Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Ethiopië

Landinformatie Ethiopië

Landinformatie Ethiopiƫ

Wil jij binnenkort naar Ethiopië reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Ethiopië. Eén land, drie werelden. Dat is Ethiopië. Het indrukwekkende bergachtige noorden waar het leven gedomineerd wordt door het orthodoxe geloof in plaatsen als Lalibela en Gondar staat in schril contrast met de sprookjesachtige sfeer die zo kenmerkend is voor de ommuurde islamitische stad Harar. Het droge savannelandschap in het diepe zuiden biedt een schitterend mozaïek aan primitief levende nomadische volkeren als de Hamar en Mursi, waar tijd een heel andere dimensie heeft. Ervaar tijdens onze rondreis naar Ethiopië dit gevarieerde Afrikaanse land

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Ethiopië rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Ethiopië. Bekijk verder onze Ethiopië reizen en selecteer je favoriete Ethiopië rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Ethiopië
Ethiopië heeft een oppervlakte van 1.1 miljoen km² (26,5 keer Nederland; 36 keer België) en telt ongeveer 115 miljoen inwoners.

Bevolkingsgroepen van Ethiopië: De huidige bevolking bestaat uit ongeveer tachtig verschillende bevolkingsgroepen waarvan de Oromo (28 procent), Amharen (28 procent) en Tigreërs (7 procent) de grootste zijn. De Oromo leven vooral in de zuidelijke helft van Ethiopië. De centrale hooglanden is het gebied van de Amharen en de Tigreërs, ze leven uitsluitend van de landbouw. In het uiterste zuiden en westen van het land wonen meer negroïde volken, zoals de Hamar, Karo, Mursi en Konso. Ze leven voor een merendeel op traditionele wijze wat tot uiting komt in lichaamsversiering, haar- en klederdrachten en typische bouwstijl van huizen. De Mursi vrouwen hebben terracotta schijven in hun onderlip terwijl de Hamar vrouwen eivormige plaatjes in hun haar dragen.
Cultuur Ethiopië
Het begroeten is erg belangrijk in de Ethiopische cultuur. Men groet elkaar door de handen te schudden, elkaar op beide wangen te kussen of een omhelzing waarbij de schouders elkaar raken. Wanneer je iemand iets geeft of iets ontvangt doe je dat met twee handen; plaats de  linker- onder de rechterhand. Op deze wijze betuig je respect tegenover de gever of ontvanger.

Kleding in Ethiopië: Opvallend aan de verschillende bevolkingsgroepen in Ethiopië is hun kleding. Zo hullen de Somali zich in kleurrijke gewaden, de sherit. Mannen maken hun sherit om hun middel vast, de kleren van de vrouwen komen tot aan de grond en worden bij het lopen met een hand omhoog gehouden. De nomaden in het zuiden dragen stukken leer om hun lichaam die met parels en schelpen versierd zijn. Bijna overal zie je mensen met een shemma of netela om. Deze geweven sjaal uit lichte witte katoen komt oorspronkelijk uit de hooglanden en wordt door zowel mannen als vrouwen gedragen. De randen zijn versierd met kleurrijke motieven. Mannen draperen hun netela om hun schouders en dragen daarbij een witte katoenen broek die naar de enkels strak toe loopt. Vrouwen slaan hun netela over het hoofd en wikkelen hem om hun bovenlichaam, daarbij dragen ze lange witte jurken.

Etiquette in Ethiopië: Wanneer je een Ethiopisch-orthodoxe kerk bezoekt, is het gebruikelijk je schoenen uit te trekken voordat je naar binnen loopt. Zorg dat je bedekkende kleding aan hebt (dat geldt ook buiten de kerk), houd je stemvolume laag en maak niet zomaar foto's want meestal mag dit niet. Tijdens een kerkdienst zitten mannen en vrouwen vaak gescheiden. Bij een bezoek aan een moskee dien je ook je schoenen uit te doen en bedekkende kleding te dragen. Als niet-moslims mag je niet altijd een moskee in.
Eten en drinken Ethiopië
Het nationale gerecht van Ethiopië is wot, een kruidige prut die vele samenstellingen kent en zeker het proeven waard tijdens je Ethiopië rondreis. De wot ligt altijd op een injera, een sponsachtige, grijze pannenkoek die wat zurig smaakt. De injera ligt traditioneel in kleurrijke gevlochten manden, de mesho. Het is de bedoeling dat je met de rechterhand stukjes van de injera scheurt en daarmee een beetje van de wot neemt. In een goede wot zit berbere, een mengsel van onder meer rode pepers, knoflook, uien, nootmuskaat, kardemom, koriander en gember. De basis van wot zijn groenten als tomaten, aardappels, linzen en vis of vlees. Dat kan ook rauw vlees zijn, kiftu. Wanneer je niet van scherp eten houd, kun je naar alich’a vragen, een mild gerecht dat geen pittige berbere bevat. Meestal bestaat het uit kip of lam, op smaak gebracht met groene gember. Voor vegetariërs is er yetsom megeb, dat Ethiopiërs ook op vastendagen, meestal op woensdag en vrijdag eten.

Cakeshops in Ethiopië: Eenvoudige restaurants in Ethiopië serveren naast wot en injera ook spaghetti of iets wat daar op lijkt. In de grote steden in Ethiopië vind je restaurants met een internationale keuken zoals Chinees, Armeens of Italiaans. Daarnaast zijn er bijna overal keak beat, cakeshops, te vinden met een uitgebreid assortiment aan cake, gebak en vers fruit.

Drinken in Ethiopië: 
Op veel plaatsen wordt buna, koffie, op traditionele wijze bereid maar in de stadscafés schenkt men de koffie zoals we die in Europa kennen, gemaakt met een espressomachine. Naast koffie brouwen de Ethiopiërs hun eigen gerst- of tarwe bier, talla, en tej, een soort honingdrank. Ook shai, thee, wordt veel gedronken. Een aanrader is spriz chemaki, een verse fruitdrank van laagjes geperste vruchten in een glas. Het kraanwater is niet drinkbaar, flessen mineraalwater zijn bijna overal verkrijgbaar.
Festivals Ethiopië
Officieel volgt Ethiopië de Juliaanse kalender. Een jaar bestaat uit twaalf maanden van dertig dagen en een dertiende maand met vijf of zes dagen. Deze kalender loopt zeven jaar en acht maanden achter op onze Gregoriaanse kalender. Het Ethiopische zakenleven maakt gebruik van beide kalenders. Op het land volgt de bevolking echter uitsluitend het traditionele tijdspad.

Nationale feestdagen in Ethiopië: Belangrijke nationale feestdagen in Ethiopië zijn: Aduadag (2 maart), de overwinning van Keizer Menelik II in 1896 op het Italiaanse leger bij Adua; Dag van de Arbeid (1 mei); Dag van de Overwinning (5 mei) en Dag ter herdenking van de val van het Militaire Regime Derg (28 mei).

Religieuze feestdagen in Ethiopië: Voor een groot deel bepaalt de Ethiopisch-orthodoxe kerk het leven op het hoogland. Men viert op gepaste tijden de naamfeesten van de belangrijkste heiligen en daarnaast worden ook de grootste Christelijke gebeurtenissen jaarlijks herdacht. Belangrijke orthodoxe feestdagen zijn: Genna, ook wel Leddet genoemd: Ethiopisch Kerstmis, dat vooral in Lalibela uitbundig wordt gevierd, 7 of 8 januari; Timkat: ter herdenking van de doop van Jezus, 19 januari; Fasika: Goede Vrijdag 6 april en Ethiopisch Pasen 8 april; Enkutatash: Ethiopisch nieuwjaar, 11 september; Meskal: de ontdekking van het ‘Ware Kruis’ door keizerin Helena, de moeder van keizer Constantijn de Grote, 27 september; Sint Maria van Zion: feest ter ere van de heilige maagd Maria in Axum, 30 november.
Daarnaast zijn er de islamitische feestdagen zoals het Suikerfeest aan het einde van de Ramadan.

De belangrijkste festivals in Ethiopië:
Meskel: 
In september wordt Meskel gevierd, een van 's lands meest kleurrijke christelijke festivals, waar duizenden Ethiopiërs en toeristen op afkomen. Op Meskel wordt de dag herdacht waarop Sint Helena het kruis waaraan Jezus gekruisigd werd terugvond. Op de avond voor Meskel worden grote vreugdevuren ontstoken. Priesters in volledig ornaat en hun volgelingen in maagdelijk wit zingen en dansen rond de vuren. Er is een overvloed aan kerkelijke attributen, wierook, kerkmuziek en dans.

Sint Maria van Zion in Aksum: Jaarlijks op 30 november komen Tigrayers uit binnen en buitenland (vaak gekleed in sneeuwwitte gewaden en met goud versierde strak gevlochten kapsels) in grote getale naar het pelgrimsstadje Aksum om hulde te brengen aan de heilige maagd Maria. Iedereen volgt langzaam de massa naar een prominente vijgenboom op een plein nabij de hoofdkerk, waar in paarsgele priestergewaden gehulde diakens met gouden kruizen, zilveren snuisterijen en rode ceremonie paraplu’s zich in een grote cirkel rond de lommerrijke boom hebben geschaard. Na een bijeenkomst met toespraken op het grote plein bij de hoofdkerk breekt muziek en gezang los en bewegen priesters, diakens, bijbelstudenten, monniken, bisschoppen, gelovigen en de kerkleider begeleid door veiligheidsagenten zich processiegewijs naar de kerk van de heilige Maria van Zion. Honderden mensen proppen zich in de kerk om de dienst van dichtbij te volgen. Vele anderen betuigen hun geloof en devotie buiten in het park rond het gebedshuis.

Timkat: Jaarlijks wordt in Ethiopië op 19 januari op uitbundige wijze het ‘Ethiopische Doopfeest’ Timkat gevierd: de doop van Jezus door Johannes de Doper in de rivier de Jordaan. Timkat is hèt belangrijkste feest in Ethiopië. In processies in het hele land wordt de Ark des Verbonds uit de kerken meegedragen en na twee dagen weer opgeborgen. De ceremonies zijn het grootst en belangrijkst bij de koninklijke baden in Gondar. Maar ook Lalibela wordt tijdens Timkat overspoeld door gelovigen die de processie willen bijwonen.

Leddet: Leddet, het Ethiopische kerstfeest, wordt vooral in Lalibela uitbundig gevierd. Leddet valt op 29 december van de Ethiopische kalender (7 of 8 januari volgens onze Gregoriaanse kalender). Het wordt gevierd na een periode van 43 dagen vasten en begint met een spectaculaire processie. Deze begint om 18 uur en gaat door tot aan de volgende ochtend 9 uur. Na deze marathon gaan mensen gezamenlijk naar huis en nemen deel aan een feestmaal. Traditioneel spelen jonge mannen tijdens dit festival een spel genaamd Genna, dat nog het meest lijkt op hockey. Leddett wordt daarom ook wel Genna genoemd.
Fooien Ethiopië
In Ethiopië zetten duurdere hotels en restaurants tien tot vijftien procent servicekosten op de rekening. Indien dit niet het geval is, is een fooi van tien procent gebruikelijk. Hotelpersoneel verwacht een fooi voor het sjouwen van de bagage en schoonmaken van de kamer. Ook chauffeurs van taxi's en busjes, gidsen en mensen die op straat een dienst verlenen, verwachten een fooi. Voor veel mensen die werkzaam zijn in het toerisme is een fooi niet zomaar een extraatje, maar een onmisbare aanvulling op een karig salaris.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag.
Land en landschap Ethiopië
Ethiopië bestaat voor een groot gedeelte uit een vulkanisch gevormd hoogplateau dat aan drie kanten omgeven wordt door een laaggelegen woestijn. De Ethiopische hooglanden hebben een gemiddelde hoogte van 2000 meter, met uitschieters naar 4000 meter. Dit gebied heeft talrijke rivieren (waarvan de Blauwe Nijl de bekendste is), meren en valleien. Ten zuiden van Addis Abeba loopt de Grote Slenk (Rift Vallei), die bij de Rode Zee begint en dwars door Afrika naar Mozambique loopt. Het steppelandschap van de Rift Vallei is rijk aan acaciabomen. In het zuidwesten van het land vind je savanne en regenwouden.

Flora en fauna in Ethiopië: Het hoogland is tijdens het regenseizoen (juli en augustus) groen, vruchtbaar en dicht begroeid. In september en oktober zijn de hooglanden bezaaid met uitgestrekte velden van wilde bloemen. Verder komen er nog enkele unieke diersoorten voor zoals de Guereza aap, de Gelada baviaan, de Simien vos en de ibex, de Ethiopische wolf.
Religie Ethiopië
De belangrijkste godsdiensten in Ethiopië zijn de islam (34 procent) en het christendom (63 procent). Het merendeel van de christenen is aanhanger van de Ethiopisch-orthodoxe kerk. Daarnaast is er een kleine groep katholieken en protestanten. De bevolking in de noordelijke provincies Tigre en Welo bestaat zowel uit christenen als moslims, die door en naast elkaar wonen. Een klein deel van de bevolking is animist.

Religieuze centra in Ethiopië: De bakermat van het Ethiopisch-orthodoxe christendom ligt in het noorden. Met name in Gondar waar elk jaar het Timkat festival plaatsvindt en Axum waar de originele Ark van het Verbond zich in de Zionkerk bevindt. Centrum van de islam in Ethiopië is Harar met haar 99 moskeeën en heiligdommen, tientallen islamitische scholen en de vele vooraanstaande moslimleiders die er woonden en werkten. Harar is na Mekka, Medina en Jeruzalem het vierde belangrijkste islamitische centrum. De islam (vooral soennitische moslims) heeft veel aanhang onder de leden van de grootste bevolkingsgroep, de Oromo.

Animisme in Ethiopië: De stammen in het zuiden van Ethiopië, zoals de Konso, Hamar, Surma en Mursi zijn animist. Ze geloven in natuurgeesten die zich verschuilen in bomen of rotsen. Vandaar dat men allerlei rituelen voor de geesten uitvoert. Daarnaast neemt voorouderverering bij het animisme een belangrijke plaats in.
Taal Ethiopië
In Ethiopië leven meer dan tachtig verschillende bevolkingsgroepen die ieder hun eigen taal spreken. De officiële taal van Ethiopië is Amhaars (Amharisch). Het wordt gesproken in een groot deel van Ethiopië, bijvoorbeeld in Addis Abeba, Gonder en Lalibela. Hoewel in de steden veel mensen redelijk goed Engels spreken, waardeert men het als je een paar woordjes Amhaars spreekt.
Weer en klimaat Ethiopië
Ethiopië kent een tropische warme, een droge warme en een koele gematigde klimaatzone. Hoe lager de ligging, hoe warmer het klimaat en hoe geringer de neerslag.
In de hooglanden, met gebieden van boven de 3500 meter hoogte, komen de temperaturen zelfs in de warmste maanden niet boven de tien graden. ’s Nachts kan het vanwege de hoge ligging zeer koud worden. Addis Abeba ligt op 2400 meter en heeft een gemiddelde jaartemperatuur van 17 graden. In de uitlopers van het hoogland zijn de temperaturen erg aangenaam. In de lager gelegen gebieden in het zuiden en noordoosten kan het zeer warm en droog zijn. Het westen daarentegen kent een vochtige hitte.

Beste reistijd voor Ethiopië: 
De hooglanden, evenals de Rift Vallei, kennen een lange (van juni tot half september) en een korte regenperiode (van eind januari tot begin maart). In het tropische zuiden (Omovallei) valt het korte regenseizoen in de maand november en rond eind maart en begin april. De hoeveelheid neerslag varieert per regio, van minder dan 500 mm in de laaggelegen steppe- en woestijngebieden tot 2000 mm (Nederland 750 mm) in de hooggelegen gras- en bosgebieden. Heftige regen kan leiden tot overstromingen, ondergelopen akkers en weggespoelde wegen en daarmee het rondreizen danig belemmeren. De beste reisperiode voor jouw Ethiopië rondreis is van oktober tot en met maart.

Klimaattabel Ethiopië: 
De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

Addis Abeba
Maand
T gem
Zon
Neerslag
T w
Januari
18
9
3
-
Februari
19
9
3
-
Maart
20
8
3
-
April
20
7
5
-
Mei
20
7
5
-
Juni
19
5
7
-
Juli
17
2
9
-
Augustus
17
3
10
-
September
18
5
8
-
Oktober
18
9
2
-
November
17
9
1
-
December
17
9
1
-

Lalibela
Maand
T gem
Zon
Neerslag
T w
Januari
25
9
2
-
Februari
26
9
2
-
Maart
27
9
3
-
April
27
9
5
-
Mei
28
8
8
-
Juni
29
8
8
-
Juli
25 6 8
-
Augustus
24
6
10
-
September
26
8
7
-
Oktober
25
9
4
-
November
24
9
3
-
December
24
9
2
-

Harar

Maand

T max

Zon

Neerslag

T w

Januari

28

9

2

-

Februari

29

9

2

-

Maart

30

9

3

-

April

31

8

5

-

Mei

32

9

6

-

Juni

33

8

7

-

Juli

31

7

6

-

Augustus

31

7

8

-

September

31

8

6

-

Oktober

31

9

4

-

November

29

9

3

-

December

27

9

1

-

Praktische informatie

Adressen Ethiopië
Ambassade van Ethiopië in België
Laan van Tervuren 64, 1040 Brussel
T +32 (0)2 771 32 94
E [email protected]
I https://ethiopianembassy.be/en/

Ambassade van Nederland in Ethiopië
Old Airport Zone, Kifle Ketema – Lideta, Kebele 02/03, Addis Ababa
T +251 (0)113 170 360
E [email protected]l
I www.nederlandwereldwijd.nl

Ambassade van België in Ethiopië
Comoros Street, Yeka Kifle-Ketema, Kebele 08, Addis Ababa 
T tel + 251 911 255 583, + 251 967 882 272 (noodnummer)
E [email protected]
I http://ethiopia.diplomatie.belgium.be
Communicatie Ethiopië
Luchtpost van Ethiopië naar Nederland of België doet er een à twee weken over. Het telefoonnetwerk functioneert redelijk. Vanuit de luxe hotels in de steden kun je rechtstreeks bellen naar het buitenland. De kosten hiervan zijn hoog. In meer afgelegen gebieden moet je via een operator internationale gesprekken voeren. Het binnenlands netwerk is regelmatig overbezet.

Internet in Ethiopië: 
In de betere hotels is WiFi en kun je via Whatsapp bellen. Skypen is niet toegestaan en sociale media zijn veelal geblokkeerd. De overheid kan per regio het telefoonverkeer uitschakelen.

Mobiel bellen in Ethiopië: 
Mobiele telefoon werkt - afhankelijk van je provider - redelijk in de steden, maar daarbuiten lang niet overal. Informeer voor vertrek of je provider roaming partner is van Ethio telecom. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com. Het landennummer van Nederland is +31, van België +32 en van Ethiopië +251. Als je een simlock vrije mobiel hebt kun je bij kantoren van Ethio telecom een prepaid simkaart kopen. Neem je paspoort mee in verband met registratie.
Elektriciteit Ethiopië
De netspanning in Ethiopië is 220 volt. De netspanning kan overal sterk wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken. Een wereldstekker en adapter zijn daarom raadzaam. In het hele land bestaat de kans op stroomuitval en -storingen, vooral tijdens het regenseizoen. Soms zorgt een generator voor de stroomvoorziening maar dat is slechts voor een beperkt aantal uren per dag. In sommige gebieden is er zelfs helemaal geen elektriciteit aanwezig zoals in de Omovallei. Neem daarom een zaklantaarn en voldoende reserve batterijen voor je (foto)apparatuur mee. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Ethiopië gebruikelijk zijn.
Gezondheid Ethiopië
Vaccinaties voor Ethiopië worden beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD!

Preventieve maatregelen voor je reis naar Ethiopië: Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Drink alleen water uit flessen.

De zorg die men in ziekenhuizen en health centres kan bieden is beperkt. Wel zijn er in Addis enkele goede privé-klinieken. Meer informatie over gezondheid vind je o.a. op: www.gezondopreis.nl. Ben je van plan om boven de 2500 meter te gaan wandelen, informeer je dan vooraf over de verschijnselen van hoogteziekte (www.hoogteziekte.info).

Reisapotheek voor Ethiopië: Neem op onze Ethiopië rondreizen een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten of een smeersel met DEET.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
Bagage en kleding Ethiopië
We adviseren je om de bagage mee te nemen in een rugzak of in een weekendtas tijdens je rondreis door Ethiopië. Niet omdat je je rugzak/weekendtas nodig hebt om lange wandelingen met je bagage te maken (dat gebeurt dus niet!) maar omdat een koffer vaak moeilijk op te bergen is. We raden je aan om maximaal vijftien kilo bagage mee te nemen.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen op je vakantie naar Ethiopië, kleding die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je dringend om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur/religie. Tijdens een bezoek aan kerken en kloosters word je verzocht om schouders en knieën te bedekken. Wandelschoenen zijn niet alleen handig wanneer je gaat wandelen maar ook voor een bezoek aan rotskerken. Hou er wel rekening mee dat je je schoenen uit moet doen wanneer je een kerk betreed.
Geldzaken Ethiopië
De lokale munteenheid van Ethiopië is de birr (Br) die weer onderverdeeld is in 100 cent. Er zijn munten van 1, 5, 10, 25 en 50, en 1 birr. Daarnaast zijn er bankbiljetten van 1, 5, 10, 50 en 100 birr. Kijk voor de dagkoers op: www.oanda.com.

Geld wisselen in Ethiopië: 
Het verdient aanbeveling voldoende cash in euro's mee te nemen. Neem in Addis voor vertrek naar het binnenland voldoende kleine coupures in birr mee. Contante euro’s o fUS dollars kun je wisselen op het vliegveld, bij banken en bij de meeste toeristenhotels.

Pinnen in Ethiopië: 
In veel steden, ook middelgrote, vind je ATM’s (geldautomaten), waar je zowel met Visa, Mastercard als maestro card kunt pinnen.

Geldverzekering in Ethiopië: 
Het is handig om je geld en waardevolle bezittingen in een plastic zakje in een katoenen moneybelt onder je kleding te stoppen. Dit geeft een goede bescherming tegen transpiratie en eventuele regen. Omdat je met contant geld reist kun je overwegen een geldverzekering af te sluiten.
Openingstijden Ethiopië
Openingstijden worden in Ethiopië niet strikt gehanteerd. De meeste winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 9.00 uur tot 12.30 uur en 15.30 uur tot 19.30 uur. Op zondag en op feestdagen zijn de winkels gesloten met uitzondering van enkele souvenirwinkels. Postkantoren zijn door de week geopend van 8.30 uur tot 14.00 uur en op zaterdag tot 12.00 uur. Banken zijn geopend van maandag tot en met donderdag 8.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur, vrijdag van 8.30 uur tot 11.30 uur en sommige op zaterdag van 8.00 uur tot 12.00 uur.

Shoppen in Ethiopië: In Addis Abeba is de Mercato, de grootste markt van Oost-Afrika, de plek waar je de meest uiteenlopende souvenirs kunt vinden. Zoals leren injerra-manden, koffiepotten, sieraden van zilver en kralen, schilderijen, rieten manden en netela’s (geweven sjaals). Er gelden hier evenals in souvenirwinkels geen vaste prijzen waardoor je kunt afdingen. Als je niet tot een overeenkomst over de prijs kunt komen, stap je gewoon op.
Fotografie Ethiopië
Wil je mensen fotograferen in Ethiopië, vraag dan altijd eerst om toestemming. Zeker in het zuiden van Ethiopië verwachten stammen zoals de Mursi geld in ruil voor een foto. Onderhandel in zulke gevallen vriendelijk over de prijs. Meestal verwacht men een vergoeding van 4-8 birr. Indien je niet wenst te betalen, neem dan ook geen foto. Wie stiekem fotografeert kan zich een hoop problemen op de hals halen. Ook op religieuze plekken, zoals in een kerk of moskee, is het raadzaam om vooraf om toestemming te vragen. Het is streng verboden vliegvelden, stuwdammen, militaire objecten en andere strategische locaties te fotograferen.
Veiligheid Ethiopië
Zoals overal moet je op drukke plaatsen zoals op markten, pleinen en busstations oppassen voor zakkenrollers. Geld en belangrijke papieren kun je beter niet in je handtas bewaren. Laat ze in de kluis van het hotel achter. Ben je onderweg, draag ze dan op het lichaam, bijvoorbeeld verdeeld in zakjes aan de binnenkant van je kleding of in een gordel. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets naars overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt.

Reisadvies voor Ethiopië: Reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in Ethiopië vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken (http://diplomatie.belgium.be) vind je nuttige reistips.
Tijdsverschil Ethiopië
In Ethiopië is het twee uur later dan in de Benelux. Tijdens onze zomertijd is dat een uur later.
Reisdocumenten Ethiopië

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Ethiopië reist moet je paspoort beschikken over tenminste 2 lege visumpagina’s tegenover elkaar.

 

Visum:
Ja, voor deze bestemming is een 
elektronisch visum (e-visum) nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Wij raden je aan om dit visum 4 weken voor vertrek van je groepsreis aan te vragen.

 

Het aanvragen van een visum kost tijd en kan foutgevoelig zijn. Wij raden onze reizigers dan ook aan om het visum te laten regelen door Traveldocs. Zo voorkom je onnodige stress voorafgaand aan de reis. Het team van Traveldocs is telefonisch bereikbaar via 085 0218180, en helpt je graag bij je visumaanvraag. De prijs van het visum staat op de website van Traveldocs . Je betaalt rechtstreeks aan Traveldocs bij het indienen van je aanvraag.

Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0) 23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.