Live Help Chat

Reizen naar Zuid-Korea

Feestdagen en festivals Zuid-Korea

Feestdagen in Zuid-Korea worden, geheel in de confucianistische traditie, veelal bij het oudste familielid thuis gevierd. Het gevolg: heel Korea is onderweg op een nationale feestdag. De belangrijkste nationale feestdagen zijn: Nieuwjaar (1 januari),  Onafhankelijkheidsdag (1 maart), Kinderdag (5 mei), Ouderdag (8 mei), Herdenkingsdag (6 juni),  Dag van de Grondwet (17 juli), Bevrijdingsdag (15 augustus), Dag van het Leger (1 oktober), Stichting van de Republiek (3 oktober), Kerstmis (25 december).

Nieuwjaar in Zuid-Korea: Seollal wordt ook wel Lunar New Year of Chinees Nieuwjaar genoemd.Nieuwjaar volgens de maankalender. De belangrijkste feestdag in Korea. Duurt veelal drie dagen en zelfs de kleine supermarkten kunnen gesloten zijn. In paleizen en folk villages zijn veelal traditionele ceremonies: een kleurrijk feest. Naast het Chinees nieuwjaar is Chusok ofwel het Oogst & Maan feest, het belangrijkste feest van het jaar. Het zijn ook de drukste dagen van het jaar. De helft van de Koreanen gaat dan op pad om familie op te zoeken.

Andere festivals in Zuid-Korea: Boeddha’s Geboortedag en Lotus Lantaarnfestival.Op de 8e dag van de 4e maand van het Chinese kalenderjaar is volgens de Koreanen Boeddha Sakyamuni geboren in India. Alle tempelterreinen worden volgehangen met gekleurde, verlichte lampionnen, met name in de avonduren een prachtig gezicht. Het Lotus Lantaarnfestival vindt plaats op de zondag voorafgaand aan Buddha’s Birthday. Hoogtepunt is de indrukwekkende lampionnenparade door het centrum van Seoul waaraan zo'n 30.000 mensen deelnemen. Het Andong Mask Dance Festival is het grootste en beroemdste festival van Zuid-Korea en duurt tien dagen. Tijdens folkloristische dans- en dramavoorstellingen worden, veelal doorspekt met de nodige humor, de armoede, ontberingen en de klassenongelijkheid aan de kaak gesteld. De acteurs dragen hierbij een masker.