Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Kenia

Landinformatie Kenia

Landinformatie Kenia

Wil jij binnenkort naar Kenia reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Kenia. De Rift Vallei loopt door Kenia en geeft het landschap een grote diversiteit aan landschappen. De prachtige vergezichten, de kratermeren en het gebergte zullen je volle aandacht vragen. Het vele wild dat je letterlijk op je pad tegen kan komen, is natuurlijk een van de belangrijkste redenen om in Kenia te gaan reizen. Of je nu een leeuw op een rots ziet, een kudde olifanten of een groepje Thomson gazelles, het is allemaal zeer de moeite waard om je ogen, oren en neus goed de kost te geven! Bij het Nakuru-meer vind je niet alleen grote aantallen flamingo’s en pelikanen, het is ook één van de beste plekken om zowel de witte - als de zwarte neushoorn te spotten. Op het Naivasha-meer kun je een heerlijk boottochtje maken en je verbazen over de enorme nijlpaarden en meer dan 400 bijzondere vogelsoorten die hier voorkomen. Een rondreis door Kenia is een onvergetelijke ervaring, waarbij je camera overuren draait!

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Kenia rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Kenia. Bekijk verder onze Kenia reizen en selecteer je favoriete Kenia rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Kenia
Kenia telt 54 miljoen inwoners. Ongeveer 70 procent van de bevolking woont in het zuidwesten, in de omgeving van het Victoriameer, in Nairobi en in de hooglanden.

Bevolkingsgroepen in Kenia: 
De bevolking van Kenia bestaat uit zo’n zeventig etnische bevolkingsgroepen die zich vooral onderscheiden door hun taal. De drie belangrijkste taalgroepen zijn de Bantoe-sprekenden zoals de Kikuyu (22 procent), Luyia (14 procent) en Kamba (11 procent); de Niloten zoals de Luo (13 procent), Kalenijn (12 procent) en Maasai (1,6 procent) en de Koesjitische volken (3 procent). Daarnaast wonen er Aziaten, Europeanen en Arabieren, die samen ongeveer 1 procent van de bevolking uitmaken. Hoewel beperkt in aantal spelen zij een belangrijke rol in de Keniaanse economie; ze bezitten de meeste bedrijven of bekleden hoge posities in het bedrijfsleven. De strijd om land is al eeuwenlang een conflict tussen de verschillende etnische groepen, met name tussen veehouders en akkerbouwers.
Cultuur Kenia
Als je iemand begroet doe je dat met de rechterhand. Dat geldt ook als je iemand iets aanreikt. Ook eten doe je met de rechterhand. De linkerhand gebruik je op het toilet als je je billen afveegt. Het is niet gebruikelijk dat mannen en vrouwen in het openbaar intiem met elkaar omgaan.

Tijdsbegrip in Kenia: Voor Kenianen kent de tijd een ander ritme dan voor Europeanen. In het Kiswahili begint men te tellen vanaf het moment dat het licht (zes uur 's morgens) en donker (zes uur 's avonds) wordt. Zeven uur 's ochtends wordt volgens deze telling saa moja (één uur overdag) en zeven uur 's avonds saa moja usiku (een uur 's nachts). Wil je een afspraak maken, bedenk dan dat het tijdsbegrip in Kenia anders is. Afspraken worden eerder gemaakt in termen van ochtend, middag en avond dan in uren.

Kleding in Kenia: 
Het getuigt van respect als je netjes gekleed gaat. Kenianen die het zich kunnen permitteren gaan zelf ook goed gekleed en goed gekapt op stap. Ondanks de warmte is het voor mannen volstrekt niet gebruikelijk om op straat met ontbloot bovenlijf lopen. Voor vrouwen geldt dat knieën en schouders bedekt zijn, zeker in islami­ti­sche gebie­den.
Duurzaamheid Kenia
Groen in Kenia
- In Kenia worden in de hotels over het algemeen energie zuinige lampen gebruikt en wordt het afval gescheiden en hergebruikt.
- Neem je eigen navulbare fles & herbruikbare tas mee! Zeg nee tegen (gratis) plastic flesjes, tasjes en rietjes. Op deze manier verminderen we het plastic afval.
- Een gedeelte van de entreegelden voor de Nationale Parken komt ten goede aan natuurbehoud (en daarmee de dieren).

Watergebruik: We willen je er op wijzen dat water schaars is in vrijwel heel Afrika. Houd rekening met deze schaarste door niet uigebreid te gaan douchen iedere dag. Als je een douche neemt, draai de waterkraan dan dicht als je je aan het inzepen bent. Laat de kraan niet onnodig openstaan als je je tanden poetst en trek de wc door alleen als dit echt nodig is. Op die manier bespaar je al gauw een paar liter water en kunnen medereizigers ook gebruik maken van een douche.

Safari-spelregels: Al onze deelnemers aan overlandreizen door Oost- en Zuidelijk-Afrika keren gezond en enthousiast terug van hun safari door de vele Nationale Parken. Omdat we reizen en overnachten in gebieden waar het wild ons de 'baas' is, maken we je graag attent op een aantal 'do's en don'ts'. Lees onderstaande punten aandachtig door wat je wel en absoluut niet mag doen in wildparken. Draag je eigen steentje bij aan het behoud van kwetsbare eco-systemen en denk om de veiligheid van jezelf en anderen.

  • Stap nooit in een Nationaal Wildpark uit de truck/jeep;
  • Als je gaat staan in een truck/jeep, doe het voorzichtig als wild zich in de nabijheid bevindt. Ze kunnen schrikken van een onverwachte beweging of geluid! Probeer zo stil mogelijk te zijn zodat je zo lang mogelijk van het wild kunt genieten.
  • De chauffeur zal het wild altijd voorrang verlenen en zo min mogelijk het wild achtervolgen;
  • De chauffeur zal altijd voldoende afstand behouden tot het wild;
  • Het is verboden dieren te voeren;
  • Laat geen afval achter. Ook geen fruitschillen of ander voedsel;
  • Voor een goede sfeer in de groep: geef anderen ook de ruimte om te fotograferen/filmen;

  • Kortom, gebruik je gezond verstand en luister aandachtig naar de lokale gidsen en/of de reisbegeleiding. Zij zullen je wijzen op de algemene gedragsregels bij safari's. Als je beseft dat er met wild niet te spotten valt, beleef je veel plezier aan je safari. Ook na afloop!
    Eten en drinken Kenia
    In de steden vind je in Kenia redelijk luxe restaurants, waar je een menu kunt krijgen vergelijkbaar met wat in Europa wordt geserveerd. Ook fastfood vind je in vrijwel elke stad, zoals patat met ketchup, hamburgers, worstjes, eieren, vis en kip. Ook zijn er Indiase restaurants. Op de markten is vooral veel tropisch fruit te koop: mango's, papaja's, ananas, guaves, bananen, kokosnoten, sinaasappels ed.

    Traditionele keuken in Kenia: De traditionele basis ingrediënten van de Keniaanse keuken zijn vlees en kip; tomaat, wortel en ui; peper en zout. Dit wordt gegeten met ugali (een stevige brij van gekookt maïsmeel) en sukuma wiki, een groente. Aan de kust en aan het Victoriameer krijg je vis in plaats van vlees. De keuken is beïnvloed door de Indiërs die in Kenia wonen. Zo kun je als tussendoortje overal chapati (een soort hartige pannenkoek) en samosa (een met gehakt en kruiden gevuld deegflapje) kopen. Aan de kust en op de eilanden vind je de beroemde Swahili-keuken: een mix van de Afrikaanse keuken en de keuken uit het Midden-Oosten en India.

    Drinken in Kenia: 
    Frisdranken als Coca Cola en Fanta zijn overal in Kenia te koop, evenals koffie en thee. Op de plaatsen waar veel toeristen komen, staan vaak verse vruchtensappen op de kaart. In Kenia wordt veel bier gedronken, ook al omdat het naar verhouding goedkoop is. Er zijn verschillende soorten bier (zelfs bananenbier) met een uiteenlopend alcoholpercentage. Kraanwater kun je beter niet drinken tijdens je rondreis door Kenia. Mineraalwater in flessen is overal verkrijgbaar.
    Feestdagen en festivals Kenia
    Kenia kent tal van nationale en religieuze (christelijke en islamitische) feestdagen. Belangrijke nationale feestdagen in Kenia zijn: Bevrijdingsdag (26 januari), Internationale Vrouwendag (8 maart), Dag van de Arbeid (1 mei), Madaraka Day (1 juni); Moi Day (10 oktober), Kenyatta Day of Heroes Day (20 oktober) en Jamhuri Day, Onafhankelijkheidsdag (12 december) en Boxing Day (26 december).

    Religieuze feestdagen in Kenia: In Kenia worden zowel de christelijke feestdagen Goede Vrijdag, 1ste en 2de Paasdag en Kerstmis gevierd, alsmede het islamitische Suikerfeest en Offerfeest. Omdat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar tien à elf dagen naar voren. Ook de omvangrijke hindoegemeenschap heeft haar eigen feestdagen.
    Fooien Kenia
    In hotels en restaurants in Kenia is het gebruikelijk een fooi te geven. Wanneer de bediening niet is inbegrepen kun je uitgaan van tien procent. Ook chauffeurs van taxi's en busjes, gidsen en mensen die op straat een dienst verlenen, verwachten een fooi. Voor veel mensen die werkzaam zijn in het toerisme is een fooi niet zomaar een extraatje, maar een onmisbare aanvulling op een karig salaris.

    De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 3 euro per reiziger per dag.Voor de chauffeur is dit 2 euro per persoon per dag en voor de bijrijder 1 euro per persoon per dag.
    Land en landschap Kenia
    Kenia heeft een oppervlakte van 569.259 km² (14 keer Nederland en 18,5 keer België). Het landschap van Kenia wordt gedomineerd door de Grote Slenk. Deze 6400 kilometer lange breuklijn in de aarde strekt zich uit van Libië in het noorden tot Mozambique in het zuiden. Het meest spectaculaire gedeelte van de Grote Slenk ligt in Kenia. De steile hellingen steken hier op sommige plekken meer dan 600 meter boven het dal van de kloof uit. Langs de randen van de breuklijn is een reeks vulkanen ontstaan, waaronder de hoogste berg van Kenia, Mount Kenya (5199 meter), die met gletsjers is bedekt.

    Bergen en vlaktes in Kenia: De belangrijkste bergketens in Kenia zijn het Aberdare gebergte ten oosten van de slenk (3994 meter) en ten westen van de slenk het Mau Escarpment en het Elgon gebergte (4321 meter, op de grens tussen Kenia en Oeganda). Een groot gedeelte van het zuiden bestaat uit uitgestrekte vlaktes met hier en daar wat heuvels. Het bekendste zijn de vlaktes van het Masai Mara National Park. Het park herbergt de grootste concentratie grote zoogdieren op aarde. In het noorden en noordoosten ligt een woestijnachtig gebied dat tweederde van de totale oppervlakte van Kenia beslaat. In de westelijke hooglanden, waar het regelmatig regent, bevinden zich de belangrijkste landbouwgronden en theeplantages van Kenia.
    Religie Kenia
    In Kenia is de meerderheid van de bevolking christen; 45 procent is protestant en 33 procent katholiek. Moslims vormen ongeveer 10 procent van de bevolking. Zij leven voornamelijk in het oosten van het land, dat van oudsher een Arabische invloed kent. Zo’n 10 procent van de bevolking is aanhanger van een traditionele Afrikaanse religie.
    Taal Kenia
    Swahili of Kiswahili is de nationale taal van Kenia. Het Engels geldt als tweede nationale taal. Vooral in steden en aan de kust kun je goed met Engels terecht tijdens een rondreis door Kenia. Daarnaast spreekt iedereen zijn eigen stamtaal. Kiswahili is van oorsprong een handelstaal. De taal ontstond in de late middeleeuwen, toen Arabieren handel dreven met de Afrikaanse oostkust. De taal heeft de structuur van een Afrikaanse Bantoe taal, maar kent veel leenwoorden uit het Arabisch. In de negentiende en twintigste eeuw zijn ook verbasteringen van westerse woorden in het Kiswahili opgenomen. Wees dus niet verbaasd als je opeens woorden als aeropleni (vliegtuig), baiskeli (fiets) of shule (school) tegenkomt.

    Enkele woorden Swahili

    Hallo
    Mambo/jambo

    Hoe gaat het?
    Habari?

    Antwoord: goed
    Nzuri

    (Heel erg) bedankt
    Asante (sana)

    Voor meer woordjes Swahili en uitspraak, download de app ‘google translate’. Lukt het niet om met woorden te communiceren, probeer het dan met plaatjes. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de app ‘Boxo Travel’ of ‘Point it’.
    Weer en klimaat Kenia

    Kenia ligt rond de evenaar. Het klimaat kent geen zomer of winter, maar een lang en kort regenseizoen. Het lange regenseizoen, met zware regenval, loopt van medio maart tot en met mei. Van juni tot oktober is het koeler en valt er slechts af en toe een korte regenbui. Vanaf half oktober tot het midden van december is het korte regenseizoen, met vooral 's nachts veel regenbuien. De rest van de dag is het afwisselend bewolkt en zonnig weer. Na de korte regens is het tot half maart droog en heet. Bij zware regenval kunnen de ongeasfalteerde wegen slecht begaanbaar worden. In het hoog gelegen binnenland - zoals in Nairobi - kan het 's nachts echter aanzienlijk afkoelen.

    Beste reistijd voor Kenia: De beste periodes voor reizen naar Kenia zijn de relatief koele en droge periode van juni tot half oktober en de hete droge periode vanaf eind december tot en met februari. Aan de kust kan het in januari en februari door de hoge luchtvochtigheid benauwd zijn.

    Klimaattabel Kenia: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm neerslag per dag en de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

    NAIROBI

    Maand

    T max

    Zon

    Regen

    T w

    Januari

    25

    9

    10

    -

    Februari

    26

    9

    8

    -

    Maart

    26

    8

    13

    -

    April

    24

    7

    22

    -

    Mei

    23

    6

    19

    -

    Juni

    22

    5

    7

    -

    Juli

    21

    4

    7

    -

    Augustus

    21

    4

    7

    -

    September

    24

    6

    5

    -

    Oktober

    25

    7

    9

    -

    November

    23

    7

    21

    -

    December

    24

    8

    12

    -

    ^

    MOMBASSA

    Maand

    T max

    Zon

    Regen

    T w

    Januari

    32

    9

    7

    28

    Februari

    32

    9

    5

    28

    Maart

    32

    9

    10

    29

    April

    31

    8

    16

    29

    Mei

    29

    7

    16

    28

    Juni

    28

    8

    10

    27

    Juli

    28

    7

    11

    26

    Augustus

    28

    8

    10

    25

    September

    29

    9

    9

    26

    Oktober

    30

    9

    9

    26

    November

    31

    9

    12

    28

    December

    31

    9

    11

    28

    Praktische informatie

    Adressen Kenia
    Keniaanse ambassade in Nederland
    Nieuwe Parklaan 21, 2597 LA Den Haag
    T: 070 3504215
    I: www.kenyaembassy.nl

    Keniaanse ambassade in België
    Winston Churchilllaan 208, 1180 Brussel
    T: 02 3401040
    www.kenyabrussels.com

    Nederlandse ambassade in Kenia
    Block B, Keystone Park, 95 Riverside Drive, Nairobi
    T: +254 20 4288000
    I: https://www.nederlandwereldwijd.nl

    Belgische ambassade in Kenia
    Limuru Road, Muthaïga, Nairobi
    T +254 730 842 000 / +254 733 601 230 (noodnummer)
    https://kenya.diplomatie.belgium.be/nl
    Communicatie Kenia
    Mobiel bellen in Kenia: In grote delen van Kenia is een mobiel netwerk maar vanuit de nationale parken heb je meestal geen bereik. Informeer voor vertrek of je provider een roaming overeenkomst heeft met een Keniaanse telecommaatschappij en wat de kosten zijn. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com. Ben je van plan om met je mobiel lokale gesprekken te voeren, dan is het voordeliger om een prepaid simkaart met beltegoed aan te schaffen bij een van de mobiele telefoonmaatschappijen (Safaricom, Airtel en Orange). Je dient je dan wel te registeren, dit om diefstal van telefoons tegen te gaan. Daarvoor heb je wel een simlock-vrije gsm nodig.

    Internet in Kenia: In steden en toeristische centra zijn internetcafés te vinden. Veel hotels, lodges en restaurants beschikken over internetfaciliteiten en WiFi. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.
    Elektriciteit Kenia
    De netspanning in Kenia is 220-240 Volt. Omdat de stopcontacten anders zijn dan in de Benelux heb je een verloopstekker nodig. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Kenia gebruikelijk zijn.Mocht je je batterijen willen opladen dan kan dat, soms tegen een kleine vergoeding, op campingplaatsen.
    Gezondheid Kenia
    Vaccinaties voor Kenia worden beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be

    Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD!

    Preventieve maatregelen: Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Kijk voor meer informatie op www.gezondopreis.nl.

    Reisapotheek voor Kenia: Neem een kleine reisapotheek mee op onze Kenia reizen met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes en condooms. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten, een smeersel met DEET en een geïmpregneerd muskietennet.

    Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
    Bagage en kleding Kenia
    Aangezien je een rondreis door Kenia maakt waarbij je regelmatig je tas in- en uitpakt en je op pad bent met een truck, is het handig om een reistas of een rugzak te gebruiken. Een hardschalige koffer raden we af omdat dit niet goed past in de truck. We raden je aan om maximaal 16 kilo bagage mee te nemen naar Kenia. Je kunt tijdens de reis altijd zelf het één en ander uitwassen. Ook is het vaak mogelijk tegen een vergoeding de was te laten doen. Verder is een klein rugzakje, een zgn. "day-pack", voor je handbagage ook handig.

    Wat betreft je kleding en bagage dien je mee te nemen naar Kenia: luchtige  kleding, t-shirts met korte én lange mouwen (in verband met muskieten), minimaal twee - drie lange broeken eventueel met afritsbare pijpen (spijkerbroek droogt langzaam en loopt zwaar!), dikke trui en/of fleece voor tijdens de rijdagen in de truck en voor de koude nachten (in de maanden juli t/m september zijn de nachten op de hoger gelegen gebieden erg koud!), winddicht regenjack en regenkleding, zwemkleding.
    In de Serengeti is het handig om lichte kleding aan te trekken daar de tsetse vliegen met name op donkere kleding afkomen.
    Voor de kampeerreis dien je ook een slaapzak, handdoek en eventueel een klein kussentje (of kussensloop waarin je een trui kan doen) mee te nemen.

    Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en makkelijk te wassen is. Het is aan te raden een stel warme en winddichte kleren mee te nemen, want het kan 's avonds behoorlijk afkoelen in Kenia. De zon is scherp in Afrika dus vergeet niet een hoofddeksel mee te nemen. Over het algemeen loopt men op slippers (ook handig voor het douchen), sandalen of sportschoenen of gewoon wat het lekkerst zit.

    We vragen je in je kleding respect te tonen voor de lokale cultuur/religie. Schouders en knieëen dienen bedekt te zijn. Uit ervaring blijkt dat de kledingregels zeer soepel worden toegepast.

    Denk verder bij het samenstellen van je bagage bijvoorbeeld aan stevige soepele ingelopen wandelschoenen (goed profiel), makkelijke en lichte loopschoenen of (Teva-) sandalen, badslippers, zaklamp, verrekijker, naaigerei, wasmiddel, dagrugzak, universeel geldige verloopstekker, reis- en taalgids, oordopjes, opblaaskussen, voldoende fotomateriaal, reserve fotobatterijen, toiletartikelen, zwemkleding, zonne- en/of reservebril; het dragen van (m.n. harde) contactlenzen is soms moeilijk door het stof. (vergeet de contactlensvloeistof niet!), pet of hoofddoek, wekker, schrijfgerei,handdoeken, een theedoek voor de afwas, linnen tasjes om je kleding schoon te houden en evt. een zakmes.

    Waterzuiveringsmiddelen zijn niet nodig, overal kan je goed water in flessen kopen.

    Hou er rekening mee dat plastic tasjes/zakjes strict verboden zijn in zowel Kenia als Tanzania. Zorg er dus voor dat je geen plastic tasjes/zakjes in je ingecheckte én hangbagage hebt zitten. Indien dit wel het geval is, zorg ervoor dat je deze in het vliegtuig achter laat! Hou er rekening mee dat als je bijv. een duty free product koopt onderweg en deze in een plastic tas zit, dat je ook deze tas in het vliegtuig achterlaat. Hetzelfde geldt voor de plastic zip-lock zakjes die je op sommige luchthavens krijgt om je vloeistoffen in te doen in je handbagage, ook deze zakjes mogen niet mee het vliegtuig uit! Het meenemen van plastic zakjes/tassen kan een zeer hoge boete tot gevolg hebben.
    Geldzaken Kenia
    De munteenheid in Kenia is de Keniaanse shilling (Ksh of KES) die weer is onderverdeeld in 100 cents. Er zijn briefjes van 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 shilling in omloop. Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com.  

    Pinnen in Kenia: Op het vliegveld van Nairobi kun je euro's en dollars wisselen en er zijn pinautomaten. Ook elders in Kenia vind je op veel plaatsen ATM’s met Cirrus en/of Maestro logo, met name bij Stanbic Bank en Barclays Bank. Houd er wel rekening mee dat automaten buiten gebruik kunnen zijn.

    Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Kenia dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

    Geld wisselen in Kenia: Als je cash geld wisselt kun je het beste terecht bij Forex bureaus. Deze kleine wisselkantoren geven een betere koers dan de banken en zijn veelal ook op zaterdag (tot 16.00 uur) geopend. Bij hotels is de koers een stuk onvoordeliger. Vraag ook om kleine coupures shillings als je geld wisselt. Dat is praktisch bij betalingen omdat er vaak geen wisselgeld is. Met een creditcard kun je alleen bij duurdere zaken terecht.
    Openingstijden Kenia
    De meeste winkels zijn geopend van 8.00 tot 18.00 uur, vaak met een korte middagpauze en op zaterdag tot 12.30 uur. Met uitzondering van enkele kleine winkels, apothekers en souvenirwinkeltjes zijn alle winkels op zondag gesloten. Postkantoren zijn geopend van 8.30 tot 17.00 uur en op zaterdag tot 13.00 uur.

    Shoppen in Kenia: De souvenirwinkels, stalletjes en straatverkopers bieden een ruime keuze aan houtsnijwerk, kalebassen, (half)edelstenen, sisal manden, sieraden, inheemse gebruiks­voor­werpen, batik, met de hand beschilderde stoffen en andere nijverheidsproducten. Een authentiek souvenir is een kanga, een bedrukte lap stof die de vrouwen als wikkelrok of als draagdoek gebruiken en vaak voorzien is van een Swahili spreekwoord of gezegde. De verkoop van hui­den, schelpen, koraal en voorwer­pen van ivoor is in Kenia ten strengste verboden.

    In warenhuizen en supermarkten gelden over het algemeen vaste prijzen. In de meeste andere winkels, ook de chiquere zaken, en op de markten is afdingen gebrui­kelijk.
    Fotografie Kenia
    Kenia is een fotogeniek land, niet alleen vanwege de natuur maar ook vanwege de mensen. Als je mensen tijdens je rondreis in Kenia fotografeert, vraag dan altijd eerst om toestemming. Op routes waar veel toeristen komen vragen stammen als de Maasai, Turkana en Samburu geld voor foto's. Onderhandel vriendelijk over de prijs en maak niet stiekem foto's. Je zult niet de eerste zijn die zich de woede van omstanders op de hals haalt.

    Het is ten strengste verboden opnames te maken van de nationale vlag, politieagenten, militairen, kazernes, vliegvelden, havens, stuwdammen en dergelijke.
    Veiligheid Kenia
    In de grote steden als Nairobi en Mombasa moet je goed op je spullen letten, vooral op drukke plaatsen als markten en busstations. Ga je na zonsondergang op pad, regel dan via de receptie een betrouwbare taxi. Geld en andere waardepapieren kun je beter (waar mogelijk) in een kluis bewaren. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt.

    Reisadvies voor Kenia: Nuttige reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in Kenia vind je op www.nederlandwereldwijd.nl of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter.
    Tijdsverschil Kenia
    In Kenia is het in de winter twee uur later dan in de Benelux. In de zomer is het er een uur later. Door het geringe tijdsverschil heb je waarschijnljk geen last van een jetlag.
    Reisdocumenten Kenia

    Internationaal paspoort:
    Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Kenia reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

    Visum:
    Ja, voor deze bestemming is een elektronisch visum (e-visum) nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Wij raden je aan om dit visum 4 weken voor vertrek van je groepsreis aan te vragen.

    Je kunt ervoor kiezen om het visum via onze partner Traveldocs aan te vragen, of zelf te regelen. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

    Het aanvragen van een visum kost tijd en kan foutgevoelig zijn. Wij raden onze reizigers dan ook aan om het visum te laten regelen door Traveldocs. Zo voorkom je onnodige stress voorafgaand aan de reis. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

    Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

     

    - Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
    - Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

    Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Meer reisinfo’ bij iedere reis.

    Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

    Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


    Bewijs van inentingen gele koorts:
    Een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts is verplicht wanneer je in de 7 dagen voordat je het land binnenkomt in een ander land hebt gereisd waar gele koorts voorkomt. Houd hier rekening mee wanneer je verschillende Afrikaanse landen zou combineren.