Live Help Chat

Reizen naar Kroatië

Eten en drinken Kroatië

Eten in Kroatië: De Kroatische keuken varieert per regio. Elke streek kent zijn eigen specialiteiten. Zo is de Dalmatische keuken mediterraan, waarbij olijfolie en kruiden belangrijke toevoegingen zijn. Een typisch Dalmatisch gerecht is zwarte risotto, gemaakt van inktvis waarbij de kleur afkomstig is van de inkt van dit zeedier. Ook prosciutto (gerookte ham met kaas en olijven) is typisch voor de regio Dalmatië, net als brudet (stoofpotje van zeevruchten) en pašticada (vleesgerecht, meestal van rundvlees). Istrië is befaamd om de productie van olijfolie. Omdat er in Istrië veel truffels worden gevonden prijken op dit schiereiland veel truffelgerechten op de menukaart.

In Kroatië vind je veel konoba’s, taverna’s met traditioneel Kroatisch interieur. Op de menukaart staan vaak maar een paar gerechten, alleen Kroatisch en door de eigenaar zelf bereid. In de steden en rond de toeristengebieden vind je gewone en fastfoodrestaurants, visrestaurants (vooral aan de kust), pizzeria’s, pubs en wijnkelders. Ook zijn er diverse traditionele koffiehuizen waar je, behalve koffie, een scala aan zoetigheden voor bíj de koffie vindt.

Drinken in Kroatië: Kroatië is een van ‘s werelds oudste wijnregio’s. Er zijn ongeveer 400 geregistreerde wijnproducenten in zowel het binnenland als aan de kust die zowel rode als witte wijn produceren. Uiteraard wordt in Kroatië ook volop bier gedronken. Bekendste pilseners zijn Ožujsko en Karlovačko. Water uit de kraan is bijna overal goed te drinken. Twijfel je toch, drink dan mineraalwater.