Live Help Chat

Reizen naar Kosovo

Eten en drinken Kosovo

Eten in Kosovo: Vanwege historische en etnische banden met Albanië is de Kosovaarse keuken flink beïnvloed door de Albanese en heeft het elementen overgenomen van andere Balkanlanden. Brood, zuivel, vlees, fruit en groenten zijn belangrijke ingrediënten in de keuken van Kosovo, net als het veelvuldig gebruik van kruiden. De warme zomers en de koude winters staan garant voor gerechten die per seizoen variëren. Zo worden er in de zomer veel verse groenten geconsumeerd, terwijl augurken, zuurkool, groene tomaten, komkommers en bloemkool de hele herfst en winter populair zijn.

Traditioneel eten is in Kosovo over het algemeen Albanees, denk daarbij vooral aan gestoofd en gegrild vlees of vis. Aan Turkse kebabs en gjuvec (gebakken vlees en groenten) ontkom je ook bijna niet. De meest populaire visgerechten zijn gebakken zoetwatervissen zoals snoekbaars en karper. Veel gerechten worden gecombineerd met geitenkaas en olijven. Enkele smakelijke voorbeelden? Sarma is een populair lunchgerecht, het bestaat uit gehakt omwikkeld met kool of wijnbladeren. Tavë Prizreni is een traditionele ovenschotel uit de regio om Prizren en wordt bereid met lamsvlees, aubergines, groene paprika's, uien, tomaten.

Er is ook keuze uit gerechten zonder vlees. Typische salade-ingrediënten zijn tomaten, ui, knoflook, paprika, komkommer, aardappel, kool, sla, wortelen en bonen. Ajvar wordt bereid van geroosterde of gekookte paprika’s en wordt gegeten als broodbeleg of als bijgerecht bij andere gerechten. Tarator is een populair gerecht voor de zomer, het is een traditionele salade van komkommer, knoflook en yoghurt.

Drinken in Kosovo: Koffie wordt in Kosovo veel gedronken en overal geserveerd in cafés, bars of restaurants. Ook thee is overal verkrijgbaar. Populaire traditionele alcoholische dranken in Kosovo zijn rasoj (gemaakt van gefermenteerde rodekool) en rakia (populaire regionale alcoholische drank met fruitbrandewijn). Andere populaire dranken zijn boza (frisdrank gemaakt van maïs en tarwebloem), ayron (mix van yoghurt, water en zout), limonade, kompot (niet-alcoholisch, gemaakt van seizoensfruit zoals kweepeer) en bier. Tot de lokale bieren van Kosovo behoren Birra Peja, Birra Ereniku en Birra Prishtina.

Het klimaat en de geografische ligging van Kosovo maken het land geschikt voor de productie van wijn. In dé wijnregio van Kosovo, Dukagjini, vind je de meeste wijngaarden. Bekende Kosovaarse wijnen zijn o.a. Bodrumi i Vjeter, Stone Castle en Theranda. Zeker het proeven waard!