Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Australië

Landinformatie Australië

Landinformatie Australiƫ

Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Australië voor jouw Australië reizen. Australië is een land van enorme omvang en het aantal bezienswaardigheden is daarom haast oneindig groot. Liefhebbers van natuur en bijzondere landschappen kunnen ‘Down Under’ hun hart ophalen. Regenwouden, woestijnen, surrealistische en vaak heilige, rotspartijen, moerassen en eindeloze witte zandstranden…Het zijn zomaar een paar verrassingen die jou als reiziger te wachten staan. Het dierenrijk is in Australië al even adembenemend. Met de beroemde koraalriffen en favorieten als kangoeroes, koala’s, krokodillen, dingo’s, vogelbekdieren en quokka’s, kan het niet anders dan dat Australië door menig reiziger als een absolute topbestemming wordt gezien. Uiteraard is er ook oog voor cultuur en historie. Laat je meevoeren door de mysterieuze verhalen uit de ‘Droomtijd’, de scheppingsverhalen van de Aboriginal bevolking. In steden als Sydney en Melbourne ervaar je de smeltkroes van culturen die Australië is geworden

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Australië rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Australië. Bekijk onze Australië reizen en selecteer je favoriete Australië rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Australië
Australië heeft een oppervlakte van 7,7 miljoen km² (184 maal Nederland) en telt ruim 25 miljoen inwoners. Bijna 90 procent van de bevolking woont langs de kust. De grootste stad is Sydney met ruim 4,5 miljoen inwoners. De bevolking van Australië bestaat vooral uit nazaten van blanke Europese kolonisten. Het begon met de komst van de Britten die hier in 1788 een strafkolonie vestigden. In de loop der tijd volgden verschillende migratiegolven in eerste instantie uit Europa, later uit Azië. Momenteel wonen er ongeveer 7 procent Aziaten.

Oorspronkelijke bevolking van Australië: 
De oorspronkelijke bevolking, de Aborigines, vormen momenteel nog maar 2,5 procent van de bevolking. Ongeveer driekwart van hen woont in de steden. Aborigines, of ze nu in de stad of in de outback wonen, hebben met elkaar gemeen dat ze een bijzonder lage levensstandaard hebben. De levensverwachting ligt gemiddeld twintig jaar lager, de kindersterfte ligt drie keer hoger dan het landelijk gemiddelde. Meer dan de helft van de Aborigines is werkeloos.
Cultuur Australië
Over het algemeen gaan Australiërs informeel met elkaar om en hebben ze gevoel voor humor.  Het elkaar bij de voornaam noemen is normaal ongeacht leeftijd, status en geslacht. Men begroet elkaar meestal met G’day of  G’day mate. Ozzies zijn over het algemeen ongedwongen in de omgang.  Ze drukken zich vaak heel direct uit. Tegenover toeristen is men doorgaans vriendelijk en behulpzaam.

Gewoonten in Australië: 
In openbare ruimten mag niet worden gerookt. In de BYO (Bring your own)-restaurants mag je je eigen alcoholische drank meenemen, omdat ze geen drankvergunning hebben. Per persoon betaal je een vergoeding om je fles te ontkurken. Als je bij iemand wordt uitgenodigd, wordt het op prijs gesteld dat je iets meebrengt, zoals een fles wijn of enkele flesjes bier.

Kleding in Australië: 
Australiërs kleden zich doorgaans casual. Kledingvoorschriften zijn er meestal niet. Alleen bij bruiloften en lokale festivals, waarbij miss-verkiezingen worden gehouden, ziet iedereen er heel chique uit.
Eten en drinken Australië
Vroeger stond het Australische voedsel bekend als een slechte variant van de Engelse keuken. Fish and chips, steak and egg en meatpies zijn nog steeds populair. Dankzij de immigranten wordt het eten en drinken steeds meer een multicultureel festijn. Grieks, Libanees, Italiaans, Indiaas, Japans, Thais, Turks en Vietnamees: de keuze in restaurants is groot. De moderne Australische keuken is vaak een mix van inheemse gerechten met exotisch voedsel.

Lekker eten in Australië: 
Speciaal voor toeristen wordt in sommige restaurants emoe-, buffel- en krokodillenvlees geserveerd. Voor de Australiërs zelf blijft beef dè favoriete vleessoort. Het aantal officiële, vegetarische restaurants in Australië is niet groot, maar in de steden hebben de meeste restaurants vegetarische gerechten op het menu staan. Op markten zijn ook allerlei snacks uit alle windstreken verkrijgbaar. Zo vind je er niet alleen de lekkerste Aziatische hapjes maar ook poffertjes en hamburgers.

Drinken in Australië: 
Australisch bier wordt meestal ijskoud geserveerd. Elke staat heeft zijn eigen biersoorten.  Voor de wijnliefhebbers is Australië een eldorado. De wijn is goed en relatief goedkoop. Bier en andere alcoholhoudende drank kun je niet in de supermarkt kopen maar bij een bottle shop (slijterij) die naast de grote supermarkten (Coles and Woolsworth) te vinden zijn. Als je thee zonder melk drinkt, vraag dan om black tea, anders krijg je echt Engelse thee met een flinke scheut melk.
Feestdagen en festivals Australië
Kerst, Pasen en Nieuwjaar zijn in Australië de belangrijkste feestdagen. Verder 26 januari: Australia Day en 25 april: ANZAC Day (Australian and New Zealand Army Corps Day). Hierbij worden de slachtoffers van de twee Wereldoorlogen herdacht. Queens Birthday en Labour Day worden in verschillende staten in Australië op verschillende dagen gevierd. Daarnaast heeft iedere staat nog zijn eigen feestdag(en). Als een feestdag op zaterdag of zondag valt, is de maandag erop een vrije dag! De grote vakantie valt van half december tot eind januari.
Fooien Australië
Het is in Australië niet verplicht om een fooi te geven. Maar als je tevreden bent over een bewezen dienst, staat het je natuurlijk vrij om een fooi te geven. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag naar boven afronden.

Fooien voor begeleidend lokaal personeel: 
De chauffeur en reisbegeleider die je de hele reis door Australië met je meereizen verwachten ook een fooi, ten minste, als hij/zij het werk naar tevredenheid gedaan heeft. Als richtlijn voor de fooi voor de chauffeur € 2 - € 4  per reiziger per dag.
Land en landschap Australië
Ongeveer driekwart van Australië bestaat uit woestijn en steppe- en savanneachtige gebieden. In het noordoosten komt regenwoud voor. Vanwege het droge klimaat staan veel meren en rivieren een groot deel van het jaar droog.

Nationale parken in Australië: 
Australië heeft een grote aantal nationale parken waarvan Kakadu NP en Uluru Kata Tjuta NP op de Werelderfgoedlijst staan. Zie ook: www.parksaustralia.gov.au
Religie Australië
Ongeveer 2/3 van de bevolking is christen. Daarvan is bijna de helft katholiek. Er is een kleine minderheid van moslims, hindoes en boeddhisten. In totaal ongeveer 5 procent.
Taal Australië
Het Australisch-Engels, Strine genoemd, ligt dichterbij het Engels van Groot-Brittannië dan bij het Amerikaans en heeft woorden die elders niet worden gebruikt. Afkorten is erg populair. Het Australisch-Engels heeft veel woorden overgenomen uit Aboriginal talen zoals namen van dieren (dingo, kangaroo, koala, wombat) en woorden als billabong (vijver), jackaroo (knecht op veefarm) en jillaroo (meid op veefarm). De immigranten uit andere landen spreken behalve Engels ook nog de talen van de landen van herkomst, dat zijn er ruim honderd.

Enkele woorden Strine
barbie = barbecue
brekky = breakfast
garbo = vuilnisman
milko = melkboer
mozzie = mosquito
sparkie = elektriciën
Weer en klimaat Australië
Wanneer het bij ons zomer is, is het in Australië winter en andersom. De zomer begint in december, de herfst in maart, de winter in juni en de lente in september. Net zoals elders in de wereld zijn er ook in Australië klimatologische verschuivingen. Dat betekent dat het weer soms anders uitvalt dan verwacht.

Beste reistijd voor Australië: 
Van december tot februari is het doorgaans heet in Western Australia, Northern Territority en Queensland. In noord Queensland en delen van NT en WA overstromen veel wegen van januari tot maart. November tot en met april is het cyclonenseizoen. In Melbourne, Sydney, Adelaide en Perth blijven de temperaturen in de winter meestal boven 10º C. In Centraal Australië is het overdag heet en droog, maar ‘s nachts kan het bitterkoud worden. In het noorden is het tropisch met twee seizoenen: de regentijd en de droge tijd.

Klimaattabel Australië: 
De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater.

SYDNEY
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari 27 7 11 24
Februari 26 7 12 24
Maart 25 7 13 24
April 23 7 11 23
Mei 20 6 11 21
Juni 18 6 11 20
Juli 17 7 9 20
Augustus 18 7 9 19
September 20 7 9 19
Oktober 22 8 11 19
November 24 8 11 21
December 26 8 11 22

CAIRNS
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari 31 7 17 29 
Februari 31 6 18 29 
Maart 30 6 19 28 
April 29 6 17 28 
Mei 27 6 14 26 
Juni 25 7 10 25 
Juli 25 7 9 24 
Augustus 26 8 8 24 
September 27 8 7 25 
Oktober 29 9 7 26 
November 30 8 9 27 
December 31 8 12 28 

DARWIN
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari 32 6 19 30
Februari 32 6 18 30
Maart 32 7 17 30
April 33 9 7 30
Mei 32 10 3 29
Juni 31 10 1 28
Juli 31 10 1 27
Augustus 31 10 2 26
September 33 10 2 27
Oktober 33 10 5 29
November 33 9 10 30
December 33 7 15 30

Praktische informatie

Adressen Australië
Australische ambassade in Nederland
Carnegielaan 4, 2517 KH Den Haag
T +31 (0) 70 310 8200
I https://netherlands.embassy.gov.au
www.border.gov.au (voor aanvraag visum)

Australische ambassade in België
Kunstlaan 56, 1000 Brussel
T +32 (0) 2 286 0500
F +32 (0) 2 286 0576
[email protected]
I https://belgium.embassy.gov.au
www.border.gov.au  (voor aanvraag visum)

Nederlandse ambassade in Australië
120 Empire Circuit, Yarralumla ACT 2600, Canberra
T +61 2 62 20 94 00
[email protected]
I  www.nederlandwereldwijd.nl  

Belgische ambassade in Australië
19 Arkana Street, Yarralumla ACT 2600, Canberra
T +61 2 62 73 25 01 / 02
[email protected]
I   http://australia.diplomatie.belgium.be
Communicatie Australië
Als je mobiel wilt bellen kun je het beste een prepaid simkaart aanschaffen (al te koop vanaf een paar dollar) en die opwaarderen met een prepaid mobile plan. Je kunt dat online doen met je creditcard via bijvoorbeeld www.telstra.com.au of www.optus.com.au. En anders in een van de vele winkeltjes (onder andere 7-Eleven of sigarenwinkels) waar ze beltegoed verkopen. Je kunt je prepaid simkaart naar wens opwaarderen met data en credits die 30 dagen geldig blijven. Je zit dus niet vast aan een contract. De prijzen van een prepaid mobile plan zijn vanaf 30 dollar per maand. Naast je credits om te bellen en sms’en, heb je data (3G/4G) waarmee je overal mobiel kunt internetten. Sommige plans bieden ook voordelig internationaal bellen aan in hun pakket. Toegangscode vanuit Australië naar Nederland is: 00 31  kengetal zonder 0 en abonneenummer; naar België is het 00 32. Toegangscode van Australië is 00 61.

Internet in Australië: Op veel plaatsen heb je wifi. Houd er wel rekening mee dat je bijna overal moet betalen voor wifi, zelfs in hostels. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.
Elektriciteit Australië
Elektrische apparaten werken op 220-240 volt stroom. De stekkers hebben drie pinnen. Het is daarom verstandig een adapter of wereldstekker mee te nemen. Als je meerdere elektronische apparaten meeneemt, komt ook een verlengsnoer goed van pas. Meer weten over stekkers en stopcontacten in Australië? Klik dan hier.
Gezondheid Australië
Voor Australië heb je geen vaccinaties nodig. Pas in de zomer wel op voor de felle zon, drink voldoende en gebruik genoeg zout. Bescherm je gezicht en lichaam in verband met gevaar voor verbranding en huidkanker (hoed met brede rand). Gebruik zonnebrandmiddel met  beschermingsfactor 50.Tussen 11.00 en 14.00 uur is de UV-straling het sterkst. Onthoud de slogan: slip on a T-shirt, slap on a hat and slop on the suncream. Het is aan te raden bij het zwemmen een T-shirt te dragen en plastic schoenen/zwemvliezen tegen zee-egels.
Bescherm in het regenwoud je lichaam tegen insecten. Zorg dat je altijd een tekentang bij je hebt. In de outback dragen veel mensen speciale netjes voor het gezicht ter bescherming tegen vliegen.

Muggen in Australië: In noord-Queensland komt dengue voor, dat wordt verspreid door muggen. Hier bestaat nog geen vaccin voor. De beste manier om je ertegen te beschermen is het dragen van bedekkende kleding en gebruik van een anti-muggenmiddel met DEET erin. Eventueel kun je slapen onder een (liefst geïmpregneerd) muskietennet. Zie verder: www.gezondopreis.nl

Reisapotheek voor Australië: 
Neem op onze Australië rondreizen een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
Bagage en kleding Australië
We adviseren je om de bagage mee te nemen in een rugzak (met binnenframe) of in een weekendtas. Een koffer raden we af. Het gewicht van je bagage kan meestal beperkt blijven tot maximaal tien kilo per persoon.

Wat betreft je kleding raden we je aan om voor je rondreis door Australië praktische kleren mee te nemen die zich makkelijk laten combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en t-shirts is hier echter geen probleem.

Het is aan te raden sandalen en stevige wandelschoenen mee te nemen voor de wandeltochten die we maken. Een trui voor de avonden kan ook geen kwaad.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, universeel geldige verloopstekker, reisgids, hoofdbedekking, zonnebril, zonnecreme, voldoende fotomateriaal, lakenzak, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en zakmes.
Geldzaken Australië
De Australische munteenheid is de Australische dollar (AUD). Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com.

ATM in Australië: In steden kun je bij geldautomaten (ATM’s) geld pinnen met je bankpas. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Australië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

Creditcard in Australië: Ook met een creditcard kun je pinnen maar dan betaal je een relatief hoog bedrag aan provisie. Met een creditcard kun je vrijwel overal betalen. Daarnaast heb je die nodig bij reservering van hotels en bij auto- of camperhuur. Houd er bij betalen met creditcard rekening mee dat een pincode vaak vereist is.
Openingstijden Australië
De meeste winkels gaan open om 9.00 uur en sluiten om 17.00 of 17.30 uur, op zaterdag soms al om 12.00 uur. Op zondag en ‘s avonds zijn sommige winkels in de stadscentra open. Donderdag- of vrijdagavond is het vaak koopavond tot 21.00 uur. Kruidenierswinkels, de zogenaamde dairies zijn dagelijks tot 22.00 uur geopend. De meeste banken zijn open van 9.30 uur tot 16.00 uur en op vrijdag tot 17.00 uur. Postkantoren zijn open op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Shoppen in Australië: 
Opaal en andere (half)edelstenen, schaapsvachten en leer zijn typisch Australische producten. Bijzondere souvenirs zijn plantenzaden als van kangaroo paws, die de staatsbloem van Western Australia is. Aboriginal kunst zoals schilderijen, muziekinstrumenten en boemerangs worden speciaal voor toeristen gemaakt. Er zijn plekken waar originele Aboriginal kunst te koop is, zoals schilderijen, batik en houtsnijwerk uit Centraal Australië, boombast schilderijen uit Arnhem Land en manden, speren en ijzerhouten dieren en vogels van de bewoners van de Tiwi-eilanden. Souvenirs worden Australiana genoemd, maar dikwijls zijn ze in Taiwan of Korea gemaakt.
Fotografie Australië
Vraag toestemming als je mensen wilt fotograferen. De meeste Aborigines willen liever niet op de foto, ook niet vanaf een afstand. Het is verboden Aboriginal rotstekeningen met flitslicht te fotograferen. Gebruik geen flits als je dieren fotografeert. Dieren kunnen erdoor verblind raken.
Veiligheid Australië
Australië is een relatief veilig land. Wel moet je de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen nemen. Ga dus niet pronken met dure sieraden of kostbare filmapparatuur en laat geen spullen zichtbaar in de auto achter. Let bij  buitenactiviteiten op waarschuwingen en houd in de gaten of veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. En natuurlijk, pas in Australië op voor haaien, kwallen, krokodillen, slangen, spinnen en ander venijnig ongedierte. Zwemmen in een meer of zee kan alleen wanneer aangegeven staat dat het veilig is en er safeguards zijn.

Reisadviezen voor Australië: Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de app ‘BZ Reisadvies’ ontwikkeld voor Nederlandse reizigers die hulp nodig hebben in het buitenland. Er is zowel een versie voor Android, iPhone als iPad.  Actuele informatie over de veiligheid in Australië vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken (http://diplomatie.belgium.be) vind je nuttige reistips.
Tijdsverschil Australië
In Australië zijn drie tijdzones: Eastern Standard Time (EST) in Queensland, New South Wales, ACT en Victoria (+9 uur). Central Standard Time (CST) in South Australia en Northern Territory (+8 ½ uur) en Western Standard Time (WST) in Western Australia (+7 uur). In onze zomertijd bedraagt het tijdsverschil een uur minder.
Reisdocumenten Australië

Internationaal paspoort
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Australië reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum
Ja, voor deze bestemming is een elektronisch visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Je dient deze voor vertrek aan te vragen. 

Je kunt ervoor kiezen om het visum via onze partner Traveldocs aan te vragen, of zelf te regelen. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0) 23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl/nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

De prijs van het visum staat op de website van Traveldocs. Je betaalt rechtstreeks aan Traveldocs bij het indienen van je aanvraag.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.