Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Explore

Rondreis Ethiopië

23 dagen
v.a. € 3.872,-

Veelgestelde vragen Rondreis Ethiopië

Heb ik een visum nodig voor Ethiopie?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Ethiopië reist moet je paspoort beschikken over tenminste 2 lege visumpagina’s tegenover elkaar.

 

Visum:
Ja, voor deze bestemming is een elektronisch visum (e-visum) nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Wij raden je aan om dit visum 4 weken voor vertrek van je groepsreis aan te vragen.

Je kunt ervoor kiezen om het visum via onze partner Visa4Travel aan te vragen, of zelf te regelen. Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

 

Het aanvragen van een visum kost tijd en kan foutgevoelig zijn. Wij raden onze reizigers dan ook aan om het visum te laten regelen door Visa4Travel. Zo voorkom je onnodige stress voorafgaand aan de reis. Het team van Visa4travel is telefonisch bereikbaar via 085 0218180, en helpt je graag bij je visumaanvraag. De prijs van het visum staat op de website van Visa4Travel. Je betaalt rechtstreeks aan Visa4Travel bij het indienen van je aanvraag.

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visa4travel.nl/koningaap
- Belgische reizigers bezoeken: 
visa4travel.be/koningaap

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Meer reisinfo’ bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Welke inentingen zijn er nodig voor Ethiopië?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde.  Je kan ook op www.wanda.be online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Wat is de beste reisperiode voor reizen naar Ethiopië?

Het noorden van Ethiopie kent een ander klimaat dan het zuiden, waardoor het wat lastig is om van een 'beste reistijd' te spreken. Het noorden kent een regenseizoen in onze zomermaanden. Hoewel er flinke buien kunnen vallen is reizen in het noorden goed te doen. In de Omo-vallei (Zuid-Ethiopië) is het in de zomermaanden juist weer droog. Zuid-Ethiopië kent een kort regenseizoen in de maand november en rond eind maart tot begin april. Omdat de wegen in het zuiden bij regen te lijden kunnen hebben kan de reistijd toenemen en kan het mogelijk zijn dat de route aangepast moet worden.

Hoe overnachten we in Ethiopië?

De hotels in Ethiopië zijn erg wisselend van kwaliteit. We streven er naar om goede middenklasse hotels aan te bieden. Houd er rekening mee dat het kan voor komen dat er geen water is, of dat de elektriciteit uitvalt; ook het onderhoud van de kamers laat soms te wensen over. We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van centraal gelegen accommodaties met eigen badkamer.

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen.

Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

Hoe reizen we in Ethiopië?

Het noordelijk traject wordt afgelegd met een bus, dit zijn kleinere bussen (dus geen touringcars) met 20 passagiersstoelen en een paar uitklapbare stoelen in het middenpad. Deze hoeven dus niet gebruikt te worden, want het maximum van de reizen is 16 passagiers. De bagage gaat bovenop de bus.

In het zuiden gebruiken we landcruisers. De landcruisers bieden plaats aan maximaal 4 personen en de chauffeur. Er zal gerouleerd worden.

Meer informatie over het vervoer staat op de website bij het tabblad 'Meer reisinfo' en dan onder het kopje 'Accommodatie en transport'.

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand

Hoe zwaar is de Ethiopië reis?

De reis is geschikt voor iedereen met een goede gezondheid, een flinke dosis flexibiliteit en incasseringsvermogen. De wegen zijn de laatste jaren wel verbeterd; het noordelijk traject gaat door een bergachtig gebied. De kwaliteit van de hotels wisselt nogal. De reis is intensief, niet zozeer door de kwaliteit van de wegen, maar vooral door de indrukken die je op doet en de toch wel intensieve en soms lange reisdagen.

Hoeveel geld moet ik meenemen?

Het zakgeldbedrag staat vermeld onderaan de in- en exclusief lijst rechts op de bladzijde van de reisbeschrijving. Onze reizigers hebben aangegeven dat dit het bedrag is wat nodig is voor jouw reis (eten, drinken, excursiegelden en entreegelden). Doe daar een bedrag bij voor privé uitgaven (souvenirs) en reservegeld.

Pinnen kan tegenwoordig ook op een aantal plaatsen; zorg dat je je bankpas wel op werelddekking zet. Omdat niet altijd alle pinautomaten het doen raden we aan om ongeveer  400 euro contant mee te nemen. Ga je zowel het noorden als het zuiden van Ethiopië bezoeken, dan raden we aan om een deel van het geld bij aankomst gelijk om te wisselen op de luchthaven. Indien je alleen de reis naar het noorden maakt dan hoef je geen geld op de luchthaven om te wisselen. Pinnen kan bij vele banken in Addis.

Indien je geld omwisselt, dan ontvang je ook een bon met een stempel en handtekening. Deze dien je goed te bewaren want als je aan het einde van de reis weer geld wilt terug wisselen naar euro's, dan dien je deze bon te kunnen overleggen. Let wel dat geld terug wisselen tegenwoordig alleen nog lijkt te werken bij de Dashen bank, de andere banken doen dit niet meer. (december 2018).

Hoeveel kilo bagage mag ik meenemen en in een koffer of reistas?

We raden aan om vooral niet te veel mee te nemen. Het beste is om dit mee te nemen in een reistas. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag er 1 stuk bagage worden ingecheckt van maximal 20 kilo. Daarnaast mag je 1 stuk handbagage meenemen van niet meer dan 7 kilo. Waardevolle spullen en medicijnen raden we aan altijd in de handbagage mee te nemen.

Kan ik gemakkelijk fotograferen in Ethiopië?

Het fotograferen van de diverse bevolkingsgroepen zal voor veel deelnemers een hoogtepunt van de reis vormen.

Over het algemeen is het in het noorden goed te doen als je het eerst even vraagt. In het zuiden en in het oosten is het wat lastiger; deze stammen zijn erg trots. Ze gaan wel op de foto maar ze vragen voor iedere foto 3 tot 5 birr.

Voor het filmen van kerken, kloosters en andere monumenten moet je een extra permit kopen en dat is dan al snel €10. Mocht je een fervent filmer zijn houd hiermee dan rekening i.v.m. de hoogte van het zakgeld.

Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?

Voor informatie over het bereik van jouw telefoon verwijzen we je naar de website van je eigen provider.

In het noorden zijn er een aantal plaatsen waar je gebruik kunt maken van internet of Wifi (in de lobby van het hotel). In het zuiden is er weinig tot geen internetverbinding beschikbaar. De geplande hotels in Bahar Dar, Nazaret en Arba Minch beschikken over Wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. De verbinding kan ook 'spontaan' wegvallen. Op de andere locaties is geen wifi beschikbaar.

Ethiopië is nog duidelijk een land in ontwikkeling. Kijk onder het tabblad "accommodaties" voor meer informatie over Wifi in de hotels.

Kan ik pinnen in Ethiopië?

Tegenwoordig zijn er in een aantal grotere plaatsen in Ethiopië pinautomaten. Dit geeft geen enkele garantie dat deze ook daadwerkelijk in gebruik zijn of voldoende geld bevatten. Wij adviseren om het zakgeld in contante euro's mee te nemen en het ter plaatse te wisselen.

Aandachtspunten:
1. Wissel aan het begin van de reis zoveel mogelijk omdat het tijdens de reis tijdrovend is en vaak niet mogelijk.
2. Bewaar het wisselbonnetje. Hiermee kun je aan het einde van de reis je overgebleven Birrs terugwisselen in euro's.
3. Wisselen is alleen mogelijk voor briefgeld.
4. Wissel eventueel overgebleven geld om in het laatste hotel. Op de luchthaven is terug wisselen waarschijnlijk niet mogelijk.

Probeer zoveel mogelijk klein geld te 'sparen'; je zal daar plezier van hebben m.n. in het zuiden van Ethiopië.

Moet ik een klamboe meenemen op mijn Ethiopië rondreis?

Een klamboe is in principe niet nodig. Het noorden ligt over het algemeen boven de 1800 meter waardoor er nauwelijk muggen zijn. Het zuiden ligt een stuk lager waardoor er wel muggen aanwezig kunnen zijn. Belangrijk is dan om goed te smeren met een anti-muggen lotion met een DEET factor. In de hotels zijn er in principe klamboes aanwezig. 

Moet ik een slaapzak meenemen naar Ethiopië?

Er wordt niet gekampeerd en daarom hoef je geen slaapzak mee te nemen.

Welke kleding is er nodig?

Aangezien de temperatuur per dag nogal kan verschillen, zijn laagjes kleding het handigste. Het is niet nodig om nette kleding mee te nemen.

Welk schoeisel moet ik meenemen?

Handig is om een paar goedzittende sandalen en een paar dichte schoenen mee te nemen. Bergschoenen zijn niet nodig; sportschoenen of lichte wandelschoenen met een goed profiel zijn prima. Dichte schoenen met profiel zijn vooral nodig voor de wandelingen in het Simiën gebergte.

Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen?

Een goede anti-muggenlotion met een hoge DEET factor, zonnebrand (ook voor de lippen), een reisapotheek, toiletspullen, een verrekijker, fototoestel met toebehoren (denk aan voldoende batterijen om 3 dagen te kunnen overbruggen), een zaklamp en eventueel een stekkerdoosje (er zijn niet overal veel stopcontacten).

Voor informatie over een wereldstekker kijk op http://www.wereldstopcontacten.nl/.  

Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers.

Hier enkele do’s & don’t's die je als richtlijn kunt gebruiken.

  • Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
  • Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
  • Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
  • Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
  • Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
  • Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet in ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Ethiopië?

Euro's zijn prima maar mocht je nog dollars hebben, dan kan je die ook wisselen. Zorg wel voor onbeschadigde briefjes want over kleine scheurtjes kan moeilijk worden gedaan. Oude dollarbiljetten (van vóór het jaar 2010) worden vaak niet gewisseld, omdat banken niet over de apparatuur beschikken om deze biljetten te kunnen controleren op echtheid.

Kan er vegetarisch gegeten worden in Ethiopie?

Dit is mogelijk; het ontbijt zal meestal plaats vinden bij het hotel waar jullie overnacht hebben. Dit is meestal vrij eenvoudig (brood, jam, een ei en thee en koffie). De lunch vindt onderweg plaats bij een restaurant; je kunt hier kiezen van de menukaart. Het diner is meestal bij het hotel waar overnacht wordt; hier kun je vaak ook kiezen van de kaart.

Wat regelmatig op het menu staat is injera (een pannenkoek-achtig brood gemaakt van teff-meel) met vlees  en/of groente. Ook pasta of rijst met vlees en/of alleen groente vind je vaak terug.

Heb ik een wereldstekker nodig?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Ethiopië verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt http://www.wereldstopcontacten.nl.

Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

  • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
  • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
  • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
  • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
  • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen