Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Thailand

Landinformatie Thailand

Landinformatie Thailand

Wil je binnenkort naar Thailand reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Thailand. Thailand, het “land van de Glimlach” is dé genietbestemming bij uitstek. Ontdek tijdens je rondreis door Thailand de watervallen, de magnifieke tempelcomplexen en de tropische eilanden omringd door kleurrijke koraalvelden. En niet te vergeten de smaakvolle Thaise keuken, misschien wel het lekkerste eten ter wereld! Ga snorkelen, mediteren met de monniken, shoppen, bezoek de bergstammen of leer Thais koken en maak kennis met het land van de gastvrije Thai. Thailand biedt voor ieder wat wils en laat een blijvende indruk achter bij mening reiziger.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Thailand rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Thailand. Bekijk onze Thailand reizen en selecteer je favoriete Thailand rondreis

Achtergrond informatie

Bevolking Thailand
Thailand heeft 71,6 miljoen inwoners die leven op een oppervlakte van 514.000 km2, wat neerkomt op twaalf keer Nederland of zeventien keer België. Het is met 139 mensen per km2 veel minder dichtbevolkt de Benelux. De bevolking is ongelijkmatig over het land verdeeld; zo is het noorden dunbevolkt terwijl het centrale en zuidelijke deel zeer dichtbevolkt zijn. Ongeveer een derde deel van de Thaise bevolking woont in een stad: in de regio Bangkok wonen ongeveer 12 miljoen mensen.

Bevolking van Thailand: De Thaise bevolking bestaat voor ongeveer 80 procent uit etnische Thai. De belangrijkste minderheidsgroep wordt met 14 procent gevormd door de Chinezen (Sino-Thai), die een belangrijk aandeel hebben in de handel. De overige groepen zijn de Maleiers in het zuiden (4 procent) en de diverse bergvolken (Chao Khao of hilltribes) in het noorden en westen van Thailand, zoals de Karen, Yao, Meo, Lahu, Lisu en Akha. Hoewel deze bergvolken slechts 2 procent uitmaken van de totale Thaise bevolking, vallen ze door hun taal, religie en kleding het meeste op. Ze zijn echter het minst geïntegreerd. De bergvolken zijn verdeeld over ongeveer 3500 dorpen in vijftien provincies. Ze produceren tegenwoordig vooral rijst en maïs, maar zijn bekend geworden door de verbouw van papaver, waar opium van gemaakt wordt.
Cultuur Thailand
Uiteraard zijn er cultuurverschillen tussen Nederlanders en Belgen enerzijds en de Thaise bevolking anderzijds. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

Begroetingen in Thailand: De wai is de traditionele begroeting in Thailand. Het is tegelijk een betuiging van respect. Statusverschillen komen er bij tot uitdrukking. De wai is een gracieus gebaar: de handpalmen worden tegen elkaar gevouwen en voor of onder het gezicht opgeheven. Hierbij maakt men een lichte buiging met het hoofd.

Kleding in Thailand: De Thai beoordelen andere mensen grotendeels op het uiterlijk. Keurige kleding suggereert zorgeloze welvaart. Een korte broek is in huiselijke kring en aan het strand geen probleem. Maar in het openbaar wordt het dragen van shorts als niet netjes gezien. Bij het bezoeken van tempels dienen met name vrouwen er voor te zorgen dat armen en benen bedekt zijn. Bezoek aan een tempel dient blootshoofds te gebeuren en op blote voeten. Als je om een pagode heen loopt, doe dat dan met de wijzers van de klok mee.

Gewoonten in Thailand: Meningsverschillen tussen mensen worden in Thailand zelden openlijk geuit. Je geduld verliezen, boos worden of een woordenwisseling in het openbaar betekenen namelijk 'gezichtsverlies'. Confrontaties worden het liefst uit de weg gegaan, om anderen niet in verlegenheid te brengen. Kritiek wordt direct als een persoonlijke belediging ervaren. Ook het uiten van positieve emoties als genegenheid, gebeurt subtieler dan wij gewend zijn.

Thaise glimlach: Thailand staat bekend als het 'Land van de glimlach'. Een (glim)lach kan vele betekenissen en functies hebben, al naar gelang de situatie en sociale omstandigheden. Mensen lachen uit verlegenheid, onderdanigheid, boosheid, maar natuurlijk ook gewoon uit blijdschap of vriendelijkheid. Een glimlach wordt ook gebruikt waar wij 'sorry' of 'dank je' zouden zeggen. De glimlach is in feite een masker voor heel verschillende emoties.  

Grote eerbied voor de koning in Thailand: De Thai tonen opvallend veel eerbied voor de koninklijke familie. In hotels, restaurants, bussen, tuk-tuks en openbare gebouwen hangen portretten van het koningspaar. Veel Thai zien hun koning als een soort halfgod. De vorige Koning Bhumibol regeerde van 1946 tot oktober 2016. De koning en zijn vrouw zijn een symbool van wijsheid, goedheid en liefde voor het volk. Wie in het openbaar kritiek geeft op de koninklijke familie kan zwaar gestraft worden. Na het overlijden van koning Bhumibol volgde zijn zoon Koning Maha Vajiralongkorn hem op.

Algemeen: Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.
Duurzaamheid Thailand
Groen in Thailand:
Wil je olifanten van dichtbij meemaken? Bezoek dan een verantwoord olifantenreservaat of bekijk ze in het wild! Als we het leven van olifanten in het wild vergelijken met de situatie in toeristische olifantenkampen, is de conclusie onontkoombaar: hun welzijn wordt in gevangenschap ernstig aangetast...lees meer
Eten en drinken Thailand
Eten in Thailand kan op elk tijdstip en overal. De Thai hebben het eten verheven tot een levensstijl. Behalve restaurants zijn er speciale eetmarkten, nachtmarkten of eetstalletjes op straat waar je hele maaltijden of snacks kunt krijgen.

Gerechten in Thailand: Rijst en rijstnoedels zijn de basisingrediënten van de Thaise keuken. Het zijn de verse kruiden die de Thaise keuken zo bijzonder maken. Er wordt veel gebruik gemaakt van koriander, citroengras, verse basilicum, limoen, knoflook, kokos en pepers. Heel typerend zijn de groene en rode curries. Erg lekker zijn de soepen zoals tom yam en tom khaa kai. Een delicatesse is som tam, een soort salade van onrijpe papaya-slierten. Vegetariërs hoeven zich in Thailand geen zorgen te maken, er zijn genoeg gerechten zonder vlees.

Drinken in Thailand: De keuze aan drankjes is groot. Koffie (gafe), thee (cha ron), fris, bier (Singha of Chang) en sterke drank (Maekhong whisky of Saengthip whisky) zijn bijna overal verkrijgbaar. Bij stalletjes op straat wordt aan verse vruchtensapjes vaak fijngemalen ijs toegevoegd. Het water uit de kraan is niet geschikt voor consumptie. In de meer toeristische tentjes wordt wel veilig gekookt water gebruikt voor ijsblokjes. Flessen drinkwater zijn overal te koop.
Festivals Thailand
Feesten in Thailand zijn vaak verbonden met het koningshuis en het boeddhisme, of hebben te maken met de seizoenen. Omdat veel feesten gerelateerd zijn aan de stand van de maan, kunnen de data jaarlijks wisselen. 

Enkele feesten en festivals in Thailand: 
Chakri-dag(april); Songkran, het traditionele Thaise nieuwjaar (april); geboortedag Koning Rama X (28 juli), Verjaardag van Koningin Sirikit/moederdag (12 augustus), Sterfdag van koning Bhumibol (13 oktober), Chulalongkorn-dag (oktober), verjaardag van Koning Bhumibol/vaderdag (5 december), Dag van de Grondwet (10 december).
Fooien Thailand
Het geven van een fooi in Thailand is vrij gebruikelijk. In restaurants is het gebruikelijk om de munten van het wisselgeld achter te laten als fooi. Je zult daarom merken dat 20 baht (ongeveer 50 eurocent) wisselgeld vaak aan je teruggegeven wordt als muntgeld in plaats van een bankbiljet. Duurdere gelegenheden brengen tien procent servicekosten in rekening, plus nog eens 7 procent BTW. Daarbij wordt er ook nog eens een fooi verwacht. In eenvoudige eettentjes is het geven van een fooi minder gebruikelijk.

Bij een ritje met de taxi kun je de ritprijs naar boven afronden. In hotels kun je degene die je helpt met de bagage of een dienst verzorgt een fooi geven. Afhankelijk van de verleende dienst kun je denken aan een fooi die varieert van 10 tot 50 baht.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 2 à 3 euro per reiziger per dag.
Land en landschap Thailand
De centrale vlaktes van Thailand vormen een vlak landschap, doorkruist door vele rivieren waaronder de Chao Phraya die uitmondt in de hoofdstad Bangkok. De vlaktes zijn geleidelijk gevormd door bezinksel uit de rivier. Omdat het vruchtbare grond is, is dit gebied het middelpunt van de Thaise landbouw.

Geografie van Thailand: Het noorden van Thailand heeft golvende bergketens en nog ongerepte jungle. Hier bevindt zich ook de hoogste bergtop van het land, de Doi Inthanon (2575 meter). In het noordoosten ligt de Isan, een hoog plateau. Het zuidelijke deel van deze regio bestaat grotendeels uit basalt. Ook is deze regio bezaaid met niet-actieve vulkanen. Dit gebied, waar weinig regen valt, geldt als het armste deel van Thailand. Het oosten bestaat uit licht glooiende bergketens en een smalle kuststrook met zandstranden langs de vele kapen, schiereilanden en baaien. Hier vinden we eilanden als Koh Samed en Koh Chang. Het westen is vergelijkbaar met het noorden: hoge, golvende bergketens, die lopen van noord naar zuid. Het zuiden bestaat uit een lang schiereiland met bergketens lopen van noord naar zuid en steden en vakantieparadijzen als Koh Samui en Phuket aan de kust.
Religie Thailand
Naar schatting is 92,5 procent van de bevolking boeddhist, daarnaast zijn er aanhangers van de islam, hindoeïsme, taoïsme, confucianisme en animisme.

Boeddhisme in Thailand: Het boeddhisme neemt in het dagelijks leven een belangrijke plaats in. Dit komt duidelijk naar voren tijdens religieuze feestdagen en festivals, meestal met volle maan. Arm of rijk, iedereen helpt de bedelmonniken aan een schep rijst, gaat regelmatig naar de wat (tempel) en heeft in zijn huis een altaar voor Boeddha. Streng in de leer zijn de meeste Thai niet, maar in het algemeen wel devoot. Van iedere man wordt verwacht dat hij gedurende korte tijd monnik wordt. Meestal gebeurt dat nadat hij zijn school heeft afgerond. Een enkele monnik blijft de rest van zijn leven in het klooster. 

Animisme in Thailand: Veel Thai geloven in geesten.Tatoeages en gezegende amuletten (phra phum) met beeltenissen van Boeddha of beroemde monniken moeten geluk brengen of beschermen tegen kwade invloeden. In de tuin of op het terrein van vrijwel elk huis, kantoor of openbaar gebouw staat een geesthuisje (phra phi), een miniatuurhuisje dat vaak op een zuil staat en de vorm heeft van een kleine tempel. Ze zijn bedoeld als huizen voor de geesten die op dat speciale stuk land wonen. Mensen hebben dat land in gebruik genomen, maar de geesten moeten toch een eigen onderkomen hebben, zodat ze niet boos worden en onheil brengen. Om de geesten tevreden te houden, moeten er voortdurend voedseloffers en kransen bij worden gezet.
Taal Thailand
De taal van Thailand is het Thai, een tonale taal. Een zelfde woord krijgt een andere betekenis afhankelijk van de toon waarop het wordt uitgesproken. Tijdens je rondreis door Thailand kun je in hotels en winkels meestal wel met Engels terecht. Veel taxichauffeurs kunnen geen Engels lezen of verstaan. Het Thaise schrift is erg complex en moeilijk om te zetten in het Latijnse schrift. Neem daarom altijd een kaartje mee met de hotelnaam in het Thai. 

Beleefd praten: Thai waarderen het zeer als je alleen al een poging waagt om iets in hun taal te zeggen. De Thaise taal heeft speciale woorden om beleefd te spreken. De meest voorkomende zijn de achtervoegsels khaa (voor vrouwelijke sprekers) en khrab (voor mannelijke sprekers). Als je beleefd wilt overkomen, kunnen deze woorden in principe achter elke zin worden toegevoegd.

Enkele woordjes Thais: 
Hallo/Goededag
Sa wat dee

Dank u wel
Kop koen khaa (uitgesproken door vrouw); kop koen khrab (uitgesproken door man)

Het maakt niet uit/Graag gedaan/Niets te danken
Mai pen rai

Hoeveel (kost het)?
Tao rai?
Weer en klimaat Thailand
Het grootste deel van Thailand heeft een tropisch moessonklimaat, te verdelen in drie seizoenen met een gemiddelde dagelijkse temperatuur van 30°C. Het hete seizoen valt tussen maart en half juni, met april en mei als heetste maanden; het is dan warm en droog met een temperatuur die incidenteel tot 40° C kan oplopen. In het zuiden en zuidoosten kan in deze periode nog een flinke regenbui vallen. In de regentijd, die duurt van midden juni tot november, heerst de natte zuidwest moesson. Er kan dan, vaak in de namiddag of ’s avonds, in een korte tijd zeer veel regen vallen. Overigens kan de hoeveelheid regen per moessonperiode erg verschillen.

Beste reistijd voor Thailand: De beste reistijd voor een rondreis Thailand of familiereis Thailand is de winter die duurt van november tot maart. Het is dan overwegend droog en heb je aangename temperaturen.  

Klimaattabel Thailand: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

BANGKOK

Maand

T gem

Zon

Neerslag

T w

Januari

 32

  9

 1

   28

Februari

 33

  9

 3

    28

Maart

 34

  8

 3

    28

April

 35

  9

 7

    29

Mei

 34

  7

 16

    29

Juni

 33

  6

 16

    29

Juli

 33

  6

 18

    30

Augustus

 33

  5

 20

    30

September

 32

  5

 20

    29

Oktober

 32

  6

 16

    29

November

 32

  6

 6

    29

December

 31

  8

 2

    29

CHIANG MAI

 

Maand

T gem

Zon

Neerslag

T w

Januari

 28

  9

 2

   -

Februari

 32

 10

 1

   -

Maart

 34

  9

 2

   -

April

 36

  9

 7

   -

Mei

 33

  8

 16

   -

Juni

 31

  6

 19

   -

Juli

 31

  5

 21

   -

Augustus

 30

  5

 23

   -

September

 31

  6

 19

   -

Oktober

 30

  6

 13

   -

November

 29

  8

 6

   -

December

 28

  8

 3

   -

Praktische informatie

Adressen Thailand
Ambassade van Thailand in Nederland
Laan Copes Van Cattenburch 123, 2585EZ 's-Gravenhage
T +31 70 345 97 03
I https://hague.thaiembassy.org/

Consulaat van Thailand in Nederland

De Lairessestraat 127, 1075 HJ Amsterdam
T 020 465 1532
E [email protected]
I http://www.royalthaiconsulateamsterdam.nl

Ambassade van Thailand in België

876, Chaussee de Waterloo, 1000, Brussel
T +32 02 640 68 10
E [email protected]
I www.thaiembassy.be

Ambassade van Nederland in Thailand
15 Soi Tonson, Ploenchit Road, Lumpini, Pathumwan, Bangkok 10330
T 00 66 (0)2 309 5200
E [email protected]
I www.nederlandwereldwijd.nl

Ambassade van Belgie in Thailand
Sathorn Square Building – 16th Floor, 98 North Sathorn Road, Silom, Bangrak, Bangkok 10500
T 00 66 (0)2 108 1800
E [email protected]
http://thailand.diplomatie.belgium.b
Bagage en kleding Thailand
Neem voor je Thailand rondreis of Thailand familiereis niet te veel bagage mee. Met name kleding kun je altijd goedkoop ter plekke aanschaffen. Bovendien heeft bijna elk hotel in Thailand een 'laundry service'. Thailand is een tropisch land. Dunne katoenen kleding is het prettigst, maar loop er niet 'te bloot' bij. Voor de avonduren kan een sweatshirt handig zijn, vooral in de wintermaanden. Een paar goede, ingelopen wandelschoenen en een paar slippers zijn alles wat je voeten vereisen. Bedenk dat je de heiligdommen van het land blootsvoets dient binnen te treden. Instappers zijn dan een uitkomst. Een paraplu is wel handig, zowel tegen de regen als tegen de felle zon. Verder voldoende spullen om je tegen de zon te beschermen: een hoed of hoofddoek, zonnebril, zonnebrand met minimaal factor 15. Ook zijn belangrijk: zwemkleding, toiletartikelen, handdoek voor het strand, een reisapotheek, foto- of filmapparatuur, reservebatterijen, zaklantaarn, zakmes (niet in je handbagage stoppen!), wekker, schrijfwaren, boeken, geldig paspoort, kopieën van paspoort en reisverzekering, een pasje van de reisverzekering met daarop het alarmnummer, agenda met belangrijke adressen, reisgids. Verder eventueel: rol toiletpapier, leeslampje. Verder is het handig om voldoende muggenmelk mee te nemen en een T-shirt met lange mouwen om het aantal muggenbeten zoveel mogelijk te beperken.

Als je meegaat met de facultatieve trektocht, is het handig om een lakenzak mee te nemen. Je zou er ook voor kunnen kiezen ter plaatse een slaapzak te huren.
We verzoeken je een frameloze rugzak of sterke weekend tas mee te nemen, géén harde koffer, omdat die lastig te vervoeren is. Soms moet je de bagage een eindje dragen. Zorg dat je bagage niet te zwaar is. Meer dan 12 kilo lijkt ons in de regel niet nodig. Zorg dat je een verschoning in de handbagage hebt en 48 uur zonder je grote bagage kunt, voor het geval dat de bagage later op de luchthaven van aankomst arriveert dan jijzelf. Bijvoorbeeld: zorg dat je de pil, je medicijnen en je tandenborstel in je handbagage hebt zitten. Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne geldgordel kopen, die je onder je kleding kunt dragen.
Communicatie Thailand
Thailand beschikt over een uitgebreid mobiel netwerk. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com (klik op ‘buitenland’). Het landennummer van Nederland is +31, van België +32.

Internet in Thailand: 
Als je een simlockvrije mobiel hebt is het voordelig een prepaid simkaart aan te schaffen waarmee je gebruik kunt maken van mobiel internet. Die koop je bij een minimarkt of 7-Eleven en kost maar een paar euro voor 2 gigabyte. Ruim voldoende voor dagelijks internetgebruik, whatsapp en eventueel bellen via whatsapp. Met een internetkaart ben je ook niet afhankelijk van wifi. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.
In veel hotels, cafés en restaurants is gratis WiFi. Houd er wel rekening mee dat hoe verder van Bangkok, hoe trager en onbetrouwbaarder de verbinding.
Elektriciteit Thailand
De netspanning is in Thailand net als bij ons 220 volt. Nederlandse stekkers (twee ronde pinnen) passen vaak, soms is er wel een verloopstuk nodig voor stopcontacten van het Amerikaanse model (met twee gleufjes). Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Thailand gebruikelijk zijn.
Fotografie Thailand
Thailand is een fotogeniek land, niet alleen vanwege de mooie tempels en de natuur maar ook vanwege de mensen. Wil je mensen fotograferen in Thailand, vraag dan altijd om toestemming. De minderheden in de bergdorpen in Noord-Thailand verwachten meestal een kleine vergoeding in ruil voor het poseren. Het is verboden om van militairen objecten zoals militaire controleposten, vliegvelden en bruggen opnames te maken.
Geldzaken Thailand
De munteenheid in Thailand is de baht (THB), onderverdeeld in 100 satang. De actuele wisselkoers vind je o.a. op oanda.com.

ATM in Thailand: 
Op veel plaatsen kun je pinnen met bankpassen met Cirrus/Maestro-logo (bij de ATM’s). Zorg dat je pinpas omgezet is naar wereld dekking voordat je op reis gaat. De Thaise banken brengen daar enkele euro’s per transactie voor in rekening (behalve de Aeon Bank). Pinnen met creditcard is mogelijk maar erg onvoordelig. Betalen met creditcard kan in warenhuizen, duurdere restaurants en hotels. VISA en Mastercard zijn het meest gangbaar.
Gezondheid Thailand
Hoewel inentingen voor Thailand niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.
Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties,

Reisapotheek voor Thailand: Neem op je Thailand rondreis of je Thailand familiereis een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Preventieve maatregelen: Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken.

Ziekenhuizen in Thailand: Voor een ambulance geldt een landelijk noodnummer (1669). Het Bangkok Hospital, met vestigingen, ambulances en helikopters verspreid over het hele land, heeft een landelijk noodnummer: 1719. De standaarden in dit en andere ziekenhuizen voldoen aan westerse maatstaven.
Openingstijden Thailand
Geldwisselkantoren, winkelcentra en massagesalons zijn doorgaans geopend van 10 uur ‘s ochtends tot 9 uur 's avonds. Buiten de stad sluiten restaurants en winkels vaak iets vroeger. Wel heeft elk dorp van enig formaat een avondmarkt waar tot in de late uren eten en spullen te koop zijn.

Shoppen in Bangkok: De reusachtige Chatuchak Weekend Market, aan Phahonyothin Road in Bangkok, is elke zaterdag en zondag open van 8 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds. Je kunt er komen met de Skytrain, station Mo Chit. Bangkok heeft naast de avondmarkten ook veel shoppingmalls. 
Reisdocumenten Thailand
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 60 dagen. 

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0) 23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: 
visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
Tijdsverschil Thailand
Het tijdsverschil tussen Thailand en Nederland of België bedraagt in de winter zes uur. In de zomer is het in Thailand vijf uur later dan in de Benelux.
Veiligheid Thailand
Thailand is beslist geen onveilig land. Wel moet je zoals overal goed op je spullen letten, zeker op plaatsen waar het dringen is zoals op markten, op stations en in bussen en metro. Laat je nooit in met lieden die drugs aanbieden. De straffen op het gebruik of verhandelen van drugs zijn bijzonder zwaar. Oplichting in Thailand komt weinig voor, maar in de uitgaanswijk Patpong in Bangkok zijn al heel wat bezoekers financieel uitgekleed. Niet alleen door sekswerkers maar ook door mensen die je mee willen nemen naar hun ‘office’ om diamanten te laten zien. Zoals overal in de wereld moet je ook in Thailand oppassen voor zakkenrollers. Mocht je onverhoopt bestolen worden, zorg dan dat je vooraf de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Doe aangifte bij de politie, dat is nodig voor de verzekering.

Reisadvies voor Thailand: 
Actuele informatie over de veiligheid in Thailand vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: nederlandwereldwijd.nl. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken vind je infomratie over reisadviezen.