Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Chili

Landinformatie Chili

Landinformatie Chili

Wil jij binnenkort naar Chili reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Chili. Vanuit Santiago, de Europees aandoende hoofdstad van dit langgerekte land, dagen de witte toppen van het Andesgebergte je uit om op expeditie te gaan. Chili is een veelzijdige reisbestemming met het Spaans - Indiaanse woestijndorp San Pedro de Atacama in het noorden en de gletsjers van het ruige Torres del Paine Nationaal Park in het zuiden. Hiertussen varieert het landschap van vulkanen en geisers tot strand en steppe. Leer het vriendelijke Chileense volk kennen tijdens een van onze reizen door Chili.

Als specialist helpen we je graag verder met het regelen van jouw Chili vakantie. In het linker menu vind je alle informatie over het land Chili. Bekijk ook onze Chili reizen en selecteer je favoriete Chili rondreis.

Achtergrond informatie

Feestdagen en festivals Chili
Chili kent tal van nationale en religieuze feestdagen. Op 1 mei viert Chili de Dag van de Arbeid, op 21 mei de Dag van de Marine ter herinnering van de slag bij Iquique, 18 september is het Onafhankelijkheidsdag (Día de la Independencia), op 19 september de Dag van het Leger en op 12 oktober Día de la Raza, de dag van het verzet van de inheemse volkeren tegen de Spaanse overheersers.

Religieuze feestdagen in Chili: Belangrijke religieuze feestdagen zijn Semana Santa (de Goede Week voor Pasen), feestdag ter ere van Heilige Petrus en Paulus (29 juni), Dag van de Reformatie (31 oktober), Allerheiligen en Allerzielen (1 en 2 november) en Maria Onbevlekt Ontvangen (8 december).

Lokale feestdagen in Chili: 
Daarnaast vinden er in Chili veel lokale feesten en evenementen plaats. Zo worden in januari en februari boerenfeesten gehouden op Isla de Chiloé. De beroemde mythen en sagen van deze eilandenarchipel inspireren tot vrolijke verkleedpartijen, paardenrennen, en het bereiden van lokale gerechten als de curanto: een caloriebom van schaaldieren, vis, kip, worst en aardappels. In het hoge noorden liggen enkele bedevaartsoorden, waar jaarlijks tienduizenden pelgrims naartoe trekken om eer te bewijzen aan hun Madonna’s. Deze gepassioneerde vereringen zijn een combinatie van katholieke en indiaanse geloofselementen. Zo barst tussen 12 en 18 juli het dorpje La Tirana uit zijn voegen, tijdens het Fiesta de la Virgen del Carmen, en wordt op 7 en 8 september in Aiquina de Maagd van Guadalupe vereerd.
Cultuur Chili
Al bij de eerste kennismaking geven mannen en vrouwen elkaar een kus op de rechterwang (alleen niet in formelere situaties) terwijl Chileense mannen elkaar de hand schudden. Het geven van drie zoenen, zoals in Nederland, is in Chili not done. Chilenen houden van gezelligheid, en zijn in het algemeen vriendelijk en geïnteresseerd naar buitenlanders. Chilenen gaan relatief laat aan tafel: de lunch vanaf 14.00 uur en het diner pas vanaf 21.00 uur. Ze maken graag grappen over Argentijnen, zoals Belgen dat over Nederlanders doen.

Kleding in Chili: De gangbare kledingstijl is het best te omschrijven als ‘verzorgd casual’. Mannen dragen in de stad geen korte broek, dat doen ze alleen in recreatiegebieden.
Eten en drinken Chili
Populair eten in Chili is de asado, het grillen van grote stukken vlees. Een bekend traditioneel Chileens gerecht is pastel de choclo, een ovenschotel met maïs, gehakt en olijven. De nationale snack is empanada: vlees met ui en olijven in stevig deeg uit de oven. De empanada kan ook met kaas of schaaldieren gevuld worden. In Chili serveert men een grote variëteit aan vis en schaaldieren: van gegrilde tonijn en ombervis tot gebakken paling en caldillo (dikke soep), mariscales (kleine schaaldieren), jaivas rellenas (gevulde krab), chupe de lapas (stamppot) en erizos (zee-egels). Mote (een soort gort) met huesillos (gedroogde perziken) is het belangrijkste nagerecht.

Drinken in Chili: Een typische lokale drank is mate: een stimulerende kruidenthee met een sterke bittere smaak. Zij wordt getrokken van kleingesneden heesterblaadjes en -takjes (yerba) en warm water. Het drinken van yerba-mate uit een uitgeholde kalebas (de mate) met zilveren pijpje (bombilla) is een sociaal gebeuren en zul je vaak om je heen zien tijdens je rondreis door Chili. Liefhebbers van wijn komen ruimschoots aan hun trekken in Chili. De belangrijkste Chileense wijngebieden bevinden zich rondom Santiago. De wijnen van Chili behoren tot de meest biologisch en ecologisch verantwoorde ter wereld.
Land en landschap Chili
Het landschap van Chili kent veel variatie. Noord-Chili wordt gedomineerd door het Andesgebergte aan de oostgrens, en het kustgebergte (Cordillera), met toppen tot 3000 meter hoogte, aan de Grote Oceaan. Tussen die twee ketens ligt een centrale laagvlakte, de Llano Intermedio of Valle Longitudinal. In het noorden van deze vallei liggen droge bergachtige woestijngebieden en grote zoutvlakten (salares). Bij Santiago begint de vruchtbare Centrale Vallei, die in de provincie Valdivia overgaat in een bosrijk merengebied. Ten zuiden van Puerto Montt strekt het Chileense deel van de Patagonische Steppes zich uit. Het westelijk deel van Vuurland hoort ook bij het grondgebied van Chili, evenals Paaseiland, de Juan-Fernández-eilanden, en een omvangrijk stuk van Antarctica, de Zuidpool.
Bevolking Chili
Het 4300 km lange en maximaal 150 km brede Chili telt ongeveer 19 miljoen inwoners. Het platteland is zeer dunbevolkt; twee derde van de Chilenen leeft in het midden van het land, tussen Copiapó en Concepción, op slechts een vijfde van het totale landoppervlak. De meeste inwoners van Chili zijn mestiezen, afstammelingen van Spaanse kolonisten en indianen. Een op de vier Chilenen is een nakomeling van blanke immigranten uit Europa, met name uit Duitsland. Zo’n 5 procent van de inwoners is indiaans. In het zuiden van Chili, vooral rond de stad Temuco, leven nog traditionele Mapuche-gemeenschappen. Ook de inheemse Aymaras en de Atacameños uit de woestijnen en hoogvlaktes van het noorden hebben hun eigen cultuur weten te bewaren.
Religie Chili
Ruim driekwart van de bevolking in Chili is rooms-katholiek, maar slechts een minderheid gaat regelmatig naar de kerk. In Chili verbreidden zich tijdens de dictatuur van Pinochet tal van protestantse sekten, zoals Jehova’s Getuigen, presbyterianen, mormonen en zevendedagsadventisten, en is de pinksterbeweging sterk in opkomst. In het leven van de Mapuche-indianen nemen sjamanen, voorouderverering en traditionele ceremonieën nog een belangrijke plaats is.
Fooien Chili
Het is gebruikelijk om 10 tot 15 procent fooi te geven in een bar of restaurant en de prijs van een taxirit naar boven af te ronden. Hotelpersoneel dat jouw bagage sjouwt en kamer schoonmaakt, verwacht in Chili ook een kleine fooi.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag.
Taal Chili
De nationale taal in Chili is Spaans. Buiten de toeristische gebieden wordt er niet tot nauwelijks Engels gesproken.
Weer en klimaat Chili
Beste reistijd voor Chili: Omdat Chili op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen omgekeerd: de zomer is hier van december tot maart. Dit is de beste periode om Patagonië en Vuurland te bezoeken op je rondreis Chili en rondom het Andesgebergte te reizen: de temperaturen zijn aangenaam en toeristische faciliteiten beschikbaar (excursies, bustransport en hotels). Het centrale deel van Chili (rond Santiago en Valparaíso) is in de zomer zeer warm en/of vochtig. Voor deze gebieden zijn het begin van de zomer (oktober-november) en de nazomer (maart-april) ideaal. De kust van Noord-Chili heeft het hele jaar een lenteachtig klimaat. Het winterseizoen loopt van juli tot oktober; juli en augustus zijn de beste skimaanden.

Klimaattabel Chili: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

SANTIAGO

Maand

T Gem

Zon

Neerslag

T W

Januari

26

11

2

 

Februari

25

10

2

 

Maart

23

9

2

 

April

19

7

3

 

Mei

16

4

4

 

Juni

13

4

6

 

Juli

13

4

7

 

Augustus

14

5

7

 

September

16

6

5

 

Oktober

20

7

4

 

November

23

9

3

 

December

25

11

2

 

PUNTA ARENAS

Maand

T Gem

Zon

Neerslag

T W

Januari

15

7

10

9

Februari

14

7

8

10

Maart

12

5

8

9

April

9

4

10

9

Mei

6

3

10

9

Juni

4

3

8

8

Juli

4

3

8

7

Augustus

5

4

7

6

September

7

6

6

6

Oktober

10

6

7

6

November

12

7

8

7

December

14

7

9

8

Praktische informatie

Adressen Chili
Ambassade van Chili in Nederland
Parkstraat 30, 2514 JK Den Haag
T 070 312 36 40
I https://chile.gob.cl/paises-bajos/

Ambassade van Chili in België
Aduatukersstraat 106, 1040 Brussel
T (+32) 2 743 36 60
I https://chile.gob.cl/belgica/en/

Nederlandse ambassade in Chili
Av. Apoquindo 3500, piso 13, Las Condes,Santiago de Chile
T +56 2 756 92 00
www.nederlandwereldwijd.nl

Belgische ambassade in Chili
Edificio Forum, Avenida Providencia, 2653 – piso 11 – oficina 3, Santiago de Chile
T +56 2 269 404 00
http://chile.diplomatie.belgium.be/nl
Communicatie Chili
Postkantoren zijn doordeweeks meestal open van 8.00-20.00 uur en op zaterdag van 9.00-13.00 uur. In de grote steden zijn veel belwinkels (centros de llamados) en internetcafés waar je (goedkoop) kunt bellen, internetten, e-mailen, faxen en printen.

Mobiel bellen in Chili: Als je met je mobiel vanuit Chili wilt bellen dien je er rekening mee te houden dat men daar belt via het GSM 850/1900 netwerk. De meeste mobiele telefoons zijn hier tegenwoordig geschikt voor. Voor de zekerheid kun je het checken bij je provider. Informeer ook of je provider een roaming overeenkomst heeft met een Chileense provider. Het landennummer van Chili  is +56. Voor Nederland draai je eerst +31, voor België +32, gevolgd door het netnummer zonder nul en het abonneenummer. Informatie over de kosten van mobiel bellen bij verschillende providers vind je op: www.bellen.com.

Als je voor langere tijd in Chili verblijft en een simlockvrij toestel hebt, is het de moeite waard om een lokaal nummer aan te schaffen. Een identiteitsbewijs is voldoende. Je kunt bij een telefoonwinkel (locuritorio) van Claro, Entel, Movistar of WOM een SIM-kaart en prepaid beltegoed kopen waarmee je ook kunt internetten en whatsappen. Veel hotels, cafés en restaurants beschikken over gratis WiFi. Ook veel overheidsgebouwen en centrale pleinen van (kleine) dorpjes hebben WiFi. Na inloggen blijft de verbinding circa tien minuten in stand, daarna moet je opnieuw inloggen. Houd er rekening mee dat het internet over het algemeen, en zeker buiten de grote steden, een stuk trager is dan in Nederland en België, zowel via roaming als via WiFi.

Internet in Chili: Er zijn volop internet­ca­fés in steden en toeristische plaatsen. Ook beschikken veel hotels, cafés en restaurants over WiFi. Zie: www.wificafespots.com
Elektriciteit Chili
De netspanning in Chili is 220 volt. In de meeste stopcontacten passen stekkers met twee of drie (geaarde) platte polen en stekkers met twee dunne ronde polen. Nederlandse en Belgische stekkers met dikke polen zijn niet direct bruikbaar. Adapters of verloopstekkers zijn in lokale elektriciteitswinkels verkrijgbaar. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Chili gebruikelijk zijn.
Gezondheid Chili
Vaccinaties voor Chili worden beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD!

Preventieve maatregelen voor je reis naar Chili: Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Kijk voor meer informatie op www.gezondopreis.nl.

Reisapotheek voor Chili: Neem op je Chili rondreis een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes en condooms.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Hoogteziekte in Chili: Als je tijdens de reis boven de 2500 meter hoogte komt bestaat de kans op hoogte­ziek­te. Door het zuur­stof­gebrek wordt de ademhaling versneld en adem je meer vocht uit dan nor­maal. Vandaar dat je veel moet drinken: boven 2500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag! Hoog­te­ziekte treedt meestal binnen 24-72 uur op na het berei­ken van een nieuwe hoogte. Hoofdpijn is het belang­rijkste symp­toom. Informeer je vooraf goed over verschijnselen van hoogteziekte. Raadpleeg het boekje ‘Hoe blijf ik gezond in de hoogte’ (uitgave KIT) of kijk op de website www.hoogteziekte.info.
Bagage en kleding Chili
Het is handig om een rugzak te gebruiken tijdens je rondreis door Chili. Probeer niet meer dan 15 kg aan bagage mee te nemen. Je kunt tijdens de reis altijd zelf één en ander uitwassen (neem zo'n handige tube wasmiddel mee), maar in een aantal hotels in Chili kun je tegen een vergoeding eventueel je was laten doen. Het meenemen van harde en grote koffer wordt sterk afgeraden, omdat die lastig te vervoeren is. Soms moet je je spullen een eindje dragen. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne katoenen geldgordel kopen, die je onder je kleding kunt dragen. Neem liever te weing kleding dan teveel mee naar Chili. Wat je mist kun je vaak voor een luttel bedrag ter plekke aanschaffen.

- warme kleding;
- dunne handschoenen en een muts;
- handdoek;
- zakmes (multifunctioneel en een goede kwaliteit zijn belangrijk);
- zaklantaarn;
- reiswekker;
- zonnebril en een reservebril;
- hoofddeksel (als bescherming tegen de zon);
- reservecontactlenzen en vloeistof (bedenk dat harde lenzen soms problemen geven
 door stof en zand);
- plastic zakken om kleding schoon te houden;
- makkelijke en lichte loopschoenen of sandalen;
- stevige, dichte en goed ingelopen wandelschoenen met een dikke zool en goed profiel;
- toilettas met o.a. zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfaktor, lippencrème, tampons, scheermesjes, tandpasta, wetties / toiletpapier;
- zwemkleding;
- een verrekijker kan soms veel plezier geven. ;
- muggenwerend middel met DEET (verblijf Foz de Iguazu);
- regenjas/poncho;
- hangslotjes voor je rugzak;
- kopie van je paspoort en reisverzekeringsvoorwaarden (een pasje van je reisverzekering met daarop het alarmnummer);
- lijstje met belangrijke adressen;
- goede reisgids

 

Het is aan te raden warme, wind- en waterdichte kleding mee te nemen, want in de bergen kan het flink koud zijn, waarbij de temperaturen ver onder het vriespunt kunnen dalen (bijvoorbeeld een combinatie van een goede warme trui, een lange broek en een winddicht jack). In het verre zuiden is het klimaat onberekenbaar, zodat je ook met sneeuw rekening moet houden. Verschillende laagjes over elkaar helpen goed tegen de kou. Neem ook een stel luchtige katoenen kleren en evt. badkleding mee voor een bezoek aan tropische Puerto Iguazu.

Geldzaken Chili
De munteenheid in Chili is Chileense peso (CLP ). Er zijn bankbiljetten van 20.000, 10.000, 5000, 2000, 1000 en 500 peso en munten van 100, 50, 10, 5 en 1 peso. Kijk voor de actuele wisselkoers op: www.oanda.com.

ATM in Chili: Op veel plaatsen vind je pinautomaten (cajeros automaticos). Zorg voor de zekerheid dat je altijd een bedrag aan peso’s achter de hand hebt.

Veilig pinnen in Chili: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Chili dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. 
Openingstijden Chili
De meeste winkels in Chili gaan open tussen 9.00 en 9.30 uur (levensmiddelenzaken vroeger) tot 19.30 uur. Veel winkels blijven tussen de middag dicht van 13.00-16.00 uur, en blijven dan open tot 20.30 uur.

Shoppen in Chili: De shopping malls en supermarkten sluiten niet eerder dan 21.00 uur. Op zaterdag zijn de winkels vaak open tot 13.00 uur. Grote winkelcentra zijn het hele weekend open.
Fotografie Chili
Het natuurschoon in Chili is overweldigend, neem dus voldoende foto- en filmmateriaal mee om hier thuis van te kunnen nagenieten. Houd bij het fotograferen van besneeuwde bergtoppen en gletsjers rekening met het felle licht: om grijze foto’s en harde licht-schaduwcontrasten te voorkomen, kun je je opnamen beter overbelichten. Als je mensen wilt fotograferen tijdens je rondreis door Chili , is het beleefd om vooraf toestemming te vragen. Het is in Chili ten strengste verboden om foto's van regeringsgebouwen, officiële en militaire gebouwen, grensovergangen, road-blocks, vliegvelden, enz. te nemen.
Reisdocumenten Chili

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Chili reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor deze bestemming is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf tot maximaal 90 dagen.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


Overstap in de Verenigde Staten:
Voor reizen met een overstap in de Verenigde Staten, dien je online voor vertrek een ESTA-toestemming (Electronic System of Travel Authority) aan te vragen.

Tijdsverschil Chili
Het tijdsverschil met Chili bedraagt in onze winter vier uur en in onze zomer vijf uur. Chili kent zelf geen zomer- of wintertijd.
Veiligheid Chili
Chili is zeker in vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen behoorlijk veilig. Maar let vooral in Santiago en andere grote steden goed op je spullen en loop niet open en bloot op straat met kostbare camera’s en sieraden te pronken. Mocht je beroofd worden, hang dan vooral niet de held uit: geef de overvaller wat hij wil en doe aangifte bij de plaatselijke politie of de toeristenpolitie (policía de turismo). Zorg wel dat je vooraf de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt.

Reisadvies voor Chili: Nuttige reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in Chili vind je op www.nederlandwereldwijd.nl of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter.