Voor Ecuadoranen is de
almuerzo (lunch) de belangrijkste maaltijd van de dag. Veel restaurants en marktstalletjes bieden een
menú del día. Bij zo’n lunch krijg je een voorgerecht, vaak een gevulde soep, en een hoofdgerecht met vlees of vis, rijst en/of aardappelen en groente. ’s Avonds kun je in de restaurants terecht voor een
merienda (ook een vast menu) of voor de
cena, waarbij je kunt kiezen uit allerlei gerechten à la carte. In de grotere steden van Ecuador zijn ook restaurants waar je westers voedsel zoals pasta's en pizza’s kunt krijgen. In
chifa's kun je tijdens je
rondreis door Ecuador terecht voor Chinees eten.
Gerechten in Ecuador
Een populair gerecht is
churrasco, een vleesgerecht dat meestal geserveerd wordt met gebakken eieren en frites. Geroosterde cavia is een delicatesse die stamt uit het Inca verleden. Zeker aan de kust wordt veel vis gegeten. Een typisch visgerecht is
ceviche, in limoen gemarineerde vis, garnalen of schelpdieren met rode ui en chilipepers. In Ecuador wordt de vis voor het marineren gekookt, waardoor het veiliger voor de maag is. Andere populaire visgerechten zijn
encocado, vis gekookt in kokosmelk, tomaat en knoflook, en
chicharrones, in deeg gefrituurde stukjes vis, garnaal of inktvis. En lekker tussendoortje is
llapinggachos, een soort van
tortilla's met gebakken gestampte aardappel en kaas.
Drinken in Ecuador
Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Mineraalwater is zonder bubbels (
agua mineral sin gas) en met bubbels (
con gas) verkrijgbaar. Verse vruchtensappen zijn er in vele smaken:
mora (bramen),
naranja (sinaasappel),
naranjilla (lokaal fruit),
maracuya (passievrucht) en
piña (ananas). Let erop dat je puur sap (
jugo puro) en niet aangelengd met water (
con agua) krijgt. Natuurlijk zijn er frisdranken zoals Coca Cola en Sprite. Wijn wordt minder vaak bij het eten gedronken dan bier, maar het is vrijwel overal verkrijgbaar. Lokale biermerken zijn Club en Pilsener.