Live Help Chat

Reizen naar Kroatië

Land en landschap Kroatië

De republiek Kroatië (Republika Hrvatska, Repubblica di Croazia) is een land in Zuidoost-Europa en heeft een oppervlakte van 56.594 km², bijna anderhalf keer zo groot als die van Nederland en bijna twee keer België. Kroatië werd een zelfstandig land nadat het in 1991 zijn onafhankelijkheid uitriep. Voor de onafhankelijkheidsverklaring maakte Kroatië deel uit van het voormalige Joegoslavië.

Kroatië heeft een beetje de vorm van een halvemaan of een hoefijzer en daarom heeft het land lange grenzen en veel buurlanden. De hele westkant van Kroatië ligt aan de Adriatische Zee. Ten noorden van Kroatië liggen Hongarije en Slovenië, aan de oostzijde ligt Servië en daar onder Bosnië-Herzegovina. Zuidelijk van Kroatië ligt het land Montenegro. De Kroatische hoofdstad is Zagreb, andere belangrijke steden zijn onder meer Osijek en Rijeka. De steden Split, Zadar en historisch Dubrovnik liggen in de regio Dalmatië.

Landschap van Kroatië: Het Kroatische landschap is zeer gevarieerd. In het noorden en noordoosten (de streek rond Zagreb en de regio Slavonië) vind je graslanden, meren en heuvels. De Dinarische Alpen vormen een bergketen van noord naar zuid evenwijdig met de kustlijn. Er is dichtbebost berggebied bij Lika en Gorski Kotar (nabij Slovenië), een deel van de Dinarische Alpen. De kustlijn is rotsachtig en voor de Kroatische kust liggen schiereilanden en tal van eilanden. Het bekendste schiereiland is Istra (Istrië). De eilanden voor de kust worden de Dalmatische eilanden genoemd, met als bekende eilanden bijvoorbeeld Krk, Cres en Pag.

Kroatië heeft een uitgestrekte, bijzondere natuur die door verschillende nationale parken wordt beschermd. In het Plitvice Nationaal Park vind je veel meren en prachtige watervallen, die er in de groene natuur idyllisch uitzien. De voor de westkust van Kroatië liggende Kornati archipel (onderdeel van de Dalmatische eilanden) is eveneens een nationaal park. Het bestaat uit circa 100 eilandjes en diverse rotspartijen. Ook het Kroatische binnenland met zijn groene heuvels, rivieren en kloven is de moeite waard. Het hoogste punt van Kroatië is met 1831 meter de berg Dinara, in het Dinaragebergte bij de grens met Bosnië-Herzegovina.

Flora en fauna in Kroatië: De fauna is in Kroatië rijk vertegenwoordigd. In het binnenland van Kroatië komen wilde dieren voor, zoals wilde zwijnen, herten, vossen, wolven, lynxen, beren, fazanten, adelaars en haviken. Wat flora betreft: er in Kroatië worden 4300 plantensoorten en 278 soorten bomen en struiken onderscheiden. De bergen zijn het rijkst aan plantenleven. ‘s Zomers leggen bloemen een kleurrijk tapijt over de bergweiden. Er groeien in Kroatië ook veel beschermde bloemsoorten zoals de orchidee, edelweiss en gentiaan.