Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Zweden

Landinformatie Zweden

Landeninformatie Zweden

Wil jij binnenkort naar Zweden reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Zweden

Zweden, een land vol met natuur die je uitnodigt voor een prachtige wandeling langs de talloze oevers van kleine riviertjes of een van de duizenden meren. Frisse lucht en natuurlijke rust komen je zo tegemoet. Plaatsnamen herken je wellicht in de vorm van een boekenplank of tafel van de IKEA, de grote winkelketen afkomstig uit Zweden. Het Dalapaard en de rode Zweedse huisjes, de twee meest iconische symbolen van Zweden vindt hun herkomst uit de Dalarna regio.  

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Zweden rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Zweden. Bekijk verder onze Zweden reizen en selecteer je favoriete Zweden rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Zweden
Zweden heeft ruim 10 miljoen inwoners. Het is een van de dunst bevolkte landen van Europa en ook binnen het land zijn er grote verschillen in bevolkingsdichtheid. Zo wonen er in Stockholm 250 mensen per km², maar heeft het noorden slechts 3 inwoners per km².

De Zweedse bevolking behoort tot de meest karakteristieke vertegenwoordigers van het Noordse ras, met als karakteristieken: een lange slanke gestalte, blond haar en blauwe ogen. Vermenging met andere rassen is in Zweden in verhouding weinig opgetreden.

Samen in Zweden: De Samen (ook Lappen genoemd) is de grootste minderheid in Zweden en bestaat uit 15.000 leden die vooral in het noorden leven. Samen zijn erg onafhankelijk dankzij hun eigen taal. Ze hebben ook een eigen parlement, dat wel verantwoording moet afleggen aan de Zweedse regering. Ongeveer 10 % van de Samen leeft nog op de traditionele manier. Denk daarbij aan bosbouw, landbouw en visserij. Sommige Samen houden nog rendieren. Nieuwe generaties zijn steeds minder geneigd om op deze traditionele manier te leven.
Cultuur Zweden
Uiteraard zijn er cultuurverschillen tussen Nederlanders en Belgen enerzijds en Zweden anderzijds. Hieronder zijn er een paar punten uitgepikt.

Ouderschapsverlof in Zweden: Zweden is een voorvechter van de mensenrechten en besteedt veel aandacht aan de gelijke positie van mannen en vrouwen. Mannen kunnen na de geboorte van een kind in Zweden net zo lang ouderschapsverlof hebben als vrouwen. Ouderschapsverlof is maar liefst 480 dagen (96 weken!) per kind, de dagen zijn te verdelen over beide ouders. Elke ouder moet daarvan verplicht 90 dagen opnemen, de rest mag je aan elkaar doorgeven.

Nobelprijs uit Zweden: Sinds 1901 kennen Zweedse wetenschapsinstituten prijzen toe aan wetenschappers over de hele wereld. Deze Nobelprijzen zijn vernoemd naar de Zweed Alfred Nobel, de man die in 1876 het dynamiet uitvond. Aan het eind van de negentiende eeuw bouwde Nobel een enorm kapitaal op met de vervaardiging van dynamiet. Uit de rente van dit vermogen worden de prijzen betaald.

Roken in Zweden: Roken op het werk en openbare gebouwen is in Zweden alleen toegestaan op speciaal ingerichte plekken. Ook voor de buitenruimte zijn er beperkingen: het is in Zweden ook verboden om buiten te roken op terrassen, perrons, bij bushaltes, in speeltuinen en voor de ingang van winkels en kantoren. Zweden is van plan het land tegen 2025 geheel rookvrij te maken.

Fika en patisserie in Zweden: Net zo Zweeds als ABBA, fika, het Zweedse koffiemoment! Zweden vinden hun fika erg belangrijk, zelfs in die mate dat sommige bedrijven een clausule toevoegen aan arbeidscontracten waarin staat dat hun employees recht hebben op een fika-pauze. Het sociale aspect van deze Zweedse culturele gewoonte is net zo belangrijk als datgene waar het om lijkt te gaan: een heerlijke 'break' met verse koffie en gebak, samen met vrienden, collega's of familie. Veel Zweden zijn zoetekauwen, iets wat waarschijnlijk heeft bijgedragen aan de bloeiende patisseriecultuur van het land.

Volkskunst in Zweden: In Linköping, Skara en Eskilstuna is de traditionele oude houtbouw is te vinden. De streek Dalarna om het Siljanmeer is hét Zweedse kunsthandwerkcentrum met zijn vele houten, rood geschilderde boerderijen. Ook in Hälsingland wordt nog volkskunst beoefend, zoals spinnen, weven, vlechten, hout- en beensnijwerk.

Algemeen: Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.
Eten en drinken Zweden
Eten in Zweden: Zweden heeft zijn eetgewoontes voor een groot deel afgestemd op de lokale weersomstandigheden en de beschikbaarheid van producten door het jaar heen, zoals seizoensgebonden groente en fruit. Dit stamt uit de tijd waarbij eten bewaren of importeren uit andere landen nog niet zo van zelfsprekend was. Vooral tijdens de strenge winters in Zweden was het belangrijk dat eten goed geconserveerd kon worden.

Als je nu aan winters eten in Zweden denkt, dan denk je direct aan de overheerlijke en winterse ovenschotels. Op de menukaart in restaurants kom je zowel verschillende soorten vis als verschillende soorten vlees tegen. Wildgerechten bestaande uit hert, rendier of eland zijn ook niet ongebruikelijk. Vaak krijg je daar passende wilde paddenstoelen of bessen bij. Een andere Zweedse specialiteit zijn de typische vruchtentaarten. Een aantal van de Zweedse gerechten kennen veel reizigers wel uit Nederland en België, zoals bijvoorbeeld de traditionele Zweedse gehaktballetjes en kaneelbroodjes.

Köttbullar: Bij Ikea in de Benelux worden ze verkocht als Zweedse gehaktballetjes, maar in Zweden heten ze gewoon gehaktballetjes. Meer precies: köttbullar (voor de duidelijkheid: dat spreek je uit als ‘sjutbullar’). Het vlees van de Zweedse variant is veel fijner gemalen en ze zijn ook wat zompiger dan de Nederlandse bal gehakt. Köttbullar worden in Zweden gegeten met aardappelpuree of gekookte aardappels, met bruine saus en vossenbessenjam (lingonsylt). Of ze worden in tweeën gesneden en met rode bietensalade op een broodje gegeten.

Kanelbulle: De dag van het kaneelbroodje wordt in Zweden op 4 oktober gevierd: Kanelbullens dag. Uiteraard zijn de traditionele kaneelbroodjes ook elke andere dag van het jaar niet te versmaden. Kaneelbroodjes zijn gemaakt van witbrood waarin je roomboter en kaneelstroop proeft. Heerlijk, vooral populair bij fika, het Zweedse koffiemomentje!

Eten bereiden in de natuur: Voor veel Zweden is het een gewoonte om naar de bossen te trekken om in de vrije natuur hun eten klaar te maken en daar op te peuzelen. Alles wat nodig is om het eten klaar te kunnen maken wordt van huis uit meegenomen en er wordt een mooi plekje gezocht in de bossen.

Drinken in Zweden: Het water uit de kraan is in Zweden veilig te drinken. In Zweden is het in de meeste cafés en restaurants heel normaal dat als je ‘normale’ koffie bestelt, je dan gratis een tweede kopje mag nemen. Je kunt uit een koffiekan je kopje dan gewoon weer bijvullen. Dit noemen ze in Zweden ‘påtår’. Twijfel je, vraag het dan even aan de medewerkers. Sterkedrank is in Zweden niet in de supermarkt te koop is, alleen in de horeca. Om alcohol te kunnen kopen in Zweden moet je minimaal 18 jaar zijn. Vanwege de leeftijdsgrens, maar vooral omdat alcohol duur is, kom je af en toe zelfgestookte drank tegen. Pas hiermee op, je weet natuurlijk nooit wat het is.
Feestdagen en festivals Zweden
Hoewel Zweden voor het grootste deel dezelfde feestdagen kent als Nederland en België, zijn er ook een aantal dagen die wij niet kennen. Officiële feestdagen in Zweden zijn: 1 januari (Nyårsdagen, Nieuwjaarsdag); 6 januari (Trettondagen, Driekoningen); maart/april (Långfredagen, Goede Vrijdag); maart/april (Påskdagen, Pasen, 2 dagen); 1 mei (Första maj, Eerste mei); mei/juni (Kristi Himmelsfärdsdag, Hemelvaartsdag); mei/juni (Pingstdagen, Pinksteren, 1 dag); 6 juni (Nationaldagen, Nationale Dag); rond 21 juni (Midsommardagen, Midzomer); zaterdag rond 1 november (Allhelgonadagen, Allerheiligen); 25 en 26 december (Juldagen, Kerstmis). Alleen die dagen gelden als officiële vrije dag.

Festivals in Zweden: Midzomer (Midsommar) is wellicht bekendste Zweedse feestdag en wordt voornamelijk in de huiselijke kring met vrienden en familie gevierd. In bijna iedere plaats zijn er ook openbare midzomerfeesten. Midzomeravond valt ieder jaar op de vrijdag vlak vóór of na 21 juni. Het is de dag van de zonnewende: de langste dag en de kortste nacht. Overal in Zweden staan dan versierde meibomen, kruisvormige bomen met veel groen en decoraties. Het is een feest met liedjes en muziek, vooral van accordeon en gitaar. Na een paar keer oefenen zing je, bij voorkeur met bloemen in je haar, ‘Små grodorna’ zo mee!

Valborg of Walpurgis is een traditioneel lentefeest in Zweden en wordt gevierd op 30 april. In de schemering worden vreugdevuren aangestoken en mensen komen samen om te luisteren naar voordrachten en mee te zingen met liederen die de lente verwelkomen. Van oudsher was de ‘nacht van het vreugdevuur’ bedoeld om boze geesten af te weren. Verwacht veel Zweedse vlaggen aangezien koning Carl XVI Gustaf zijn verjaardag viert op Valborg.

Jaarlijks wordt in bijna iedere Zweedse stad, dorp of kerk op 13 december het feest van Sint Lucia gevierd met kerkconcerten en optochten. Een traditie van al ongeveer 400 jaar! Alle meisjes in zo’n Lucia-optocht zijn gekleed in witte gewaden en houden een brandende kaars in hun hand. Op hun hoofd dragen ze een kroon van kaarsen. Vooraan de stoet loopt een meisje verkleed als Lucia, de ‘koningin van het licht’. Tijdens het festijn worden traditionele saffraanbroodjes uitgedeeld door kinderen die verkleed zijn als speculaasmannetjes, elfjes of sterrenjongens.

Zweden zijn sowieso vaak zoetekauwen en dat vieren ze. Kanelbullens dag wordt op 4 oktober gevierd, het is de Dag van het Kaneelbroodje. Een bijzondere feestdag die gewijd is aan een andere lekkernij: op 25 maart is het Våffledagen, Wafeldag! De benodigdheden voor dit feestje spreken voor zich: wafels, jam (sylt in het Zweeds) en slagroom. Maar waar komt zo’n feest nou vandaan? De oorsprong ligt in de historie en is naar alle waarschijnlijkheid per ongeluk ontstaan. In de christelijke wereld wordt op 25 maart Maria-Boodschap gevierd en in het Zweeds heet dat Vårfrudagen. Zweden zijn echter niet bijzonder religieus en in de loop van de tijd werd de naam van deze dag, bewust of onbewust, verbasterd tot Våffledagen. Ook de rivierkreeften hebben hun eigen feestdag, kräftskiva, dat jaarlijks in augustus wordt gevierd. Het is geen feest voor de dieren zelf, ze worden namelijk gekookt met dille en geserveerd met brood, boter en kruidenkaas. Ter verhoging van de feestvreugde worden vrolijke liedjes gezongen en ontbreekt een borreltje meestal niet.
Fooien Zweden
Niets is zo ingewikkeld als het geven van een fooi. Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om fooien gaat. In Zweden is het niet gebruikelijk om een standaard fooi te geven. Uiteraard hebben de Zweden er geen bezwaar tegen als je besluit om wel fooi te geven. Enkel in restaurants en kroegen wordt af en toe fooi gegeven door het totaalbedrag naar boven af te ronden of het wisselgeld achter te laten.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een mooi richtbedrag voor je Nederlandstalige reisbegeleider is € 2,00 per reiziger per dag. Als je reis begeleid wordt door een lokale Engelssprekende reisbegeleider is het richtbedrag voor een fooi ook € 2,00 per reiziger per dag. Voor de chauffeur is eveneens een fooi van € 2,00 per reiziger per dag een mooi richtbedrag.
Land en landschap Zweden
Met een oppervlakte van 449.964 km² is Zweden ongeveer 11 keer zo groot als Nederland of 15 keer België. Het Koninkrijk Zweden (Konungariket Sverige) ligt in het noordelijk deel van Europa en heeft als buurlanden Noorwegen en Finland. Historisch en cultureel gezien vormt Zweden samen met de landen Denemarken, Finland, IJsland en Noorwegen de regio Scandinavië. Puur geografisch gezien is Scandinavië echter het gebied dat overeenkomt met het Scandinavisch schiereiland, en dat betreft dan alleen de landen Noorwegen, Zweden en delen van Noord-Finland. Het noordelijke deel van Zweden valt tevens onder de regio Lapland. Zweden heeft een kustlijn van meer dan 14.000 kilometer langs de Botnische Golf, Oostzee, Sont, Kattegat en Skagerrak. De grotere eilanden Gotland en Öland behoren ook tot Zweden. Zweden is lid van de Europese Unie.

Het Zweedse landschap wordt verdeeld in drie gebieden: in het zuiden Götaland, in het midden Svealand en in het noorden Norrland.
  • De regio Götaland is zeer gevarieerd. De westkust is vlak en heeft lange zandstranden en een scherenkust met veel inhammen en eilandjes. In Götaland liggen de grote meren Vättern en Vänern. De laatste is met een oppervlakte van 5655 km² het op twee na grootste meer van Europa (de twee grootste meren liggen in Rusland). Ter vergelijk: het Nederlandse IJsselmeer is ongeveer 1100 km². De vegetatie van Götaland bestaat uit loofbomen zoals de beuk en de berk. Ook zijn er naaldbossen.
  • De regio Svealand heeft een heel ander landschap met een scherengordel aan de oostkust, waar ook Stockholm ligt. Rondom de hoofdstad is het begroeid met dichte wouden. Wat meer landinwaarts liggen open vlakten met vruchtbare akkers, afgewisseld door dichte wouden en moerassige hoogvlakten. Ook de stad Uppsala ligt in deze regio.
  • De regio Norrland is het grootst, het beslaat 59% van de Zweedse oppervlakte. Norrland heeft een bergachtig landschap met eindeloze bossen en veel rivieren en meren (waarvan er in heel Zweden overigens bijna 100.000 te vinden zijn). De natuur is bijna overal nog onaangetast. Het wildlife bestaat uit onder andere bruine beren, lynxen, veelvraten, bevers, lemmingen, elanden, rendieren, wolven, poolvossen en verschillende soorten vogels. Norrland is schaars bewoond, enkele grotere plaatsen zijn Umeå en Luleå.
Religie Zweden
In Zweden is sinds 1527 de Evangelisch-Lutherse Kerk de staatskerk. Wanneer een van de ouders kerklid is, worden hun kinderen automatisch lid van de Zweedse staatskerk. Lutherse predikanten, dat kunnen mannen of vrouwen zijn, zijn tevens ambtenaar van de burgerlijke stand. Zij sluiten huwelijken, ze registreren geboorten en sterfgevallen.

De Zweedse bevolking is in naam voor ongeveer 89% Evangelisch-Luthers, maar daarvan is ongeveer een derde niet-praktiserend. Circa 2% van de bevolking is rooms-katholiek, 1% is lid van een of andere Pinkstergroepering en 3% is vrijkerkelijk. De Russisch-Orthodoxe kerk en moslims vormen andere grote gemeenschappen. Ook is er een kleine joodse gemeenschap.
Taal Zweden
Zweeds is de meest gesproken taal in Zweden. Buiten Zweden wordt het Zweeds gesproken door zo’n 300.000 personen in Finland en door een half miljoen emigranten in Canada en de Verenigde Staten. Het Zweedse alfabet telt 28 letters. Na de z komen in de woordenboeken de letters: å, ä, ö; de w ontbreekt.

De Samen (Lappen) spreken Samisch, een taal die verwant is aan het Fins. Daarnaast heb je nog een aantal erkende minderheidstalen: Fins, Jiddisch, Meänkieli en Romanes. Je kunt in Zweden meestal ook met Engels of Duits goed uit de voeten.
Weer en klimaat Zweden
Zweden ligt op dezelfde breedtegraad als bijvoorbeeld Canada, Alaska, Groenland en Siberië. In vergelijk met deze landen/regio’s heeft Zweden dankzij de gunstige invloed van de warme golfstroom echter een hogere gemiddelde jaartemperatuur. Zweden kent een landklimaat met meestal warme, droge zomers en koude winters met sneeuw. Zuid-Zweden heeft een maritiemer klimaat met een hoog aantal zonuren en meer regen. Langs de Zweedse kust dalen de temperaturen nooit diep beneden het vriespunt. Het Zweedse binnenland is kouder dan de kustregio. Vooral langs de Botnische Golf vriest het zeewater dicht in strenge winters. In Lapland begint de winter eind september of begin oktober. De temperatuur kan dan in de winter dalen tot wel -40⁰ Celsius. Deze extreme temperaturen worden enigszins draaglijk gemaakt door de droge kou en weinig wind.

Beste reistijd voor Zweden: Het zuiden en midden van Zweden kun je het best bezoeken van begin juni tot eind augustus. Je hebt dan tijdens je familiereis Zweden of je rondreis Zweden de meeste kans op mooi weer. De beste periode voor Noord-Zweden is van half juni tot half juli, vanaf eind mei tot half juli gaat daar de zon niet onder. Het zomerseizoen is de periode waarin alle bloemen in bloei staan en dit levert schitterende plaatjes op dankzij de vele klaprozen, margrieten en veldbloemen. Vanwege de uitbundige herfstkleuren is Lapland begin september erg mooi. In de winter zijn er in Zweden wintersportmogelijkheden.

Klimaattabel Zweden: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximumtemperatuur in graden Celsius, de gemiddelde minimumtemperatuur in graden Celsius, het aantal regendagen per maand en het aantal zonuren per dag.

STOCKHOLM

Maand

Max T

Min T

Regen

Zon

Januari

-1

-4

10

1

Februari

-1

-5

7

2

Maart

3

-3

7

4

April

8

1

6

6

Mei

15

6

6

9

Juni

20

11

9

10

Juli

23

13

9

8

Augustus

21

13

9

7

September

15

9

8

5

Oktober

10

5

9

3

November

5

1

10

2

December

1

-3

10

1

 

KIRUNA (LAPLAND)

Maand

Max T

Min T

Regen

Zon

Januari

-10

-21

17

0

Februari

-8

-19

14

1

Maart

-4

-15

14

3

April

1

-9

13

5

Mei

8

-1

12

8

Juni

14

4

13

9

Juli

17

7

16

8

Augustus

14

5

17

5

September

9

1

15

4

Oktober

2

-5

16

2

November

-5

-13

16

1

December

-8

-18

17

0


Praktische informatie

Adressen Zweden
Nederlandse ambassade in Zweden
Götgatan 16A, 118 46 Stockholm
T +46 8 556 933 00
I https://www.nederlandwereldwijd.nl

Belgische ambassade in Zweden
Kungsbroplan 2, 2 tr. SE-112 27 Stockholm
T +46 8 534 802 00 (buiten kantooruren bij nood: +46 70 966 23 46)
I https://zweden.diplomatie.belgium.be/nl

Zweedse ambassade in Nederland
Johan de Wittlaan 7, 4 hg, 2517 JR Den Haag
T +31 70 412 02 00
I https://www.swedenabroad.se

Zweedse consulaten in België
Plantinkaai 5, 2000 Antwerpen. T +32 03 641 8942
Rue du Luxembourg 3, Brussel. T + 32 02 512 4146
I https://www.belgische-ambassade.com
Bagage en kleding Zweden
We adviseren je om je bagage mee te nemen in een rugzak en het totale gewicht te beperken tot tien kilo per persoon. Een compacte weekendtas (op wieltjes) van hetzelfde gewicht is ook mogelijk op een rondreis naar Zweden of een familiereis naar Zweden.

Zweden kent geen slecht weer, enkel ongepaste kleding. Voor je rondreis naar Zweden is het handig om luchtige kleding mee te nemen. Eventuele muggen bijten het liefst door zwarte, strakke kleding heen. Zorg daarom voor loszittende kleding in lichte kleuren.

Zweden kent veel verschillende klimaatzones waardoor het weer tijdens de reis kan wisselen. Een warme trui of fleecevest is prettig tijdens de koude avonden en een regenjas of poncho tijdens de wandelingen. Neem voor je bezoek aan Zweden in ieder geval een paar comfortabele wandelschoenen of gympen met profiel mee. Zo voorkom je blaren. In de wintermaanden kunnen een paar handschoenen, muts, sjaal en een dikke winterjas goed van pas komen.

Denk bij het samenstellen van je bagage verder aan bijvoorbeeld: zaklamp, navulbare waterfles, reisgids, pet, voldoende fotomateriaal, medicijnen, toiletartikelen en zonnebrandmiddel. De airconditioning in bussen vraagt soms om een extra vest of sjaal.
Communicatie Zweden
Binnen de Europese Unie worden geen roamingkosten in rekening gebracht. Zweden behoort tot de EU en daardoor kun je met je smartphone uit je bundel bellen, sms-en en internetten. Vraag je provider naar de voorwaarden. Of kijk hier voor meer informatie. De landencode van Zweden is +46, die van Nederland is +31 en van Belgie +32.

Internet in Zweden: Er is een 4G-netwerk in Zweden. Veel luchthavens, stations, hotels, restaurants, bars en toeristencentra bieden gratis wifi aan voor hun klanten. Vraag naar het wachtwoord. Om niet te verdwalen kun je thuis op voorhand de app Maps.Me downloaden. Hiermee kun je offline plattegronden van Zweden gebruiken.
Elektriciteit Zweden
Het voltage in Zweden is 230 Volt en de frequentie is 50 Hz. Je hebt voor een rondreis door Zweden geen reisstekker nodig als je in Nederland of België woont. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Zweden gebruikelijk zijn.
Fotografie Zweden
Niet alle Zweden stellen het op prijs om gefotografeerd te worden. Wil je mensen fotograferen, vraag dan eerst om toestemming. Houd er rekening mee dat er geweigerd kan worden en respecteer dit. In Zweden gelden sowieso strenge regels omtrent fotografie. Als er personen op jouw foto (of filmpje) staan, dan moet je officieel van elk persoon op die foto of film toestemming hebben vóórdat je de opname maakt. Deze wet is er al enkele jaren geleden gekomen om mensen te beschermen tegen het ongevraagd op social media geplaatst worden.

Wil je het Noorderlicht fotograferen, bereid je dan thuis alvast voor door de instellingsmogelijkheden van je fototoestel te onderzoeken. Gebruik ter plekke een statief of, als je dat niet hebt, een plek waar je je camera stabiel kunt neerleggen (i.v.m. lange sluitertijden). Probeer een zo donker mogelijk plekje te vinden. Qua compositie is een voorwerp op de voorgrond van je foto (zoals een boom of gebouw) vaak spannender dan alleen de lucht. Met een groothoeklens zie je een zo groot mogelijk deel van de hemel, maar uiteraard kun je ook creatief met een andere lens omgaan. Stel de ISO-waarde van je camera in op 200 of 400 ISO, een hogere waarde geeft vaak foto’s met een te grove korrel. Bekijk ter plaatse je gemaakte foto op het schermpje van je camera zodat je, indien nodig, de instellingen kunt aanpassen. Vooral: experimenteer en wees creatief!
Geldzaken Zweden
De valuta op Zweden is de Zweedse kroon (SEK). Een kroon is gelijk aan 100 öre. Bankbiljetten worden gedrukt in waarden van 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 kronen. De munt is verkrijgbaar in 1, 2, 5 en 10 kronen. Voor de dagkoers van de Zweedse kroon kun je kijken op oanda.com.

Pinnen in Zweden: In Zweden zijn pinautomaten (bancomat of uttagsautomat) die Nederlandse en Belgische pinpassen accepteren, maar het aantal automaten vermindert snel. Er geldt voor bankpassen vaak een bestedingslimiet per dag (of per week). Contant geld wordt in Zweden steeds minder gebruikt. Veel winkels, musea en restaurants accepteren nu alleen nog kaart- of mobiele betalingen. Ook in het openbaar vervoer wordt contant geld niet meer geaccepteerd.

Creditcard in Zweden: De meeste creditcards worden geaccepteerd in Zweden (soms zorgen American Express kaarten voor problemen).

Prijsniveau in Zweden: Zweden is duur. Tenminste dat denken veel mensen. Maar eigenlijk valt dat hartstikke mee. Prijzen liggen in Zweden gemiddeld 6% hoger dan in Nederland en België. Enkele voorbeelden: restaurants zijn circa 5% goedkoper, levensmiddelen zijn 24% duurder en het openbaar vervoer is zo’n 5% goedkoper. Vooral voor alcohol betaal je in Zweden de hoofdprijs. Geïmporteerd bier in de horeca is wel 66% duurder. De genoemde prijsverschillen kunnen afwijken, met name in het hoogseizoen in de toeristische gebieden.

Zakgeld: Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimumbedrag voor je maaltijden, niet-alcoholische drankjes, optionele excursies, entreegelden en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavenpatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen.
Gezondheid Zweden
Aangezien wij niet medisch geschoold zijn, mogen wij geen advies geven over vaccinaties. Wij adviseren je op voorhand goed te laten informeren over de eventuele benodigde vaccinaties. Dit kan onder andere bij onze partner Thuisvaccinatie.nl (alleen mogelijk in Nederland!). Zorg er ook voor dat je een goede reisverzekering hebt afgesloten voordat je dat op reis gaat voor het geval je een ongeluk krijgt of ziek wordt tijdens de reis en je naar een ziekenhuis moet. De medische zorg staat in Zweden overigens op hoog niveau.

Reisapotheek voor je reis naar Zweden:
Neem op je Zweden familiereis of je Zweden rondreis een kleine reisapotheek mee op je Zweden rondreis met o.a. jodium, pleisters en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Neem voor hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes mee, altijd fijn als er onderweg geen water en zeep in de buurt zijn.

Teken in Zweden: Pas op voor teken bij het wandelen in de natuur, want de ziekte van Lyme kan daardoor worden overgebracht. Tekenencefalitis, een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus dat kan worden overgebracht door teken, komt in Zweden voor. Het risico om deze ziekte op te lopen is het grootst van april tot november. Bescherm jezelf tegen teken!

Muggen in Zweden: Zweden heeft een reputatie op het gebied van muggen (mygg). Muggen zijn inderdaad wijd verspreid door Zweden te vinden, maar het muggenseizoen is gelukkig kort: van juli tot en met half augustus. De hoeveelheid muggen varieert per gebied: de dichtheid is het hoogst in Noord-Zweden. In de kustgebieden vind je minder muggen dan in het binnenland. Ook de hoeveelheid regen die er gevallen is is bepalend voor het aantal muggen. Enkele tips tegen muggen:
  • Koop ter plaatse ´junglemuggenolie´, de Zweedse is sterker dan de Belgische en Nederlandse olie.
  • Smeer je vóór de schemering in met muggenolie. De schemering is bij muggen namelijk populair.
  • Muggen houden niet van zon en wind, je hebt daar minder last van ze dan ‘beschut’ in de schaduw.
  • Muggen zijn dol op zweetgeurtjes. Zorg dat je niet te veel zweet en neem op tijd een douche.
  • Muggen bijten het liefst door zwarte, strakke kleding heen. Zorg daarom voor loszittende kleding in lichte kleuren.
  • Muggenspiralen en het maken van een open vuur helpen bij het verjagen van de muggen.
  • Fijn om te weten: Malariamuggen komen in Zweden niet voor.
Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen op je rondreis door Zweden is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het Medisch Paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, apotheek en GGD.
Openingstijden Zweden
Winkels: Zweedse winkels zijn meestal geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur (supermarkten vaak tot 21.00 uur) en op zaterdag tot 16.00 of 17.00 uur. Warenhuizen in de grote steden hebben langere openingstijden en zijn vaak ook op zondag geopend. Winkels voor levensmiddelen zoals Pressbyrå en Seven Eleven zijn geopend van 7.00 tot 23.00 uur.

Banken: Op werkdagen zijn de banken geopend van 10.00 tot 15.00 uur (in grote steden soms tot 18.00 uur). Op donderdag zijn ze vaak geopend tot 17.00 uur.
Reisdocumenten Zweden

Internationaal paspoort of identiteitskaart (ID-kaart):
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort of identiteitskaart dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit 
geen visum nodig.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Visa4Travel helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via 085 0218180. Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visa4travel.nl/koningaap
- Belgische reizigers bezoeken: visa4travel.be/koningaap

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen

Tijdverschil Zweden
Er is geen tijdsverschil tussen Zweden, Nederland en België. De zomertijd loopt in Zweden gelijk aan
Veiligheid Zweden
Reisadvies voor Zweden: Actuele informatie over de veiligheid in Zweden vind je op www.nederlandwereldwijd.nl of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter.

Het algemene alarmnummer is in Zweden 112.