Live Help Chat

Reizen naar Brazilie

Bevolking Brazilie

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika en qua omvang het vijfde land van de wereld. Met een oppervlakte van ruim 8,5 miljoen km² is het 203 keer zo groot als Nederland en 278 zo groot als België. Het land heeft ruim 200 miljoen inwoners. Bijna de helft van de bevolking is jonger dan twintig jaar. 

Bevolkingsgroepen van Brazilië: De bevolking is een mix van Europeanen, Afrikanen en oorspronkelijke bewoners. Ongeveer 53,7 procent is van Europese afkomst, 6,2 procent van Afrikaanse afkomst, ruim 38,5 procent van gemengd bloed en de overige 1,2 procent van indiaanse of Aziatische afkomst. In het noorden van Brazilië wonen vooral veel afstammelingen van Afrikaanse slaven. Het vruchtbare, rijke zuiden kent vooral nazaten van de Duitsers, Oostenrijkers en Nederlanders die de afgelopen eeuw naar Brazilië kwamen om landbouw te bedrijven. In het oostelijk deel van Brazilië vind je een ware bevolkingsmix van Portugees, Spaans, Italiaans, inheems en Afrikaans bloed.

Indianen in Brazilië: De Amazone is het woongebied van de oorspronkelijke bevolking, de indianen. Door de kolonisatie, slavernij en de door Europeanen meegebrachte ziektes is hun aantal drastisch gedaald. De meeste stammen staan in contact met de moderne Braziliaanse samenleving en hebben hun voormalig nomadenbestaan opgegeven. Een klein aantal leeft diep in het regenwoud en heeft nog amper contact met de buitenwereld gehad.