Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Oman

Landinformatie Oman

Landinformatie Oman

Wil jij binnenkort naar Oman reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Oman. Sinbad heeft er zijn zeilen gehesen, de Koningin van Sheba had er haar paleis – Oman is een land van verhalen, van Arabische sprookjes. Een verrassend land met een mengeling van Arabische tradities en moderne technologie. Kenmerkend is de bijzonder vriendelijke bevolking met haar authentieke Arabische cultuur. Als je de woestijn betreedt, stap je in de primitieve leefwijze van de bedoeïenen. Bezoek de levendige souks waar zilveren sieraden, kromme dolken, rozenwater en kleurrijke dekens uit de berggebieden gretig aftrek vinden.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Oman rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Oman. Bekijk ook onze Oman reizen.

Achtergrond informatie

Bevolking Oman
Oman telt meer dan vijf miljoen inwoners waarvan het merendeel in en rond de hoofdstad Muscat woont.

Stammen in Oman: 
De meeste Omanieten stammen af van Arabische Azd-stam die vanaf de tweede eeuw na Christus vanuit Jemen migreerden, en de Nizary-stam die vanuit de Nejd-regio in het huidige Saoedi-Arabië migreerden. Grofweg zijn er twee stamgroepen: de Bani Hinawi (kustbewoners) en de Bani Ghafiri (bedoeïenen). De traditionele stammenstructuur en daarbij behorende macht speelt in Oman nog steeds een rol in de maatschappij.

Bevolking van Oman: Oman heeft in de loop der eeuwen bloot gestaan aan invloeden uit Azië en Afrika, onder meer dankzij de overzeese handel. Die invloeden zijn terug te vinden in de cultuur en bevolkingssamenstelling. Zanzibari is de gangbare aanduiding voor de nakomelingen van Omanieten die in het verleden naar Oost-Afrika zijn getrokken. Op verzoek van sultan Qaboos zijn velen teruggekeerd naar Oman om bij de ‘wederopbouw’ van de staat te helpen. Velen van hen spreken Swahili. Verder hebben zich veel Indiërs, Baloechi’s en Pakistani in Oman gevestigd. Zij zijn doorgaans moslim, zijn al generaties lang in het land en spreken naast het Arabisch ook nog hun eigen taal.

In Dhofar wonen Omanieten van Jemenitische komaf. Deze Jebali’s zijn bergnomaden die van oudsher met hun vee in de bergen rondtrokken. Zij spreken een eigen dialect. In Musandam in het uiterste noorden van het land wonen Shihuh die Perzische en Arabische voorouders hebben. Met de vondst van olie en gas in Oman kwam een toestroom op gang van buitenlandse werknemers. Velen komen uit India, Bangladesh, Sri Lanka en de Filippijnen. Ook in de dienstensector werken veel gastarbeiders. Daarnaast is er een grote gemeenschap bestaande uit westerse expats. Al deze buitenlandse werknemers moeten het land verlaten zodra hun arbeidscontract eindigt.
Cultuur Oman
Omanieten zijn tolerant en open. Je zult vaak meemaken dat iemand een praatje begint uit nieuwsgierigheid. Het is dan ongepast om als man een vrouw een hand te geven. Een kleine buiging met de hand op het hart is dan een mooi gebaar. Verder is het niet gebruikelijk als een man specifiek naar de vrouwelijke familieleden van zijn gesprekspartner vraagt. Wel wordt het op prijs gesteld als je informeert naar het welbevinden en de gezondheid van de gesprekspartner en zijn/haar familie. Wanneer je bij mensen op bezoek bent, let er dan op dat je je voetzolen niet naar iemand richt terwijl je zit.

In het openbaar zijn Omanieten ingetogen. Ze spreken op gedempte toon en zijn beheerst en geduldig. Wie zijn zelfbeheersing verliest, verliest daarmee het respect van de ander.

Kleding in Oman: Het is respectvol naar Omanieten toe om er niet te bloot bij te lopen. Buiten Muscat zijn mensen behoudender dan in de hoofdstad; houd daar rekening mee. Een korte broek bij mannen wordt gezien als kinderkleding. Korte broeken zijn wel gangbaar op het strand of tijdens het sporten. Schouder bedekkende overhemden en T-shirts zijn gepast. Bij vrouwen zijn broeken, rokken en jurken tot over de knie prima. Bezoek je de Sultan Qaboos-moskee in Muscat of de heiligentombes in Dhofar, dan dien je blote lichaamsdelen te bedekken. Vrouwen dragen daar een hoofddoek. Bikini’s en andere badkleding zijn geschikt in zwembaden en resorts. Voor vrouwen die in de zee of een wadi willen zwemmen is ‘Arabische zwemkleding’ aan te raden: een badpak met daarover een wijde broek en een ruimvallend T-shirt.

Homoseksualiteit in Oman: Het is in Oman ongewenst dat mensen elkaar als blijk van affectie aanraken in publiek. Wel zie je soms mannen hand in hand lopen. Zijn mannen heel goed bevriend, dan begroeten ze elkaar soms door met de neuzen tegen elkaar te wrijven. Ten slotte: homoseksualiteit is in Oman taboe. Hoewel autoriteiten zelden ingrijpen bij verdenking, is het volgens de Omanitische wetgeving illegaal en wordt het afgekeurd binnen de islam.
Eten en drinken Oman
Oman kent een bijzonder gevarieerde keuken met invloeden uit het Midden-Oosten, Azië en Afrika. De basisbestanddelen zijn rijst, kip, vis, geitenvlees, limoenen en dadels. Ook wordt er veel vis gegeten. Het eten is vaak gekruid, maar niet heel pittig. Kardemom, komijn en saffraan zijn veelgebruikte specerijen. Binnen het Omanitische eetpatroon hoort ook veel fruit.

Eten in Oman: 
Er zijn slechts een paar restaurants die Omanitische gerechten serveren, de meesten in Muscat. Bij Bin Ateeq (ook in Salala en Nizwa) eet je zoals Omanieten zittend op de grond. Er zijn in het restaurant speciale familiekamers ingericht. Een aanrader is Ubhar, nabij het operagebouw in Muscat, waar klassieke Omanitische gerechten in een modern jasje worden gegoten. Kargeen serveert onder meer hamour, shuwavlees en kabuli rijst en is geliefd om het grote sfeervolle terras. De controle op voedsel en op hygiëne in restaurants is effectief. Eten is vrijwel overal veilig, ook in kleinere eetgelegenheden langs de weg waar shoarmasandwiches en snacks worden verkocht.

Drinken in Oman: 
Omanitische koffie wordt geserveerd in kleine kopjes, zonder suiker of melk, maar vaak gekruid met kardamom of kruidnagel. Thee wordt ook vaak met gember gedronken of op Indiase wijze met veel melk. Alcoholische drank wordt alleen geserveerd in de duurdere hotels en restaurants, en is relatief duur.
Festivals Oman
De belangrijkste nationale feestdagen in Oman zijn: Renaissance Day als markering voor de moderne wedergeboorte van het land (23 juli) en National Day op 18 november. Aansluitend wordt op 19 november de verjaardag van de sultan gevierd.

Islamitische feestdagen in Oman: 
Daarnaast zijn er een aantal islamitische feestdagen die meestal enkele dagen duren. Omdat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar tien à elf dagen naar voren. Een heel belangrijk religieus feest is Aid al Kabir, het Offerfeest. Iedere familie slacht op rituele wijze een schaap. Premier Moharem is het islamitisch nieuwjaar. De Mouloud viert de geboortedag van de profeet Mohammed. Direct na afloop van de vastenmaand ramadan is het Suikerfeest: Aid Saghir, ook wel genoemd Aid al Fitr.

Festivals in Oman: 
Oman heeft enkele populaire festivals zoals het Muscat Festival dat plaatsvindt van midden januari tot midden februari. Ambachten, kunst, cultuur, dans, traditie en sport staan daarbij centraal. Het Khareef Festival in Salalah vindt plaats van juni tot en met augustus en heeft een vergelijkbare focus met typische aspecten uit het zuiden.
Fooien Oman
Het is niet gebruikelijk om fooien te geven aan taxichauffeurs of aan personeel in kleinere eetgelegenheden. Als er geen servicekosten op de rekening staan, is een fooi van tien procent in een groter hotel gangbaar. Het is gepast om kofferdragers, gidsen en chauffeurs van groepen een fooi te geven.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 3 euro per reiziger per dag, voor de chauffeur is het richtbedrag 1 à 2 euro per persoon per dag.
Land en landschap Oman
Oman heeft een oppervlakte van 309.501 km² (7,5 keer zo groot als Nederland en 10 keer zo groot als België). Oman ligt op de meest oostelijke punt van het Arabische Schiereiland. Geografisch is Oman een divers en uitgestrekt land met meer dan 1700 kilometer kustlijn. Het land heeft zes verschillende streken.

Geografie van Oman: 
De Batina is de vruchtbare kustvlakte ten noordwesten van Muscat, met veel landbouw. Musandam is het schiereiland dichtbij Iran, dat van Oman is gescheiden door de Verenigde Arabische Emiraten. Het binnenland wordt Al-Dakhiliya genoemd. Daar scheidt de Sumail-kloof het Hajargebergte in een westelijk en oostelijk deel. Al-Jebel al-Akhdar, de Groene Berg, hoort bij de westelijke Hajarbergen. Het hoogste punt van Oman is Jebel Shams (ruim 3000 meter). Al-Sharqiya is de naam van de oostelijke regio, vanaf de kust ten zuiden van Muscat tot en met de zandwoestijn Wahiba Sands (ofwel Sharqiya Sands). Dhofar is de meest zuidelijke provincie met Salala als belangrijkste stad. De Jiddat al-Harasis is een steenvlakte die zich uitstrekt vanaf de rand van Dhofar tot aan de voet van het Hajargebergte. Deze streek grenst aan de Rub al-Khali woestijn, het beroemde Lege Kwartier, waar de Britse ontdekkingsreiziger Wilfred Thesiger doorheen trok in de vorige eeuw.
Religie Oman
Hoewel de islam de officiële staatsgodsdienst is in Oman, wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen verschillende islamitische stromingen. De meerderheid van de Omanieten is aanhanger van het ibadisme, een stroming uit de vroege ontwikkeling van de islam die van oudsher tolerant is ten opzichte van andere religies. Daarnaast is er een aanzienlijke groep sji’ieten en zijn er soennieten. Zij hebben eigen moskeeën. Ook andere religieuze groepen, zoals hindoes en christenen, hebben hun eigen gebedshuizen. Wettelijk gezien is er godsdienstvrijheid in Oman, hoewel het propageren van religie met het doel te bekeren niet wordt geaccepteerd.
Taal Oman
De officiële taal in Oman is het Arabisch. Over het algemeen spreken veel Omani redelijk goed Engels, zeker in de voornaamste toeristenplaatsen. De lokale bevolking stelt het erg op prijs als je een paar woorden of zinnen Arabisch kunt spreken.
Weer en klimaat Oman
Het landschap in Oman is erg gevarieerd waardoor ook de klimatologische omstandigheden in Oman erg uiteenlopen. In de noordelijke kustgebieden zijn de zomermaanden erg heet en vochtig terwijl het binnenland dan juist erg droog is. In het zuiden van het land is het klimaat, in tegenstelling tot het noorden en binnenland, het hele jaar door vrij mild.

Beste reistijd voor Oman: De beste periode voor Oman rondreizen waarbij je de noordelijke kustvlakten en het binnenland bezoekt is tussen november en april. De gemiddelde temperatuur in de kustvlakten schommelt dan overdag tussen 25° C en 30° C. ’s Nachts kan het in de woestijn erg afkoelen. In de zomer kan de temperatuur hier makkelijk oplopen tot veertig graden met een luchtvochtigheid van 95 procent. In de zuidelijke provincie Dhofar zorgt de zuidwestmoesson, de khareef of letterlijk herfst, in de zomer voor een aangename motregen die de heuvels en bergen een groen tapijt bezorgt. De gemiddelde temperatuur bedraagt dan zo’n 35° C. Vanaf september houdt de neerslag op en verdwijnt het groene tapijt.

Klimaattabel Oman: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

MUSCAT

Maand

T gem

Zon

Regen

T w

Januari

25

9

3

24

Februari

26

9

3

24

Maart

29

9

5

25

April

34

10

2

26

Mei

39

11

1

27

Juni

40

11

0

29

Juli

40

10

0

30

Augustus

36

9

1

30

September

35

9

0

29

Oktober

34

10

1

28

November

30

10

2

27

December

27

9

4

25

Praktische informatie

Adressen Oman
Ambassade van Oman in Nederland
Nieuwe Parklaan 9, 2597 LA Den Haag
T 070-3615800  
F 070-3605364
E [email protected]
I https://www.rijksoverheid.nl

Ambassade van Oman in België
F.D. Rooseveltlaan 236, 1050 Brussel
T 02-6797010
F 02-5347992
E [email protected]
I https://www.belgische-ambassade.com

Ambassade van Nederland in Oman
Way 3017, Villa 1366, Shatti Al-Qurum, Muscat
T: +968 24603706/719 (24/7 bereikbaar)
E: [email protected]
I: www.nederlandwereldwijd.nl

Belgisch consulaat in Oman
3rd Floor, Almashreq Building, 18 November Street, N. Azaiba, Port of Duqm Company SAOC, Muscat
T: +968 2434 91 29 of +968 989 00 103
E: [email protected]
I: https://saudiarabia.diplomatie.belgium.be
Communicatie Oman
In het openbaar kun je bellen vanuit telefoonkantoren. Internationaal bellen vanuit hotels is relatief duur. De landencode van Nederland is +31, van Belgie +32 en van Oman +968.

Mobiel bellen in Oman: 
Oman beschikt over een goed mobiel netwerk, maar in afgelegen gebieden (binnenland, bergen) is vaak geen bereik. De kosten van mobiel bellen met een Nederlandse simkaart verschilt per provider en eventueel buitenlandabonnement. Zie voor beltarieven: www.bellen.com. Wanneer je een simlock vrij toestel hebt is het voordelig om ter plekke een SIM-kaart plus prepaid opwaardeerkaart aan te schaffen. Een SIM-kaart kost ongeveer 10 riyaal bij telefoonaanbieders Omantel, Nawras/Ooredoo en Friendi. Opwaardeerkaarten vanaf 5 riyaal zijn verkrijgbaar op het vliegveld, in winkelcentra en bij tankstations.

Internet in Oman: 
In toeristische plaatsen zijn internetcafés. WiFi is in Muscat en Salalah gratis in koffiecafés, hotels en winkelcentra. Ook in de grote parken in Muscat kun je gratis internetten. Het chatprogramma Skype is niet toegankelijk in Oman, maar andere chatprogramma’s zijn gewoon te gebruiken.

Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.
Elektriciteit Oman
Het voltage is 220 tot 240. De Britse (driepoot)stekker is het meest gangbaar. Universele adapters komen daarom altijd van pas. Die zijn te koop in hotelwinkels en supermarkten. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Oman gebruikelijk zijn.
Gezondheid Oman
Inentingen voor Oman zijn niet verplicht. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! 
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Reisapotheek voor Oman: 
Neem een kleine reisapotheek mee op je rondreis door Oman. Mocht je iets nodig hebben dan kun je dat krijgen in apotheken in Oman die voorzien zijn van een assortiment vergelijkbaar met dat in Europa.

Europees Medisch Paspoort: 
Handig om mee te nemen op je Oman reis is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Preventieve maatregelen
voor jouw Oman rondreis: Contactlensdragers kunnen last krijgen van stof en zand, neem daarom altijd een reservebril mee. Denk verder aan bescherming tegen de zon, die gevaarlijk fel is in Oman. Zonnebrandcrème met hoge factor, een goede zonnebril en hoofdbedekking zijn belangrijk. Omdat je in de hitte ongemerkt veel vocht verliest, is het zaak meer water te drinken dan je thuis gewend bent. Extra zoutinname helpt om beter vocht vast te houden.

Kraanwater is in Oman redelijk veilig om te drinken, maar drink voor de zekerheid liever flessenwater. Drink nooit uit wadi’s, poelen en stroompjes. Deze kunnen vervuild zijn door dierlijke uitwerpselen. In sommige poelen komt de wormziekte bilharzia voor (met name in Dhofar). Kijk voor verdere informatie op gezond op reis
Geldzaken Oman
De Omanitische munteenheid is de riyaal (RO – Riyaal Omani), die bestaat uit 1000 baisa (bz). Er zijn biljetten van 100 en 200 baisa en munten van vijf, tien, 25, 50 en 100 baisa. Munten worden weinig gebruikt in het betalingsverkeer omdat de meeste bedragen worden afgerond. Riyaals zijn in omloop als biljetten van ½, 1, 5, 10, 20 en 50. Voor de actuele koers download de app ‘XE Currency’ of kijk op www.oanda.com.

ATM in Oman: 
Op het vliegveld zijn wisselkantoren en pinautomaten. Geldautomaten zijn wijd verbreid in de steden. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Oman dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

Creditcards in Oman: Creditcards worden geaccepteerd in de luxe hotels, restaurants en winkels in de toeristische soeks. Visa en MasterCard zijn het meest gangbaar.
Openingstijden Oman
In de hoofdstad zijn openingstijden ruimer dan elders. In Muscat kun je overdag vrijwel altijd ergens shoppen, ook in het weekeinde dat sinds mei 2013 op vrijdag en zaterdag valt. Maar weinig winkels doen aan de middagsluiting. Grote winkels, winkelketens en winkelcentra zijn doordeweeks vaak tot 19:00 of 20:00 uur geopend. In het weekend is een aantal winkelcentra tot ’s avonds laat geopend. Winkels buiten Muscat zijn meestal tussen 13:00 en 16:00 en op vrijdagochtend gesloten.

De meeste banken zijn van zondag tot en met donderdag open van 8:00 tot 14:00 uur. Overheidsinstellingen zijn geopend van zondag tot en met donderdag van 7.30 tot 14.30 uur.
Restaurants zijn tussen de middag geopend van 11.30 tot 14.00 uur en van 17.00 uur tot middernacht. Op vrijdagochtend doorgaans gesloten.
De openingstijden van musea en forten verschillen maar deze zijn vaak ‘s middags tussen 13:00 en 16:00 uur gesloten.
In de zomer zijn sommige restaurants, attracties en musea (gedeeltelijk) gesloten.

Shoppen in Oman: Een mooi aandenken aan je reis in Oman kun je kopen op de vele souks, in kleine souvenirwinkels en in winkelcentra zoals Jawharat al Shatti en Qurm/Capital Commercial Centre in Muscat. Liefhebbers van echte, gebruikte traditionele spullen kunnen het beste plattelandsmarkten bezoeken, waar families regelmatig hun ‘oude’ waar verkopen.
Souvenirs van bijzonder goede kwaliteit zijn te koop in de Omani Heritage Gallery, een non-profit organisatie voor het behoud van handwerk, vakmanschap en lokale ambachten. De prijzen zijn vergeleken met de soek aan de hoge kant, maar wel in verhouding tot de kwaliteit (www.omaniheritage.com).
Fotografie Oman
Inwoners van Oman vinden het niet vanzelfsprekend dat ze door onbekenden gefotografeerd worden. Vraag daarom altijd om toestemming voordat je mensen fotografeert of filmt. Het kan soms verrassingen opleveren: een gesluierde dame die het prima vindt, terwijl een oudere man vriendelijk bedankt voor de eer. Het is niet gebruikelijk dat mensen geld vragen om gefotografeerd te worden. Het fotograferen van militaire objecten en terreinen is verboden.
Veiligheid Oman
Oman is een bijzonder veilige bestemming en kent nauwelijks criminaliteit. Uiteraard is het wel zaak om goed op je waardevolle spullen te letten. Vrouwen met een Arabisch of Aziatisch uiterlijk die alleen reizen, kunnen te maken krijgen met intimidatie of opdringerigheid. Het is in Oman gebruikelijk dat je als vrouw achterin een taxi plaatsneemt. In het verkeer zijn er regelmatig gevaarlijke situaties. Houd rekening met hoge snelheden, risicovolle inhaalmanoeuvres en stilstaande auto’s op onverwachte plekken. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets naars overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Doe aangifte bij de politie in verband met de verzekering.

Reisadvies voor Oman: Nuttige reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in de verschillende regio’s van Oman vind je op www.nederlandwereldwijd.nl of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter.
Tijdsverschil Oman
Het tijdsverschil met Oman bedraagt in de winter drie uur. In de zomer is het in Oman twee uur later dan in Nederland en België.
Reisdocumenten Oman

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Oman reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor deze bestemming is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit 
geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 14 dagen.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Voor een verblijf van langer dan 14 dagen in Oman is een e-visum voor vertrek nodig. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0) 23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be
 
Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.