Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Ecuador

Landinformatie Ecuador

Landinformatie Ecuador

Wil jij binnenkort naar Ecuador reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Ecuador. Ecuador is één van de kleinste, maar ook één van de afwisselendste Andes-landen in Zuid-Amerika. Het heeft de reizigers bijzonder veel te bieden: gevarieerde natuur, traditioneel levende volkeren en een interessante geschiedenis. Je zult versteld staan van de enorme diversiteit aan flora en fauna. Ontdek tijdens je Ecuador reis het Amazonewoud en maak dagwandelingen langs kratermeren door een landschap van orchideeën, papierbomen en kleurrijke bloemen. Verken de indiaanse weekmarkten in de schaduw van de imposante vulkanen die Ecuador rijk is. Op de flanken van de Cotopaxi bevind je je te midden van een uitgestrekt maanlandschap. Reis door alle hoogtepunten die de Andes je kunnen bieden!

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Ecuador rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Ecuador. Bekijk ook onze Ecuador reizen en selecteer je favoriete Ecuador rondreis

Achtergrond informatie

Festivals Ecuador
Belangrijke nationale feestdagen in Ecuador zijn: Nieuwjaar (1 januari) wordt gevierd met parades en dansen in het hele land. Carnaval (februari). Dag van de Arbeid (1 mei). Batalla del Pinchincha (24 mei), overwinning op de Spanjaarden. Inti Raymi ofwel het zonnewendefeest van de Inca’s (24 juni). Geboortedag van Simon de Bolívar (24 juli). Onafhankelijkheidsdag, Primer Grito de la Independencia (10 augustus) onafhankelijkheid van de Creolen. Onafhankelijkheid van Guayaquil (9 oktober). Dia de la raza, de dag van het verzet van de inheemse volkeren tegen de Spanjaarden. Tot 2004 heette deze feestdag ‘Columbusdag’, de dag dat Colombus Latijns-Amerika ontdekte (12 oktober). Onafhankelijkheid van Cuenca (3 november). Stichting van Quito (6 november) met dansparades en stierengevechten.

Religieuze feestdagen in Ecuador
Tijdens de Semana Santa (de week voor Pasen maart/april) vinden in dorpen en steden in Ecuador processies plaats, vooral op Goede Vrijdag, waarbij vaak het lijdensverhaal van Jezus wordt gespeeld. Op Dia de los Difuntos (Allerzielen, 2 november) gaan familieleden naar de begraafplaatsen en brengen de overledenen eten en drinken. De indíginas laten het eten en drinken op de graven liggen, de mestiezen nemen het eten mee naar huis om het zelf op te eten. Op Eerste Kerstdag (25 december) wordt de geboorte van Christus herdacht met gekostumeerde optochten. In Cuenca vindt El pase del Niño plaats, een grootse en kleurrijke processie waarbij kinderen de hoofdrol spelen.
Cultuur Ecuador
Ecuadoranen begroeten elkaar uitgebreid met schouderklopjes en omhelzingen en informeren naar het wel en wee van elkaars familie. Buenos dias, como esta?, zul je regelmatig horen. Bij het afscheid schudt men elkaar de hand en kust men elkaar op een wang. Indianen (indígenas) begroeten elkaar minder uitbundig.

Kleding in Ecuador

Ecuadoranen vinden een verzorgd uiterlijk belangrijk. Zeker wie het zich kan permitteren dient er netjes uit te zien. Mannen lopen vrijwel nooit in een korte broek en T-shirt rond. In de minder toeristische gebieden is zeker raadzaam om een lange broek te dragen tijdens je rondreis door Ecuador. Kleed je decent als je kerken in Ecuador bezoekt, bedek je schouders en knieën, dit uit respect voor de lokale bevolking en haar cultuur.
Eten en drinken Ecuador
Voor Ecuadoranen is de almuerzo (lunch) de belangrijkste maaltijd van de dag. Veel restaurants en marktstalletjes bieden een menú del día. Bij zo’n lunch krijg je een voorgerecht, vaak een gevulde soep, en een hoofdgerecht met vlees of vis, rijst en/of aardappelen en groente. ’s Avonds kun je in de restaurants terecht voor een merienda (ook een vast menu) of voor de cena, waarbij je kunt kiezen uit allerlei gerechten à la carte. In de grotere steden van Ecuador zijn ook restaurants waar je westers voedsel zoals pasta's en pizza’s kunt krijgen. In chifa's kun je tijdens je rondreis door Ecuador terecht voor Chinees eten.

Gerechten in Ecuador
Een populair gerecht is churrasco, een vleesgerecht dat meestal geserveerd wordt met gebakken eieren en frites. Geroosterde cavia is een delicatesse die stamt uit het Inca verleden. Zeker aan de kust wordt veel vis gegeten. Een typisch visgerecht is ceviche, in limoen gemarineerde vis, garnalen of schelpdieren met rode ui en chilipepers. In Ecuador wordt de vis voor het marineren gekookt, waardoor het veiliger voor de maag is. Andere populaire visgerechten zijn encocado, vis gekookt in kokosmelk, tomaat en knoflook, en chicharrones, in deeg gefrituurde stukjes vis, garnaal of inktvis. En lekker tussendoortje is  llapinggachos, een soort van tortilla's met gebakken gestampte aardappel en kaas. 

Drinken in Ecuador
Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Mineraalwater is zonder bubbels (agua mineral sin gas) en met bubbels (con gas) verkrijgbaar. Verse vruchtensappen zijn er in vele smaken: mora (bramen), naranja (sinaasappel), naranjilla (lokaal fruit), maracuya (passievrucht) en piña (ananas). Let erop dat je puur sap (jugo puro) en niet aangelengd met water (con agua) krijgt. Natuurlijk zijn er frisdranken zoals Coca Cola en Sprite. Wijn wordt minder vaak bij het eten gedronken dan bier, maar het is vrijwel overal verkrijgbaar. Lokale biermerken zijn Club en Pilsener.
Landschap Ecuador
Het vasteland van Ecuador heeft grofweg drie landschappen: de Costa, Sierra en Oriente. De Costa is de 20 tot 150 kilometer brede kustvlakte. Behalve uitgestrekte plantages vind je hier veel mangrovebossen en tropisch woud. De Sierra is het hoogland van het Andesgebergte dat gevormd wordt door twee parallel lopende ketens, de Cordillera Occidental en de Cordillera Oriental.

Laan der vulkanen
Deze bergketens zijn verbonden door hoge drempels (nudos), waar tussenin op ongeveer 3000 meter hoogte een aantal grote kommen (hoyas) liggen. Hier bevindt zich de zogenaamde Laan der Vulkanen met de Cotopaxi met zijn 5897 meter de hoogste actieve vulkaan ter wereld. De hoogste berg van Ecuador is de Chimborazo met een hoogte van 6310 meter. Waar de Andes oprijst ontstaat door de stijgregens tegen de hellingen tropisch nevelwoud. Op de hoogvlaktes van de Andes vind je de pàramo, een landschap voornamelijk bestaand uit grassen en lage begroeiing. Hier vind je o.a. spectaculaire bromelia's, gentianen en de nationale trots de chuquiragua. De Oriente is een naar het oosten afdalend tropisch junglegebied (la Selva), met een zeer gevarieerde flora en fauna. Het gebied wordt doorsneden door een aantal grote rivieren. Deze groene long wordt ernstig bedreigd door de ongebreidelde houtkap.

Unieke eilanden van Ecuador
De Galápagos archipel bestaat uit een groep van dertien grote en vele tientallen kleinere eilanden waarvan er vijf bewoond zijn. De archipel ligt ongeveer 1000 kilometer uit de kust in de Grote Oceaan.   De eilanden zijn van vulkanische oorsprong en de honderden vulkanen bepalen dan ook het landschap. De oudste toppen zijn 4 tot 5 miljoen jaar oud.  De eilanden zijn nooit met het vasteland verbonden geweest en daardoor kon er in biologisch opzicht een uniek gebied ontstaan. In 1959 is de archipel tot nationaal park uitgeroepen. De Galàpagos eilanden zijn een paradijs voor vogelliefhebbers. De plantenwereld is vergeleken met de dierenwereld vrij eentonig.
Taal Ecuador
Spaans is de officiële taal in Ecuador. De meeste indígenas spreken hun eigen taal. De belangrijkste is het  Quichua waarvan verschillende dialecten bestaan. De stammen uit het Amazonegebied spreken talen die onderling weinig overeenkomst vertonen. Buiten de toeristische gebieden in Ecuador wordt nauwelijks Engels gesproken.
Bevolking Ecuador
Ecuador heeft een oppervlakte van 256.370 km² (6,8 keer Nederland, 9,2 keer België) en telt 17 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid bedraagt 60 inwoners per km² en is de hoogste van Zuid-Amerika. De meeste mensen wonen aan de kust (Costa) en in de hooglanden (Sierra). In het Amazonegebied (de Oriente), dat ongeveer 50 procent van de oppervlakte van Ecuador inneemt, woont slechts 2 tot 5 procent van de bevolking.

Bewoners van Ecuador

Naar schatting 25 procent van de Ecuadoraanse bevolking bestaat uit indianen (indígenas), 65 procent uit mestiezen (een vermenging van blanken en indígenas) en 10 procent uit blanken en bewoners van Afrikaanse en Aziatische herkomst. Hoewel de blanken qua aantal veruit in de minderheid zijn, bekleden ze de belangrijkste economische en politieke posten.
Religie Ecuador
Ongeveer 95 procent van de bevolking van Ecuador is rooms-katholiek. Daarnaast zijn er met name op het platteland kleine geloofsgemeenschappen van mormonen, baptisten en Jehova's getuigen. De indiaanse bevolking van Ecuador vermengt het rooms-katholieke geloof met hun traditionele pre-Columbiaanse rituelen.
Fooien Ecuador
In restaurants, bars en op terrassen in Ecuador is een fooi van 5 tot 10 procent gebruikelijk. Ook taxichauffeurs en kruiers verwachten een fooi.
De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag.
Duurzaamheid Ecuador
Groen in Ecuador

De Cotococha Amazon Lodge waarborgt het hergebruik van energie en materialen, zodat de lodge minder impact op het ecosysteem heeft. Cotococha gebruikt zonnepanelen voor het verwarmen van water en heeft een eigen waterzuiveringssysteem geïnstalleerd om veilig drinkwater te maken. Voor hun duurzame initiatieven heeft de lodge afgelopen jaar maar liefst 4 certificaten en prijzen in de wacht gesleept! Voor meer informatie: www.cotococha.com.
Weer en klimaat Ecuador
Door de grote verscheidenheid aan landschappen kan het klimaat in Ecuador per regio sterk verschillen.
Aan de kust heerst een vochtig, tropisch klimaat, met een relatief droge tijd van mei tot december. Van januari tot april is het regenseizoen met vooral stortbuien aan het einde van de dag. De temperatuur kan dan oplopen tot ruim boven de 30 graden. In de Andes wisselen zon en regen elkaar het hele jaar af. Temperaturen liggen overdag tussen 10 en 20 graden. 's Nachts kan het erg koud worden. Op de oostelijke hellingen van de Andes en in het Amazonebekken is het hele jaar door vochtig en warm. De meeste regen valt in de maanden april tot en met juni. De Galàpagos eilanden kennen een warm en vochtig klimaat dat onder invloed staat van de Humboldtstroom. 

Beste reistijd voor Ecuador
De beste reisperiode voor Ecuador en de Galàpagos archipel is de droge periode van juli tot en met november. In deze periode is het meestal droog in het hoogland en niet te heet aan het kustgebied. 

Klimaattabel:
De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

QUITO

Maand

T gem

Zon

Neerslag

T w

Januari

21

5

19

-

Februari

20

5

19

-

Maart

20

4

21

-

April

20

4

22

-

Mei

20

5

18

-

Juni

20

5

11

-

Juli

21

6

7

-

Augustus

21

6

8

-

September

21

5

13

-

Oktober

21

5

18

-

November

21

5

17

-

December

21

6

17

-

GUAYAQUIL

Maand

T gem

Zon

Neerslag

T w

Januari

33

3

20

24

Februari

33

3

21

26

Maart

33

4

21

26

April

33

5

15

24

Mei

32

4

7

24

Juni

31

3

4

23

Juli

31

3

1

22

Augustus

31

3

0

21

September

31

3

0

21

Oktober

32

3

0

22

November

32

3

1

22

December

33

3

8

23

GALAPAGOS

Maand

T gem

Zon

Neerslag

T w

Januari

28

8

14

25

Februari

30

8

12

26

Maart

30

8

8

26

April

30

7

8

25

Mei

28

6

8

25

Juni

27

6

9

24

Juli

25

6

12

23

Augustus

24

6

12

22

September

24

6

12

22

Oktober

24

6

11

22

November

25

7

10

23

December

26

7

10

24

Praktische informatie

Adressen Ecuador
Ambassade van Ecuador in Nederland
Koninginnegracht 84, 2514 AJ Den Haag
T 070 3469563 / 3463753
[email protected]
I  www.embassyecuador.eu

Nederlandse consulaat:
In Guayaquil: Luque 204 y Pedro Carbo, Oficina 402
T +593 4 232 7571, +51 1 213 9800 (voor noodgevallen)
[email protected]
I www.nederlandwereldwijd.nl

Belgische consulaten:
In Quito: Avenida 12 de octubre N° 24 -402 y Cordero - Edificio Rickie – 2do piso (naast Swiss Hotel)
T +593 999 730 860
[email protected]
I http://peru.diplomatie.belgium.be

In Guayaquil:  J.A. Campos n° 101 y García Avilés
T +593 4 231 05 05 / 08
[email protected]

Communicatie Ecuador
Post van Ecuador naar de Benelux doet er zeker twee weken over. Internationaal bellen in Ecuador kan vanuit telefooncellen of cabinas telefónicas, kantoren waarvoor je een telefoonkaart nodig hebt. Bellen vanuit hotels is duurder dan vanuit telefooncellen of telefoonkantoren. Het internationale landennummer voor Ecuador is 00593; voor Nederland 0031 en voor België 0032.

Mobiel bellen in Ecuador
In Ecuador belt men via het GSM 1900/850 netwerk, een andere frequentie dan in Europa. Maar steeds meer mobieltjes zijn daar geschikt voor. Check het voor de zekerheid bij je provider. Informeer ook of je provider een roaming overeenkomst heeft met een Ecuadoraanse provider. Informatie over de beltarieven van verschillende providers vind je op: www.bellen.com (klik op ‘buitenland’). Het internationale landennummer voor Ecuador is +593; voor Nederland +31 en voor België +32.  

Internet in Ecuador
Als je een simlock vrij toestel hebt, kun je bij een telefoonwinkel van Claro, CNT of Movistar een SIM-kaart en beltegoed aanschaffen. Vraag de verkoper om je SIM-kaart te installeren. Met het beltegoed kun je ook internetten en dus whatsappen.
In veel hotels en restaurants is gratis WiFi. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.   

Elektriciteit Ecuador
De netspanning in Ecuador is 110 volt. De stopcontacten zijn niet hetzelfde als in Nederland of België, een wereldstekker is raadzaam. Een spanningsbeveiliger voor laptops en fotoapparatuur is aan te raden.
Gezondheid Ecuador
Vaccinaties voor Ecuador worden beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Reizigers uit België vinden vergelijkbare informatie op www.itg.be/N/reisgeneeskunde, de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. 

Vaccineren bij je thuis!
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! 

Preventieve maatregelen
Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Kijk voor meer informatie op www.gezondopreis.nl.

Zika virus
Op dit moment heerst in een groot gedeelte van Midden en Zuid Amerika het zogenaamde Zika virus. Dit virus wordt verspreid door muggen (dezelfde muggen die ook het dengue virus verspreiden). Het Zika virus is voor alsnog voor volwassenen niet gevaarlijk gebleken maar kan voor zwangere vrouwen mogelijke complicaties opleveren. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan adviseren we je om contact op te nemen met de GGD of je huisarts voor het meeste actuele nieuws en advies. 

Reisapotheek voor Ecuador
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes en condooms. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten, een smeersel met DEET en een geïmpregneerd muskietennet.

Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Hoogteziekte in Ecuador
Als je tijdens de reis boven de 2500 meter hoogte komt bestaat de kans op hoogte­ziek­te. Door het zuur­stof­gebrek wordt de ademhaling versneld en adem je meer vocht uit dan nor­maal. Vandaar dat je veel moet drinken: boven 2500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag! Hoog­te­ziekte treedt meestal binnen 24-72 uur op na het berei­ken van een nieuwe hoogte. Hoofdpijn is het belang­rijkste symp­toom.

In Quito waar je met het vliegtuig aankomt op een hoogte van bijna 3000 meter kan de aanpassing aan de hoogte een probleem vormen. Het is belangrijk dat je na aankomst tenminste een extra dag echt rust neemt en vooral niet verder gaat stijgen. Informeer je vooraf goed over verschijnselen van hoogteziekte. Raadpleeg het boekje ‘Hoe blijf ik gezond in de hoogte’ (uitgave KIT) of kijk op de website www.hoogteziekte.info.

Ziekenhuizen in Ecuador

Quito heeft enkele moderne ziekenhuizen zoals Hospital Vozandes (www.hospitalvozandes.org) en Hospital Metropolitano (www.hospitalmetropolitano.org) met artsen die Engels spreken.
Bagage en kleding Ecuador
We adviseren je om je bagage in een rugzak of in een weekendtas (met wieltjes) mee te nemen tijdens je rondreis door Ecuador. Een koffer is ook mogelijk, maar houd rekening met het feit dat vooral een harde koffer vaak moeilijk op te bergen is in de bus. We raden je aan om voor je eigen gemak maximaal 15 kilo bagage mee te nemen (het toegestane maximum van de luchtvaartmaatschappij is 20 kilo per persoon).

Wat betreft je kleding raden we je aan om luchtige en lichte (in verband met muskieten) kleding voor de jungle, t-shirts met korte én lange mouwen, minimaal twee a drie lange broeken eventueel met afritsbare pijpen (spijkerbroek droogt langzaam en loopt zwaar!), dikke trui en/of fleece voor koude nachten, winddicht regenjack met hoge kraag en regenkleding mee te nemen. Tijdens de jungletocht worden laarzen verstrekt tot en met maat 46.

Denk verder bij het samenstellen van je bagage bijvoorbeeld aan stevige wandelschoenen of eenvoudige bergschoenen met een goed profiel, (Teva-)sandalen en/of gympen, badslippers, zaklamp, verrekijker, naaigerei, wasmiddel, dagrugzak, universeel geldige verloopstekker, reis- en taalgids, oordopjes, opblaaskussen, voldoende fotomateriaal, reserve fotobatterijen, toiletartikelen, zwemkleding, zonnewerende creme (voor gezicht hoge factor), zonnebril, pet of hoofddoek, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en een zakmes. Het is niet nodig om een slaapzak, slaapmatje of muskietennet mee te nemen.
Geldzaken Ecuador
Sinds 2000 is de Amerikaanse dollar de nationale munteenheid van Ecuador. Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 dollar en munten van 1, 5, 10, 25 en 50 dollarcent. Naast de gewone dollarmunten zijn er ook speciale Ecuadoraanse dollarmunten. Kijk voor de dagkoers van de dollar op www.wisselkoers.nl.

ATM in Ecuador
Je kunt het beste je bankpas en contant geld (Amerikaanse dollars) in kleine coupures (niet meer dan 20 dollar) meenemen. In de grotere steden kan gepind worden. Staar je echter niet blind op het pinnen, want automaten kunnen buiten gebruik zijn. Zorg dat je voldoende cash geld en/of een creditkaart meeneemt. Wees na een geldopname op je hoede voor zakkenrollers.

Veilig pinnen in Ecuador
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Ecuador dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa. Als dat ook niet mogelijk blijkt, dien je ervoor te zorgen dat je voldoende cash geld en/of een creditkaart meeneemt.  

Betalen met creditcard
Met een creditcard kun je terecht in de duurdere zaken, restaurants en hotels. Bij sommige banken kun je ook geld opnemen met je creditcard maar dan wordt doorgaans een flinke commissie berekend.
Openingstijden Ecuador
Openingstijden in Ecuador kunnen nogal variëren. Op nationale feestdagen kom je in de regel voor een gesloten deur te staan. De meeste winkels zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.30 uur, op zaterdag meestal tot 12.00 uur. Tussen de middag wordt er meestal  siësta gehouden. Postkantoren zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. In grotere steden zijn ze ook op zaterdag enkele uren geopend. Banken zijn in de grote steden geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.00 of 17.00 uur. Casas de cambio (wisselkantoren) zijn vaak iets langer geopend. Op zaterdagochtend kun je bij sommige wisselkantoren terecht.

Inkopen in Ecuador
Voor mooie souvenirs kun je terecht op de markten, speciaal die van Otavalo. Kleding, tassen, tapijten en vogels van beschil­derd balsahout zijn in verschillende maten volop verkrijgbaar. Alles tegen een redelijke prijs, mits je het spel van loven en bieden een beetje beheerst. Afdingen is heel gebruikelijk.
Fotografie Ecuador
Ecuador is een kleurrijk en fotogeniek land. Fotograferen is echter moeilijk door het felle licht. De beste tijd om foto’s te maken tijdens je rondreis door Ecuador is ´s ochtends vroeg of ´s avonds bij zonsondergang. Houd er wel rekening mee dat je niet overal alles mag fotograferen. Het is verboden foto’s te maken van militaire objecten, regeringsgebouwen, grensovergangen, vliegvelden, enz. Als je mensen wilt fotograferen in Ecuador, vraag dan altijd eerst om toestemming. Sommige mensen willen alleen voor geld op de foto. Respecteer deze wens en ga niet stiekem van een afstand fotograferen.
Veiligheid Ecuador
Ecuador was lange tijd een van de veiligste landen in Zuid-Amerika. De criminaliteit is echter de laatste jaren toegenomen. Laat je nooit in met iemand die drugs aanbiedt en ga niet mee met 'politie in burger' zonder juiste identificatie. In de steden moet je oppassen voor tasjesdieven en zakkenrollers. Berovingen vinden een enkele keer plaats in de grote steden en langs de kust, en als het gebeurt, is dat meestal op plekken die je normaliter mijdt, zoals donkere, stille straatjes. Mocht je beroofd worden, hang dan vooral niet de held uit: geef de overvaller wat hij wil en doe aangifte bij de plaatselijke politie of de toeristenpolitie (policía de turismo). Zorg dat je vooraf de app 'SOS op reis' gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Doe aangifte bij de politie, dat is nodig voor de verzekering.

Reisadvies voor Ecuador
Nuttige reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in de verschillende regio’s van Ecuador vind je op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen (kijk onder reisadviezen bij Ecuador) of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter.  
Tijdsverschil Ecuador
Het tijdsverschil tussen Ecuador en Nederland en België is in onze zomer zeven uur. In de winter is het in Ecuador zes uur vroeger dan in Nederland en België. Op de Galápagos eilanden is het een uur vroeger dan in Ecuador.
Reisdocumenten Ecuador
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te informeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.