Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Egypte

Landinformatie Egypte

Landinformatie Egypte

Wil jij binnenkort naar Egypte reizen?Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Egypte. Verstilde oases, farao's en koraal. Egypte trekt al eeuwenlang bezoekers uit alle windstreken. Niet verwonderlijk, want het land heeft een schat aan overblijfselen uit vroeger tijden. Egypte staat synoniem voor prachtige tempels, indrukwekkende koningsgraven en gigantische piramides. Je maakt een ontspannen felukkatocht over de Nijl en slentert door middeleeuwse marktjes. De badplaats Hurghada met haar stranden en kleurrijke onderwaterwereld vormt een ontspannen slotstuk van je Egypte reis. Ontdek Egypte tijdens onze gevarieerde rondreizen. We hebben een zeer uitgebreid aanbod!

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Egypte rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Egypte. Bekijk verder onze Egypte reizen en selecteer je favoriete Egypte rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Egypte
Egypte heeft een oppervlakte van 1.002.000 km² (25 maal Nederland, 32 maal België), waarvan vijf procent bouwgrond is. Het land telt ongeveer 102 miljoen inwoners. Ruim driekwart van de bevolking van Egypte woont in de Nijlvallei, die slechts vijf procent van de totale landoppervlakte van Egypte beslaat.

Bevolking van Egypte: Antropologen onderscheiden drie bevolkingsgroepen. De eerste groep zijn de afstammelingen van het Hamito-Semitische ras dat de Nijldelta al duizenden jaren bewoont. De tweede bevolkingsgroep zijn de bedoeïenen, Arabische nomaden die in de woestijn wonen. Zij wonen voornamelijk in de Sinaïwoestijn. De derde bevolkingsgroep betreft de Nubiërs die het zuiden van Egypte bevolken. Deze mensen zijn herkenbaar aan hun donkere uiterlijk.
Cultuur Egypte
Egyptenaren zijn erg gastvrij, ook tegen vreemden. Mocht je bij iemand thuis uitgenodigd worden tijdens je Egypte rondreis, trek dan je schoenen uit voordat je het huis binnentreedt. Het is beleefd om je gastheer een cadeautje (gebak, snoepjes of bloemen) te geven en denk eraan om niet met je linkerhand te eten, die wordt in Egypte immers gebruikt voor sanitaire doeleinden.

Gewoonten in Egypte: Voor Egyptische normen is het erg onbeleefd om meteen ter zake te komen. Of het nu gaat om de aankoop in een winkel, een zakenbezoek of andere contacten, neem rustig de tijd om een praatje te maken, naar familieleven te informeren en een kopje koffie of thee te drinken. De Egyptenaren nemen voor alles de tijd. Egyptenaren houden van een relaxed ritme en proberen zoveel mogelijk stress te vermijden. Een veelgehoord antwoord is dan ook ‘Insha Allah’: als Allah het wil.

Omgangsvormen in Egypte: Terwijl mannen in Egypte elkaar openlijk kunnen kussen of vasthouden op straat, is lichamelijk contact tussen mannen en vrouwen niet gepast in het openbaar en al helemaal niet in de buurt van een moskee. Egyptenaren zullen dus nooit een vrouw omhelzen als begroeting en al helemaal niet op de wang kussen.

Kleding in Egypte: Van reizigers wordt verwacht dat ze zich gepast kleden. Voor vrouwen is strakke kleding en blote schouders en kuiten taboe. Draag in Egypte liefst kleding die de schouders bedekt en een rok of broek tot de knie. Topless zonnen op het strand bij Hurghada of in de Sinaï kan echt niet.

Duurzaamheid Egypte
Groen in Egypte

In samenwerking met onze lokale agenten steunt Koning Aap wereldwijd een aantal projecten met een financiële bijdrage
. Ook onze reizigers dragen een steentje bij. Een groot (en groeiend) aantal deelnemers geeft via het boekingsformulier of via de website feelingresponsible.org een donatie aan een van onze projecten. Je kunt onze projecten al steunen met een bedrag vanaf € 10. Koning Aap verdeelt daarnaast samen met zusterorganisaties Shoestring en YourWay2GO € 13.750 over de volgende projecten: klik hier.

Project SAFA Senior House (Egypte)
Behalve prachtige bouwwerken en culturele erfstukken tref je in Egypte ook veel armoede. Ouderen die geen familie meer (in de buurt) hebben, staan er in Egypte alleen voor. Daarom is in de jaren vijftig in Caïro het SAFA Senior house opgericht, een plek waar ouderen van hun oude dag kunnen genieten. Het complex is vrij groot en kan een aardige opknapbeurt gebruiken. Koning Aap steunt, in samenwerking met onze lokale agent, dit project met een financiële bijdrage. Lees hier meer.
Eten en drinken Egypte
Een maaltijd in een Egyptische restaurant begint vaak met een sortering mezze die bestaat uit olijven, tahina, babaghanoeg (puree van aubergines), hoemmoes (puree van kikkererwten) of wara’a einag (gevulde wijnbladeren). Mezze wordt met brood en salades gegeten. Hoofdgerechten in Egypte zijn gegrilde of gebraden duiven, met gehakt gevulde aubergines (batingan), kebab, kofta (gehaktballetjes van gekruid schapenvlees) of kip met rijst. Zoetigheid of fruit ronden de maaltijd af.

Drinken in Egypte: Thee, koffie en karkadee zijn de nationale dranken. Thee (chay) wordt in kleine glazen geserveerd en is heel sterk. Koffie (ahoea) wordt in kopjes of glazen geserveerd en is een zeer sterke Turkse koffie, soms verrijkt met kardemom. De derde nationale drank is karkadee, een kruidenthee van de donkerrode bloemen van de hibiscus. Deze drank heeft een zure smaak en is erg verfrissend tijdens je rondreis door Egypte of je Egypte familiereis, of je het nu warm of koud drinkt.
Feestdagen en festivals Egypte
Tijdens nationale feestdagen in Egypte herdenkt men revoluties, onafhankelijkheid, oorlogen en martelaars: Sinaï Liberation Day (25 april); Evacuation Day (18 juni); Revolution Day (23 juli); Army Forces Day (6 oktober); Victory Day (23 december). Ook Nieuwjaar en de Dag van de Arbeid (1 mei) zijn officiële vrije dagen.

Islamitische feestdagen in Egypte: De ramadan is het belangrijkste islamitische feest. Het feest duurt de hele negende maand van het islamitische jaar en is de vastenmaand. Tijdens deze periode eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. De ramadan kan leiden tot enig ongemak; veel restaurants zijn dicht; eten, drinken en roken in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Voor toeristen wordt wel gekookt en gezorgd. Het spreekt vanzelf dat je de mensen niet de ogen moet uitsteken door vlak voor hun neus te eten. Het driedaagse suikerfeest, Aid el Seghir of Aid al-Fitr genaamd, luidt het einde van de ramadan in. Het huis wordt nog een keer gepoetst en de mensen kleden zich zo mooi mogelijk. Iedereen gaat bij elkaar op bezoek om elkaar te feliciteren met een goed volbrachte vastenperiode. Ook de armen krijgen iets extras. Met het suikerfeest begint het bedevaartsseizoen naar Mekka. Het offerfeest, Aid el Khebir begint op de tiende dag van de laatste maand van het jaar. Ter herdenking van Abraham worden op die dag overal schapen geslacht. Abraham was immers bereid zijn zoon aan God te offeren, maar die verving de jongen op het laatste moment door een schaap. Andere belangrijke dagen zijn Premier Moharem, het islamitisch nieuwjaar en Mouloud, de verjaardag van de profeet Mohammed.

Christelijke feestdagen in Egypte: De koptische minderheid houdt orthodox christelijke feestdagen aan. Op 7 januari wordt het koptisch Kerstmis gevierd. Sjam al-Nassim, het kleurrijke, koptische lentefeest wordt door Egyptische families gevierd met een dagje uit in het park of aan het strand. Het valt op de eerste maandag na het koptisch Pasen.
Fooien Egypte
Het in Egypte geldende ‘voor wat hoort wat’ principe leidt ertoe dat men je tijdens je Egypte rondreis of je Egypte familiereis, na vrijwel elke bewezen dienst, om baksjiesj (fooi, tip) zal vragen. Sommige westerlingen vinden het vervelend om voor elke kleinigheid hun beurs te moeten trekken, maar vergeet niet dat zulke kleine bijdragen vaak een noodzakelijke aanvulling vormen op het, meestal karige, inkomen van de mensen uit de armere bevolkingsgroepen. Het is dan ook handig om ervoor te zorgen dat je altijd een flinke hoeveelheid kleine bankbiljetten (1 en 5 pond) op zak hebt.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 2 à 3 euro per reiziger per dag.
Land en landschap Egypte
De slagader van Egypte wordt gevormd door de rivier de Nijl. In de valleien kan drie keer per jaar geoogst worden. Ten noorden van Caïro gaat de Nijl over in een tweehonderd kilometer brede delta die uitmondt in de Middellandse Zee.

Woestijnlandschap in Egypte: Maar liefst 95 procent van de oppervlakte van Egypte bestaat uit woestijn. Ten westen van de Nijl ligt de Libische woestijn, een gebied van heuvels en zandduinen. Ten oosten van de Nijl strekt zich de Arabische woestijn uit. Een ruig en bergachtig gebied met diepe door het water uitgesleten wadi’s. Dit landschap zet zich voort in de Sinaï met in het zuiden de hoogste bergtop, Jebel Katarina (2640 meter).

In de woestijn bevinden zich oases met dadelpalmen en bananenplantages die een bestaan bieden aan woestijnbewoners.

Snorkelen in Egypte: De Rode Zee herbergt vele fel gekleurde tropische vissen, rifhaaien, dolfijnen, schildpadden, roggen en fraai gevormde koralen. Ze vormt het Mekka voor duikers en snorkelaars op vakantie in Egypte en wordt in de duikwereld erkend als een van de mooiste onderwatergebieden ter wereld.
Religie Egypte
De islam is de staatsgodsdienst van Egypte. Ongeveer negentig procent van de bevolking zijn soennitische moslims. Daarnaast is 10 procent christen. De grootste christelijke groepering is de koptisch-orthodoxe Kerk.

Islam in Egypte: Islamitische rechtsregels worden voor een deel weerspiegeld in het recht en de ethiek van Egypte. Deze sharia onderscheidt diverse handelingen: verplichte handelingen (fard) zoals reiniging voor het gebed, aanbevolen handelingen (sunna) zoals de besnijdenis, afkeurenswaardige handelingen (makruh) zoals het drinken van alcohol en streng verboden handelingen (haram) zoals incest, stelen, overspel en je verzetten tegen ouders. Het begrip hallal geeft aan dat voedsel in overeenstemming met de koran is. Zo moet een dier ritueel geslacht worden en mag geen varkensvlees worden gegeten.

Koptisch-Orthodoxe kerk in Egypte: Naast moslims is er in Egypte een kleine groep kopten. Het woord kopt is afgeleid van het Griekse woord 'Aigyptos', waarmee het Egyptische volk aangeduid wordt dat door de Arabieren werd overwonnen. De koptische kerk is gebaseerd op de preken van de evangelist Marcus. Hij bracht, een paar jaar na de kruisiging van Christus, het christendom naar Egypte.
Taal Egypte
De officiële taal van Egypte is Arabisch. Binnen het Arabische taalgebruik onderscheidt men drie registers. Het eerste is de gesproken taal, de informele taal die gesproken wordt op straat en die hoort tot de groep oosterse Arabische dialecten zoals het Syrisch, het Libanees of het Jordaans. Deze taal bestaat niet in schrift.

Dialecten in Egypte: Egypte kent binnen deze informele taal een aantal dialecten zoals het Cairees, Saidische dialect in Opper Egypte en het dialect in de Fayoem. Daarnaast wordt er in het zuiden ook Nubisch gesproken, een Hamitische taal.

Arabisch in Egypte: Egyptisch Arabisch wordt ook buiten Egypte goed verstaan dankzij de verspreiding van ‘films en lectuur afkomstig uit Egypte’. Naast de gesproken taal is er het Standaard Arabisch, de geschreven taal die in alle landen ongeveer hetzelfde is. Het is de taal van de krant maar ook de politici spreken het bij officiële redevoeringen. Het derde register is het klassiek Arabisch, de zevende eeuwse taal waarin de Koran is geschreven. De kennis van deze taal is bij de meeste eerder passief en beperkt zich tot het kunnen opzeggen van Koranpassages.

Engels in Egypte: Hoewel je in toeristengebieden wel terecht kunt met Engels, is het zeker de moeite waard een paar woorden of zinnen Egyptisch te leren. De lokale bevolking zal dat zeker waarderen.

Enkele woordjes Arabisch

Welkom, hallo
Ahlan wa Sahlan

Dank u wel
Sjoekran

Het maakt niet uit
Ma'alesj

Tot ziens
Ma'a salaama

Tellen in het Arabisch
1 = waahid
2 = itneen
3 = talaata
4 = arba’a
5 = khamsaa
6 = sittaa
7 = saba’a
8 = tamanyaa
9 = tisa’a
10 = asjara
Weer en klimaat Egypte
Met uitzondering van het noorden waar de Middellandse Zee haar invloed doet gelden, heerst in Egypte een woestijnklimaat, met wolkeloze hemels en grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Terwijl er in het noorden nog vier seizoenen kunnen worden onderscheiden, zijn er in het zuiden maar twee, een hete ‘zomer’-periode en een milde ‘winter’-periode. In het uiterste zuiden doet een Egyptische winter qua temperatuur overigens niet onder voor een mooie Hollandse zomer!

Het weer in Egypte: Van november tot april kunnen in Egypte de avond, nacht en ochtend behoorlijk koud zijn. In de Sinaï daalt het kwik ‘s avonds tot rond het vriespunt. De periode tussen mei en september is het warmst. Het is in deze tijd dat de toeristen uit de Golf en de rijke Egyptenaren uit Caïro en andere steden hun zomerresidenties aan de Middellandse Zeekust betrekken, waar een frisse wind zorgt voor de nodige verkoeling. Berucht is de khamasien, een uiterst droge, hete zuiderstorm die tussen maart en mei het land soms verduistert met allesdoordringende stof- en zandwolken.

Beste reistijd voor Egypte: De beste periode voor een rondreis naar Egypte of een familiereis naar Egypte zijn het voor- en najaar.

Klimaattabel Egypte: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

CAIRO

Maand

T gem

Zon

Regen

T w

Januari

19

7

4

-

Februari

21

8

3

-

Maart

24

9

2

-

April

29

9

1

-

Mei

33

10

1

-

Juni

35

12

0

-

Juli

35

11

0

-

Augustus

36

11

0

-

September

33

10

0

-

Oktober

30

9

1

-

November

25

8

2

-

December

21

7

3

-

ASWAN

Maand

T gem

Zon

Regen

T w

Januari

23

10

0

-

Februari

26

10

0

-

Maart

30

10

0

-

April

36

11

0

-

Mei

38

11

0

-

Juni

41

12

0

-

Juli

42

12

0

-

Augustus

41

11

0

-

September

39

10

0

-

Oktober

36

10

0

-

November

29

10

0

-

December

24

9

0

-

Praktische informatie

Adressen Egypte
Ambassade van Egypte in Nederland
Badhuisweg 92, 2587 CL Den Haag
T 070 354 20 00
E [email protected]
https://www.rijksoverheid.nl

Ambassade van Egypte in België
Uruguaylaan 19, 1000 Brussel
T 02 663 58 00  
https://www.belgische-ambassade.com

Ambassade van Nederland in Egypte
18, Hassan Sabri Street, 11211 Zamalek, Caïro
T +20 2 273 95 500 (24/7 bereikbaar)
[email protected]
https://www.nederlandwereldwijd.nl

Ambassade van België in Egypte
Shari'a Kamel el-Shinnawi 20, 11511 Garden City, Caïro
T +20 2 279 474 94/95/96
T +20 122 210 34 33 (noodnummer buiten openingsuren)
http://egypt.diplomatie.belgium.be
Communicatie Egypte
Qua communicatie gaat ook Egypte met de tijd mee. Veel Egyptenaren hebben een smartphone met internetverbinding. In een groot deel van het land heb je prima 4G-verbinding. Het internationale landennummer van Egypte is +20; van Nederland +31; van België +32.

Mobiel bellen in Egypte: De dekking van de mobiele netwerken is prima in stedelijke gebieden. De drie grote aanbieders, Etisalat, Mobinil en Vodafone, bieden in vrijwel de gehele bewoonde wereld goed bereik aan. In de woestijn kun je minder of zelfs helemaal geen bereik hebben.

Wil je met je mobiel telefoneren, informeer dan voor vertrek of je provider een roaming overeenkomst heeft met een Egyptische maatschappij en wat de kosten zijn. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com. Wanneer je een simlock vrij toestel hebt is het voordeliger om ter plekke een lokale SIM-kaart plus beltegoed aan te schaffen. Verkrijgbaar bij kiosken en telefoonwinkels. Vraag aan de verkoper om je simkaart te activeren. Handig als je bijvoorbeeld google maps wilt gebruiken of een Uber-taxi wilt oproepen.

Internet in Egypte: De meeste hotels en veel restaurants bieden gratis WiFi aan. Daarnaast zijn er in de meeste plaatsen internetcafés. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Hiermee kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.
Elektriciteit Egypte
De netspanning in Egypte is 220 Volt. Soms zijn er stroomstoringen, een zaklamp is daarom handig. Een verloopstekker is niet noodzakelijk. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Egypte gebruikelijk zijn.
Gezondheid Egypte
Hoewel inentingen voor Egypte niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Reisapotheek voor je reis naar Egypte: Neem een kleine reisapotheek mee op onze Egypte rondreizen en Egypte familiereizen met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Preventieve maatregelen voor jouw Egypte reis: Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Vind hier meer informatie over gezond op reis.
Bagage en kleding Egypte
Wat betreft je kleding raden we je aan om naar Egypte praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale islamitische cultuur.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: kleding en toiletartikelen, waterfles, muggenafweermiddel, zonnebrand, zwemkleding, universeel geldige verloopstekker, reisgids, voldoende fotomateriaal, badslippers en wekker.
Geldzaken Egypte
De munteenheid in Egypte is het Egyptische pond (£E), te verdelen in 100 piaster (PT). Op biljetten is de waarde zowel in het Arabisch als in het Engels aangegeven. De koers is afhankelijk van de US dollar en wisselt sterk. Kijk voor de actuele wisselkoers op www.oanda.com. Soms word je op straat aangesproken om te wisselen tegen fabelachtig hoge koersen. Ga er niet op in; de trucs zijn talrijk. Zorg ervoor dat je altijd voldoende kleingeld op zak hebt. Wisselgeld is schaars in Egypte.

ATM in Egypte: In alle toeristische plaatsen in Egypte kun je pinnen. Als reserve kun je een bedrag aan contante euro’s meenemen. Deze heb je ook nodig om excursies te betalen. Bij luxe hotels en duurdere souvenirwinkels kun je vaak met creditcard betalen.

Veilig pinnen in Egypte: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Egypte dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

Openingstijden Egypte
Openingstijden worden in Egypte niet strikt gehanteerd. De meeste winkels zijn open tussen 9.00 en 20.00 uur en sluiten in de zomer vaak van 14.00 tot 16.00 uur. Sommige zaken sluiten op vrijdag, andere, bijvoorbeeld die in de bekende bazaarwijk Khan al-Khalili, op zondag. Postkantoren zijn elke dag (behalve op vrijdag) geopend van 8.30 tot 15.00 uur. De banken zijn in de regel geopend van zondag t/m donderdag van 8.30 tot 14.00 uur.

Openingstijden musea in Egypte: De meeste monumenten zijn te bezichtigen tussen 7.00 en 16.00 uur en op vrijdag en feestdagen in elk geval 's morgens, maar meestal ook 's middags. Musea zijn dagelijks geopend van 9.00 tot 16.00 uur en sluiten tegenwoordig vaak tijdens het vrijdaggebed. Moskeeën zijn op vrijdag tijdens de gebedsdiensten niet voor toeristen toegankelijk.

Shoppen in Egypte: De meeste souvenirs zijn ongetwijfeld te vinden in de Caïreense bazaarwijk Khan al-Khalili. In de smalle soms overdekte winkelstraatjes wordt een scala van producten aangeboden, vooral veel koperwaar, daarnaast houtsnijwerk ingelegd met ivoor en parelmoer, geweven en geknoopte tapijten, schilderingen op zogenaamd papyrus (is meestal van bananenblad), leerwaren, kruiden en parfum-essences. Ook zijn er straatjes waar alleen goud- en zilverwaar worden verkocht. Als je een wat minder toeristische winkelwijk zoekt, is Moeski (grenzend aan Khan al-Khalili) aan te raden. Egyptenaren zelf doen hier ook graag hun inkopen. In supermarkten en grotere winkels gelden vaste prijzen, in kleine winkeltjes, op markten, bazaars en soeks is afdingen gebruikelijk.
Fotografie Egypte
Oudheden mag je over het algemeen vrijuit fotograferen en filmen. In musea en graven dien je echter voor een vergunning te betalen. Daarmee heb je het recht opnames te maken, zij het soms met restricties. Zo is flitslicht vaak verboden omdat het de schilderijen in tombes aantast. Vraag altijd om toestemming als je mensen wilt fotograferen en respecteer het als men bezwaar maakt.

Het is officieel verboden om van militaire objecten, havens, ambassades, stations en andere openbare gebouwen, bruggen en dammen opnames te maken.
Veiligheid Egypte
Over het algemeen hoef je je in Egypte niet onveilig te voelen. Zakkenrollen, tasjesroof en straatovervallen komen overal ter wereld voor, ook in Egypte en dan vooral in de grote steden. Het is daarom verstandig goed om op je eigendommen te letten en mensen niet in de verleiding te brengen je spullen te stelen. Download voor de zekerheid de app ‘SOS op reis’ zodat je alle belangrijke gegevens bij de hand hebt.

Reisadvies voor Egypte: Als gevolg van de politieke ontwikkelingen is de veiligheid in bepaalde delen van het land verslechterd. Vandaar dat je geadviseerd wordt om nauwlettend de reisadviezen te volgen zoals die vermeld staan op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor Nederlanders is dat www.nederlandwereldwijd.nl (kijk onder reisadviezen bij Egypte). Belgen vinden actuele reisadviezen op http://diplomatie.belgium.be/nl
Tijdsverschil Egypte
In Egypte is het een uur later dan in Nederland en België. In de zomertijd is er geen tijdverschil. Bijkomend voordeel: je zult waarschijnlijk weinig last hebben van een jetlag!
Reisdocumenten Egypte

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal 6 maanden geldig is. Als je naar Egypte reist moet je paspoort beschikken over tenminste 2 lege visumpagina's tegenover elkaar.

Visum:
Voor deze reis ontvangen reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit een 'Visa on Arrival'. Als wij de vlucht en/of transfer voor je verzorgen, dan regelen wij je groepsvisum met een geldigheid van 3 maanden. Deze ontvang je op de luchthaven van Egypte. Hiervoor hebben wij een maand voor vertrek je paspoort gegevens nodig. Reizigers die indivueel reizen dienen op de luchthaven van Egypte zelf een visum te betalen. 

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of een 'Visum on Arrival' mogelijk is. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0) 23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.