Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Bhutan

Landinformatie Bhutan

Landinformatie Bhutan

Wil jij binnenkort naar Bhutan reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Bhutan. De geschiedenis van Bhutan zit vol met unieke mythen en wonderen. Zowel cultureel als landschappelijk is het ‘Land van de Donderende Draak’ zeer bijzonder. Verscholen in de groene Himalaya was Bhutan lange tijd afgesloten van de buitenwereld. Pas sinds de jaren zeventig is de grens mondjesmaat open. Door het toerisme streng te reguleren hoopt Bhutan zijn identiteit te bewaren. En dat lijkt goed te lukken! Diverse vertrekdata van onze groepsreizen naar Bhutan zijn zo uitgezocht dat je een van de vele prachtige kloosterfestivals kunt beleven.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Bhutan rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Bhutan. Bekijk ook onze Bhutan reizen en selecteer je favoriete Bhutan rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Bhutan
Bhutan heeft een oppervlakte van 46.500 km² en is daarmee iets groter dan Nederland. In Bhutan wonen verschillende etnische bevolkingsgroepen. De Drukpa, Shachops en Lhotshampa (etnisch Nepalezen) zijn de drie grootste groepen. De Drukpa die verwant zijn aan Tibetaanse groepen zijn op politiek en cultureel gebied altijd toonaangevend geweest.

Omvang bevolking van Bhutan: Het bevolkingsaantal van Bhutan is al jaren onderwerp van verhitte discussie, vooral omdat er weinig zekerheid is over het aantal Nepalezen in het zuiden. De schattingen omtrent het bevolkingsaantal variëren van 2 miljoen tot 771.612, de uitkomst van de meest recente nationale volkstelling in 2020. Wel is zeker dat Bhutan een jonge bevolking heeft, ongeveer de helft van de inwoners is jonger dan 23 jaar. Meer dan 90 procent van de bevolking werkt in de landbouw.

Bhutan en haar cultuur leer je pas écht kennen door het contact met de lokale bevolking. Tijdens onze rondreizen door Bhutan kom je ook in aanraking met de gastvrije bewoners van het land.
Cultuur Bhutan
Bhutanezen groeten elkaar door de rechterhand te geven, zowel bij formeel als informeel bezoek. Mannen en vrouwen schudden elkaar ook de hand. Familie en goede vrienden omhelzen elkaar.

Gewoonten in Bhutan: 
Bhutanezen trakteren hun gasten graag op enkele glazen thee of alcoholische drank. Als je tijdens je rondreis door Bhutan voor een etentje wordt uitgenodigd, is het gebruikelijk om vooraf enkele drankjes te nuttigen. Bhutanezen eten hun volle bord met rijst binnen 'no time' leeg en scheppen graag een tweede of derde keer op.

Kleding in Bhutan: In Bhutan is traditie naast cultuurerfgoed ontzettend belangrijk. Dat uit zich onder andere in de nationale kleding van de Bhutanees, voor man, vrouw en kind. Om die reden dien je er dan ook rekening mee te houden dat de kledingvoorschriften voor de toeristen streng worden nageleefd. Wij verzoeken je dan ook hieraan mee te werken wanneer de lokale gids en reisbegeleiding hierom vragen!

Voor het bezoek aan dzongs, kloosters en festivals dien je een lange broek te dragen (tot over de enkels) en een T-shirt met lange mouwen. Of een blouse/overhemd met kraag (met kraag, dan mogen het ook korte mouwen zijn). Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Voor de dzong in Paro dien je dichte schoenen te dragen i.p.v. sandalen of slippers. Als je tijdens je Bhutan rondreis een tempel, dzong of ander religieus gebouw betreedt, gelden naast kledingvoorschriften ook andere regels. Als je praat doe het dan zachtjes. En vergeet niet je schoenen uit te trekken en hoofdbedekking af te doen.

Renovatie dzongs: Diverse dzongs worden gerenoveerd. Wij weten vooraf niet precies of alle dzongs open zijn voor toeristen.
Eten en drinken Bhutan
Het eten in Bhutan eten is simpel, maar smaakt uitstekend. Er worden veel hete pepers gebruikt. Het nationale gerecht ema datsi bestaat uit pepers (ema), die geserveerd worden als groente met een kaassaus (datsi) er doorheen gemengd. In Bhutan wordt vlees en groente gekookt samen met wat olie of boter. Behalve zout en pepers bevatten de meeste gerechten geen kruiden. De groenten en het vlees worden gegeten met rijst. Het liefst eet men rode rijst, dat is een lokale rijstvariëteit die door oogsten en drogen onder extreme temperatuurverschillen breekt en die  - bewerkt - een rode kleur krijgt. Soms zit er wat saffraan bij.

Gerechten in Bhutan: Hotels en restaurants in Bhutan bieden een mix van vegetarische en niet-vegetarische maaltijden aan, meestal in de vorm van een buffet. Daarnaast wordt er veel kaas gegeten (vaak geïmporteerd uit India), in het bijzonder kaas van koeienmelk die wel in Bhutan (komt uit Bumthang) gemaakt wordt; er is ook kaas van jakmelk. In het noorden van het Bhutan eet men vooral jak- en varkensvlees. Appels en paddenstoelen worden veel gegeten. Er zijn 400 verschillende soorten paddenstoelen.

Drinken in Bhutan: De meest populaire drank van Bhutan is thee. Er zijn twee soorten thee: sudja, gemaakt met zout en boter, en nadja, thee in de Indiase stijl met melk en suiker. In het midden en oosten van het land wordt veel ara gedronken, een alcoholische drank met een percentage van 20 procent alcohol. Deze drank is gemaakt van maïs, rijst of graan.
Feestdagen en festivals Bhutan
Losar, het Tibetaans nieuwjaar, en Dashain, het feest van de vruchtbaarheid, zijn belangrijke feestdagen in Bhutan. Op 21 februari wordt de verjaardag van de koning gevierd en de nationale feestdag van Bhutan valt op 17 december, de dag waarop de troonsbestijging van Ugyen Wangchuck, de eerste koning van Bhutan, op 17 december 1907 wordt herdacht.

Religieuze festivals in Bhutan: 
Er zijn talrijke religieuze festivals door het hele jaar heen. Deze gemaskerde dansfestivals heten tshechu’s. De festivals vieren de grote daden van Guru Rinpoche. Hij kwam in de achtste eeuw uit India en introduceerde het tantra boeddhisme. Hij wordt beschouwd als de Tweede Boeddha. Alle plaatsen die hij in Bhutan bezocht heeft en waar hij gemediteerd heeft zijn bedevaartplaatsen. Alle grote daden van de Geweldige Meester zouden op de 10e van een maand hebben plaatsgevonden. Tshechu betekent ook tiende. Veel dzongs hebben op enig moment van het jaar een tshechu, die door duizenden mensen worden bezocht. De feesten duren drie tot vijf dagen. De twee grootste tshechu’s vinden plaats in Paro (maart) en Thimphu (september).
Fooien Bhutan
Het is gebruikelijk om fooien te geven in de hotels en restaurants van Bhutan. Als je tevreden bent over de dienstverlening kun je wat geld op de kamer achterlaten of het persoonlijk geven. In restaurants is een service charge van 10 procent inbegrepen, een verdere fooi is niet nodig..

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je Nederlandstalige reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag. Als je reis begeleid wordt door een lokale Engelssprekende reisbegeleider is het richtbedrag voor een fooi 20 USD per dag per groep. Een richtbedrag voor de chauffeur is 15 USD per dag per groep.
Land en landschap Bhutan
Bhutan heeft een opeenvolging van drie verschillende landschappen over een afstand van slechts 70 kilometer. In het zuiden, met het tropische klimaat, reis je door rijstvelden, bananen- en sinaasappelboomgaarden, vervolgens kom je wat hogerop in het dichte bosgebied dat langzaam overgaat in een alpine-achtig bos om te eindigen in het berggebied, waar de jaks grazen en waar alleen wintergraan kan groeien.

Nationale parken in Bhutan: 
Bhutan is een natuurparadijs. Meer dan 70 procent van het land is bedekt met bos en ruim 40 procent is aangewezen als beschermd natuurgebied. Het unieke ecosysteem bevat 5600 hogere plantensoorten, zo'n 680 vogelsoorten, 800 soorten vlinders, 50 rododendronsoorten en een verbazingwekkende variëteit medicinale planten en orchideeën. Wat de fauna betreft, zijn er bijna 200 grotere zoogdieren. Breng tijdens je Bhutan rondreis dan ook zeker een bezoekje aan één van de nationale parken in Bhutan.
Religie Bhutan
De officiële religie van Bhutan is de Drukpa Kagyupa stroming binnen het Mahayana boeddhisme dat  ongeveer 90 procent van de bevolking aanhangt. De overige 10 procent zijn hindoes.

Geestelijk leider van Bhutan: Bhutan heeft een geestelijk leider, de Je Khempo - de enige persoon naast de koning die een oranjegele hoofddoek mag dragen - die voorgedragen wordt door de kloosteroversten en benoemd door de koning. Hij adviseert de overheid op vele terreinen.
Taal Bhutan
De officiële nationale taal van Bhutan is Dzongkha. Daarnaast zijn er zo'n twintig dialecten. Ook wordt in bepaalde streken Nepalees gesproken. Het Engels is de taal van het onderwijs. Op de scholen wordt ook Dzongkha onderwezen maar veel schoolboeken zijn alleen beschikbaar in het Engels.
Weer en klimaat Bhutan
Bhutan kent verschillende klimaatzones. Van een hooggebergteklimaat in de bergen tot tropisch in het zuiden. Het klimaat in Bhutan is nogal onvoorspelbaar en kan per plek en van dag tot dag erg verschillen. Het zuiden van Bhutan heeft een tropisch klimaat met een moessonseizoen. Het oosten is warmer dan het westen. In de dalen van Thimphu en Paro is het 's winters overdag 16° C bij helder weer, maar 's nachts vriest het vaak. Het noorden heeft een hard klimaat, met moessonregens in de zomer en pakken sneeuw in de winter waardoor alle wegen naar het centrum van het land geblokkeerd worden. Vanaf eind april steken er vanaf begin van de middag sterke winden op die vol met stof zitten. Ze duren tot een uur of zes. Midden juni komt met de moesson het regenseizoen. Er is overvloedige regenval, het meest in het zuiden. 's Zomers zijn de fluctuaties in temperatuur in het midden van het land niet zo groot, de gemiddelde dagtemperatuur is dan rond de 25° C.

Beste reistijd Bhutan: Maart en september zijn de beste maanden voor een rondreis naar Bhutan.

Klimaattabel Bhutan: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

THIMPU
Maand T gem Zon Neerslag T w
Januari 9 8 1 -
Februari 11 7 1 -
Maart 14 8 3 -
April 17 8 6 -
Mei 20 7 12 -
Juni 23 6 17 -
Juli 27 5 21 -
Augustus 25 5 21 -
September 22 5 15 -
Oktober 21 7 5 -
November 17 8 2 -
December 13 8 1 -

PARO

Maand
T gem
Zon
Neerslag
T w
Januari
12
-
2
-
Februari
14
-
7
-
Maart
17
-
4
-
April
20
-
8
-
Mei
23
-
11
-
Juni
24
-
16
-
Juli
25
-
21
-
Augustus
25
-
20
-
September
23
-
16
-
Oktober
20
-
6
-
November
16
-
3
-
December
13
-
3
-

Praktische informatie

Adressen Bhutan
Ambassade van het Koninkrijk Bhutan
Jules Caesarlaan 70, 1150 Brussel
T +32 2 7619570
E [email protected]
https://bhutanneo.de/einreise

Consulaat van het Koninkrijk Bhutan
Koningin Marialaan 176, 2595 GE Den Haag
T 070 7786 215
E [email protected]
I www.rijksoverheid.nl

Nederlands consulaat in Bhutan
Langjuphaka, Thimphu (P.O. Box 815, Thimphu)
T + 975 2 32 3259/ 4871/ 2732
E [email protected]
I www.rijksoverheid.nl
Communicatie Bhutan
Het Bhutanese postsysteem is langzaam, maar betrouwbaar. Een postzegel op een ansichtkaart naar Europa kost 20 Nu. Zo’n kaart doet er zeven tot tien dagen over.

Mobiel bellen in Bhutan: In de steden kun je vanuit openbare telefooncellen naar het buitenland telefoneren. De internationale toegangscode voor Nederland is +31, voor België +32 en voor Bhutan +975. Voor mobiel bellen kun je het beste bij je provider informeren of deze een roaming overeenkomst heeft met een Bhutanese provider. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com..

Internet in Bhutan: 
Als je een simlock vrij toestel hebt is het voordelig om een prepaid simkaart te kopen bij kantoor van Bhutan Telecom of Tashi Cell. Vraag of de verkoper de simkaart installeert. Op deze manier kun je goedkoop via Whatsapp bellen en kun je internetten zonder dat je WiFi hebt.  Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.

In steeds meer hotels is WiFi. Voor Skypen of Face timen is de verbinding doorgaans te slecht. Ook zijn er reisbureaus en internetcafés waar je kunt mailen, skypen e.d. Houd er rekening mee dat de verbinding erg traag kan zijn en dat je in de bergen helemaal geen verbinding hebt.
Elektriciteit Bhutan
De netspanning in Bhutan bedraagt 220 volt. Af en toe valt de stroom uit, ook in Thimpu. Houd dus altijd een zaklamp of kaars bij de hand. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Bhutan gebruikelijk zijn.
Gezondheid Bhutan
Vaccinaties voor Bhutan worden aangeraden. Kijk op www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) voor de meeste actuele informatie. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be. Voor een persoonlijk advies kun je terecht bij je huisarts, GGD of een Tropenadviescentrum.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Reisapotheek voor Bhutan: 
Neem een kleine reisapotheek mee naar Bhutan met daarin o.a. jodium, pleisters, en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort: 
Handig om mee te nemen op je Bhutan reis is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Apotheek in Bhutan: 
Het is belangrijk om bij aankomst te acclimatiseren. Onderschat het hoogteverschil en de straling van de zon niet. Bescherm jezelf met zonnecrème met hoge beschermingsfactor. Zorg dat je altijd een pet of hoedje en een fles water in je handbagage hebt. Veel water drinken is belangrijk omdat je veel vocht verliest door de hoogte en/of door de warmte in de zomer. Water uit de kraan kun je beter niet drinken, wel kun je je tanden er mee poetsen. Mocht je iets missen in je reisapotheek dan kun je terecht bij apothekers in Thimphu. Zie ook: www.gezondopreis.nl.

Hoogteziekte in Bhutan: 
Als je tijdens je reis door Bhutan boven de 2500 meter hoogte komt bestaat de kans op hoogte­ziek­te. Door het zuur­stof­gebrek wordt de ademhaling versneld en adem je meer vocht uit dan nor­maal. Vandaar dat je veel moet drinken: boven 2500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag! Hoog­te­ziekte treedt meestal binnen 24-72 uur op na het berei­ken van een nieuwe hoogte. Hoofdpijn is het belang­rijkste symp­toom. Informeer je vooraf goed over verschijnselen van hoogteziekte. Raadpleeg het boekje ‘Hoe blijf ik gezond in de hoogte’ (uitgave KIT) of kijk op de website www.hoogteziekte.info.
Geldzaken Bhutan
De nationale munteenheid van Bhutan is de ngultrum (Nu.). De ngultrum is verdeeld in 100 chetrums. De ngultrum is gekoppeld aan de Indiase rupee en heeft dezelfde waarde (1 ngultrum = 1 rupee). Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com. Officieel kunnen euro’s gewisseld worden in de BOB (Bank of Bhutan), de BNB (Bhutan National Bank) of in een paar grote hotels. In de praktijk blijkt het vaak niet mogelijk geld bij een bank te wisselen, aangezien je meestal al vanuit je hotel vertrekt voordat de banken open zijn. Je kunt in Bhutan ook betalen met Indiase rupees, maar rupee-biljetten van 500 en 1000 zijn geen wettig betaalmiddel en kunnen niet officieel gewisseld worden. Indiase rupees kun je pinnen op de vliegvelden van Delhi of Guwahati.

ATM in Bhutan: 
Met een creditcard kun je ngultrum opnemen bij de geldautomaten van BOB (met Master- en Visacard) en de Punjab Bank (alleen met Mastercard). BOB heeft geldautomaten in Thimphu, Paro, Phuentsoling, Wangdue, Tashigang en Gelephu. Met een bankpas (Maestro) kun je pinnen bij ATM’s in Thimphu en Bumthang. Zie ook: www.mastercard.com.

Veilig pinnen in
Bhutan: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Bhutan dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

Betalen met creditcard in Bhutan: 
In sommige grote souvenirwinkels en hotels kun je tegenwoordig met creditcard (Visa/Mastercard is meest gangbaar) betalen. Hier wordt meestal 3% commissie voor in rekening gebracht. Toch geeft men vaak de voorkeur aan cash betalingen. Accepteer geen beschadigde biljetten, je raakt ze namelijk niet meer kwijt.
Openingstijden Bhutan
Winkels in Bhutan zijn van maandag tot en met zaterdag open van 9.00 tot 20.00 uur. Veel winkels in Thimphu zijn ook op zondag open. De banken in Thimphu en Paro zijn op werkdagen geopend van 9.00 tot 15.00 uur en op zaterdag tot 12.00 uur.

Shoppen in Bhutan: Er zijn veel winkels langs Norzim Lham in Thimphu waar je sieraden en kunstnijverheid kunt kopen. Veel souvenirs worden in India of Tibet gemaakt, met name de sieraden komen uit India. Houtsnijwerk ligt er in allerlei soorten en maten. In het Emporium kun je thangka’s - religieuze schilderijtjes - kopen vanaf  €20. Grote thangka’s met brokaat van goud of zilver kosten tussen de €300 en €500. Ook in Paro en Bumthang vind je souvenirwinkels. Mocht je iets kopen waar een rode lakzegel op zit geplakt dat mag je het object Bhutan uitvoeren. Antieke objecten mogen niet uitgevoerd worden mits je toestemming hebt van het ministerie van Cultuur; dit kan de verkoper voor je organiseren maar vergt wel enige dagen tijd.
Fotografie Bhutan
Fotograferen in Bhutan is een onuitputtelijke bron van inspiratie. De mensen in Bhutan zijn erg fotogeniek en iedereen zet zijn mooiste glimlach op. Maar niet iedereen wil gefotografeerd worden. Vraag altijd om toestemming. In kloosters en tempels is het meestal verboden om te filmen of te fotograferen.
Veiligheid Bhutan
Bhutan is, in het algemeen, bijzonder veilig. Het heeft de laagste criminaliteitscijfers ter wereld. Vrouwen kunnen ook prima alleen op reis. Toch moet je zeker in Thimphu ’s avonds donkere steegjes vermijden. Neem in ieder geval een stok of paraplu mee zodat je de agressief blaffende honden op afstand kunt houden.

Reisadvies voor Bhutan: 
Actuele informatie over de politieke situatie en veiligheid in Bhutan vind je op de websites van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl en http://diplomatie.belgium.be
Tijdsverschil Bhutan
Het tijdsverschil van Bhutan met de Benelux bedraagt vier uur. In de winter is het in Bhutan vijf uur later dan bij ons.
Reisdocumenten Bhutan
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor Bhutan is een visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Wij als reisorganisatie vragen voorafgaand aan de reis een uitnodigingsbrief aan. Op basis hiervan ontvangen onze reizigers hun visum bij aankomst in Bhutan. De kosten hiervan zijn al in de reissom inbegrepen.

Uiterlijk 4 weken voor vertrek hebben we een kleurenkopie van je paspoort nodig. De paspoortkopie is nodig om het visum voor Bhutan aan te vragen. Het uiteindelijke visum ontvang je aan de grens wanneer je Bhutan binnengaat.