-Europa. De artsen zijn over het algemeen goed opgeleid, maar het ontbreekt vaak aan faciliteiten, geneesmiddelen en goed opgeleid ondersteunend personeel. Het is belangrijk om een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.
Openingsuren Slovenië
Winkels, postkantoren en banken zijn gewoonlijk geopend van 08.00 tot 19.00 uur (tussen de middag soms dicht voor lunch), en op zaterdag van 08.00 tot 13.00 uur. De zondag is normaal gesproken de vaste sluitingsdag. Musea hebben gewoonlijk de maandag als vaste sluitingsdag. De overige dagen zijn ze geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Van oktober tot april hebben musea vaak kortere openingstijden.
Reisdocumenten Slovenië

Internationaal paspoort of identiteitskaart (ID-kaart):
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort of identiteitskaart dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit 
geen visum nodig.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0) 23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen

 

Tijdsverschil Slovenië
Er is geen tijdsverschil met Nederland en België. De zomertijd van Slovenië loopt gelijk aan die van de Benelux.
Veiligheid Slovenië
Over het algemeen is Slovenië een veilig land om doorheen te reizen. Net als in elk ander land moet je letten op zakkenrollers. Bewaar waardevolle spullen in de kluis van het hotel en neem niet te veel geld mee op zak.

Reisadvies Slovenië: De Nederlandse overheid heeft een website waar je informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen bijvoorbeeld ambassades en consulaten. Hier vind je ook actuele informatie over je reis naar Slovenië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Slovenië. Kijk voor meer informatie op nederlandwereldwijd.nl. Belgen kunnen kijken op http://diplomatie.belgium.be.

Het alarmnummer in Slovenië is net als in het overgrote deel van Europa 112.