Live Help Chat

Reizen naar Zuid-Afrika

Geldzaken Zuid-Afrika

De munteenheid van Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) die weer onderverdeeld is in 100 cent. Er zijn biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand in omloop. Daarnaast bestaan er munten van 1, 2, 5 rand en van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cents. Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com.
  
Veilig pinnen in Zuid-Afrika: Bij aankomst op het vliegveld van Johannesburg of Kaapstad kun je geld pinnen met je bankpas. Dat kan bij de geldautomaten die de symbolen dragen die ook op je pasje afgedrukt staan. Houd wel in de gaten houden dat er niemand meekijkt als je je pincode intikt of ga ook niet in op het verzoek van mensen die ‘hulp’ aanbieden tijdens het pinnen. Bovendien is het raadzaam een bonnetje te vragen. Er zijn gevallen van geldautomatenfraude bekend. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Zuid-Afrika dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. 

Contant betalen in Zuid-Afrika: 
Bij bijna alle grote winkels, hotels, lodges en autoverhuurbedrijven kun je met je bankpas betalen en worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Mocht je een uitstapje maken naar Swaziland en/of Lesotho, dan kun je daar met Zuid-Afrikaanse rand betalen. Je krijgt dan wel lokaal geld terug. De waarde van de lokale munteenheden (Emalangeni in Swaziland en Loti in Lesotho) is gelijk aan die van de rand.