Live Help Chat

Reizen naar Finland

Land en landschap Finland

Finland heeft een oppervlakte van 337.030 km². Dat is 8 keer zo groot als Nederland en 11 keer zo groot als België. De democratische republiek ligt in het hoge noorden van Europa en grenst aan Rusland, Zweden en Noorwegen. De hoofdstad is Helsinki.

Lapland of Samenland is de culturele regio die traditioneel wordt bewoond door de Samen. De Samen beschikken niet over een eigen staat. Lapland strekt zich namelijk uit over het allernoordelijkste deel van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland (Kola).

Fins Samenland (of Fins Lapland) ligt boven de poolcirkel. In de zomer gaat de zon hier niet onder, in de winter komt de zon amper op. In de zomer vormen de vlaktes en heuvels een prachtig wandelgebied. In de winter kunnen de heuvels weer voor veel plezier in de sneeuw zorgen, met verschillende wintersportactiviteiten. Hoewel Finland voor 65% uit bebost gebied bestaat, zijn bossen in Fins Lapland een stuk dunner. Ook is de grond zo goed als onvruchtbaar. Veel inwoners heeft dit gebied dan ook niet.

Meren en eilanden in Finland: Het meest opmerkelijke aan Finland zijn de hoeveelheid meren en eilandjes voor de kust. Finland telt meer dan 190.000 meren, in verschillende formaten, en wel 300.000 eilanden. Circa 10% van Finland bestaat uit water in de vorm van rivieren en meren en Finland wordt terecht ‘het land van duizend meren’ genoemd. Het merengebied bevindt zich in het oosten van Finland langs de grens met Rusland. In het zuiden van Finland liggen duizenden eilandjes die samen een grote eilandengroep langs de Baltische kust vormen. De eilanden worden door middel van veerponten met elkaar verbonden. De eilanden zijn zeer geschikt voor fiets- en wandelliefhebbers.