Live Help Chat

Reizen naar Oostenrijk

Cultuur Oostenrijk

Uiteraard zijn er cultuurverschillen tussen Nederlanders en Belgen enerzijds en Oostenrijkers anderzijds. Hieronder zijn er een paar punten uitgepikt.

Omgangsvormen in Oostenrijk: Oostenrijkers zijn over het algemeen gastvrij, vriendelijk, hoffelijk, beleefd en punctueel. De omgangsvormen zijn in Oostenrijk wel formeler dan in Nederland en België. Zo gebeurt tutoyeren bij het eerste contact zelden en zijn hiërarchische verhoudingen sterker aanwezig dan bij ons. De meeste Oostenrijkers zijn zich erg bewust van hun geschiedenis en hangen aan tradities.

Klederdracht in Oostenrijk: Oostenrijkse klederdracht is nog vaak te zien, vooral tijdens feestdagen. Ook het bedienend personeel (vooral in de Oostenrijkse berghutten of de hotels in de Alpen) is regelmatig traditioneel gekleed. Mannen dragen een lederhosen en vrouwen in een dirndl.

Sinterklaas in Oostenrijk: Ook Oostenrijkse kinderen geloven in Sinterklaas. Net als in Nederland en België brengt hij cadeautjes, op 6 december. Hij wordt echter niet vergezeld door pieten, maar door engelen en Krampussen. De engelen zijn meisjes die snoep en nootjes uitdelen. Krampussen zijn monsters uit de hel met takkenbossen waarmee ze gemene klappen kunnen uitdelen. In de dagen voor 6 december vinden in veel Oostenrijkse dorpen ‘Krampuslaufen’ plaats, optochten van Krampussen. Een aardig stukje folklore!

Grüss Gott in Oostenrijk: Ofschoon het aantal rooms-katholieken in Oostenrijk wel wat afneemt, heeft het katholicisme een belangrijke plaats in het leven van veel Oostenrijkers. Veel feesten hebben een religieuze achtergrond, zoals Driekoningen, Maria-Hemelvaart en Allerheiligen. Overal in Oostenrijk vind je kapelletjes langs de wegen en een bekende Oostenrijkse begroeting is ‘Grüss Gott’.

Wintersport in Oostenrijk: Als bestemming voor een zomervakantie staat Oostenrijk niet bovenaan de lijst, maar voor de winterperiode is het Alpenland de onomstreden nummer een in Europa en tevens een van de populairste wintersportlanden ter wereld! Bekende Oostenrijkse wintersportgebieden zijn bijvoorbeeld Saalbach-Hinterglemm, Gerlos, Sankt Anton, Lech en Kitzbühel. Naast wintersporten zoals skiën, snowboarden en langlaufen kun je in Oostenrijk sneeuwschoenwandelen, ijsklimmen, rodelen en bobsleeën.

Klassieke muziek in Oostenrijk: Mozart, van Beethoven, Haydn, Strauss, Gluck, Schubert en Liszt! In Oostenrijk speelden in de loop van de 17de en 18de eeuw verschillende componisten een toonaangevende rol in de Europese muziekgeschiedenis. Een vermaardheid die het Alpenland te danken heeft aan de Habsburgse vorsten die de muziek stimuleerden via hun salonorkesten en muziekkapellen. Wenen groeide uit tot dé Europese muziekstad en staat ook nu nog bekend om haar uitstekende Weense Staatsopera en de Wiener Sängerknaben. Iedere Oostenrijkse plaats die ook maar iets verbonden is met de klassieke componisten heeft straten, pleinen en beelden die de namen van deze grootheden dragen.

Beroemde films in Oostenrijk: De Oostenrijkse keizerin Elisabeth (1837-1898) is iconisch geworden door de geromantiseerde verfilming van haar leven in de drie bekende Sissi-films, waarbij zij wordt vertolkt door Romy Schneider. In het Weense paleis Hofburg kun je een meer realistische weergave van haar leven krijgen. De stad Salzburg is het toneel voor de populaire Oscar-winnende film The Sound of Music uit 1965, met Julie Andrews en Christopher Plummer in de hoofdrollen. Het gedramatiseerde verhaal over de familie Von Trapp die in de Tweede Wereldoorlog Oostenrijk wil ontvluchten wordt nog vaak vertoond op televisie.

Algemeen: Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.