Live Help Chat

Reizen naar Finland

Fotografie Finland

Finland is een zeer fotogeniek land met prachtige natuur. Niet alle Finnen stellen het op prijs om gefotografeerd te worden. Wil je mensen fotograferen, vraag dan eerst om toestemming. Houd er rekening mee dat er geweigerd kan worden en respecteer dit.

Zorg dat je geheugenkaartjes bij je hebt met voldoende geheugen en neem ook een reserveaccu of externe oplader mee. Tijdens extreem koude winterdagen is het beter om je reservebatterij bij je te dragen in plaats van in je cameratas, zo blijft de batterij warmer en verliest de batterij minder capaciteit. Soms helpt het ook even om de batterij op te warmen door met je handen te wrijven als de batterij ineens leeg is. Draag ook handschoenen waarbij het gemakkelijk is om foto’s te maken. Wanten zijn hierbij dus minder praktisch.

Noorderlicht in Finland: Wil je het Noorderlicht fotograferen, bereid je dan thuis alvast voor door de instellingsmogelijkheden van je fototoestel te onderzoeken. Gebruik ter plekke een statief of, als je dat niet hebt, een plek waar je je camera stabiel kunt neerleggen (i.v.m. lange sluitertijden). Probeer een zo donker mogelijk plekje te vinden. Qua compositie is een voorwerp op de voorgrond van je foto (zoals een boom of gebouw) vaak spannender dan alleen de lucht. Met een groothoeklens zie je een zo groot mogelijk deel van de hemel, maar uiteraard kun je ook creatief met een andere lens omgaan. Stel de ISO-waarde van je camera in op 200 of 400 ISO, een hogere waarde geeft vaak foto’s met een te grove korrel. Bekijk ter plaatse je gemaakte foto op het schermpje van je camera zodat je, indien nodig, de instellingen kunt aanpassen. Vooral: experimenteer en wees creatief!