Live Help Chat

Reizen naar Servië

Land en landschap Servië

De republiek Servië (Republika Srbija) ligt in het zuidoosten van Europa en wordt aan alle zijden door land omgeven, er zijn geen grenzen met de zee. Servië heeft nogal wat buurlanden: Noord-Macedonië, Albanië, Montenegro, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Hongarije, Roemenië en Bulgarije. De hoofdstad van Servië is Belgrado (in het Servisch: Beograd).

De autonome Servische provincie Kosovo heeft in 2008 eenzijdig de onafhankelijkheid uitgeroepen maar wordt internationaal niet algemeen erkend. Tientallen landen erkennen Kosovo inmiddels wel als zelfstandige staat, waaronder Nederland en België. Servië erkent de onafhankelijkheid van Kosovo echter niet. Servië heeft (zonder Kosovo) een oppervlakte van 77.474 km². Ter vergelijk: Nederland heeft een oppervlakte van 41.543 km² en België van 30.689 km². Servië is dus groter dan België en Nederland tezamen.

Servië was lange tijd onderdeel van het Ottomaanse Rijk, maar werd in het eind van de 19de eeuw voor korte tijd onafhankelijk. In 1919 werd het land onderdeel van Joegoslavië, dat eerst een koninkrijk was en na de Tweede Wereldoorlog een socialistische dictatuur werd onder de leider Tito. In de jaren 90 viel Joegoslavië langzaam uiteen totdat alleen Servië en Montenegro overbleven. In 2006 viel het land uiteen en werden Servië en Montenegro aparte landen. Servië wordt vaak gezien als de ‘opvolger’ van Joegoslavië.

Het noorden van Servië ligt op de Pannonische vlakte, een regio die Vojvodina heet en vooral uit graanvelden bestaat. Het midden van het land is heuvelachtig en kent meer bos. De hogere berggebieden vind je in het zuiden van Servië. De hoogste top is de Midžor (2169 meter). Servië heeft een vrij beperkt wegennet van hoofdwegen, dat alleen de grootste plaatsen verbindt. Kleinere plaatsen kunnen vaak alleen via secundaire wegen bereikt worden.

Servië heeft geen kustlijn en is afhankelijk van de rivieren die uitmonden in de Zwarte Zee of de Adriatische Zee. Ook verbinden de rivieren Servië met het noorden en westen van Europa. Ze dienen voor het transport, het opwekken van energie en watergebruik. De belangrijkste rivier van Servië is de Donau die bijna 600 kilometer door Servisch grondgebied stroomt. Andere belangrijke rivieren zijn de Zapadna Morava en de Juzna Morava. Daarnaast heeft Servië veel meren en stuwmeren. De stuwmeren zorgen voor het opwekken van energie door middel van waterkracht. Van de vele stuwmeren is de IJzeren Poort in het oosten van Servië het grootst (253 km²).