Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Marokko

Landinformatie Marokko

Landinformatie Marokko

Wil jij binnenkort naar Marokko reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Marokko. Het land in Noord-Afrika ligt maar 14 kilometer van Europa, maar je treedt op een van onze mooie groepsreizen naar Marokko een compleet andere wereld binnen. Een afwisselende wereld van imposante koningssteden, lemen kastelen, bedrijvige oosterse markten en idyllische oases met dadelpalmen. Mooie zeekusten, besneeuwde bergtoppen en roodgele woestijnen liggen op slechts een dag reizen van elkaar. Je hebt tijdens onze Marokko rondreizen regelmatig het gevoel dat je je bevindt in de ‘Sprookjes uit 1001 Nacht’. Marokko is dichtbij, maar zo exotisch…

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Marokko rondreis of je Marokko familiereis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Marokko. Bekijk verder onze Marokko reizen en selecteer je favoriete Marokko rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Marokko
Marokko heeft een oppervlakte van 460.000 km² (11 maal Nederland; 15 maal België). Zelf hanteert Marokko het cijfer van 710.850 km², dat is inclusief de Westelijke Sahara. Het land telt ruim 37 miljoen inwoners waarvan ruim de helft in de grote steden leeft. Marokko heeft een vrij jonge bevolking, meer dan de helft van de bevolking is jonger dan dertig jaar.

Bevolking van Marokko: 
Ongeveer 60 procent van de bevolking van Marokko bestaat uit Arabisch sprekende Marokkanen, 40 procent uit berbers die een berberdialect als moedertaal hebben. De berbers, die zich Amazigh (betekent ‘vrije man’) noemen, zijn de oorspronkelijke bewoners van Marokko. De Marokkaanse Arabieren stammen af van de Arabische veroveraars die in de zevende eeuw voor het eerst Marokko binnenkwamen en van de Arabische moslims die in de vijftiende eeuw uit Spanje werden verdreven. Eeuwenlang leefden de berbers voornamelijk in de bergen, terwijl de Arabieren de kustgebieden bevolkten. Tegenwoordig wonen veel berbers ook in de steden. Een klein deel van de Marokkaanse bevolking bestaat uit Haratien, de zwarte bewoners van de zuidelijke oases.
Feestdagen en festivals Marokko
Op de Marokkaanse kalender wemelt het van de nationale, plaatselijke en religieuze feestdagen.

Nationale feestdagen in Marokko
● Nieuwjaar (1 januari);
● Dag van het Onafhankelijkheidsmanifest (11 januari);
● Dag van de Arbeid (1 mei);
● Feest van de Jeugd (9 juli);
● Troonfeest (30 juli), het belangrijkste burgerlijke feest in Marokko. Het wordt opgevrolijkt met vuurwerk, zang, dans en parades;
● Dag van Trouw en Vernieuwing: herdenking van de reis van Hassan II naar Dakhla in 1981 (14 augustus);
● Dag van de Revolutie: herdenking van de Vredesmars (20 augustus);
● Verjaardagsfeest van Mohammed VI (21 augustus);
● Herdenking van de Groene Mars (6 november);
● Viering van de terugkomst van Mohammed V uit ballingschap (16 november);
● Onafhankelijkheidsdag (18 november).

Religieuze feestdagen in Marokko: De ramadan is het belangrijkste islamitische feest. Het feest duurt de hele negende maand van het islamitische jaar en is de vastenmaand. Tijdens deze periode eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. De ramadan kan leiden tot enig ongemak; veel restaurants zijn dicht; eten, drinken en roken in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Voor toeristen wordt wel gekookt en gezorgd. Het spreekt vanzelf dat je de mensen niet de ogen moet uitsteken door vlak voor hun neus te eten. Het driedaagse suikerfeest, Aid el Seghir of Aid al-Fitr genaamd, luidt het einde van de ramadan in. Het huis wordt nog een keer gepoetst en de mensen kleden zich zo mooi mogelijk. Iedereen gaat bij elkaar op bezoek om elkaar te feliciteren met een goed volbrachte vastenperiode. Ook de armen krijgen iets extra's. Met het suikerfeest begint het bedevaartsseizoen naar Mekka. Het offerfeest, Aid el Khebir begint op de tiende dag van de laatste maand van het jaar. Ter herdenking van Abraham worden op die dag overal schapen geslacht. Abraham was immers bereid zijn zoon aan God te offeren, maar die verving de jongen op het laatste moment door een schaap. Andere belangrijke dagen zijn Premier Moharem, het islamitisch nieuwjaar en Mouloud, de verjaardag van de profeet Mohammed.

Overige feesten in Marokko: 
Talrijk zijn verder de moussems, pelgrimsfeesten, ter ere van marabouts (regionale heiligen). Uit de wijde omtrek komen de mensen naar het graf van hun heilige. Dikwijls wordt er een markt gehouden en vinden fantasia’s (ruiterspelen) plaats.
Cultuur Marokko
Al is men met name in de toeristencentra inmiddels wel wat gewend van buitenlanders, toch zijn blote schouders en korte broek in de ogen van veel Marokkanen aanstootgevend.

Gepaste kleding in Marokko: Als reiziger in Marokko toon je respect door je bedekt te kleden. Dus zeker op het platteland geen korte rok of broek en geen blote schouders. Dat geldt in wat mindere mate in de centra van grote, moderne steden als Rabat, Casablanca, Tanger en Marrakech. Alleen in een badplaats als Agadir kun je als toerist zomerse kleding dragen. Maar zwembroek, badpak of bikini horen alleen aan het strand.

Reizen als vrouw in Marokko: 
Houd als alleen reizende vrouw in de gaten dat je niet naar een plaats gaat waar je alleen met een man terecht komt of waar zich alleen mannen bevinden. Vermijd direct oogcontact met mannen, want dit wordt meestal als een uitnodiging opgevat. Over het algemeen heb je als vrouw minder problemen als je een bepaald zelfvertrouwen uitstraalt. Mocht je toch worden lastiggevallen, laat dan duidelijk merken dat je hier niet van gediend bent. Woorden als hshouma, htarem ras-ek of haraam (schaam je!, respecteer jezelf!, schande!) of een scheldkanonnade in het Nederlands of Vlaams kunnen je hierbij van nut zijn.

Bezoek aan islamitische gebouwen in Marokko: Het is voor niet-moslims verboden een moskee, een centrum van een mystieke broederschap of heiligengraf te betreden tijdens je Marokko rondreis of je Marokko familiereis. Uitzonderingen zijn de Hassan II moskee in Casablanca en het Mausoleum van Mohamed V in Rabat.
Eten en drinken Marokko
De Marokkaanse keuken is gekruid maar absoluut niet 'scherp' of 'heet'. De kruiden die het meest gebruikt worden zijn komijn, gember, koriander, paprika, anijs en saffraan. Ook wordt er veel gedaan met honing en amandelen.

Eten in Marokko: 
Couscous is het nationale gerecht van Marokko en ontbreekt dan ook nooit op feestelijkheden. Tajine is een stoofpot van aardappelen, verscheidene soorten groenten en vlees in de gelijknamige aardewerken schotel, waarbij een hoge keramische kegel op een ronde schaal staat. Een eenvoudig gerecht is kefta, gekruide gehaktballetjes in tomatensaus met ei. Ook typisch Marokkaans is hariera, een dikke linzensoep, die vooral in de ramadanmaand wordt gegeten. Speciale gerechten zijn mechoui, geroosterd lam en pastilla, een ovengerecht van duif (of kip) en amandelen in dun bladerdeeg. Een ander lekker gerecht is poulet au citron, malse kip, gestoofd met olijven en citroenen. Een typisch Marokkaans dessert is beghrir, pannenkoekjes met boter en honing.

Drinken in Marokko: 
Nana of muntthee is de traditionele drank van Marokko. Het wordt gezet van groene Chinese thee samen met verse muntbladeren en veel suiker. Vraag om atay bla soukkar als je muntthee zonder suiker wilt. Bij koffie kun je aangeven of je zwarte koffie (kehwa kehla) wilt of kehwa noes noes (koffie met opgeklopte melk). Verse vruchtensappen zoals jus d' orange, grapefruitsap en echte limonade (citroensap met water en suiker) en vruchtenshakes zijn bij elke patisserie verkrijgbaar.
Land en landschap Marokko
Aan de westkant van Marokko langs de Atlantische oceaan ligt de Meseta, de laaggelegen vruchtbare kustvlakte aan de Atlantische Oceaan die door de betrekkelijk hoge neerslag bijna geheel in dienst staat van de landbouw. Hier liggen ook de belangrijkste steden: de grote havenstad Casablanca, de hoofdstad Rabat en de koningssteden Fes, Meknes en Marrakech.

Geografie van Marokko: Aan de oostkant van Marokko liggen drie zeer verschillende gebergten naast elkaar die gezamenlijk een barrière vormen tegen de Sahara. Van noordoost naar zuidwest zijn dat de Midden Atlas, de Hoge Atlas en de Anti Atlas. Terwijl de eerste twee gebergten samen met het Rifgebergte in het Tertiair gevormd werden door de botsing van de Europese en Afrikaanse continentale plaat, is de Anti Atlas een veel ouder gebergte, een van de oudste ter wereld. De fossielen die in de jongere gebergten worden aangetroffen zijn het duidelijke bewijs dat de Rif, Midden Atlas en Hoge Atlas vanuit de zeebodem omhoog zijn gedrukt. De Hoge Atlas reikt hoog boven de andere gebergten uit met de Jebel Toubkal (4167 meter) als hoogste piek van Noord-Afrika. Ten oosten en zuiden van deze gebergten ligt de Sahara, hier en daar onderbroken door groene oases langs rivieren die ontspringen in de Hoge Atlas.
Taal Marokko
De taalsituatie in Marokko is aardig ingewikkeld. Net zoals in alle andere Arabische landen kent Marokko het klassiek Arabisch als de officiële taal. Deze wordt op de scholen onderwezen als de schrijftaal en gesproken bij formele situaties.

Gesproken taal in Marokko: In de dagelijkse omgang wordt het derija, Marokkaans dialect gesproken. Het Berbers is een taal met dialecten, die niet verwant zijn aan het Arabisch. Tenslotte beheersen met name de geschoolde Marokkanen uit de steden het Frans heel goed (Marokko was een Frans protectoraat). Ondanks dat je in veel situaties met Frans terecht kunt, wordt het erg gewaardeerd als je een paar woordjes in het Marokkaans kunt zeggen. Personeel in de toeristensector spreekt in toenemende mate wat Engels.

Enkele woordjes Marokkaans
Goedendag/welkom (groet)
Salaam aleikoem/ ahlen wa sahlen
antwoord: wa aleikoem salaam / ahlen

Hoe heet je?
Asjnoe smietek?

Ik heet Kees
Smietie Kees

Dank u wel
Sjoekraan

Ik kom uit Nederland/ België
Ana min hoelanda/ belzjika

Marokko is een mooi land
El-maghrib bled zwiena

Tellen in het Marokkaans

1 = wahed
2 = zjoez
3 = tlataa
4 = rebâ
5 = khemsa
6 = setta
7 = sebâ
8 = tmenja
9 = tseoed
10 = âshra
100 = mija
1000 = alf
Religie Marokko
Meer dan 98 procent van de bevolking in Marokko is moslim, bijna alle tradities en ceremonies bij geboortes, huwelijken, begrafenissen en andere sociale gebeurtenissen zijn geënt op islamitische gewoonten. De overige twee procent zijn christenen (afstammelingen van voormalige Europese kolonialisten) en joden.

Volksgeloof in Marokko: 
Marokkaanse moslims beleven hun geloof elk op hun eigen manier. Oudere generaties op het platteland  hebben een strengere interpretatie van de islam dan de jongeren in de steden. Hoewel de meeste berbers zich als goede moslim beschouwen, blijven ze ook trouw aan hun eigen traditionele gebruiken. In het hele land vind je koepelgraven waar overblijfselen rusten van marabouts, heilige mannen. Aan de heilige mannen worden tal van kwaliteiten toegeschreven, zoals het verrichten van wonderen en het genezen van zieken.
Fooien Marokko
Het geven van een fooi in Marokko is heel vanzelfsprekend. De lonen van bedienden zijn dermate laag dat iedere gift een welkome aanvulling is. In cafés, hotels, bistro’s en restaurants wordt een fooi van rond de tien procent verwacht. Ook is het gebruikelijk om chauffeurs en begeleiders na een rondreis een fooi te geven. Vergeet ook niet je wandelgids (zowel in de stad als in de bergen). Reken op ongeveer 50 dirham per dagdeel.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 2 euro per reiziger per dag en voor de chauffeur 1 euro per persoon per dag.

Verplichte fooi in Marokko: In sommige gevallen, zoals bij het parkeren, is het geven van een fooi verplicht. Het is dan ook de vraag of je bij een parkeerwachter van fooien kunt spreken. Deze mensen zijn officieel aangesteld maar hebben geen loon; hun inkomsten bestaan uit de giften van klanten. De prijs is ongeveer 10 dirham voor een dagdeel.
Weer en klimaat Marokko
Met uitzondering van de kuststreken in het noorden en westen waar de zee haar invloed doet gelden, heerst in Marokko een landklimaat met zeer grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht en zomer en winter.

Beste reistijd voor Marokko: De beste periode voor rondreizen naar Marokko en familiereizen naar Marokko is voor- en najaar. Het is dan  toeristisch hoogseizoen. In de zomermaanden kun je het zuiden en oosten van Marokko beter mijden. Overdag is het er bloedheet. De sirocco, de beruchte woestijnwind in het binnenland, kan het leven op straat helemaal ontregelen. Over het algemeen regent het ‘s zomers nauwelijks, wel kan er zo nu en dan een kortstondige, felle regen- of onweersbui vallen. In de winter, van november tot maart, kunnen zich in het Atlasgebergte enorme sneeuwstormen voordoen. De wegen zijn onbegaanbaar en passen worden afgesloten. De meeste kans op regen is in het late najaar en het vroege voorjaar. Na lange periodes van droogte kunnen al na een dag regen bergrivieren ontaarden in enorme woeste watermassa’s die grote overlast veroorzaken waardoor soms hele gebieden geïsoleerd raken. Aan de kust is het heel wat aangenamer. Dankzij de invloed van de zee blijft de temperatuur in het zuidelijk gelegen Agadir het hele jaar aangenaam.

Klimaattabel Marokko: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

MARRAKECH

Maand

T gem

Zon

Regen

T w

Januari

18

7

7

-

Februari

20

7

6

-

Maart

22

8

6

-

April

24

9

6

-

Mei

28

9

4

-

Juni

32

11

1

-

Juli

36

11

1

-

Augustus

36

10

1

-

September

32

9

2

-

Oktober

27

8

5

-

November

22

7

7

-

December

19

7

6

-


CASABLANCA

Maand

T gem

Zon

Regen

T w

Januari

18

6

9

17

Februari

18

8

9

16

Maart

19

8

8

18

April

20

9

8

17

Mei

22

10

5

19

Juni

24

10

2

20

Juli

27

10

0

22

Augustus

27

10

1

23

September

27

9

3

23

Oktober

24

8

6

21

November

21

6

9

20

December

18

6

9

18


FEZ

Maand

T gem

Zon

Regen

T w

Januari

16

6

9

-

Februari

18

6

10

-

Maart

19

7

9

-

April

21

8

10

-

Mei

25

9

7

-

Juni

30

10

3

-

Juli

35

11

1

-

Augustus

36

10

1

-

September

32

9

3

-

Oktober

25

7

7

-

November

20

6

9

-

December

17

6

9

-

 

Praktische informatie

Adressen Marokko
Ambassade van Marokko in Nederland
Oranjestraat 9, 2514 JB Den Haag
T  070-3469617
I https://www.rijksoverheid.nl

Consulaat van Marokko in België
Antwerpsesteenweg 68, 2660 Hoboken, Antwerpen
T  03-830 5751
I https://www.belgische-ambassade.com

Ambassade van Nederland in Marokko
Rue de Tunis 40, Tour Hassan, Rabat
T +212-537-219600
[email protected]
I  www.nederlandwereldwijd.nl

Ambassade van België in Marokko
Sise Angle Rue Mohammed Ben Hassan El Ouazzani et Rue Mejjat, Quartier Souissi, Rabat
T +212-537-268060
[email protected]
I: http://morocco.diplomatie.belgium.be.   
Communicatie Marokko
Post van Marokko naar de Benelux doet er normaal gesproken niet langer dan een week over. Voor postzegels kun je in Marokko terecht bij postkantoren, kiosken en soms bij winkels die ansichtkaarten verkopen.

Telefoneren in Marokko: Telefoneren en faxen kun je in Marokko vanuit teleboutiques (telefoonkantoren). De telefoons werken op munten van 1, 5 en 10 dirham. Je kunt ter plaatse biljetten wisselen in munten. Je kunt ook bellen vanuit postkantoren, tabacs en fotozaken. Daar zijn telefoonkaarten te koop vanaf 50 eenheden, die je ook in veel openbare cellen kunt gebruiken (niet in de teleboutiques). In het weekend en na 20.00 uur is het beltarief voordeliger. Tijdens religieuze feestdagen is het vaak lastig om verbinding te maken.

Mobiel bellen vanuit Marokko: Marokko beschikt over een uitgebreid mobiel netwerk. Dat betekent echter niet dat je overal en altijd bereik hebt. In de afgelegen gebieden zal dat zeker niet het geval zijn. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com. Het internationale landennummer voor Nederland is 0031, voor België 0032 en voor Marokko +212. Wanneer je een simlockvrij toestel hebt is het voordelig om ter plekke een SIM-kaart (carte Jawal) plus prepaid opwaardeerkaart aan te schaffen. De belangrijkste telecombedrijven zijn IAM (Maroc Telecom) en Meditel.  

Internet in Marokko: In veel hotels en restaurants beschikt men over WiFi. Zie: www.wificafespots.com of download de app ‘Free WiFi finder’. Mocht je geen smartphone, laptop of iPad hebben dan kun je terecht in internetcafés.
Elektriciteit Marokko
De netspanning in Marokko is 220 volt. Stroomstoringen komen zelden voor. De stopcontacten zijn van het Franse type. Een verloopstekker, reservebatterijen en zaklamp zijn raadzaam om mee te nemen. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Marokko gebruikelijk zijn.
Gezondheid Marokko
Hoewel inentingen voor Marokko niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Reisapotheek voor Marokko: Neem een kleine reisapotheek mee op je Marokko rondreis of je Marokko familiereis met daarin o.a. jodium, pleisters, en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen op je rondreis door Marokko is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Preventieve maatregelen voor je Marokko rondreis: 
Bij aankomst in Marokko is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Vind hier meer informatie over gezond op reis.
Bagage en kleding Marokko
We adviseren je om de bagage mee te nemen in een rugzak of in een weekendtas tijdens je Marokko rondreis of je familiereis Marokko. Een koffer raden we sterk af voor onze reizen. Niet omdat je je rugzak/weekendtas nodig hebt om lange wandelingen met je bagage te maken (dat gebeurt dus niet!) maar omdat een koffer vaak moeilijk op te bergen is. We raden je aan om maximaal twaalf kilo bagage mee te nemen.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen tijdens je rondreis door Marokko, kleding die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je dringend om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur/religie. Islamitische bezienswaardigheden kun je bijvoorbeeld alleen bezoeken als je decent gekleed bent. Hoe meer je je aanpast, hoe meer je met respect benaderd wordt. Mocht je twijfelen of nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met ons kantoor.

We gaan er vanuit dat deelnemers hun eigen medicijnen meenemen op hun Marokko rondreis. Handig is een middel tegen maag- en darmstoornissen, paracetamol, O.R.S., muggenolie, zonnebrandolie, pleisters. jodium, steriele hydrofiele gaasjes en wat verband.

Denk verder bij het samenstellen van je bagage bijvoorbeeld aan wandelschoenen, zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, dagrugzak, universeel geldige verloopstekker, reis- en taalgids, oordopjes, opblaaskussen, voldoende fotomateriaal, lakenzak, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en een zakmes.
Geldzaken Marokko
De munteenheid van Marokko is de dirham onderverdeeld in 100 centimes. Er zijn biljetten in omloop van 500, 200, 100, 50 en 20 dirham en munten van 10, 5, 1, 1/2 dirham en 20 en 10 centimes. Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com.

ATM in Marokko: Bij aankomst op de luchthavens in Marokko kun je euro’s wisselen of gebruik maken van pinautomaten met giropas (met Maestro- en Cirrus-logo) of bankpas. Ook in grotere steden vind je genoeg wisselkantoren en pinautomaten. Ten zuiden van het Atlasgebergte vind je pinautomaten in grotere plaatsen als Ouarzazate, Tinerhir en Zagora. Zorg dat je altijd een bedrag aan contante euro’s achter de hand hebt in geval een pinautomaat niet functioneert of leeg is. Met name in weekenden kan dat het geval zijn.

Veilig pinnen in Marokko: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Marokko dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.

Geld wisselen in Marokko: Bewaar wisselnota’s en pinbonnetjes voor het geval je de dirhams weer terug wilt wisselen. Accepteer bij het wisselen geen beschadigde biljetten; die raak je moeilijk weer kwijt. Zorg dat je altijd kleingeld bij de hand hebt voor fooien, toiletbezoek etc.
Openingstijden Marokko
Banken in Marokko zijn van maandag tot en met donderdag doorgaans geopend van 8.30-16.30 uur met een lunchstop van zo'n twee uur. Op vrijdag sluit de bank tussen de middag nog een half uur eerder voor het vrijdaggebed. ‘s Zomers en tijdens de ramadan sluiten banken vaak eerder. In havens en op vliegvelden zijn wisselkantoren geopend op aankomst- en vertrektijden. Hoofdpostkantoren zijn geopend tussen 8.30-18.00 uur, de kleinere sluiten tussen de middag. Musea en monumenten zijn dagelijks te bezoeken tussen 9.00 – 17.00 uur. Een aantal is op dinsdag dicht. In het weekend en op feestdagen zijn alle bedrijven en kantoren gesloten.

Openingstijden winkels in Marokko: In het weekend en op feestdagen in Marokko zijn alle bedrijven en kantoren gesloten. Veel winkels (vooral buurtwinkels en souvenirwinkels) zijn zeven dagen per week open en hanteren ruimere openingstijden. In de medina zijn veel winkeltjes op vrijdagmiddag gesloten in verband met het vrijdaggebed. Op zondag sluiten de meeste winkels in de ville nouvelle, het moderne deel van de steden, hun deuren. Gedurende de ramadan worden de openingstijden aangepast; tijdens de belangrijkste religieuze feestdagen zit alles dicht.

Shoppen in Marokko: Op souvenirgebied is er in Marokko van alles en nog wat te koop: lederwaren, aardewerk, mozaïek, juwelen, tapijten, etc. Het is gebruikelijk om af te dingen op alle artikelen, behalve als het gaat om levensmiddelen. Vaak vraagt men in eerste instantie erg hoge prijzen. Zet laag in, zodat je voldoende onderhandelingsruimte hebt. Bepaal al voor het afdingen wat het maximum is waarop je uit wilt komen. Als je niet tot overeenstemming komt over de prijs, gaat de koop niet door. Wil je niet afdingen of heb je graag wat prijsindicaties voor je de soeks induikt, bezoek dan een winkel met vaste prijzen in een van de steden.
Fotografie Marokko
Wil je mensen fotograferen in Marokko, vraag dan altijd eerst om toestemming. Als je dat niet doet kunnen mensen soms erg boos worden. Slangenbezweerders, goochelaars en andere artiesten die zich graag laten fotograferen, vragen daar een vergoeding voor. Zorg dan ook dat je altijd munten of klein papiergeld bij de hand hebt. Geld geven aan lieden met berberapen is uit den boze: wie dat doet steunt de illegale handel in deze ernstig bedreigde dierensoort.

Het is het streng verboden stuwdammen, militaire objecten, vliegvelden, koninklijke paleizen e.d. te fotograferen.
Reisdocumenten Marokko

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Marokko reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor deze bestemming is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf tot maximaal 90 dagen.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be
 
Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Tijdsverschil Marokko
Tijdens onze zomertijd is het in Marokko 1 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is er geen tijdsverschil. Fijne bijkomstigheid: je hebt waarschijnlijk geen last van een jetlag!
Veiligheid Marokko
Wees op drukke plaatsen zoals op markten, pleinen, in de bus en op busstations alert voor zakkenrollers. Geld en belangrijke papieren kun je beter niet in je handtas bewaren. Laat ze in de kluis van het hotel achter. Ben je onderweg, draag ze dan op het lichaam, bijvoorbeeld in zakjes aan de binnenkant van je kleding of in een gordel. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets naars overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Doe aangifte bij de politie, dat is nodig voor de verzekering.

Reisadvies voor Marokko: Nuttige reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in de verschillende regio’s van Marokko vind je op www.nederlandwereldwijd.nl of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter.