Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Nieuw-Zeeland

Landinformatie Nieuw-Zeeland

Landinformatie Nieuw-Zeeland

Wil jij binnenkort naar Nieuw-Zeeland reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Nieuw-Zeeland.

Begin je reis op het Noordereiland en graaf je eigen spa op het strand in Coromandel, wandel langs de kleurrijke (modder)poelen en geisers in Waiotapu, voel de ‘Hartslag van de Aarde’ in Rotorua, het centrum van de Maori cultuur en neem deel aan de beroemde Tongariro Crossing waarbij je door uitgestrekte kratergebieden en gedroogde lavastromen loopt. Een prachtige boottocht brengt je naar het Zuidereiland waar de idyllische baaien van het Abel Tasman National Park op je wachten. Je reist verder over het Zuidereiland en kunt bij Kaikoura potvissen van dichtbij spotten. Uniek zijn de ijspartijen van de Fox- en Franz Josef gletsjers, op slechts enkele kilometers van zee gelegen. In Wanaka kunnen wandelliefhebbers kiezen uit verschillende routes, variërend van makkelijk en in combinatie met wijnproeven tot uitdagend. Omgeven door de steile bergen van de fjorden maak je kennis met de flora en fauna van het Fiordland Nationale Park, een onvergetelijke ervaring en in het diepe zuiden heb je de kans om de met uitsterven bedreigde geelogige pinguïn te zien en de gigantische keizersalbatros. Nieuw-Zeeland is een waar paradijs waar elke dag als een ontdekkingsreis voelt.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Nieuw-Zeeland rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Nieuw-Zeeland. Bekijk onze Nieuw-Zeeland reizen en selecteer je favoriete Nieuw-Zeeland rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland telt circa 5 miljoen inwoners. Driekwart van de bevolking woont op het Noordereiland en een kwart op het Zuidereiland. De grootste stad is Auckland met 1,6 miljoen inwoners. De hoofdstad is Wellington met 363.000 inwoners (agglomeratie). De bevolking van Nieuw-Zeeland bestaat voor twee derde uit nazaten van blanke Europese migranten. Ongeveer 17 procent zijn Aziaten en Oceaniërs.

Oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland: 
De oorspronkelijke bevolking, de Maori, vormen momenteel ongeveer 14 procent van de bevolking. Ongeveer 80 procent van hen woont in de steden. Ze behoren meestal tot de armere bevolkingsgroepen. Vooral onder Maori jongeren is de werkeloosheid groot.
Feestdagen en festivals Nieuw-Zeeland
Kerst, Pasen en Nieuwjaar zijn in Nieuw-Zeeland de belangrijkste feestdagen. Verder 6 februari: Waitangi Day en 25 april: ANZAC Day (Australian and New Zealand Army Corps Day). Hierbij worden de slachtoffers van de twee Wereldoorlogen herdacht. Queens Birthday valt op de eerste maandag van juni. Labour Day (nationale feestdag) wordt elk jaar op de vierde maandag van oktober gevierd. Als een feestdag op zaterdag of zondag valt, is de maandag erop een vrije dag! De grote vakantie valt van half december tot eind januari.

Festival in Nieuw-Zeeland: 
Guy Fawkes Nights, een van oorsprong Engelse traditie, ter nagedachtenis aan de verijdeling van het buskruitverraad op 5 november 1605, wordt in grote delen van Nieuw-Zeeland herdacht met vuurwerk en poppen die in brand worden gestoken.
Cultuur Nieuw-Zeeland
Kiwi’s, zoals Nieuw-Zeelanders worden genoemd, zijn in vergelijking met Ozzies wat traditioneler en formeler. Maar daarnaast erg relaxed en behulpzaam. Geldt in Australië ‘no worries’, Nieuw-Zeeland is het land van de ‘no hurries’. Kiwi’s zijn gastvrij en maken graag een praatje.

Traditionele gebruiken in Nieuw-Zeeland: 
De Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, staan bekend als een sterk en trots volk met een rijke cultuur. De hongi is de naam voor de traditionele Maori begroeting. Daarbij worden voorhoofd en neus tegen elkaar gedrukt terwijl de levensadem zich vermengt. Powhiri is de Maori naam voor een officieel Maori welkom. En de haka is een krijgsdans die het nationale rugbyteam voor de wedstrijd maakt.
Eten en drinken Nieuw-Zeeland
Een specialiteit uit de Nieuw-Zeelandse keuken is lamsvlees met mintsaus en knapperige verse groenten. Ook spareribs van lamsvlees zijn een aanrader. Daarnaast is er een ruim aanbod van zout- en zoetwatervis en schaaldieren, zoals regenboogforel en oesters. De grote Engelse invloed op de Nieuw-Zeelandse keuken vind je onder andere terug in fish and chips en cheddar kaas.

Lekker eten in Nieuw-Zeeland: 
Typische Nieuw-Zeelandse producten zijn: de tamarillo, ook wel boomtomaat genoemd. Dit is een rode eivormige vrucht met een gladde schil en de hardheid van een onrijpe perzik. De cherimoya is een lichtgroene vrucht met beige-kleurig vruchtvlees, die smaakt naar custard. Ook de kumara, een zoete aardappel en de welbekende kiwi zijn typisch Nieuw-Zeelands. De inwoners van Nieuw-Zeeland zijn zoetekauwen. Op menukaarten zul je dan ook regelmatig walnotenworteltaart met een laag icing en Pavlova-schuimtaart tegenkomen. In Rotorua kun je deelnemen aan een hangi, een traditionele Maori-maaltijd waarbij vlees, vis, aardappelen en groente in de grond gaar gestoomd worden.

Drinken in Nieuw-Zeeland: 
Nieuw-Zeeland heeft een goede reputatie als wijnproducerend ­land. Wijnhuizen bieden rondleidingen, waarbij wijn geproefd en gekocht kan worden. Van januari tot en met maart worden in tal van plaatsen Wine & Food Festivals gehouden.
Land en landschap Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland heeft een oppervlakte van 275.000 km² (bijna 6 keer Nederland of 9 maal België). Het dunbevolkte Nieuw-Zeeland herbergt een grote variatie aan natuurlijk landschap, van idyllische baaitjes tot steile fjorden. Niet voor niks dat hier The Lord of the Rings trilogie werd opgenomen. Het Noordereiland staat bekend om zijn vulkanisme, met name in de omgeving van Rotorua. Het Zuidereiland is bergachtig. Over de lengte van het eiland lopen de Nieuw-Zeelandse Alpen met tal van pieken boven de 3000 meter. Ten zuiden van het Zuidereiland ligt Stewart Island dat voor het grootste deel uit onherbergzame natuur bestaat.

Nationale parken in Nieuw-Zeeland: 
Nieuw-Zeeland telt 14 nationale parken waaronder het Abel Tasman National Park. Zie ook: www.newzealand.com en zoek op national parks.
Taal Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland wordt Engels gesproken. Maar dan wel met een heel ander accent dan in Amerika of Engeland. Vermeng accenten van Schotland, Engeland en Ierland met een vleugje Australisch en je hoort Nieuw-Zeelands. Kiwi’s spreken de klinkers anders uit. Zo zijn fish and chips ‘fush and chups’ en een dress is een ‘driss’. Een typisch Nieuw-Zeelands gezegde is sweet as, dat zoveel betekent als ‘goed’. Vraag je aan een Kiwi ‘How are you doing?’ dan antwoordt hij ‘Sweet as’.

Eigen taal van Maori: 
De Maori hebben naast het Engels hun eigen taal, het Maori, een Austronesische taal die verwant is aan andere Polynesische en zuidoost-Aziatische talen, waaronder het Indonesisch. In het verleden is het langere tijd verboden geweest om Maori te spreken op scholen, waardoor de taal langzaam dreigde te sterven. Sinds begin jaren ’80 is er echter sprake van een heuse heropleving, die er o.a. toe geleid heeft dat het Maori in 1987 werd erkend als officiële taal. Het aantal Maori dat de taal nog vloeiend kan spreken is weliswaar beperkt tot ongeveer 30.000, maar veel meer Maori mensen beheersen de taal tot op zekere hoogte. Zo is het bijvoorbeeld heel gebruikelijk om elkaar in het Maori aan te spreken en elkaar in het Maori te groeten. Verder worden in het Engels nog vaak Maori woorden gebruikt die moeilijk vertaalbaar zijn. Tot slot zijn er veel plaatsnamen in het Maori.

Enkele woorden Maori

Kia ora
hallo (letterlijk: ‘wees gezond of levend’)

Pakeha
blanke van Europese afkomst, niet-Maori (letterlijk: ‘vreemde’)

Hoa
vriend

Manuhiri
bezoeker, gast

Aotearoa
lange witte wolk (het Noordereiland; vaak gebruikt voor Nieuw-Zeeland als geheel)

Waipounamu
Zuidereiland

Marae
sacrale plaats voor een ontmoetingshuis; tevens aanduiding voor het gehele complex rondom een ontmoetingshuis

Moko
tatoeage

Pounamu
jade, groensteen
Religie Nieuw-Zeeland
Ongeveer 60 procent van de bevolking is christen terwijl 30 procent niet gelovig is. De laatste decennia is duidelijk sprake van ontkerkelijking.
Fooien Nieuw-Zeeland
Het is in Nieuw-Zeeland niet verplicht om een fooi te geven. Maar als je tevreden bent over een bewezen dienst, staat het je natuurlijk vrij om een fooi te geven. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag naar boven afronden.

Fooien voor begeleidend lokaal personeel: 
De chauffeur en reisbegeleider die de hele reis met je meereizen verwachten een fooi, ten minste, als hij/zij het werk naar tevredenheid gedaan heeft. Als richtlijn voor de fooi voor de chauffeur en de bijrijder geldt tenminste € 2 à € 4 per reiziger per dag.
Weer en klimaat Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland heeft in het grootste deel van het land een gematigd zeeklimaat. De wind waait voornamelijk uit het westen, waardoor het westelijk deel een vochtiger klimaat heeft dan het oostelijk deel. In het voor- en najaar valt de meeste regen. Sneeuw komt doorgaans alleen boven 1000 meter voor.

Beste reistijd voor Nieuw-Zeeland: 
De temperatuur op het Noordereiland is over het algemeen een aantal graden hoger dan op het Zuidereiland. Ten noorden van Auckland komt zelfs een subtropisch klimaat voor. In de winter kan het in de berggebieden op het Zuidereiland flink vriezen. Je kunt het weer in Nieuw-Zeeland online raadplegen via http://www.metservice.com/national/home. Op deze site staan ook de windsnelheden als je wilt surfen, de waterstanden als je per boot onderweg bent en de weersomstandigheden in natuurparken en berggebieden.

Doordat Nieuw-Zeeland op het Zuidelijk halfrond ligt, lopen de seizoenen precies tegenovergesteld als in Nederland en België. Het is zomer van november tot en met maart en winter van juni tot en met september. De beste periode om voor een rondreis Nieuw-Zeeland is daarom de zomer (november tot en met maart), vanwege de aangename temperaturen.

Klimaattabel: 
De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater.

Auckland
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari 23 7 10 20
Februari 24 7 9 20
Maart 23 6 12 21
April 20 5 14 19
Mei 17 5 16 18
Juni 15 4 19 17
Juli 14 4 19 16
Augustus 15 5 18 15
September 16 5 18 15
Oktober 18 6 15 16
November 20 6 13 17
December 22 7 11 19

Christchurch
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari 22 7 8 14 
Februari 22 7 9 15 
Maart 20 5 10 15 
April 17 5 10 14 
Mei 14 4 12 13 
Juni 11 4 13 12 
Juli 11 4 14 10 
Augustus 12 5 13 10 
September 14 5 10 10 
Oktober 17 7 10 10 
November 19 7 11 12 
December 21 7 10 14 

Queenstown
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari 20 7 13   -
Februari 20 7 11   -
Maart 17 5 12   -
April 13 4 13   -
Mei 9 3 14   -
Juni 6 2 11   -
Juli 6 2 12   -
Augustus 8 4 11   -
September 11 5 13   -
Oktober 13 6 14   -
November 16 7 13   -
December 18 7 14   -

Praktische informatie

Adressen Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeelandse ambassade in Nederland
Eisenhowerlaan 77N, 2517 KK ’s Gravenhage
T 070-3469324
https://www.mfat.govt.nz

Nieuw-Zeelandse ambassade in België
Nervierslaan 9-31, bus 7e et, 1040 Etterbeek
T +32 2 512 10 40
https://www.belgische-ambassade.com

Ambassade van Nederland in Nieuw-Zeeland

Kiwi Wealth Building - 10e verdieping, 20 Ballance Street, Wellington 6011
T 0800 388 243
www.nederlandwereldwijd.nl

Ambassade van België in Nieuw-Zeeland
België heeft geen ambassade in Nieuw-Zeeland, wel consulaten in:
Wellington, Auckland en Christchurch
Kijk voor contactdetails op: https://australia.diplomatie.belgium.be/nl/ambassade-en-consulaten/ereconsulaten
Bagage en kleding Nieuw-Zeeland
We adviseren je om de bagage mee te nemen in een rugzak (met binnenframe) of in een weekendtas. Een koffer raden we af. Het gewicht van je bagage kan meestal beperkt blijven tot maximaal tien kilo per persoon.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleren mee te nemen die zich makkelijk laten combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en t-shirts is hier echter geen probleem.

Het is aan te raden sandalen en stevige wandelschoenen mee te nemen voor de wandeltochten die we maken. Een trui voor de avonden kan ook geen kwaad.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, universeel geldige verloopstekker, reisgids, hoofdbedekking, zonnebril, zonnecreme, voldoende fotomateriaal, lakenzak, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en zakmes.
Communicatie Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland beschikt over een mobiel netwerk. Informeer of je provider een roaming overeenkomst heeft met providers in Nieuw-Zeeland. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com. Toegangscode vanuit Nieuw-Zeeland naar Nederland is 0031 en naar België 0032.

Internet in Nieuw-Zeeland: Als je een simlockvrij toestel hebt kun je ter plekke een prepaid simkaart kopen waarmee je gebruik kunt maken van mobiel internet. Een kaart van 2 gigabyte biedt ruim voldoende voor dagelijks internetgebruik, whatsapp en bellen via whatsapp. Met een internetkaart ben je niet afhankelijk van wifi. Deze zijn verkrijgbaar bij telefoonwinkels. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken. In veel hotels en  cafés en restaurants heb je al dan niet gratis wifi. En in steden vind je wifi hotspots.
Elektriciteit Nieuw-Zeeland
Elektrische apparaten werken op 220-240 volt stroom. De stekkers hebben drie pinnen. Het is daarom verstandig een adapter of wereldstekker mee te nemen op je rondreis Nieuw-Zeeland. Als je meerdere elektronische apparaten meeneemt, komt ook een verlengsnoer goed van pas. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact in Nieuw-Zeeland gebruikelijk is.
Fotografie Nieuw-Zeeland
Vraag toestemming als je mensen wilt fotograferen. Gebruik geen flits als je dieren fotografeert. Dieren kunnen erdoor verblind raken. Het fotograferen van militaire objecten en terreinen is verboden.
Geldzaken Nieuw-Zeeland
De Nieuw-Zeelandse munteenheid is de Nieuw-Zeelandse dollar (NZ$). Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com.

ATM in Nieuw-Zeeland: In steden kun je bij geldautomaten (ATM’s) geld pinnen met je bankpas. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Nieuw-Zeeland dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

Creditcard in Nieuw-Zeeland: Ook met een creditcard kun je pinnen maar dan betaal je een relatief hoog bedrag aan provisie. Met een creditcard kun je vrijwel overal betalen. Daarnaast heb je die nodig bij reservering van hotels en bij auto- of camperhuur. Houd er bij betalen met creditcard rekening mee dat een pincode vaak vereist is.
Gezondheid Nieuw-Zeeland
Voor een reis naar Nieuw-Zeeland heb je geen vaccinaties nodig. Pas in de zomer wel op voor de felle zon, drink voldoende en gebruik genoeg zout. Bescherm je gezicht en lichaam in verband met gevaar voor verbranding en huidkanker (hoed met brede rand). Gebruik zonnebrandmiddel met beschermingsfactor 50. Tussen 11.00 en 14.00 uur is de UV-straling het sterkst. Onthoud de slogan: slip on a T-shirt, slap on a hat and slop on the suncream. Het is aan te raden bij het zwemmen een T-shirt te dragen en plastic schoenen/zwemvliezen tegen zee-egels. Bescherm in het regenwoud je lichaam tegen insecten. Zorg dat je altijd een tekentang bij je hebt.

Sandflies in Nieuw-Zeeland: 
Op het Zuidereiland kun je, vooral aan de noordwestkust, last hebben van sandflies. Dit zijn minuscule vliegjes die verschrikkelijk kunnen steken. De vliegjes zijn nauwelijks te zien, maar de irritaties zijn uiterst irritant. Buitensportzaken verkopen middelen tegen deze zandvliegjes. Koop een dergelijk middel met DEET erin want daarmee kun je veel ongemak voorkomen. Een ander ongemak is de giardia: een kleine parasiet die voorkomt in rivieren en meren. Wie tijdens een lange wandeling aangewezen is op water uit een rivier of een meer, moet dit altijd eerst filteren en koken! Het is wel veilig om kraanwater te drinken. Zie verder: www.gezondopreis.nl.

Reisapotheek voor Nieuw-Zeeland: 
Neem een kleine reisapotheek mee op Nieuw-Zeeland reizen met daarin o.a. jodium, pleisters, en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij de huisarts, de Reisdokter, de apotheek en de GGD.
Openingstijden Nieuw-Zeeland
De meeste winkels gaan open om 9.00 uur en sluiten om 17.00 of 17.30 uur, op zaterdag soms al om 12.00 uur. Op zondag en ‘s avonds zijn sommige winkels in de stadscentra open. Donderdag- of vrijdagavond is het vaak koopavond tot 21.00 uur. Kruidenierswinkels, de zogenaamde dairies zijn dagelijks tot 22.00 uur geopend. De meeste banken zijn open van 9.30 uur tot 16.00 uur en op vrijdag tot 17.00 uur. Postkantoren zijn open op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Shoppen in Nieuw-Zeeland: 
Typisch Nieuw-Zeelands is het houtsnijwerk van de Maori. Daarnaast maken ze veel sieraden met jade carving en bone carving, vaak in combinatie met paua shell. Die carvings hebben verschillende vormen, zoals de koru (varenblad) en Hei-Matau (vishaak). Iedere vorm heeft een betekenis. Andere typisch Nieuw-Zeelandse souvenirs zijn producten met tea tree, manuka-honing, kleding van merino-wol, schapen- en possumvachten. Schoenen van schapenwol en -leer zoals uggs, zijn hier veel goedkoper zijn dan in Europa.
Reisdocumenten Nieuw-Zeeland

Internationaal paspoort
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Nieuw-Zeeland reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum
Ja, voor deze bestemming is een elektronisch visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.Wij raden je aan om uiterlijk 4 weken voor vertrek je visum aan te vragen.

Je kunt ervoor kiezen om het visum via onze partner Traveldocs aan te vragen, of zelf te regelen. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0) 23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

De prijs van het visum staat op de website van Traveldocs. Je betaalt rechtstreeks aan Traveldocs bij het indienen van je aanvraag.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Tijdsverschil Nieuw-Zeeland
Het tijdverschil met Nieuw-Zeeland bedraagt tien tot twaalf uur, afhankelijk van onze en de Nieuw-Zeelandse zomertijd.
Veiligheid Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland is een relatief veilig land. Wel moet je de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen nemen. Ga dus niet pronken met dure sieraden of kostbare filmapparatuur en laat geen spullen zichtbaar in de auto of bus achter. Let bij buitenactiviteiten op waarschuwingen en houd in de gaten of veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen.

Reisadviezen voor Nieuw-Zeeland: Actuele informatie over de veiligheid in Nieuw-Zeeland vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken (http://diplomatie.belgium.be) vind je nuttige reistips.