Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Sri Lanka

Landinformatie Sri Lanka

Landinformatie Sri Lanka

Wil jij binnenkort naar Sri Lanka reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Sri Lanka. Sri Lanka, het oude Ceylon, wordt terecht de ‘Parel van de Indische Oceaan’ genoemd. Een weelderig begroeid eiland bij de evenaar met boeddhistische monumenten, intens groene rijstvelden, schilderachtige dorpjes, witte ‘bounty’ stranden en uitgestrekte theeplantages. Misschien wil je op je reis naar Sri Lanka een jeepsafari door een natuurreservaat maken. Of een ritje op een olifant! Op Sri Lanka tref je interessante resten van het Hollandse koloniale verleden en verblijft enige dagen aan een tropisch palmenstrand. Laat tijdens onze Sri Lanka groepsreizen de warmte van het land en de gastvrije bevolking over je heenkomen.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Sri Lanka rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Sri Lanka. Bekijk ook onze Sri Lanka reizen en selecteer je favoriete Sri Lanka rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Sri Lanka
Sri Lanka heeft een oppervlakte van 65.610 km² (1,5 maal Nederland, 2 maal België). Op het eiland  wonen bijna 22 miljoen mensen. De bevolking van Sri Lanka is ongelijk verdeeld, het grootste deel van de bevolking woont in de westelijke kuststreek ten noorden en zuiden van de hoofdstad Colombo. Met uitzondering van Colombo, dat anderhalf miljoen inwoners heeft, zijn de steden van Sri Lanka verhoudingsgewijs klein. De meeste mensen wonen op het platteland waar ze werkzaam zijn in de landbouw en visserij. Thee is verreweg het belangrijkste exportproduct van Sri Lanka. Er werken driekwart miljoen mensen op de plantages en in de theeverwerkende industrie.

Etnische groepen op Sri Lanka: 
Ongeveer 75 procent van de bevolking van Sri Lanka zijn Singalezen die boeddhist zijn. De grootste minderheid van Sri Lanka zijn de Tamils die hindoe zijn. Ze maken ongeveer 18 procent van de totale bevolking uit en hebben meestal een donkerder huidskleur dan de Singalezen. Ze zijn verdeeld in de Lanka-Tamils en India-Tamils. De Lanka-Tamils wonen in het noorden en oosten. De India-Tamils wonen vooral in het centrale bergland, en werken daar op de thee- en rubberplantages. Vandaar ook dat ze thee-Tamils genoemd worden. Ze leven vaak op de plantages zelf, ver van dorpen en steden. Een andere bevolkingsgroep in Sri Lanka zijn de islamitische ‘Moren’ van Arabisch-Singalese herkomst die 7 procent van de bevolking van Sri Lanka uitmaken. De meeste Moren wonen in het oosten. Tot slot zijn er de Burghers (van het Nederlandse ‘vrijburgers’) die amper 1 procent van bevolking van Sri Lanka uitmaken. Ze zijn de afstammelingen van Portugese, Engelse en Nederlandse kolonisten. Sri Lanka en haar cultuur leer je pas écht kennen door het contact met de lokale bevolking. Tijdens onze rondreizen door Sri Lanka kom je ook in aanraking met de gastvrije bewoners van het land.
Cultuur Sri Lanka
Sri Lankanen begroeten elkaar door de beide handen gestrekt tegen elkaar gedrukt voor zich te houden. Hoe hoger ze de handen houden, hoe meer respect ze tonen.

Omgangsregels in Sri Lanka: 
In Sri Lanka gaan mannen en vrouwen anders met elkaar om dan westerlingen gewend zijn. Opvallend is dat je in Sri Lanka zelden een man en vrouw gearmd over straat ziet lopen. Lichamelijk contact tussen man en vrouw wordt in het openbaar zoveel mogelijk beperkt. Genegenheid tonen in het openbaar is dan ook erg ongepast. Voor contacten tussen dezelfde sekse gelden juist redelijk vrije omgangsregels.

Kleding in Sri Lanka: 
Als je respect wilt tonen voor de tradities in Sri Lanka is het raadzaam om kleding te dragen die armen, schouders en benen bedekt. Dat geldt zeker bij bezoek aan kerken, moskeeën en tempels. Die laatste mag je bovendien niet met schoenen of slippers betreden. Neem eventueel sokken mee als je langere tijd een tempelcomplex of historische stad bezoekt; zand en stenen worden in de volle zon gloeiend heet. Korte broeken voor volwassen mannen en zomerkleding voor vrouwen horen alleen aan het strand. Naakt en topless baden is uit den boze.
Duurzaamheid Sri Lanka
Groen in Sri Lanka:
- Onze lokale agent in Sri Lanka heeft een uitgebreid duurzaamheidsbeleid en is tevens ISO 14001 gecertificeerd (een milieu management systeem). Zo laten zij zien dat zij het milieu zoveel mogelijk proberen te sparen tijdens onze reizen.  
- Alle bussen die wij gebruiken op onze reizen zijn, als eerste wagenpark in Azië, internationaal gecertificeerd en CO2 neutraal.
- Veel van de excursies die je onderweg doet geven de gemeenschappen kans op werkgelegenheid. Een groot deel van de optionele tours zijn dan ook afkomstig van lokale dorpelingen. Bijvoorbeeld als het gaat om tuk tuk ritjes, fietstours, traditionele lunches in dorpen, excursies naar vissersdorpen etc...

Wil je olifanten van dichtbij meemaken? Bezoek dan een verantwoord olifantenreservaat of bekijk ze in het wild! Als we het leven van olifanten in het wild vergelijken met de situatie in toeristische olifantenkampen, is de conclusie onontkoombaar: hun welzijn wordt in gevangenschap ernstig aangetast...lees meer
Eten en drinken Sri Lanka
Srilankanen houden van pittig eten. Bestel je bij het ontbijt een Srilankaans omelet, wees dan assertief als het gaat om de hoeveelheid pepers: wat Si Lankanen mild noemen, is voor de meeste Europeanen genoeg om tranen van in de ogen te krijgen.

Rice and curry op Sri Lanka: 
Voor de bevolking zelf bestaat het eten in Sri Lanka meestal uit rice and curry. Er zijn groentecurries, vis-, eier- en vleescurries en zelfs fruitcurries. Wat ze met elkaar gemeen hebben is de uitgebalanceerde mix aan specerijen waarin ze zijn gesmoord, gebakken, ingelegd of gekookt. Sommige curries zijn erg pittig, maar de maaltijd is vaak voorzien van een brandblusser, de curd, een dikke yoghurt van buffelmelk.

Vegetarisch eten op Sri Lanka: Langs de kust van Sri Lanka kun je kiezen uit verschillende soorten vis of schaaldieren, die naar keuze gebakken, gegrild of pikant gewokt worden. Als je vis bestelt kun je informeren welke vis die dag gevangen is zodat je weet dat deze vers is. Vegetariërs komen goed aan hun trekken in Sri Lanka. Veel curries zijn vegetarisch, en als je het bij de bestelling aangeeft, kunnen de meeste restaurants ook het vlees vervangen door bijvoorbeeld cashewnoten of kikkererwten.

Vruchten en drankjes op Sri Lanka: Sri Lanka heeft een uitgebreid aanbod van exotische vruchten zoals mango, ramboetan, papaja, ananas, koningskokosnoot, zuurzak, jackfruit, mangosteen, doerian en vele soorten bananen. Kokosnoten zijn goedkoop, verfrissend en een veilige keuze als er geen gebottelde drankjes voorhanden zijn. Voor wat betreft het drinken in Sri Lanka kun je kiezen uit frisdrank en verse vruchtensappen. Srilankanen zelf drinken vooral thee, standaard met melk en veel suiker.
Feestdagen en festivals Sri Lanka
Sri Lanka telt jaarlijks zo’n dertig officiële feestdagen. Belangrijke nationale feestdagen in Sri Lanka zijn; National Day (4 februari), Singalees en Tamil Nieuwjaar (14 april) en Dag van de Arbeid (1 mei).

Poya-dagen in Sri Lanka: 
Boeddhisten vieren iedere volle maan de zogenaamde Poya day. De Poya-dagen vallen elke maand op een ander tijdstip, al naar gelang de stand van de maan. Ze markeren een episode uit het leven van Boeddha of een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van het boeddhisme. Zeer bekend is bijvoorbeeld Durutu Poya in januari ter ere van het eerste bezoek van Boeddha aan Sri Lanka. Vesak Poya in mei staat in het teken van de geboorte, Verlichting en Dood van Boeddha. Op Esala Poya (juli-augustus) wordt de aankomst in Sri Lanka van een tand van Boeddha gevierd. Op Poya-dagen heeft iedereen vrij en is het zeer druk bij de culturele bezienswaardigheden. Duizenden pelgrims brengen op die dag ook een bezoek aan de ‘bedevaartsoorden’ Adam's Peak en Kataragama, waar kokosnoten geofferd worden. 

Esala Perahera: Op de meeste Poya-dagen worden door de tempels grote perahera’s georganiseerd. Dit zijn processies met olifanten en vele muzikanten. De bekendste is de Esala Perahera in Kandy, maar ook andere perahera’s zijn beslist de moeite waard. De Esala Perahera is een schouwspel van indrukwekkende omvang en voor de overwegend boeddhistische bevolking een belangrijk festival. Tijdens dit tien dagen durende feest wordt een kopie van de Tand van Boeddha in processies meegedragen op de rug van een rijk versierde tempelolifant. 

Overige religieuze feestdagen op Sri Lanka: Tamils vieren in januari Thai Pongal, een feest ter ere van de nieuwe rijstoogst; in februari of maart Maha Shivratri ter ere van de god Shiva en in november het hindoe lichtfeest Deepavali. Voor moslims zijn de geboortedag van Mohammed (21 november), het driedaagse Suikerfeest en het Offerfeest de belangrijkste feestdagen in Sri Lanka. Tot slot zijn ook de christelijke feestdagen Goede Vrijdag en Kerstmis nationale feestdagen.
Fooien Sri Lanka
Het geven van een fooi in Sri Lanka is heel gebruikelijk. Dat merk je al direct bij het verlaten van de aankomsthal van het vliegveld. Zorg dat je bij het wisselen in de aankomsthal over wat kleingeld (50 en 100 rupee-biljetten) beschikt, zodat je de kruiers (herkenbaar aan een oranje hemd) kunt betalen mits je gebruik van hun diensten wilt maken. De kruiers rekenen een fixed fee die duidelijk staat aangeven op hun vest. Heb je geen rupees in kleine coupures dan kun je ook met buitenlands geld betalen.

Hotels en restaurants berekenen naast 12,5 procent belasting (government service tax) tien procent bedieningsgeld (service charge). Deze service charge komt meestal niet ten goede aan het personeel dat doorgaans weinig verdient. Een fooi is, ook in luxehotels, voor kelners, kamermeisjes, bell-boys, enzovoorts dan ook zeer welkom. Het beste kun je fooien persoonlijk aan het personeel overhandigen. Voor bell-boys is dat 150 rupee voor een koffer, voor kamermeisjes 100-150 rupee per dag. Voor obers al naar gelang het menu en bijbehorende rekening.

Als je bij taxiritten een prijs hebt afgesproken is het niet nodig een fooi te geven. Dat hoort wel wanneer de chauffeur een extra dienst heeft geboden. Een chauffeur/gids waarmee je meerdere dagen op pad bent geweest, verwacht op het eind een fooi. Ga uit van zo’n 1000 rupee per dag. Ook de mensen die bij tempels op je schoenen passen verwachten een fooi. Als je een foto maakt van theepluksters is het gebruikelijk om ze een fooi te geven.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je Nederlandstalige reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag. Als je reis begeleid wordt door een lokale Engelssprekende reisbegeleider is het richtbedrag voor een fooi € 2,00 per reiziger per dag. Voor de chauffeur is € 1,50 per reiziger per dag een mooi richtbedrag. Meestal is er ook een bijrijder, voor hem is het richtbedrag een fooi € 1,00 per reiziger per dag.
Land en landschap Sri Lanka
Sri Lanka heeft de vorm van een parel. Het noordelijke gedeelte van het eiland is een laagvlakte, die het grootste deel van het jaar een dor aanzien heeft en bevloeid moet worden uit de duizenden kunstmatige meertjes die hier sinds mensenheugenis in stand worden gehouden. Naarmate je zuidelijker komt, wordt de laagvlakte regelmatig onderbroken door gigantische granietklompen. In het binnenland verandert het landschap van Sri Lanka in een heuvelachtig gebied, waarin de rijstvelden afgewisseld worden door tropische bosaanplant. Hier worden specerijen gekweekt in daarvoor aangelegde tuinen. Voorbij Kandy gaan de heuvels over in bergen. Naald- en eucalyptusbomen, rododendrons en coniferen hebben de tropische begroeiing van de lagere gebieden vervangen. De hellingen zijn bedekt met enorme theeplantages, die hier en daar worden afgewisseld door veel kleinere plantages voor koffie, bananen en kardemom.

Kuststrook: Uit de bergen afdalend naar het westen komt men terecht in het meest groene én het dichtstbevolkte deel van het eiland. Hier overheerst de kokospalm. De vlakke kuststrook wordt op veel plaatsen onderbroken door brede, ondiepe rivieren die overgaan in lagunes. Aan de zuidoostkant liggen uitgestrekte savannes die schaars bevolkt zijn. Er liggen hier verscheidene reservaten met een rijke fauna, waar beren, panters, olifanten, wilde buffels, herten en krokodillen tot de grootste dieren behoren. Er zijn naar schatting 450 soorten vogels op het eiland, waaronder zeer kleurrijke. Opvallend zijn ook de vele fel gekleurde vlinders.
Religie Sri Lanka
De religie in Sri Lanka met de meest aanhangers is het boeddhisme. Ongeveer 69 procent van de bevolking in Sri Lanka is boeddhist, 15 procent is hindoe (vooral Tamils), 6 procent is christen en 7 procent is moslim.

Boeddhisme in Sri Lanka: 
Boeddhisten zijn aanhangers van de leer van Siddhartha Gautama, een prins die zo'n 2500 jaar geleden in Noord-India een levensleer verkondigde, die in feite bedoeld was om het verstarde hindoeïsme van die tijd te hervormen. Hij bereikte in zijn leven de Verlichting en ging de geschiedenis in als de Boeddha. Zijn levensleer zegt al dat het wel of niet bestaan van een god of goden feitelijk van ondergeschikt belang is voor de boeddhisten. In navolging van het hindoeïsme beweert de Boeddha dat alles wat bestaat een eeuwige opeenvolging van ontstaan en vergaan is, waaraan in principe niets kan ontsnappen: niet de goden, niet het universum, niet de mensen. Het is hem, de Boeddha, echter wel gelukt om uit dit eeuwige rad van wedergeboorten los te komen. Zijn leer is een ontsnappingsmethode naar het Nirvana, een staat van tijdloze rust en eenheid met alles. Deze status is echter alleen voorbehouden aan de monniken. Leken kunnen tijdens hun leven op aarde hoogstens iets toevoegen aan hun karma en herboren worden in een hogere positie. Men kan zijn karma verhogen door het doen van goede werken, zoals het geven van aalmoezen aan monniken en donaties aan tempels. Het onbaatzuchtig geven, ook wel ‘dana’ genoemd, is dan ook de belangrijkste vorm van deugdzaamheid die leidt tot een goed karma.

Hindoeïsme in Sri Lanka: 
Hindoes hebben de plicht om dagelijks te bidden en kleine offerandes te brengen aan een of meer van hun ontelbare goden. Dit verplicht ritueel wordt ‘puja’ genoemd. Ook het aanbrengen van de tika, de meestal rode stip tussen de ogen is zo'n ritueel. Dit derde oog is bedoeld om bij voortduring ook de blik te richten op de goddelijke wereld, de wereld achter onze werkelijkheid, die niet meer is dan een verwarrende afspiegeling van de hogere werelden. De belangrijkste puja's die dagelijks in de tempels worden gehouden, vinden plaats bij zonsopgang en zonsondergang. Bij volle maan zijn de boeddhistische tempels het drukst bezocht en bij nieuwe maan die van de hindoes.
Taal Sri Lanka
Op Sri Lanka worden verschillende talen gesproken. Omdat de Singalezen de dominante bevolkingsgroep zijn, is het Singalees (Singala) de officiële taal van Sri Lanka. Je kunt overigens met Engels vrij goed uit de voeten. Desondanks stellen Srilankanen het erg op prijs als je een paar woorden in het Singalees of Tamil kunt zeggen. 

Enkele woordjes Singalees:
Welkom, hallo, goedendag
Ayubowan!

(veel) Dank
(Bohoma) istuti

Hoe heet u?
Oyagee?

Mijn naam is…
Magee nama ...

Ik kom uit Nederland/België
Mang netherlands/belgium valin
Weer en klimaat Sri Lanka
Moessons en hoogte bepalen het klimaat in Sri Lanka. Van mei tot en met september waait de zuidwest-moesson (Yala), die regen brengt in het zuiden en het westen van het land. Het noordoosten ligt dan in de regenschaduw van het centrale heuvelgebied. Van oktober tot april waait de noordoost-moesson (Maha), waardoor er regen valt in het noorden en oosten. Normaal gesproken is het in het zuidwesten tijdens onze winter zonnig en droog met zo nu en dan een bui in de namiddag, avond of nacht. Die buien kunnen soms heftig zijn en wat langer aanhouden. Tijdens onze zomerperiode is het ook zonnig en warm maar is de kans op buien groter. Een opvouwbare paraplu komt tijdens beide seizoenen goed van pas op een rondreis Sri Lanka of een familiereis Sri Lanka.

Zuinig met water: Zoals elders in de wereld raakt ook het weer in Sri Lanka steeds vaker van slag. Tijdens perioden van droogte kunnen de tanks voor de opwekking van hydro-elektriciteit leeg raken. Daardoor is er veelvuldig sprake van powercuts. Grote hotels hebben een generator, de guesthouses en kleine hotels meestal niet. Water is een schaars goed op een eiland als Sri Lanka. Wees daarom zuinig met water en elektriciteit. Zorg ook dat je voorbereid bent op een groot temperatuurverschil als je van de kust naar het centrale heuvelgebied reist en vice versa.

Beste reistijd in Sri Lanka: Sri Lanka kun je het hele jaar door goed bezoeken maar voor de zuidwestkust is de beste periode van november tot april. De moesson brengt van mei tot augustus meer regen dan normaal in dit kustgebied. In die maanden kan de zee soms erg wild zijn, hetgeen zwemmen moeilijk maakt en duiken onmogelijk.

Klimaattabel Sri Lanka: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

COLOMBO

Maand

T gem

Zon

Neerslag

T w

Januari

31

   8

5

     28   

Februari

31

   9

4

     28

Maart

32

   9

7

     29

April

32

   8

11

     30

Mei

31

   6

10

     30

Juni

30

   6

10

     29

Juli

30

   6

8

     29

Augustus

30

   6

8

     28

September

30

   6

10

     29

Oktober

30

   6

14

     29

November

30

   7

14

     29

December

30

   7

11

     28

Praktische informatie

Adressen Sri Lanka
Ambassade van Sri Lanka in Nederland
Javastraat 2C, 2585 AM Den Haag
T 070 365 59 10
[email protected]
www.rijksoverheid.nl

Ambassade van Sri Lanka in België
Jules Lejeunestraat 27, 1050 Brussel 
T 02 344 55 85
E [email protected]
www.srilankaembassy.be

Ambassade van Nederland in Sri Lanka
25, Torrington Avenue, Colombo 7
T +94 11 251 02 00
E [email protected]
www.nederlandwereldwijd.nl

Honorair consulaat van België in Sri Lanka
No. 06, Cambridge Place, Colombo 7
T +94 11 238 7510, +94 772 530 202 (noodnummer - 24h/7d)
E: [email protected]
I http://india.diplomatie.belgium.be
Communicatie Sri Lanka
Met uitzondering van sommige bergpassen en natuurgebieden heb je in vrijwel heel Sri Lanka een goed mobiel bereik. De precieze mogelijkheden en kosten hangen af van je abonnement en het toestel. Informeer voor vertrek bij je provider naar de mogelijkheden en kosten van mobiel bellen vanuit Sri Lanka. En overzicht van de tarieven per provider vind je op www.bellen.com. Het internationale landennummer van Sri Lanka is +94; van Nederland +31 en van België +32.

Internet in Sri Lanka: 
Als je een simlockvrije mobiel hebt is het voordelig om ter plekke een prepaid simkaart te kopen. Een kaart van 2 gigabyte is voldoende voor dagelijks internetgebruik, whatsapp en eventueel bellen via whatsapp. Simkaarten zijn te koop bij een telefoonwinkel van Dialog, Mobitel, Etisalat, Hutch of Airtel. Vraag aan de verkoper of deze de simkaart installeert.

De meeste hotels en ook veel restaurants hebben WiFi. Zorg wel dat je Whatsapp, Skype of Face time vooraf geïnstalleerd hebt op je smartphone, notebook of iPad. En anders kun je altijd nog naar een internetcafé waar Skype meestal standaard is geïnstalleerd. Je betaalt dan alleen de kosten voor internet. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.
Elektriciteit Sri Lanka
De stroomspanning op Sri Lanka is 230V (50 Hz). Stopcontacten zijn er in twee varianten: een met drie ronde gaatjes (‘Old British Plug’) of een met twee ronde gaatjes en een plat pinnetje. Voor sommige Nederlandse apparaten en opladers heb je een adapter nodig. Vaak hebben hotelrecepties adapters te leen voor hun gasten. Bij stroomstoringen zijn in hotels meestal kaarsen of olielampen aanwezig. Neem voor de zekerheid een zaklamp mee. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Sri Lanka gebruikelijk zijn.
Gezondheid Sri Lanka
Vaccinaties voor Sri Lanka worden beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis: 
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD!

Reisapotheek voor Sri Lanka: 
Neem op je Sri Lanka rondreis of je Sri Lanka familiereis een kleine reisapotheek mee tijdens je reis door Sri Lanka met daarin o.a. jodium, pleisters, en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen op reis naar Sri Lanka is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Preventieve maatregelen voor je Sri Lanka rondreis: 
Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Kijk voor meer informatie op www.gezondopreis.nl.
Bagage en kleding Sri Lanka
We adviseren je om de bagage mee te nemen in een rugzak of in een weekendtas tijdens je rondreis door Sri Lanka of je familiereis door Sri Lanka. Het gewicht van je bagage kan meestal beperkt blijven tot tien kilo per persoon. In bijna alle hotels is immers een laundry service aanwezig.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laten combineren. (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Boeddhistische tempels kun je alleen bezoeken als je decent gekleed bent.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: wandelschoenen, slippers, zonnebril, hoed, paraplu (voor zowel zon als regen), sjaal of sarong, fleeche, zaklamp, waterfles, naaigerei, (vloeibaar) wasmiddel, reisgids, toiletartikelen, desinfecterende handgel, muggenolie of deet, zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje en zakmes.
Geldzaken Sri Lanka
De munteenheid van Sri Lanka is de Sri Lankaanse rupee (LKR). De grootste biljetten van 500, 1000, 2000 en 5000 rupee, zijn voorzien van een zilveren draad die in het papier is geschept. Kijk voor de actuele wisselkoers op: www.oanda.com.

Geld wisselen in Sri Lanka: 
Geld wisselen kan 24/7 in de aankomsthal van Katunayake Airport, de internationale luchthaven. Je kunt euro’s wisselen in hotels, maar de koers is daar lager dan bij banken en wisselkantoren. Creditcards (Visa, Mastercard) worden in bijna alle hotels en in steeds meer grote winkels geaccepteerd. Ga er voorzichtig mee om in verband met toegenomen fraude. Zorg dat je altijd kleingeld op zak hebt, vooral in taxi’s en tuktuks. Zo voorkom je dat je lang op wisselgeld moet wachten. Vergeet niet dat banken op Poya- en andere feestdagen gesloten zijn.

ATM in Sri Lanka: In alle grote steden zijn volop pinautomaten aanwezig die bankpassen met Maestro, Mastercard en Visacard accepteren. Zorg dat je wat contante euro’s achter de hand hebt voor het geval een geldautomaat defect is. 

Veilig pinnen in Sri Lanka: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Sri Lanka dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

Betalingen in hotels: In hotels kun je eventuele extra kosten (bijvoorbeeld voor drankjes, maaltijden etc.) alleen betalen met Srilankaanse rupees als je een bewijs kunt overleggen dat je je buitenlandse valuta in Sri Lanka hebt omgewisseld bij een officiële instantie zoals een bank of een wisselkantoor. Bewaar daarom alle wisselbonnen, ook het bewijs van je pintransactie(s). Je kunt in hotels ook betalen met euro's, Amerikaanse dollars en Britse ponden. Eventueel wisselgeld ontvang je wel in rupees dus zorg dat je een ontvangstbewijs in handen krijgt.
Openingstijden Sri Lanka
Op Sri Lanka zijn kantoren en overheidsinstellingen op werkdagen geopend van 8.30 tot 16.30 uur. Banken van 9.00 tot 13.30 uur. De meeste winkels zijn open vanaf 9.00 uur. Shoppen in Sri Lanka kan tot ’s avonds laat. De winkels in de toeristencentra kennen geen verplichte sluitingstijd en zijn meestal tot laat in de avond open. Op feestdagen zijn banken en postkantoren gesloten. Veel winkels blijven dan gewoon open. Poya is een officiële mercantile holiday. De meeste winkels zijn dan dicht, terwijl grote supermarkten vaak openblijven. Op vrijdagmiddag zijn winkels gerund door moslims gesloten.
Fotografie Sri Lanka
Fotograferen in Sri Lanka biedt veel mogelijkheden, niet alleen vanwege de natuur maar vooral ook vanwege de mensen. Vraag altijd eerst om toestemming als je ze wilt fotograferen. Soms willen mensen vanuit  religieuze motieven niet gefotografeerd worden. Anderen willen liever niet tijdens het werk, ongewassen of in vieze kleren op de foto. Sommige vrouwen houden er niet van om gefotografeerd te worden door vreemde mannen. Anderen willen alleen tegen betaling op de foto, zoals mahouts en theepluksters.

Fotograferen van gevoelige zaken: Het is verboden om foto’s te nemen van militaire objecten zoals militaire checkpoints en vliegvelden. Fotograferen in tempels mag, maar wees discreet. Van boeddhistische monniken en bepaalde religieuze ceremonies mag je geen foto maken. Maak vooral geen foto van iemand die voor een boeddhabeeld poseert, dit wordt als heiligschennis beschouwd. Gewone foto’s van boeddhabeelden mogen wel.
Reisdocumenten Sri Lanka

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Ja, voor deze bestemming is een elektronisch visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Wij raden je aan om 4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen.

Je kunt ervoor kiezen om het visum via onze partner Traveldocs aan te vragen, of zelf te regelen. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0) 23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Meer reisinfo’ bij iedere reis.

De prijs van het visum staat op de website van Traveldocs. Je betaalt rechtstreeks aan Traveldocs bij het indienen van je aanvraag.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Tijdsverschil Sri Lanka
Het tijdsverschil met Sri Lanka bedraagt in de winter 4,5 uur. In de zomer is het in Sri Lanka 3,5 uur later dan in de Benelux.
Veiligheid Sri Lanka
Sri Lanka heeft geen slechte naam waar het om veiligheid gaat. Maar ook hier zijn zeker op drukke plaatsen zakkenrollers actief. Stop slechts een klein geldbedrag in je portemonnee zodat je niet al je geld kwijt bent als je zakken gerold worden. Loop niet te koop met fototoestel, mobieltje of sieraden. Mocht je onverhoopt het slachtoffer worden van een beroving, zorg dat je vooraf de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Doe aangifte bij de politie, dat is nodig voor de verzekering.

Reisadvies voor Sri Lanka: 
Actuele informatie over de politieke situatie en veiligheid in Sri Lanka vind je op de websites van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl en http://diplomatie.belgium.be.