Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Zuid-Afrika

Landinformatie Zuid-Afrika

Landinformatie Zuid-Afrika

Wil jij binnenkort naar Zuid-Afrika reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Zuid-Afrika. Zuid-Afrika: een wereld in één land. In deze gigantisch uitgestrekte republiek tref je bijna alle landschapsoorten aan die er bestaan; van hoge bergen tot uitgestrekte vlaktes, van tropisch bos tot pittoreske baaien, van wijngebieden tot bloemenvelden. Bovendien herbergt Zuid-Afrika een schat aan diersoorten. De bezoeken aan wildrijke parken als Kruger en Tsitsikamma zul je niet snel vergeten. Je hebt een grote kans om leeuwen, cheeta's, buffels, giraffen, nijlpaarden, neushoorns, olifanten, impala’s en zebra's tegen te komen. De combinatie van overweldigend natuurschoon, wilde dieren, tropische vogels, bijzondere geschiedenis en kleurrijke bevolking zullen onze rondreizen door Zuid-Afrika onvergetelijk maken.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Zuid-Afrika rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Zuid-Afrika. Bekijk ook onze Zuid-Afrika reizen en selecteer je favoriete Zuid-Afrika rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Zuid-Afrika
Zuid-Afrika is 29 keer zo groot als Nederland en 40 keer Belgie en telt 49 miljoen inwoners. De bevolking van Zuid-Afrika bestaat voor 78 procent uit zwarte Afrikanen, 10 procent blanken, 9 procent kleurlingen en 3 procent Aziaten. Het grootste gedeelte van de zwarte bevolking van Zuid-Afrika bestaat uit Zulu's, Xhosa's en Sotho’s. De meerderheid (60 procent) van de blanken stamt af van de Afrikaans sprekende Hollandse kolonisten en Engels sprekende Britten. De kleurlingen zijn voortgekomen uit een vermenging van San en Khoikhoi en blanken en slaven uit West-Afrika. De groep Aziaten bestaat voornamelijk uit Indiërs, die gewerkt hebben op de suikerrietplantages.

Maak kennis met de gevarieerde bevolking van Zuid-Afrika tijdens een van onze rondreizen Zuid-Afrika of een van onze familiereizen Zuid-Afrika.
Feestdagen en festivals Zuid-Afrika
Nationale feestdagen in Zuid-Afrika zijn: Nieuwjaar (1 januari), Dag van de Mensenrechten (21 maart), Familiedag (28 maart), Dag van de Grondwet (27 april), Dag van de Arbeid (1 mei), Dag van de Jeugd (16 juni), Nationale Vrouwendag (9 augustus), Dag van Erfgoed (24 september), Dag van de Verzoening (16 december) en Goodwill Day (26 december). Als een van de feestdagen in Zuid-Afrika op een zondag valt, dan is de maandag erna een vrije dag. Daarnaast viert men in Zuid-Afrika de christelijke feestdagen Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en Kerstmis. 
Cultuur Zuid-Afrika
Handen schudden in Zuid-Afrika kan op zoveel manieren als er bevolkingsgroepen zijn. Tijdens de begroeting geven Zuid-Afrikanen elkaar niet zomaar een eenvoudige handdruk. Halverwege wordt de reguliere handdruk omgezet in een bovenhandse variant. Beide rechterhanden worden bijna negentig graden naar boven gedraaid, de duimen omgeklemd. Hierna draaien de handen weer terug naar de uitgangspositie.

Kleding in Zuid-Afrika: Het is raadzaam je fatsoenlijk te kleden tijdens je Zuid-Afrika rondreis of je Zuid-Afrika familiereis. Afrikanen doen zelf hun best om er goed gekleed en goed verzorgd uit te zien. Men heeft weinig begrip voor westerlingen die zich te casual kleden of vieze kleren dragen. Dat geldt vooral op het traditionele platteland.
Duurzaamheid Zuid-Afrika
Groen in Zuid-Afrika

Maak in Kaapstad gebruik van zogenaamde 'rikki’s', dit zijn gedeelde taxibusjes voor toeristen die je door heel Kaapstad kunnen vervoeren. Veel groener omdat je deelt!

Watergebruik in Zuid-Afrika: We willen je er op wijzen dat water schaars is in vrijwel geheel Afrika. Houd rekening met deze schaarste door niet uitgebreid te gaan douchen iedere dag. Als je een douche neemt, draai de waterkraan dan dicht als je je aan het inzepen bent. Laat de kraan niet onnodig openstaan als je je tanden poetst en trek de wc door alleen als dit echt nodig is. Op die manier bespaar je al gauw een paar liter water en kunnen medereizigers ook gebruik maken van een douche.

Safari-spelregels in Zuid-Afrika: Al onze deelnemers aan overlandreizen door Oost- en Zuid(elijk)-Afrika keren gezond en enthousiast terug van hun safari door de vele Nationale Parken. Omdat we reizen en overnachten in gebieden waar het wild ons de 'baas' is, maken we je graag attent op een aantal 'do's en don'ts'. Lees onderstaande punten aandachtig door over wat je wel en absoluut niet mag doen in wildparken. Draag je eigen steentje bij aan het behoud van kwetsbare eco-systemen en denk om de veiligheid van jezelf en anderen.

  • Stap nooit in een Nationaal Wildpark uit de truck/jeep;
  • Als je gaat staan in een truck/jeep, doe het voorzichtig als wild zich in de nabijheid bevindt. Ze kunnen schrikken van een onverwachte beweging of geluid! Probeer zo stil mogelijk te zijn zodat je zo lang mogelijk van het wild kunt genieten.
  • De chauffeur zal het wild altijd voorrang verlenen en zo min mogelijk het wild achtervolgen;
  • De chauffeur zal altijd voldoende afstand behouden tot het wild;
  • Het is verboden dieren te voeren.
  • Laat geen afval achter. Ook geen fruitschillen of ander voedsel.
  • Voor een goede sfeer in de groep: geef anderen ook de ruimte om te fotograferen/filmen;
  • Kortom, gebruik je gezond verstand en luister aandachtig naar de lokale gidsen en/of de reisbegeleiding. Zij zullen je wijzen op de algemene gedragsregels bij safari's. Als je beseft dat er met wild niet te spotten valt, beleef je veel plezier aan je safari. Ook na afloop!

    In samenwerking met onze lokale agenten steunt Koning Aap wereldwijd een aantal projecten met een financiële bijdrage.
    Ook onze reizigers dragen een steentje bij. Een groot (en groeiend) aantal deelnemers geeft via het boekingsformulier of via de website feelingresponsible.org een donatie aan een van onze projecten. Een van die projecten is 'The First River Fun Club'. Het begon als een pilot project voor de kinderen in Faure, bij Eerste River. Dit is vlakbij de plek waar zich de workshop bevindt voor de trucks, die door onze lokale agent worden ingezet tijdens onze Zuidelijk Afrika reizen en de kampeerreizen door Zuid-Afrika. Deze lokale agent steunt dit project eveneens waar mogelijk. Je kunt onze projecten al steunen met een bedrag vanaf € 10. Koning Aap verdeelt daarnaast samen met zusterorganisaties Shoestring en YourWay2GO € 13.750 over de volgende projecten: klik hier.
    Eten en drinken Zuid-Afrika
    Een etentje in Zuid-Afrika is niet compleet zonder een stevige braai. Hoe zeer Zuid-Afrikanen ook nog in gescheiden werelden leven, iedereen die zich dat ook maar enigszins kan veroorloven steekt op zondagmiddag de barbecue aan. Ook bij vakantiehuisjes, in natuurgebieden of bij kampeerplaatsen is altijd gelegenheid om vlees te roosteren. Véél vlees overigens. De authentieke boerewors is daarbij onvermijdelijk. Als tussendoortje krijg je tijdens je Zuid-Afrika rondreis of je Zuid-Afrika familiereis wellicht die andere beroemde Afrikaner delicatesse voorgeschoteld: biltong (gedroogd vlees).

    Restaurants in Zuid-Afrika: De klassieke Zuid-Afrikaanse keuken kent invloeden uit Europa, Afrika en Azië. In de grote steden zijn kwalitatief goede restaurants uit alle mogelijke windstreken te vinden. Wie daar allemaal geen behoefte aan heeft of langs de snelweg domweg niet veel keus heeft, kan terecht bij de bekende fast-foodketens en Take Aways die ook in Zuid-Afrika ruim vertegenwoordigd zijn.
    Land en landschap Zuid-Afrika
    Het grootste gedeelte van het landschap van Zuid-Afrika bestaat uit een uitgestrekt plateau met een gemiddelde hoogte van 1500 meter. Dit wordt ook wel Hoogveld genoemd. In het oosten ligt een smalle kustvlakte, Laagveld, met savannes met acacia’s, kinabomen en olifantbomen. Het noordwesten bestaat uit de laaggelegen, woestijnachtige Kalahari. De Lesotho hooglanden vormen het hoogste gedeelte van het zuidelijke deel. Dit hele gebied ligt boven de 1000 meter en kent toppen hoger dan 3400 meter. In de winter valt er regelmatig sneeuw. De duizend kilometer lange Drakensbergen vormen een sub-alpiene gordel. Door voldoende regenval is dit gedeelte met steile erosiewanden bedekt met bossen. Hier ontspringt de belangrijkste rivier van Zuid-Afrika, de Oranjerivier. In het zuiden loopt de kust steil naar beneden, met veel gevaarlijke klippen en een stormachtige zee. De eerste zeevaarders waren er al onder de indruk van en waagden het niet om aan de Kaap de Goede Hoop aan te leggen.
    Taal Zuid-Afrika
    Zuid-Afrika kent elf officiële talen. Begin jaren ’90 werden alleen het Engels en het Afrikaans officieel erkend. Maar tegenwoordig worden de andere zogeheten Bantoe-talen ook bij de staat erkend. De elf officiële talen zijn: Afrikaans, Engels, Ndebele, Xhosa, Zulu, Noord-Sotho, Zuid-Sotho, Tswana, Swati, Venda en Tsonga. Alle belangrijke documenten worden tweetalig, in het Engels en Afrikaans, opgesteld. Het Engels wordt vooral gesproken in officiële en commerciële gelegenheden. Voor woordjes Afrikaans en uitspraak, download de app ‘google translate’.

    Lukt het niet om met woorden te communiceren, probeer het dan met plaatjes. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de app ‘Boxo Travel’ of ‘Point it’.    
    Religie Zuid-Afrika
    Religie is in Zuid-Afrika prominent aanwezig. Oude Afrikaner plaatsen worden vaak gedomineerd door een statige Nederduits-Gereformeerde Kerk, in veel townships is de Zionist Christian Church, die evangelisch geloof combineert met Afrikaanse tradities, dominant. De volgelingen van deze kerk dragen meestal een zilveren ster op hun kleding. In het algemeen kan men stellen dat zo’n 80 procent van de inwoners een of ander christelijk geloof aanhangt, 2 procent moslim is, 1,5 procent hindoe en een kleine groep die zich tot inheemse of animistische geloven rekent. Ongeveer 15 procent is niet gelovig.
    Fooien Zuid-Afrika
    Het salaris van personeel in hotels en restaurants is doorgaans vrij laag. Het geven van een fooi in Zuid-Afrika is daarom een zeer welkome aanvulling. Zorg wel dat de fooi (ca. 10 procent) daadwerkelijk belandt bij degene die het verdient.

    De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag.
    Weer en klimaat Zuid-Afrika
    Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen er tegenovergesteld zijn aan die in Nederland. Wanneer het bij ons dus zomer is, is het daar winter en andersom. Zuid-Afrika kent een gematigd klimaat. De regenval is ongelijk verdeeld over het oosten en het (droge) westen. In het zuidwesten van de provincie West-Kaap, een gebied met een mediterraan klimaat, regent het in de winter (juni en juli). Langs de Kaapse zuidkust regent het ook wel in de zomer (november tot maart). In de rest van het land valt tachtig procent van de regen alleen in de zomermaanden. De zomers zijn warm tot heet, de winters droog en gematigd. De oostelijke provincies KwaZulu-Natal, Limpopo en Mpumalanga, waar het Krugerpark ligt, kennen een subtropisch klimaat. In hooggelegen gebieden zoals Lesotho kan het in juli en augustus ‘s nachts vriezen.

    Klimaattabel Zuid-Afrika: 
    De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

    KAAPSTAD
    Maand
    T gem
    Zon
    Regen
    T w
    Januari
    22
    11
    2
    19
    Februari
    22
    10
    1
    18
    Maart
    21
    9
    2
    19
    April
    19
    7
    4
    18
    Mei
    16
    6
    6
    17
    Juni
    15
    6
    6
    17
    Juli
    14
    6
    7
    15
    Augustus
    15
    7
    7
    15
    September
    16
    7
    5
    16
    Oktober
    18
    9
    3
    17
    November
    20
    10
    2
    17
    December
    22
    11
    2
    18

    JOHANNESBURG

    Maand
    T gem
    Zon
    Regen
    T w
    Januari
    22
    8
    9
    -
    Februari
    22
    8
    8
    -
    Maart
    20
    8
    7
    -
    April
    18
    8
    4
    -
    Mei
    15
    9
    3
    -
    Juni
    13
    9
    2
    -
    Juli
    12
    9
    1
    -
    Augustus
    16
    9
    0
    -
    September
    18
    9
    3
    -
    Oktober
    21
    9
    5
    -
    November
    21
    9
    8
    -
    December
    22
    9
    10
    -

    Praktische informatie

    Adressen Zuid-Afrika
    Ambassade van Zuid-Afrika in Nederland
    Wassenaarseweg 40, 2596 CJ Den Haag, Nederland 
    T 00 31 (0)70 392 45 01  
    www.zuidafrika.nl

    Ambassade van Zuid-Afrika in België
    Montoyerstraat 17-19, 1000 Brussel, België 
    T 00 32 (0)2 285 44 00 
    www.southafrica.be

    Nederlandse Ambassade in Zuid-Afrika
    210 Florence Ribeiro/Queen Wilhelmina Avenue, New Muckleneuk 0181, Pretoria 
    T 00 27 (0)12 425 45 00  
    E [email protected] 
    www.nederlandwereldwijd.nl

    Belgische ambassade in Zuid-Afrika 
    625 Leyds Street, Muckleneuk, 0002 Pretoria
    T 00 27 (0)12 440 32 01 
    E [email protected] 
    http://southafrica.diplomatie.belgium.be
    Communicatie Zuid-Afrika
    Internationaal telefoneren gaat goed in Zuid-Afrika. De publieke telefoons die je in Zuid-Afrika op straat treft, werken doorgaans met telefoonkaarten die makkelijk verkrijgbaar zijn. Bellen vanuit hotels is een stuk duurder. 

    Mobiel bellen vanuit Zuid-Afrika: In grote delen van Zuid-Afrika is een mobiel netwerk. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com. Het internationale toegangsnummer van Nederland is +31, van Belgie +32 en van Zuid-Afrika  +27. Roaming is echter niet goedkoop. Indien je een simlockvrij toestel hebt, is het veel voordeliger om lokaal een prepaid simkaart aan te schaffen. Bij telefoonwinkels of supermarkten heb je voor weinig geld een eigen Zuid-Afrikaans telefoonnummer. Neem wel je paspoort en hotelreservering mee want mobiele nummers worden geregistreerd.

    Internetten in Zuid-Afrika: Internetcafés vind je in winkelcentra in de grote steden en bij toeristische attracties. Bijna alle hotels, lodges en fastfoodzaken als Wimpy en McDonald’s hebben WiFi. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.
    Elektriciteit Zuid-Afrika
    De netspanning in Zuid-Afrika is 220/240 volt. Europese stekkers passen echter niet in het stopcontact en de nogal atypische Zuid-Afrikaanse driepoot is zelden in wereldstekkers (bijvoorbeeld die van de ANWB) te vinden. Maar geen zorgen: de juiste verloopstekkers kun je in bijna iedere supermarkt in Zuid-Afrika aanschaffen. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Zuid-Afrika gebruikelijk zijn. Vanwege mogelijke problemen met de stroomvoorziening is het handig een zaklamp mee te nemen op je rondreis door Zuid-Afrika of je familiereis door Zuid-Afrika.
    Gezondheid Zuid-Afrika
    Hoewel inentingen voor Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho niet verplicht zijn worden ze beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

    Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

    Rei
    sapotheek voor Zuid-Afrika: Neem een kleine reisapotheek mee op je Zuid-Afrika rondreis met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.

    Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen op onze rondreizen Zuid-Afrika en familiereizen Zuid-Afrika is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

    Preventieve maatregelen voor je Zuid-Afrika rondreis: 
    Bij aankomst in Zuid-Afrika is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Vind hier meer informatie over gezond op reis

    Ziekenhuizen in Zuid-Afrika: 
    De Zuid-Afrikaanse gezondheidszorg staat op een hoog niveau. Vooral in de steden in Zuid-Afrika zijn ziekenhuizen en privéklinieken die op geen enkele wijze onderdoen voor die in Nederland of België. Op het platteland ben je soms aangewezen op staatsziekenhuizen die in orde zijn, maar die van de patiënten boven alles veel geduld vergen.
    Bagage en kleding Zuid-Afrika
    Aangezien je een rondreis maakt waarbij je regelmatig je tas in- en uitpakt is het handig om een (zachte) tas op wielen of een rugzak te gebruiken. Het is dus niet zo dat je deze rugzak/weekendtas nodig hebt om lange wandelingen met je bagage te maken. We raden je aan om maximaal 16 kilo bagage mee te nemen. Verder is een klein rugzakje, een zgn. "day-pack", voor je handbagage ook handig.

    Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan, makkelijk te wassen. Wij raden je aan om met name in de periode mei t/m september een stel warme en wind-dichte kleren mee te nemen op je Zuid-Afrika rondreis, want het kan 's avonds behoorlijk afkoelen. Denk in deze periode ook aan handschoenen en een sjaal of muts. Buiten die periode is een lichte sweater, fleece jas of blouse met lange mouwen voldoende voor de avonden. De zon is scherp in Afrika dus vergeet niet een hoofddeksel mee te nemen. Over het algemeen loopt men op slippers (ook handig voor het douchen), sandalen of sportschoenen of gewoon wat het lekkerst zit.

    Respecteer de waarden en normen van de lokale bevolking. Topless zonnen is uit den boze en ook mannen kunnen niet zomaar in hun blote buik rond gaan lopen. We vragen je in je kleding respect te tonen voor de locale cultuur en religie. We raden ten sterkste af kleding van militaire makelij of daarop lijkende kleding mee te nemen. Je kunt hier problemen mee krijgen bij grensovergangen en met politie en militairen. Je kunt tijdens je Zuid-Afrika rondreis altijd zelf het één en ander uitwassen (neem zo'n handige tube wasmiddel mee!). Ook is het vaak mogelijk tegen een vergoeding de was te laten doen.

    We gaan er vanuit dat deelnemers hun eigen medicijnen meenemen. Handig is een middel tegen maag- en darmstoornissen, wagenziekte, paracetamol, O.R.S., muggenolie, zonnebrandolie, pleisters, jodium, steriele hydrofiele gaasjes en wat verband.

    Denk verder bij het samenstellen van je bagage voor je Zuid-Afrika rondreis bijvoorbeeld aan stevige, halfhoge en makkelijk zittende wandelschoenen met een goed profiel, (Teva-)sandalen en/of gympen, verrekijker, zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, handdoeken, reservebatterijen, reis- en taalgids, oordopjes, opblaaskussen, voldoende fotomateriaal, badslippers, zwemkleding, zonnewerende crème (voor gezicht hoge factor), zonnebril, contactlensvloeistof, reservebril (contactlensdragers kunnen last geïrriteerde ogen krijgen door het zand en stof), zonnepet, wekker, schrijfgerei, schaartje, toilettas met o.a. zonnebrand, lippencrème, tandpasta.

    Waterzuiveringstabletten en een muskietennet zijn voor onze Zuid-Afrika rondreizen niet nodig.
    Geldzaken Zuid-Afrika
    De munteenheid van Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) die weer onderverdeeld is in 100 cent. Er zijn biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand in omloop. Daarnaast bestaan er munten van 1, 2, 5 rand en van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cents. Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com.
      
    Veilig pinnen in Zuid-Afrika: Bij aankomst op het vliegveld van Johannesburg of Kaapstad kun je geld pinnen met je bankpas. Dat kan bij de geldautomaten die de symbolen dragen die ook op je pasje afgedrukt staan. Houd wel in de gaten houden dat er niemand meekijkt als je je pincode intikt of ga ook niet in op het verzoek van mensen die ‘hulp’ aanbieden tijdens het pinnen. Bovendien is het raadzaam een bonnetje te vragen. Er zijn gevallen van geldautomatenfraude bekend. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Zuid-Afrika dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. 

    Contant betalen in Zuid-Afrika: 
    Bij bijna alle grote winkels, hotels, lodges en autoverhuurbedrijven kun je met je bankpas betalen en worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Mocht je een uitstapje maken naar Swaziland en/of Lesotho, dan kun je daar met Zuid-Afrikaanse rand betalen. Je krijgt dan wel lokaal geld terug. De waarde van de lokale munteenheden (Emalangeni in Swaziland en Loti in Lesotho) is gelijk aan die van de rand. 
    Openingstijden Zuid-Afrika
    Winkels in Zuid-Afrika zijn in de regel van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.30 tot 17.00 uur en ’s zaterdags tot 13.00 uur. In Johannesburg en Kaapstad zijn veel winkels langer open, en ook op zondag geopend.

    Shoppen in Zuid-Afrika: In de steden vind je immense malls, winkelcentra met vestigingen van grote winkelketens, bioscopen, restaurants, discotheken en cafés. Souvenirs kun je het best langs de weg kopen of op speciale markten. In hotels of in wildparken zijn de houten beeldjes, doeken of shirts vaak veel duurder. In Johannesburg is dagelijks een veelheid aan Zuid-Afrikaanse kunst en prullaria te koop bij de Africa Craft Market in Sandton City. In Kaapstad vind je op Greenmarket Square, twee blokken ten oosten van Long Street, een levendige kunstmarkt met marktlui uit heel Afrika. 
    Fotografie Zuid-Afrika
    Fotograferen in Zuid-Afrika is meestal geen probleem. Als je mensen wilt fotograferen, is het wel zo netjes om eerst om toestemming te vragen. Arme mensen stellen een kleine bijdrage dan uiteraard op prijs. Het is verboden om officiële gebouwen, vliegvelden, kazernes e.d. te fotograferen.
    Veiligheid Zuid-Afrika
    Zuid-Afrika heeft een slechte reputatie als het gaat om veiligheid. Dat is deels een gevolg van de tijdens de apartheid geïnstitutionaliseerde geweldscultuur, maar het komt vooral voort uit de enorme verschillen tussen rijk en arm. De ene helft van Zuid-Afrika is steenrijk en laat dat duidelijk zien, de andere helft leeft in armoedige omstandigheden.

    Veilig reizen in Zuid-Afrika: Echter, de laatste jaren wordt er bijvoorbeeld in Johannesburg veel in het oude centrum geïnvesteerd waardoor vervallen wijken weer helemaal hip en trendy zijn geworden. Ook worden er met camerabewaking en private beveiliging grote successen geboekt, Dat neemt niet weg dat het belangrijk is om in de grote steden alert te zijn. Ga niet onvoorbereid op pad: dolende toeristen zijn voor tasjesdieven of zakkenrollers een makkelijke prooi. Daarnaast is het natuurlijk onverstandig om je rijkdommen al te veel in het zicht te houden. Dus geen opvallende heuptasjes met je complete vermogen er in. ’s Avonds kun je in alle gevallen echter het best een taxi nemen. Wie zelf rijdt, kan in steden de raampjes van de auto het best zo veel mogelijk gesloten houden. Houd de deuren op slot als je onderweg bent. Alleen al omdat het soms moeilijk is de weg te vinden, kun je in townships ook het beste met een lokale gids op pad. Zij kunnen je bovendien de meest interessante informatie vertellen. Kortom, je hoeft steden als Johannesburg en Durban zeker niet te mijden, maar verstandig reisgedrag is wel belangrijk. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. En doe aangifte bij de politie in verband met de verzekering.

    Reisadvies voor Zuid-Afrika: Actuele informatie over de veiligheid in Zuid-Afrika vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken (http://diplomatie.belgium.be) vind je nuttige reistips.
    Tijdsverschil Zuid-Afrika
    Gedurende onze zomertijd is er geen tijdsverschil tussen Zuid-Afrika, België en Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Zuid-Afrika één uur later.
    Reisdocumenten Zuid-Afrika

    Internationaal paspoort:
    Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal 30 dagen geldig is. Als je naar Zuid-Afrika reist moet je paspoort beschikken over tenminste 2 lege visumpagina’s tegenover elkaar.

    Visum:
    Voor deze bestemming is voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf van maximaal 90 dagen.

    Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

    Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

    - Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
    - Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

    Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

    Reizen met minderjarige kinderen:
    Ouders die met kinderen jonger dan 18 jaar naar Zuid-Afrika reizen moeten een kopie van het geboortecertificaat van het kind in het Engels bij zich hebben. Vraag je gemeente naar een meertalig geboortecertificaat. Dit document is noodzakelijk wanneer je reist met kinderen onder de 18 jaar.

    Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen. 

    LET OP: BELANGRIJKE INFORMATIE M.B.T HET REIZEN MET MINDERJARIGE KIND(EREN) NAAR ZUID AFRIKA GELDIG VANAF 1 JUNI 2015
    We raden je aan om het kopje REISDOCUMENTEN (onder het tabblad 'Meer reisinfo') goed te bekijken daar er extra documenten nodig zijn om met een kind naar Zuid-Afrika te reizen!