Live Help Chat

Reizen naar Kirgizië

Feestdagen en festivals Kirgizië

Kirgizië kent tal van nationale feest- en herdenkingsdagen: Nieuwjaarsdag (1 januari); Russisch-orthodox kerstmis (7 januari); Internationale vrouwendag (8 maart); Dag van de Arbeid (1 mei); Dag van de Grondwet (5 mei); Dag van de Overwinning (9 mei) wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog gevierd; Dag van het leger in Kirgizië (29 mei); Onafhankelijkheidsdag (31 augustus).

Nowruz (21 maart) is een wijdverspreid feest dat vooral in Iran, maar ook in Centraal-Azië gevierd wordt. Het is het feest van het begin van de lente. Een paar dagen voor Nowruz is het tijd voor khashar; ervoor zorgen dat alle woningen, steden en dorpen er netjes uit zien.

Islamitische feestdagen in Kirgizië: Daarnaast zijn er een aantal islamitische feesten die meestal enkele dagen duren. Omdat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar tien à elf dagen naar voren. Tijdens de vastenmaand Ramadan blijft het openbaar leven functioneren en grote delen van de bevolking doen er niet aan mee. Direct na afloop van de vastenmaand Ramadan is het Suikerfeest: Aid el Seghir, ook wel genoemd Aid el Fitr. Een belangrijk islamitisch feest is Aid el Kabir, het Offerfeest. Iedere familie slacht op rituele wijze een schaap.