Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Brazilië

Landinformatie Brazilië

Landinformatie Braziliƫ

Wil jij binnenkort naar Brazilië reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Brazilië. Alegria e Paixão, Brazilië in een notendop. Vrolijk en met passie. Passie voor muziek en dans, carnaval, overweldigende natuurschatten en veel verschillende culturen. Dans zelf de samba, zwijmel weg bij sertão en bewonder de elegantie van capoeira-dansers. Verken vanuit Manaus de ‘Amazonas’, de ‘Longen van de Aarde’. Tijdens een kanotocht in de ‘Pantanal’, ‘s werelds grootste vloedbos, zie je kaaimannen, otters of het grootste knaagdier ter wereld, de capibara, een geliefde prooi van de anaconda. Foz do Iguaçu is een gordijn van watervallen, behorende tot de grootste ter wereld. Je maakt tijdens onze Brazilië rondreizen kennis met een aantal van de vele hoogtepunten die het grootse land van Latijns-Amerika te bieden heeft.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Brazilië rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Brazilië. Bekijk ook onze Brazilië reizen en selecteer je favoriete Brazilië rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Brazilië
Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika en qua omvang het vijfde land van de wereld. Met een oppervlakte van ruim 8,5 miljoen km² is het 203 keer zo groot als Nederland en 278 zo groot als België. Het land heeft ruim 200 miljoen inwoners. Bijna de helft van de bevolking is jonger dan twintig jaar. 

Bevolkingsgroepen van Brazilië: De bevolking is een mix van Europeanen, Afrikanen en oorspronkelijke bewoners. Ongeveer 53,7 procent is van Europese afkomst, 6,2 procent van Afrikaanse afkomst, ruim 38,5 procent van gemengd bloed en de overige 1,2 procent van indiaanse of Aziatische afkomst. In het noorden van Brazilië wonen vooral veel afstammelingen van Afrikaanse slaven. Het vruchtbare, rijke zuiden kent vooral nazaten van de Duitsers, Oostenrijkers en Nederlanders die de afgelopen eeuw naar Brazilië kwamen om landbouw te bedrijven. In het oostelijk deel van Brazilië vind je een ware bevolkingsmix van Portugees, Spaans, Italiaans, inheems en Afrikaans bloed.

Indianen in Brazilië: De Amazone is het woongebied van de oorspronkelijke bevolking, de indianen. Door de kolonisatie, slavernij en de door Europeanen meegebrachte ziektes is hun aantal drastisch gedaald. De meeste stammen staan in contact met de moderne Braziliaanse samenleving en hebben hun voormalig nomadenbestaan opgegeven. Een klein aantal leeft diep in het regenwoud en heeft nog amper contact met de buitenwereld gehad.
Feestdagen en festivals Brazilië
De katholieke feestdagen, zoals Driekoningen, Carnaval, Goede Vrijdag, Pasen, Sacramentsdag (Corpus Christi), Allerzielen en Kerstmis, zijn belangrijk in Brazilië. Daarnaast zijn er een aantal nationale feestdagen zoals Tiradentes (21 april), Dag van de Arbeid (1 mei), Dag van de Onafhankelijkheid (7 september), Onze Vrouw van Aparecida (12 oktober) en Dag van de Afkondiging van de Republiek (15 november).

Carnaval in Brazilië: Carnaval is ongetwijfeld het populairste en meest traditionele feest in Brazilië. Officieel gaat het om vier dagen maar in de meeste steden duurt carnaval vaak langer dan een week. De ziel van het carnaval in Rio de Janeiro vormen de sambamuziek en de sambaschool. In Rio de Janeiro paraderen de veertien beste sambascholen twee nachten lang door het Sambódromo.
Cultuur Brazilië
Brazilianen zijn over het algemeen bijzonder vriendelijk. Mensen zijn graag bereid je te helpen. Vraag je de weg, dan is de kans groot dat men je persoonlijk naar je bestemming begeleidt. Brazilianen zijn ook bijzonder gastvrij. Glazen, borden of koffiekopjes van gasten zullen nooit lang leeg blijven. Naast het oprechte plezier van de genereuze gastvrijheid speelt ook de eer. Zelfs arme mensen zullen bij een ontvangst flink uitpakken.

Kleding in Brazilië: Brazilianen die het zich kunnen permitteren gaan goed gekleed over straat. Dat verwacht men ook van buitenlanders. Zeker wanneer je kerken en officiële gebouwen bezoekt tijdens een rondreis door Brazilië of een familiereis door Brazilië is een lange broek of rok vereist. Op weg naar het strand trekt de Braziliaan zo min mogelijk aan. De vrouwen slaan een kleurige doek om de heupen die later dienst doet als handdoek. De heren houden het bij een zwembroek met een sportbroek er overheen.
Duurzaamheid Brazilië
Groen in Brazilië:
- We maken op onze reizen naar Brazilië geen gebruik van grootschalige hotelketens, waar mogelijk gebruiken we kleine accommodaties, waarbij de winst ten goede komt aan de lokale investeerders.
- Vrijwel alle hotels tijdens deze reis reduceren energiegebruik door airconditioning te gebruiken die automatisch afslaat bij het verlaten van de kamer, het gebruik van spaarlampen, handdoeken die niet iedere dag worden gewassen, etc...
- We werken niet met hotels die de afvoer van het riool ongezuiverd op de rivieren of het grondwater loodsen. Dit speelt met name in de Pantanal en de Amazone. Rioolwater wordt zoveel mogelijk biologisch afgebroken in speciale tanks en bassins alvorens het wordt geloodst.

- Koning Aap raadt helikoptervluchten aan de Braziliaanse kant van de Iguaçu Watervallen niet aan. Het geluid en de vervuiling heeft een negatief effect op de dieren en vogels in de omliggende jungle.

Door naar natuurgebieden bij Foz do Iguaçu, de Pantanal en de Amazone te gaan dragen we indirect een steentje bij aan de bescherming van deze gebieden. Door deze gebieden op een andere manier economische waarde te geven (namelijk door middel van toerisme) wordt het gemakkelijker om weerstand te bieden tegen de alsmaar oprukkende aanplant van soja en veeteelt.
De regels voor al onze lokale gidsen in Brazilië zijn dat dieren niet worden opgepakt voor een foto en dat er zo min mogelijk natuur wordt verstoord.
Eten en drinken Brazilië
Brazilianen eten twee keer per dag warm, waarbij de lunch (almoço) de belangrijkste maaltijd van de dag is. Een leuke eetgelegenheid zijn de restaurants die ‘comida por quilo’ aanbieden. Dit rijkelijk gevuld zelfbedieningsbuffet biedt iedereen, ook vegetariërs, voldoende keuze voor een heerlijke maaltijd. Je betaalt voor wat je opschept: het eten wordt gewogen. In de grote steden zijn overal restaurants met een internationale keuken te vinden zoals Italiaans, Frans, Chinees of Japans. De prijzen in een á la carte restaurant liggen in Brazilië vrij hoog, maar de porties zijn meestal enorm en voldoende voor twee personen.

Regionale gerechten in Brazilië: Brazilië kent veel regionale keukens. In het noordoosten van Brazilië moet je beslist moqueca proberen, een schotel van vis, garnalen of vlees bereid met palmolie (dendê). In Minas Gerais voeren varkensvlees, kool (couve) en tutú (bonenpasta) de boventoon. Comida gaúcha in het zuiden bestaat uit simpelweg veel vlees. In Bahia is het eten een mengelmoes van Afrikaanse, Portugese en Indiaanse invloeden, met geurige ingrediënten als palmolie, vis en kokosmelk.

Snacks: Lanchonetes (snackbars) hebben een keur aan salgados (gefrituurde tussendoortjes), zoals aardappeldeeg broodjes met kip (coxinha) of vlees (risolles), pão de quejo (kaasbroodje), Arabische pasteitjes zoals kibe en esfiha, en pasteis de bacalhau, Portugese pasteitjes met gedroogde kabeljauw. In Salvador is de specialiteit acarajé, een gefrituurd bol broodje van geraspte bonen en uien, gevuld met garnalen, stukjes tomaat en een pikante pepersaus.

Drinken in Brazilië: Braziliaanse koffie is sterk, heet en zoet. Men noemt het ‘cafezinho’ en het wordt geserveerd in kleine kopjes, zonder melk en met veel suiker. ‘Café com leite’ is koffie met hete melk, en wordt meestal bij  het ontbijt gedronken. Thee (chá) wordt vrij weinig gedronken in Brazilië. Er is een groot aanbod van sappen (sucos), gemaakt van exotische vruchten zoals abacaxi (ananas), manga (mango), maracujá (passievrucht) en goiaba (guava). Erg populair is het drinken van Vitaminas, een milkshake met vers vruchtensap. Als je geen suiker en ijsklontjes in je sap wilt zeg je ‘sem açúcar e gelo’. Ook populair zijn bier (cerveja) en caipirinha, een cocktail van cachaça (sterke alcoholische drank gedestilleerd uit suikerriet), citroen, suiker en verkruimelde ijsblokjes. Tot slot, het water uit de kraan is niet te drinken. Flessen gezuiverd drinkwater kun je bijna overal kopen, zonder prik (sem gás) of met prik (com gás).
Land en landschap Brazilië
Geografisch gezien is Brazilië onder te verdelen in vier stukken. Langs de vrijwel gehele 7500 kilometer lange kuststrook liggen stranden. Achter deze strook is in de zuidelijke helft van het land het grote centrale plateau, de Planato Brasileiro, met een hoogte van tussen de 500 en 1000 meter. Op het plateau liggen een aantal kleinere bergketens, waarvan sommige een hoogte hebben van 3000 meter. In het noordelijke en tevens grootste gedeelte van Brazilië bevindt zich de immens grote Amazone laagvlakte, die zich uitstrekt tot ver in Peru. In het zuidoosten ligt de Pantanal, een laagvlakte die uit bos en open gras bestaat en een rijk dierenleven kent.

Amazonegebied: In het Amazonegebied komt tien procent van alle planten en dierensoorten voor, met name veel apensoorten, papegaaien, zangvogels, slangen, tapirs en de poema. De afgelopen 25 jaar is ongeveer vijf procent van de oppervlakte van de Amazone door houtkap en bosbranden verdwenen. De laatste jaren probeert de overheid kolonisten via ecologische projecten te overtuigen om het regenwoud op een duurzame manier te bewerken.
Taal Brazilië
De officiële taal van Brazilië is Portugees. Het Portugees dat gesproken wordt is niet helemaal gelijk aan het Portugees van Portugal. De woorden verschillen soms en ook de uitspraak is vaak anders. Brazilianen spreken naast het Portugees weinig andere talen. Het is dan ook handig een klein woordenboekje mee te nemen tijdens je rondreis door Brazilie of je familiereis door Brazilië.

Enkele woordjes Portugees
Goedemorgen/ goedemiddag /Goedeavond
Bom dia / boa tarde / boa noite

Tot ziens
Tchau /tchau-tchau/até logo

Hoe gaat het?
Como está/vai ?

Goed/ Uitstekend
(Muito) bem

Alstublieft/ dank u wel
Por favor / obrigado/a

Ik kom uit Nederland/ België
Venho da Holanda/ Bélgica
Religie Brazilië
Ongeveer vijfennegentig procent van de Brazilianen is christen, waarvan tachtig procent katholieken en vijftien procent protestant. De Igreja Universal do Reino de Deus (universele Kerk van het Koninkrijks God) is een van de snelst groeiende protestantse bewegingen van Brazilië. Doordat de kerkbezoekers tien procent van hun inkomen afstaan, plus giften, boert de kerk financieel goed. De kerk spreekt de taal van de armen en houdt de mensen, met behulp van zang en uitdrijvingsrituelen voor dat ze hun problemen kunnen oplossen.

Traditioneel geloof in Brazilië: Veel Brazilianen met Afrikaanse roots vermengen het katholicisme met hun traditioneel animistisch geloof. Zo is candomblé ontstaan, een soort van religie die door voormalige slaven uit Nigeria en Benin is geïntroduceerd. De rituelen worden uitgevoerd in een tempel, meestal een gewoon huis midden in een volkswijk, maar wel op gewijde grond en alleen bestemd voor de cultus. Umbanda is een godsdienst die ontstaan is uit de candomblé. Sommigen noemen umbanda de moderne grote stadsvariant van de candomblé. Het bevat zowel westerse spirituele als occulte elementen.
Fooien Brazilië
Restaurantpersoneel, taxichauffeurs, schoenpoetsers en koffersjouwers rekenen in Brazilië op een fooi. Je bent natuurlijk niet verplicht om een fooi te geven. Bij een slechte dienstverlening kan je overwegen geen of weinig fooi te geven. Houd tijdens je reis door Brazilië wel in de gaten waarom een service slecht is, soms kan diegene die de dienst verleende daar niets aan doen omdat hij/zij afhankelijk is van derden. Als er geen water of elektriciteit in een hotel is, kun je de receptionist of het kamermeisje dat niet aanrekenen. De duurdere hotels en restaurants berekenen zelf vaak al tien procent voor de service. Koffersjouwers verwachten per koffer een fooi van circa € 0,30 (een bankbiljet van R$ 2,00).

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Als je reis begeleid wordt door een lokale reisbegeleider is het richtbedrag voor een fooi (minimaal) € 25 per reiziger voor de hele reis. Voor de chauffeur is een fooi € 1,00 à € 1,50 per reiziger per dag een mooi richtbedrag. Soms is er een assistent van de chauffeur, ook hij verwacht een kleine fooi. Word er gebruikt gemaakt van een lokale gids, dan is een fooi van € 1,00 à € 1,50 per persoon per citytour voor hem/haar een mooi richtbedrag.
Weer en klimaat Brazilië
Door zijn uitgestrektheid kent Brazilië verschillende klimaattypes. De deelstaat Amazonas heeft een warm en vochtig klimaat. Het droge seizoen valt tussen juni en oktober en is voor deze regio de beste reisperiode. De kustzone van het noordoosten heeft het hele jaar door een warm en aangenaam klimaat. Tussen april en augustus kan het er echter flink regenen. In de zuidelijker gelegen kuststaten regent het meer in de zomerperiode (december-maart). In het binnenland worden langdurige droogten afgewisseld met korte stortregens. In het zuiden zijn de seizoenen duidelijker afgebakend dan in het noorden. De Braziliaanse winter (juni-augustus) kan er vrij fris zijn. In de zomer is het er warm en vochtig met bij tijd en wijle flinke stortregens.

Beste reistijd voor Brazilië: Brazilië is het hele jaar te bezoeken, waarbij de temperaturen per regio nogal kunnen verschillen. Houd er bij je rondreis door Brazilië of je Brazilië familiereis ook rekening mee dat de maanden december tot maart het hoogseizoen vormen, want dan nemen de meeste Brazilianen vakantie.

Klimaattabel Brazilië: 
De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

SALVADOR

Maand

T gem

Zon

Neerslag

T w

Januari

31

8

21

28

Februari

31

7

20

28

Maart

31

7

23

28

April

29

6

24

28

Mei

28

6

22

28

Juni

27

5

23

27

Juli

26

6

25

26

Augustus

27

6

22

26

September

28

6

19

26

Oktober

29

7

17

26

November

29

7

19

27

December

30

7

19

27


RIO DE JANEIRO

Maand

T gem

Zon

Neerslag

T w

Januari

30

6

21

25

Februari

30

7

17

26

Maart

29

6

16

26

April

27

6

14

25

Mei

26

6

12

24

Juni

25

6

9

23

Juli

24

6

10

22

Augustus

25

6

9

22

September

25

5

12

22

Oktober

26

5

18

23

November

27

5

21

24

December

29

5

22

25

Praktische informatie

Adressen Brazilië
Ambassade van Brazilië in Nederland
Mauritskade 19, 2514 HD Den Haag
T 070 302 39 59
E [email protected]
http://rijksoverheid.nl   

Ambassade van Brazilië in België
Louizalaan 350 bus 5, 1050 Brussel
T 02 640 20 15
[email protected]
I http://[email protected]

Nederlandse ambassade in Brazilië
SES - Qd. 801, Lote 05, CEP: 70405-900, Brasília-DF
T +55 61 3961 32 00
I  www.nederlandwereldwijd.nl  

Belgische ambassade in Brazilië 
SES Avenida das Nações, Q 809, Lote 32, CEP: 70422-900, Brasília-DF
T +55 61 3443 11 33/ +55 61 984 079 756 
E [email protected]
I
http://brazil.diplomatie.belgium.be
Bagage en kleding Brazilië
We adviseren je om de bagage voor je Brazilië rondreis of je Brazilië familiereis mee te nemen in een rugzak of in een weekendtas. Een harde koffer raden we sterk af voor onze reizen waar met het openbaar vervoer gereisd wordt. Niet omdat je je rugzak/weekendtas nodig hebt om lange wandelingen met je bagage te maken (dat gebeurt dus niet!) maar omdat een koffer vaak moeilijk op te bergen is. We raden je aan om maximaal vijftien kilo bagage mee te nemen.
Neem waterdichte zakken mee om belangrijke zaken in op te bergen zoals reisdocumenten en bijvoorbeeld je camera. Door het vocht kan er in deze omgeving binnen enkele dagen schimmelvorming optreden.

Denk verder bij het samenstellen van je bagage voor Brazilië bijvoorbeeld aan dichte wandelschoenen (i.v.m. het zand), (Teva-)sandalen en/of gympen, warme kleding, een fleece is echt nodig voor o.a. de maanden juni-augustus, verrekijker, zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, dagrugzak, universeel geldige verloopstekker, reis- en taalgids, oordopjes, opblaaskussen, voldoende fotomateriaal, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, zonnewerende creme (voor gezicht hoge factor), zonnebril, zonnepet, wekker, schrijfgerei, schaartje, zakmes en plastic zakken ter bescherming van je foto- en filmapparatuur.

Wat betreft je kleding raden we je aan om naar Brazilië praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag).
Communicatie Brazilië
De luchtpost van Brazilië naar Europa doet er in de regel zeven dagen over. Probeer je post zoveel mogelijk te versturen vanaf een postkantoor (correios), dat gaat sneller en is betrouwbaarder.

Telefoneren in Brazilië: Lokaal of internationaal telefoneren kan gewoon op straat vanuit een telefooncel met een telefoonkaart die je bij elke kiosk kunt kopen. Je kunt ook bellen vanuit een telefoonkantoor of het hotel. Houd er rekening mee dat bellen vanuit het hotel altijd de duurste optie is. Het internationale toegangsnummer van Brazilië is 0055, van Nederland 0031 en van België 0032.

Mobiel bellen vanuit Brazilië: Brazilië beschikt over een uitgebreid mobiel netwerk. Informatie over de kosten van mobiel bellen bij verschillende providers vind je op: www.bellen.com. Het internationale toegangsnummer van Brazilië is +55, van Nederland +31 en van België +32.
Als je een simlockvrij toestel hebt kun je bij een telefoonwinkel (Vivo, Nextel, TIM, Claro of Oi) een SIM-kaart met beltegoed aanschaffen. Je dient je daarvoor wel officieel te laten registreren. Met het beltegoed kun je ook internetten en dus whatsappen. Houd er rekening mee dat als je je mobiel wilt gebruiken je een oplader meeneemt die op 110V functioneert.

Internet in Brazilië: Veel hotels, restaurants en openbare ruimtes, waaronder luchthavens zijn uitgerust met WiFi.
Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.   
Elektriciteit Brazilië
De netspanning in Brazilië is niet overal hetzelfde. In Rio de Janeiro geeft het elektriciteitsnet bijna overal 110/120 volt terwijl de steden in het noorden doorgaans 220/240 volt hebben. Een adapter en verloopstekker zijn aan te raden. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Brazilië gebruikelijk zijn.
Fotografie Brazilië
Over het algemeen vinden Brazilianen het geen probleem om gefotografeerd te worden. Maar als je op je familiereis door Brazilië of je rondreis door Brazilië mensen fotografeert doe het dan met respect en vraag altijd eerst om toestemming. Het is ten strengste verboden om foto's van regeringsgebouwen, officiële en militaire gebouwen, grensovergangen, road blocks, vliegvelden, enz. te nemen.
Geldzaken Brazilië
De Braziliaanse munteenheid is de real (BRL), die weer onderverdeeld is in 100 centavos. Er zijn munten van één, vijf, tien, vijfentwintig, vijftig centavos en een munt van één real. Daarnaast zijn er briefjes van één, vijf, tien, vijftig en honderd reais. Kijk voor de dagkoers op: www.oanda.com.  

ATM in Brazilië: 
Contante US dollar en euro’s kun je wisselen bij Casas de Cambio (wisselkantoortjes) in grote steden of  toeristische centra. Pinnen kun je met een bankpas die voorzien is van een Cirrus of Maestro logo. Het is soms wel even zoeken voordat je de juiste pinautomaat gevonden hebt. De meeste kantoren van HSBC, Bradesco, Citibank en Banco 24 Hores zijn tegenwoordig aangesloten bij Cirrus, Visa of Mastercard. Houd er rekening mee dat pinautomaten soms buiten de openingstijden van de bank niet werken of een laag maximum uitgiftebedrag kennen.

Veilig pinnen in Brazilië: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Brazilië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa. Als dat ook niet mogelijk blijkt, dien je ervoor te zorgen dat je voldoende cash geld en/of een creditkaart meeneemt.

Betalen met creditcard: Betalen met een creditcard (Visa Card, Master Card) is mogelijk in grotere winkels en in de betere hotels en restaurants.
Gezondheid Brazilië
Hoewel inentingen voor Brazilië niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Reisapotheek voor Brazilië: Neem een kleine reisapotheek mee op je rondreis Brazilië of je familiereis Brazilië met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Preventieve maatregelen: Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Vind hier meer informatie over gezond op reis.
Openingstijden Brazilië
De meeste winkels zijn op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 18.00 uur; op zaterdag tot 12.00 of 13.00 uur. Soms is er een lange lunchpauze, tussen 13.00 uur en 15.00 uur. Supermarkten en warenhuizen zijn meestal open tot 22.00 uur, soms ook op zondag. Postkantoren zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00-18.00 uur en ook op zaterdagochtend. Banken zijn op werkdagen geopend van 10.00 tot 16.30 uur.
Reisdocumenten Brazilië

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Brazilië reist moet je paspoort beschikken over tenminste 2 lege visumpagina’s tegenover elkaar.

Visum:
Voor deze bestemming is voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen per 180 dagen. 

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizend kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


Tijdsverschil Brazilië
Brazilië kent verschillende tijdzones. In onze wintertijd is het in Salvador en Rio de Janeiro 4 uur vroeger, in Cuiaba 5 uur vroeger en het uiterste westen 6 uur vroeger dan in de Benelux.
Veiligheid Brazilië
Brazilië heeft een slechte naam wanneer het gaat om berovingen. Vooral in de stadsbus, bij drukke haltes, markten en op het strand zijn zakkenrollers actief; wees daar dus extra alert. Informeer bij de taxichauffeur of het hotelpersoneel welke wijken onveilig zijn en vermijd donkere, stille straten. Neem net als de Brazilianen zelf geen waardevolle spullen, horloges of geld mee naar het strand. Mocht je overvallen worden, verzet je dan niet. Zorg dat je vooraf de app 'SOS op reis' gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Doe aangifte bij de politie, dat is nodig voor de verzekering. Ten slotte: pas op in het verkeer. Het gaat er op de weg niet altijd even zachtzinnig aan toe. Verkeerslichten, snelheidsgeboden en zebrapaden hebben niet altijd de autoriteit die ze zouden moeten hebben.

Reisadvies voor Brazilië: Nuttige reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in de verschillende regio’s van Brazilië vind je op www.nederlandwereldwijd.nl of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter.