Live Help Chat

Reizen naar Brazilië

Eten en drinken Brazilië

Brazilianen eten twee keer per dag warm, waarbij de lunch (almoço) de belangrijkste maaltijd van de dag is. Een leuke eetgelegenheid zijn de restaurants die ‘comida por quilo’ aanbieden. Dit rijkelijk gevuld zelfbedieningsbuffet biedt iedereen, ook vegetariërs, voldoende keuze voor een heerlijke maaltijd. Je betaalt voor wat je opschept: het eten wordt gewogen. In de grote steden zijn overal restaurants met een internationale keuken te vinden zoals Italiaans, Frans, Chinees of Japans. De prijzen in een á la carte restaurant liggen in Brazilië vrij hoog, maar de porties zijn meestal enorm en voldoende voor twee personen.

Regionale gerechten in Brazilië: Brazilië kent veel regionale keukens. In het noordoosten van Brazilië moet je beslist moqueca proberen, een schotel van vis, garnalen of vlees bereid met palmolie (dendê). In Minas Gerais voeren varkensvlees, kool (couve) en tutú (bonenpasta) de boventoon. Comida gaúcha in het zuiden bestaat uit simpelweg veel vlees. In Bahia is het eten een mengelmoes van Afrikaanse, Portugese en Indiaanse invloeden, met geurige ingrediënten als palmolie, vis en kokosmelk.

Snacks: Lanchonetes (snackbars) hebben een keur aan salgados (gefrituurde tussendoortjes), zoals aardappeldeeg broodjes met kip (coxinha) of vlees (risolles), pão de quejo (kaasbroodje), Arabische pasteitjes zoals kibe en esfiha, en pasteis de bacalhau, Portugese pasteitjes met gedroogde kabeljauw. In Salvador is de specialiteit acarajé, een gefrituurd bol broodje van geraspte bonen en uien, gevuld met garnalen, stukjes tomaat en een pikante pepersaus.

Drinken in Brazilië: Braziliaanse koffie is sterk, heet en zoet. Men noemt het ‘cafezinho’ en het wordt geserveerd in kleine kopjes, zonder melk en met veel suiker. ‘Café com leite’ is koffie met hete melk, en wordt meestal bij  het ontbijt gedronken. Thee (chá) wordt vrij weinig gedronken in Brazilië. Er is een groot aanbod van sappen (sucos), gemaakt van exotische vruchten zoals abacaxi (ananas), manga (mango), maracujá (passievrucht) en goiaba (guava). Erg populair is het drinken van Vitaminas, een milkshake met vers vruchtensap. Als je geen suiker en ijsklontjes in je sap wilt zeg je ‘sem açúcar e gelo’. Ook populair zijn bier (cerveja) en caipirinha, een cocktail van cachaça (sterke alcoholische drank gedestilleerd uit suikerriet), citroen, suiker en verkruimelde ijsblokjes. Tot slot, het water uit de kraan is niet te drinken. Flessen gezuiverd drinkwater kun je bijna overal kopen, zonder prik (sem gás) of met prik (com gás).