Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Zimbabwe

Landinformatie Zimbabwe

Landinformatie Zimbabwe

Wil jij binnenkort naar Zimbabwe reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Zimbabwe.

Zimbabwe geniet een aantal buitengewone bezienswaardigheden. Zoals het enorme watergordijn van de Victoria Falls en de Big Five in de natuurparken. Gelukkig krijgt Zimbabwe steeds meer de aandacht die het land verdient. Het is dan ook een van de mooiste landen van Afrika.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Zimbabwe rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Zimbabwe. Bekijk ook onze Zimbabwe reizen en selecteer je favoriete Zimbabwe rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Zimbabwe
Er wonen naar schatting 15 miljoen mensen in Zimbabwe, maar omdat miljoenen Zimbabwanen sinds 2000 hun land vanwege politieke en economische moeilijkheden hebben verlaten, is over het precieze aantal inwoners veel discussie. In buurland Zuid-Afrika alleen al zouden momenteel rond de 2 miljoen Zimbabwanen woonachtig zijn.

Bevolkingsgroepen van Zimbabwe: De meerderheid van de Zimbabwanen, ongeveer 82 procent, behoort tot het Shona-volk. Zij bewonen oorspronkelijk vooral het vruchtbare noorden en oosten van het land. Het zuiden van het land, Matabeleland, wordt bewoond door de Ndebele- (of Matabele-) minderheid. De Ndebeles, die ook vertakkingen in Zuid-Afrika hebben, maken ongeveer 14 procent van de bevolking uit. Vooral in de grote steden Harare, de hoofdstad, en Bulawayo en Mutare wonen nog enkele duizenden blanken, veelal nakomelingen van Rhodesische kolonisten die al generaties lang in het land verblijven. Veel blanke boeren hebben het land na de onstuimige landhervormingspolitiek van president Mugabe verlaten of wachten in Harare op betere tijden.
Cultuur Zimbabwe
De ruïnes van Great Zimbabwe, bij de stad Masvingo, zijn een symbool van eenheid van de moderne Zimbabwaanse natie. De Shona die hier vele honderden jaren geleden leefden hadden een voor die tijd gesofisticeerde samenleving opgebouwd die handel dreef met volken in het Midden-Oosten en, via tussenhandelaren, zelfs met China. Zij verhandelden vooral ijzer en goud. Het volk geniet nog altijd wereldwijde bekendheid door de vele kwalitatief hoogstaande gladde stenen sculpturen die ook de bouwwerken van Great Zimbabwe decoreerden. De oorspronkelijke gebeeldhouwde vogels daar zijn sinds de onafhankelijkheid in 1980 nationale emblemen geworden die de trots van het Zimbabwaanse volk uitdragen.

Respect voor gezag in Zimbabwe: De oorlog die tot die onafhankelijkheid leidde, is voor veel mensen nog altijd heel belangrijk. Jaarlijkse worden de bevrijdingshelden herdacht op het ‘Heldenveld’ in Harare, een immens Koreaans bouwwerk dat de omtrekken van een mitrailleur zou moeten verbeelden. Zimbabwe is van oudsher een hiërarchisch land, waarin gezag gerespecteerd wordt. Houd daar rekening mee tijdens je Zimbabwe rondreis.
Eten en drinken Zimbabwe
De meerderheid van de Zimbabwanen eet ’s middags en ’s avonds ‘sadza’, een dikkige pap van maïs (‘mielies’). Afhankelijk van de mate van rijkdom wordt daar een sausje met rundvlees, kip, groenten of pinda’s bij geserveerd. De keuken is verder sterk beïnvloed door de Britse kolonisator en door de Afrikaners uit Zuid-Afrika. Dat betekent in beide gevallen veel (rood) vlees: op de barbecue (‘braai’) als ‘boerewors’, of gedroogd als ‘biltong’. Vooral zwarte Zimbabwanen doe je op feestdagen een groot plezier met ‘tripe’: gekookte ingewanden. Maar restaurants die dit in hun buffet aanbieden, hebben meestal ook meer herkenbare maaltijden beschikbaar. Het ontbijt in hotels en lodges is doorgaans Brits, met eieren en spek. In het oosten van het land is de keuken door Portugese invloeden uit Mozambique vaak iets pittiger.

Drinken in Zimbabwe: 
Zimbabwanen zijn enorme bierdrinkers. Lokale bieren zijn bijvoorbeeld Zambezi en Golden Pilsner. Maar daarnaast zijn bijna overal ook geïmporteerde bieren uit Zuid-Afrika (Castle, Hansa), Namibië (Windhoek) en de rest van de wereld (vooral Heineken en Amstel) te krijgen. Lange tijd produceerde Zimbabwe een klein beetje wijn even ten oosten van Harare in Marondera, maar de kans dat op je wijnkaart louter Zuid-Afrikaanse wijnen te vinden zijn is groter. Frisdrank, vruchtensap en thee zijn over het algemeen goed verkrijgbaar. Buiten de grote steden is wat koffie betreft meestal alleen Nescafé of de lokale, zoetige koffievariant Ricoffi te krijgen.
Feestdagen en festivals Zimbabwe
Naast de christelijke feestdagen Goede Vrijdag, Pasen (ook Paasmaandag), Kerst en Nieuwjaar, viert Zimbabwe op 18 april Onafhankelijkheidsdag, op 1 mei Dag van de Arbeid, op 25 mei Afrikadag, op de tweede maandag van augustus Heldendag, op 15 augustus Strijdkrachtendag en op 22 december Eenheidsdag. Op deze dagen zijn winkels en banken doorgaans gesloten.
Fooien Zimbabwe
Personeel in hotels en restaurants in Zimbabwe rekent bij westerse toeristen op een aardige fooi. De inkomens van de werkgever zijn tenslotte meestal ontoereikend om de uitgebreide families te onderhouden. Het is vaak het verstandigst om fooien persoonlijk aan personeel dat u bediend heeft te overhandigen. Bij een restaurantrekening zou u zo’n 5 tot 10 procent – naar boven afgerond – kunnen toevoegen. Omdat wisselgeld in Zimbabwe nauwelijks aanwezig is (zie onder ‘geldzaken’) is het vaak in de eerste plaats praktisch om op een rond bedrag uit te komen. De kleinste fooi, voor de man of vrouw die uw koffer draagt bijvoorbeeld, is doorgaans 1 dollar (of 10 Zuid-Afrikaanse rand). Munten zijn er immers nauwelijks in Zimbabwe. Taxichauffeurs en parkeerwachters verwachten meestal ook 1 à 2 dollar fooi.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 2 à 3 euro per reiziger per dag.
Land en landschap Zimbabwe
Zimbabwe is met een oppervlakte van 390.757 vierkante kilometer ongeveer negen keer zo groot als Nederland en dertien keer België.

Landschap van Zimbabwe: Dwars door Zimbabwe loopt het Central Highlands-plateau. De hoogtes van 1200 tot 1500 meter zorgen, ook in hoofdstad Harare, voor een aangename temperatuur in de zomermaanden. Grote delen van Zimbabwe zijn uitermate vruchtbaar vanwege de vele neerslag. Overal in het land zijn de meest wonderlijke rotspartijen te zien: hoog, laag en soms gewoon als een ogenschijnlijk van hogerhand neergelegd stapeltje megastenen. Domineerde in het landschap buiten de steden vroeger het beeld van omvangrijke boerderijen van blanke grootgrondbezitters, nu zijn de rechte maïs-, katoen- en tabaksvelden vaak overwoekerd door struikgewas en bomen, waarachter kleinschaliger landbouw plaatsheeft. Vooral in het zuiden van het land staan nog heel veel bijzondere, honderden jaren oude baobab- of apenbroodbomen. De meeste wildparken liggen in het westen en noordwesten van Zimbabwe (Hwange op de grens met Botswana en het noordelijker Mana Pools bijvoorbeeld). Het hoogste punt van het land is de Nyangani-berg (2.592 meter) in de Eastern Highlands op de grens met Mozambique. In het noordwesten vormt de Zambezi-rivier de grens met Zambia, in het zuiden scheidt de Limpopo Zimbabwe van Zuid-Afrika.
Religie Zimbabwe
Grofweg driekwart van de Zimbabwanen noemt zich christen, maar de meeste christenen combineren hun geloof thuis vaak met meer traditionele godsdiensten. Zoals bij bijna alle Bantoe volkeren speelt ook in Zimbabwe de verering van de voorvaderen een grote rol. Om die gunstig te zinnen bij hoogtijdagen of bij onheil moeten geregeld dieren geofferd worden. Omdat de voorvaderen rechtstreeks met een christelijke god zouden kunnen communiceren blijft de Bijbel voor veel Zimbabwanen evengoed van groot belang. Veel ouders geven kinderen Bijbelse namen of namen die op andere wijze godvruchtigheid impliceren. Een kleine groep van vooral Aziatische Zimbabwanen in de steden is moslim.
Taal Zimbabwe
De officiële talen in Zimbabwe zijn Engels en de Afrikaanse talen Shona en Ndebele, bekend om zijn moeilijke tongklik. In weinig Afrikaanse landen wordt dankzij het gedegen onderwijs sinds 1980 echter zo goed Engels gesproken als in Zimbabwe. Overal in Afrika vind je Zimbabwanen die Engelse les geven.
Weer en klimaat Zimbabwe
Het grootste deel van Zimbabwe ligt op een hoogte van meer dan 900 meter waardoor de temperaturen gematigd zijn. In de winter, van mei tot en met september, zijn de temperaturen overdag aangenaam terwijl de nachten koud kunnen zijn. Normaal gesproken regent het dan niet of nauwelijks. De beste tijd om in Zimbabwe wild te zien is ‘s winters omdat het gras dan laag staat en het wild, op zoek naar water, zich rondom de dammen verzamelt.

Zomer in Zimbabwe: De zomer, van november tot en met april, is warm en nat. Regen kan dan in grote hoeveelheden uit de hemel vallen en dagenlang aanhouden. De zomer heeft, wat de safari op Zimbabwe reizen betreft, als voordeel dat dan de meeste jongen geboren worden. Ook de Victoria-watervallen zijn in die tijd het mooist. Het laagveld en de Zambezi-vallei zijn warm en vochtig. De meeste regen valt daar in korte stortbuien in de maanden november tot en met maart. Heel nat is het in de Eastern Highlands, een bergketen tegen de grens met Mozambique. In de omgeving van toeristenoord Nyanga kan het door die bergregens ook in de zomermaanden (december, januari) soms behoorlijk fris zijn.

Klimaattabel Zimbabwe: De drie cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag en aantal dagen per maand met minimaal 1 mm neerslag per dag.

VICTORIA FALLS

Maand

T max

Zon

Regen

Januari

31

7

15

Februari

30

7

13

Maart

31

8

9

April

30

9

3

Mei

29

10

0

Juni

26

9

0

Juli

26

10

0

Augustus

29

10

0

September

33

10

0

Oktober

34

9

4

November

33

8

10

December

31

7

15

Praktische informatie

Adressen Zimbabwe
Ambassade van Zimbabwe in Nederland
Zimbabwe heeft geen diplomatieke vertegenwoordiging in Nederland. De dichtstbijzijnde ambassade van Zimbabwe staat in Brussel.

Ambassade van Zimbabwe in België
Josephine Charlotte Plein 11, 1200 Brussel
T +32 2 762 58 08
http://www.zimbrussels.gov.zw/ 

Ambassade van Nederland in Zimbabwe
2 Arden Road, Newlands, Harare
T +263 772236151
I https://www.nederlandwereldwijd.nl

Belgische Honorair Consulaat in Zimbabwe
88 Fife Avenue, Harare
T +263 4 792 521/ 13
I http://southafrica.diplomatie.belgium.be
Communicatie Zimbabwe
In Zimbabwe zijn momenteel drie mobiele telefoonaanbieders actief: Telecel, staatsbedrijf NetOne en Econet, het grootste en meest betrouwbare bedrijf.

Mobiel bellen in Zimbabwe: Zimbabwe beschikt over een mobiel netwerk met dekking in de stedelijke gebieden. Bellen met je mobiel is mogelijk maar ‘roaming’ is niet goedkoop. Een overzicht van de kosten per provider vind je op www.bellen.com. Let op: data roaming (internet en e-mail op je buitenlandse nummer) was in Zimbabwe tot voor kort niet mogelijk.

Als je een simlockvrij toestel hebt kun je ter plekke bij een  supermarkt of telefoonwinkel een prepaid simkaart kopen. Neem wel je paspoort mee in verband met registratie. Informeer welke provider de beste dekking heeft in de gebieden die je gaat bezoeken. In Zimbabwe zijn drie mobiele telefoonaanbieders actief: Telecel, staatsbedrijf NetOne en Econet, het grootste en doorgaans meest betrouwbare bedrijf. Vanwege de snelle toename van het aantal mobiele aansluitingen zijn veel nummers de laatste jaren veranderd of uitgebreid. Mocht een telefoonnummer steeds onbereikbaar blijven, informeer dan of er onlangs cijfers zijn toegevoegd.

Internet in Zimbabwe: In steden en toeristische plaatsen vind je op bescheiden schaal internetcafés, maar de verbinding is vaak tergend traag. Voor e-mail en whatsapp kun je beter een ‘WiFi hotspot’ opzoeken, in hotels en sommige restaurants en barretjes. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.
Elektriciteit Zimbabwe
De netspanning in Zimbabwe is normaal gesproken 220/240 volt, maar zeer regelmatig valt de stroom wegens capaciteitsproblemen en achterstallig onderhoud uit. Zorg dus dat je tijdens je rondreis door Zimbabwe een zaklamp meebrengt (die kan ook van pas komen als je ’s nachts in een wildpark naar het toilet moet). Grotere hotels of safarilodges hebben vaak hun eigen stroomvoorziening. Zimbabwe heeft Engelse stopcontacten. Om camera’s of telefoons op te laden is een wereldstekker dus onontbeerlijk. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Zimbabwe gebruikelijk zijn.
Fotografie Zimbabwe
Je kunt natuurlijk zoveel dieren en landschappen fotograferen als je wilt. Maar vraag bij het fotograferen van mensen tijdens je Zimbabwe reis altijd even om toestemming. Zimbabwanen zijn trotse mensen en zouden het liefst alleen in hun zondagse jurk of pak op de foto gezet worden. Bovendien zijn veel mensen bang dat foto’s gebruikt zouden kunnen worden voor politieke doeleinden. Als mensen instemmen is een kleine vergoeding heel gebruikelijk. Let op: het is ten strengste verboden om foto’s te nemen van militaire objecten, bruggen, vliegvelden en de meeste overheidsgebouwen.
Geldzaken Zimbabwe
Zimbabwe heeft in 2009 de aan recordbrekende inflatie onderhevige eigen munt ingeruild voor de Amerikaanse dollar. Rond Bulawayo en tegen de grens met Zuid-Afrika wordt ook de rand algemeen geaccepteerd. Het is mogelijk euro’s om te wisselen in dollars bij banken in de grote steden, maar de koers is vaak erg onvoordelig. Het is daarom raadzaam om thuis al dollars in te slaan. Omdat in Zimbabwe weinig wisselgeld beschikbaar is, is het verstandig ook kleine coupures mee te brengen. En let op: probeer biljetten te krijgen van 2004 of later. Oudere dollarbiljetten worden vaak niet geaccepteerd. Munten zijn in Zimbabwe nauwelijks in omloop: wie in een winkel niet op een heel bedrag in dollars uitkomt, krijgt meestal een tegoedbonnetje of mag een paar snoepjes uitzoeken bij wijze van wisselgeld. 

Pinnen in Zimbabwe: 
Pinnen is lastig in Zimbabwe. Slechts op een beperkt aantal plaatsen zoals op het vliegveld van Harare en bij filialen van de Kingdom Bank vind je ATM’s waar je met een bankpas met Maestro logo dollars kunt opnemen (zie: www.mastercard.com). In sommige hotels, lodges en restaurants kan met Visacard betaald worden.

Gebruik bankpas in Zimbabwe: 
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen buiten Europa dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.
Gezondheid Zimbabwe
Vaccinaties voor Zimbabwe worden beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD!

Preventieve maatregelen voor je reis naar Zimbabwe: Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon altijd iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en kun je eventueel wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Leidingwater kun je in Zimbabwe niet drinken. Was je handen regelmatig met desinfecterende zeep. Kijk voor meer informatie op www.gezondopreis.nl.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen op je Zimbabwe rondreis is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
Openingstijden Zimbabwe
De meeste winkels in Zimbabwe zijn van 8 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s middags open. Musea sluiten vaak al om 5 uur. Veel winkels, en zeker banken, zijn op zaterdag alleen in de ochtend open. Op zondag is in Zimbabwe buiten de toeristische pleisterplaatsen veel gesloten.

Shoppen in Zimbabwe: Veel hotels en safarilodges in Zimbabwe hebben hun eigen kleine winkeltjes voor souvenirs en andere toeristische aankopen. Op straat in de grote steden en nabij toeristische activiteiten vind je vaak grote markten met ruime keus aan stenen Shona-sculpturen, houten beeldjes, doeken of bijvoorbeeld de populaire ‘Batonka-trommel’ van het Ndebele-volk. Wie verzekerd wil zijn van betere kwaliteit, kan in de hoofdstad of in Bulawayo terecht in kunstgalerieën. Vooral de National Gallery of Zimbabwe aan Park Lane in Harare heeft een mooi aanbod.
Reisdocumenten Zimbabwe

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Zimbabwe reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor deze reisbestemming hoef je voor vertrek geen visum te regelen. Aan de grens of op de luchthaven ontvang je een visum met een geldigheid van 30 dagen. Je betaalt de visumkosten (ongeveer 30 USD) bij aankomst in Zimbabwe.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 221004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 
- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl/nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be/nl

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Bewijs van intentingen gele koorts:
Een bewijs van de gele koorts vaccinatie is verplicht wanneer je in de 7 dagen voordat je het land binnenkomt in een ander land hebt gereisd waar gele koorts voorkomt. Houd hier rekening mee wanneer je verschillende Afrikaanse landen zou combineren.

Voor meer informatie over vaccinaties kunnen reizigers woonachtig in Nederland terecht bij Thuisvaccinatie en reizigers woonachtig in België bij www.itg.be.

Tijdsverschil Zimbabwe
In de zomer is er geen tijdsverschil tussen Zimbabwe, België en Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Zimbabwe één uur later dan in de Benelux.
Veiligheid Zimbabwe
Zimbabwe heeft wat betreft veiligheid van toeristen een goede reputatie. Maar zoals overal moet je niet met je kostbaarheden gaan pronken en kun je ’s avond beter niet alleen over straat lopen. Ga niet zonder een gids naar een township, in Zimbabwe high density area genoemd. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets naars overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt.

Reisadvies voor Zimbabwe: Actuele informatie over de veiligheid in Zimbabwe vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken (http://diplomatie.belgium.be) vind je nuttige reistips.