Fooien Sri Lanka

Het geven van een fooi in Sri Lanka is heel gebruikelijk. Dat merk je al direct bij het verlaten van de aankomsthal van het vliegveld. Zorg dat je bij het wisselen in de aankomsthal over wat kleingeld (50 en 100 rupee-biljetten) beschikt, zodat je de kruiers (herkenbaar aan een fel oranje hemd) kunt betalen. De kruiers rekenen een fixed fee die duidelijk staat aangeven op hun vest. Heb je geen rupees in kleine coupures dan kun je ook met buitenlands geld betalen.

Welkome aanvulling
Hotels en restaurants berekenen naast 12,5 procent belasting (government service tax) tien procent bedieningsgeld (service charge). Deze service charge komt meestal niet ten goede aan het personeel dat doorgaans weinig verdient. Een fooi is, ook in luxe hotels, voor kelners, kamermeisjes, bell-boys, enzovoorts dan ook zeer welkom. Het beste kun je fooien persoonlijk aan het personeel overhandigen. Voor bell-boys is dat 150 rupee voor een koffer, voor kamermeisjes 100-150 rupee per dag. Voor obers al naar gelang het menu en bijbehorende rekening.

Als je bij taxiritten een prijs hebt afgesproken is het niet nodig een fooi te geven. Dat hoort wel wanneer de chauffeur een extra dienst heeft geboden. Een chauffeur/gids waarmee je meerdere dagen op pad bent geweest, verwacht op het eind een fooi. Ga uit van zo’n 1000 rupee per dag. Ook de mensen die bij tempels op je schoenen passen verwachten een fooi. Als je een foto maakt van slangenbezweerders of theepluksters is het gebruikelijk om ze een fooi te geven. Soms word je nadrukkelijk verzocht om geen fooi te geven zoals aan de mahouts in olifantenkamp Pinawela. Zij verdienen een prima salaris.