Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Bahrein

Landinformatie Bahrein

Intro country info

Achtergrond informatie

Feestdagen Bahrein
Bahrein heeft een aantal traditionele, religieuze of nationale feestdagen. Houd er rekening mee dat tijdens officiële feestdagen winkels en kantoren gesloten zijn. Ook belangrijk is dat de Islamitische feestdagen per jaar op andere data vallen.

Overzicht feestdagen: Nieuwjaarsdag (1 januari), Nationale Sportdag (13 februari), March Bank Holiday (3 maart), Moederdag (21 maart), Suikerfeest of Eid al-Fitr (eind van Ramadan. Datum wisselt jaarlijks), Offerfeest of Eid al-Adha (ongeveer 70 dagen na Ramadan. Datum wisselt jaarlijks), Nationale Dag (16 december) en Oudejaarsavond (31 december).
Cultuur Bahrein
De beste manier om een cultuur te ervaren is om de cultuur niet van een afstand te bekijken, maar om zelf deel te nemen. Op deze manier beleef je Bahrein op zijn best. Dit zal voor vaak even schakelen zijn, aangezien de Bahreinse cultuur grote verschillen met de Nederlandse of Belgische cultuur kent. Ondanks dat het land zeer gelovig is, is de maatschappij open en tolerant. Er is geen merkbare segregatie tussen de man en vrouw. Homoseksualiteit is in Bahrein niet verboden, maar het kan wel als immoreel worden gezien.

Eten en drinken Bahrein
De Bahreinse keuken is een mix van vele invloeden. Uiteraard gebaseerd op de Arabische keuken, maar ook beïnvloedt door Perzië, Iran, India, Afrika en het verre oosten. Hierdoor heeft de Bahreinse keuken een enorm smakenpalet. Voor de meeste gerechten wordt lam, kip, en rund gebruikt. Nooit varkensvlees in verband met het islamitische geloof. Ook worden veel groentes en kruiden gebruikt. Gerechten worden veelal opgediend met rijst en soms aardappels.

Machboos is Bahrein’s nationale gerecht. Het wordt gemaakt met lam of kip en wordt langzaam gekookt met kruiden en specerijen voor een rijke smaak. Het wordt geserveerd met gekruide rijst. Voor of na het eten is een snack natuurlijk lekker. Zalabia is een Indische zoete snack die vaak wordt gegeten.

Qahwah is Bahrein’s nationale drank. Dit is een soort Arabische koffie. Zoals vele andere Arabische landen wordt thee ook veel gedronken. Daarnaast is laban, een soort karnemelk, ook erg populair. In Bahrein wordt het afgeraden om water uit de kraan te drinken.

Alcohol is alleen in westerse hotels en restaurants verkrijgbaar. Op openbaar dronkenschap en vooral rijden onder invloed staan in Bahrein strenge straffen.
Land en landschap Bahrein
Bahrein heeft een oppervlakte van slechts 786,5 km². Dit betekent dat Nederland meer dan 50 keer en België bijna 40 keer groter is dan Bahrein. Het land bestaat uit 33 eilanden en ligt tussen Qatar en Saoedi-Arabië. Verder is het land omringd met de Perzische Golf en de Golf van Bahrein. De hoofdstad is Manama.

Bahrein is een rijke oliestaat die onder meer bekend is door zijn Formule 1 circuit. Ondanks dat het een relatief onbekend land is, vormt het toerisme een belangrijke bron van inkomsten voor de bevolking. Aan de kust, waar mooie zandstranden te vinden zijn, staan luxe hotels.

Bahrein heeft een kaal woestijnlandschap. Er komt weinig flora en fauna voor. Wel staat het land bekend om zijn mooie zandstranden en de mogelijkheid om te duiken. Voor de kust liggen verschillende koraalriffen en wrakken. Duikers gaan ook vaak op zoek naar oesters of parels. Bahrein kent weinig hoogteverschil, op enkele heuvelruggen in het westen na.
Taal Bahrein
In Bahrein is de officiële taal Arabisch, maar Engels wordt overal gesproken.
Bevolking Bahrein
Bahrein is een klein land maar dichtbevolkt land. Bahrein telt in 2024 ongeveer 1,5 miljoen inwoners. De meeste inwoners wonen op het noordelijke deel van het hoofdeiland. Ongeveer 90% van de bevolking woont in de steden, met voornaamste de hoofdstad Manama.

Maar liefst 54% van de bewoners van Bahrein is immigrant. De meeste immigranten komen uit India, Oman, Iran, Pakistan, Palestina, andere Arabische landen en een klein aantal westerse landen.
Religie Bahrein
Godsdienst heeft in de Bahreini samenleving een belangrijk rol. Ongeveer 82% van de bevolking is islamitisch. De islam is de staatsgodsdienst.
Fooien Bahrein
Niets is zo ingewikkeld als het geven van een fooi. Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om fooien gaat. In Bahrein is het gebruikelijk om een standaard fooi te geven. Dit ligt dan meestal rond de 10%.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten daarentegen wel een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 2 euro per reiziger per dag.
Weer en klimaat Bahrein
Bahrein heeft een woestijnklimaat met warme winters en hete zomers. De zon schijnt het hele jaar door vele uren. In de winter blijft het land warm en droog. De temperatuur ‘daalt’ dan tot minimaal 14 graden Celsius. Zomers lopen de temperaturen snel op tot rond de 40 graden, toch voelt het koeler aan als andere Golfstaten. Dit komt doordat het land bestaat uit eilanden en die liggen natuurlijk aan de zee. Door de hoge luchtvochtigheid kan het wel benauwd aanvoelen.

Beste reistijd: Door deze extreme temperaturen is de beste reistijd tussen november en april. In deze periode zijn de temperaturen aangenaam tussen de 20 en 30 graden. Maakt je geen zorgen over regen in deze maanden, jaarlijks valt er maar zo’n 60 mm regen. Dat is ongeveer één tot drie dagen per maand.

Klimaattabel: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm neerslag en de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

Manama  

Maand

T max

Zon

Neerslag

T w

Januari

20

7 2 21

Februari

21 8 2 20

Maart

25 8 2 20

April

29 9 1 23

Mei

34 10 0 27

Juni

36 11 0 30

Juli

39 11 0 32

Augustus

40 11 0 33

September

37 10 0 33

Oktober

33 10 0 31

November

28 9 1 27

December

22 7 2 24

Praktische informatie

Adressen Bahrein
Nederlandse ambassade in Koeweit voor Bahrein
Block 6, Street 11, House 7
Jabriya, Koeweit
T: +965 25 31 26 50
I https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/bahrein

Belgische ambassade in Koeweit voor Bahrein
Block 13, Street 4, Villa 8, Bayan
13033 Koeweit , Koeweit
T: +965 253 897 55
I https://kuwait.diplomatie.belgium.be/nl/ambassade-en-consulaten/ambassade-koeweit/adres-en-openingsuren

Ambassade van Bahrein in Nederland
Bahrein heeft geen ambassade in Nederland. Nederlanders kunnen terecht bij de ambassade in Brussel.

Ambassade van Bahrein in België
Avenue Louise 250
1050 Brussel, België
T: +32 26270030
https://www.mofa.gov.bh/brussels/en/home
Communicatie Bahrein
Bahrein beschikt over een goed mobiel netwerk en bijna elke Bahreini heeft een mobiele telefoon. Aangezien het land buiten Europa ligt, zal je telefoonabonnement helaas niet werken. Als buitenlander kan je op het vliegveld een simkaart en nummer kopen. Vraag je provider naar de voorwaarden van het gebruik buiten de EU. De landencode van Nederland is +31, van België +32 en van Bahrein +973.
www.bellen.com/bellen-buitenland/roaming-tips

Wifi is beschikbaar op meerdere plekken beschikbaar, zoals het vliegveld, hotels en sommige restaurants. Om niet te verdwalen kun je thuis op voorhand de app Maps.Me downloaden. Hiermee kun je offline plattegronden van Bahrein gebruiken.
Electriciteit Bahrein
Voor je reis naar Bahrein is het nodig om een wereldstekker of verloopstekker mee te nemen. In Bahrein maakt men gebruik van stekkers en stopcontacten van type G, anders als in Nederland en België. Het voltage is 230 volt. Voor meer informatie bezoek de website: https://www.wereldstopcontacten.nl/bahrein/
Gezondheid Bahrein
Omdat wij als reisorganisatie niet medisch geschoold zijn, mogen wij geen advies geven over vaccinaties. Wij adviseren je op voorhand goed te laten informeren over eventuele benodigde vaccinaties. Dit kan onder andere bij ons partner Thuisvaccinatie.nl.

Zorg ervoor dat je een goede reisverzekering hebt afgesloten voordat je op reis gaat voor het geval je een ongeluk krijgt of ziek wordt tijdens je reis naar Bahrein en je naar een ziekenhuis moet. De gezondheidszorg in Bahrein is over het algemeen goed. Bijna alle artsen in Bahrein spreken Engels.

Neem ook een kleine reisapotheek mee met o.a. pleisters, ontsmettingsmiddel en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Neem voor hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes mee, altijd fijn als er onderweg geen water en zeep in de buurt zijn.

Handig om mee te nemen op je rondreis door Bahrein is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, apotheek en GGD.
Bagage en kleding Bahrein
Naar Bahrein is het niet noodzakelijk om te reizen met een rugzak, dit kan ook met een koffer. Wat meer belangrijk is de inhoud van je koffer.

Bahrein is een islamitisch land waar (in de ogen van westelingen) conservatievere kledingvoorschriften gelden. Het is niet verplicht om je kleding aan te passen als toerist, zolang de kleding niet uitdagend is. Ondanks dat dit niet verplicht is, is het wel zo netjes om de gangbare kledingvoorschriften te respecteren. In verband met de hoge temperaturen zijn losse (lange) broeken, T-shirts en rokken (tot over de knie) de beste opties. Vanwege de hitte is losse kleding fijn voor de ventilatie. Neem voor je bezoek aan Bahrein in ieder geval een paar comfortabele wandelschoenen of gympen mee. Zo voorkom je blaren.

Denk bij het samenstellen van je bagage verder aan bijvoorbeeld: navulbare waterfles, reisgids, zonnebril, voldoende fotomateriaal, medicijnen, toiletartikelen en zonnebrandmiddel.
Geldzaken Bahrein
In Bahrein betaalt men met de Bahreinse dinar (BHD). Er zijn biljetten van ½, 1, 5, 10 en 20 dinar. Eén dinar staat gelijk aan duizend fils. Er zijn munten van 10, 25, 50, 100 en 500 fils.

In de grotere steden of in de toeristische centra kun je gemakkelijk pinnen, zowel je pinpas als creditcard worden op de meeste plaatsen geaccepteerd. Vergeet niet om van tevoren je pinpas op wereldwijd te zetten! Daarnaast zijn er ook meerdere geldautomaten te vinden voor het opnemen van contant geld. Toch is het altijd goed om een beetje contant geld bij je te hebben. Dit kan je van tevoren doen bij een geldwisselkantoor, tegenwoordig ook vaak online.

Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimumbedrag voor je maaltijden, drankjes, optionele excursies, entreegelden en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavenpatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen.
Openingstijden Bahrein
Winkels zijn in de grote steden gewoonlijk geopend van maandag t/m donderdag tussen 09.00-21.00 uur, met een drie uur durende pauze in de middag. Op vrijdag start het weekend, sommige winkels zijn open op vrijdagochtend en sluiten rond 16:00. Toch zijn de meeste winkels tot maandag gesloten. Grotere winkelcentra zijn vaak wel geopend in het weekend. Banken zijn over het algemeen van zondag t/m donderdag geopend van 07.30 tot 13:00 uur, alhoewel kan dit verschillen per bank en stad. Bekijk dit dus van tevoren online.
Fotografie Bahrein
Bahrein handhaaft bepaalde regels omtrent fotografie. Maak geen foto’s van strategische complexen, hier valt onder andere de luchthaven en militaire installaties onder. Hiermee riskeer je de kans om aangehouden te worden. Niet alle Bahreini stellen het op prijs om gefotografeerd te worden. Wil je mensen fotograferen, vraag dan eerst om toestemming. Houd er rekening mee dat er geweigerd kan worden en respecteer dit.

Zorg dat je geheugenkaartjes bij je hebt met voldoende geheugen en neem ook een reserveaccu of externe oplader mee. De batterij is het meest gevoelig voor hoge temperaturen en kan snel oververhit raken. Tijdens extreem hete dagen is het beter om je reservebatterij bij je te dragen in je cameratas, zo blijft de batterij koeler.
Veiligheid Bahrein
Actuele informatie over de veiligheid vind je op www.nederlandwereldwijd.nl. (https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/bahrein )
Belgische reizigers kunnen kijken op: http://diplomatie.belgium.be/nl.
(https://diplomatie.belgium.be/nl/landen/bahrein/reizen-naar-bahrein-reisadvies/algemene-veiligheid-bahrein)
Reisdocumenten Bahrein
Internationaal paspoort: Wij adviseren je om op reis te gaan met een geldig internationaal paspoort of identiteitsbewijs. Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in Bahrein. Daarnaast moet je 1 lege visumpagina hebben.

Visum: Voor deze bestemming is een visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Dit visum kan je ter plekke of online aanvragen en is geldig voor maximaal 14 dagen. Daarnaast ben je verplicht om een vliegticket voor je terugreis al geboekt te hebben. Op de officiële website van Bahrein vind je alle informatie met betrekking tot benodigde visums. (https://www.evisa.gov.bh/ )

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.
Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te informeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.