Live Help Chat

Reizen naar Moldavië

Bevolking Moldavië

Moldavië telt 2,6 miljoen inwoners. De meerderheid van de bevolking leeft op het platteland. De bevolking is jong, 21 procent is onder de 15 jaar en slechts 12 procent is ouder dan 60. Iedereen kan lezen en bijna iedereen kan met de computer omgaan. Ondanks dat de meerderheid van de bevolking op het platteland woont, zijn er een paar grote steden met meer dan 100.000 inwoners. Dat zijn Chisinau, de hoofdstad, Tiraspol in het oostelijke deel Transnistrië, Balti in het noorden en Bender in het zuidoosten. Comrat is de belangrijkste plaats in Gagaoezië.

Er is een aantal etnische groepen. Driekwart is etnisch Moldaviër, dan volgen de Oekraïners en de Russen. De Russen gingen na de Tweede Wereldoorlog naar Moldavië en wonen voornamelijk in de steden. 5 procent van de bevolking is Gagaoeziër, 2 procent Bulgaar, 1,4 procent Joden. In het noorden is er een behoorlijke groep Roma zigeuners. De Koning van de Zigeuners woont in een versierd paleis in Soroca. Zijn voorganger is begraven bij Otaci. Zijn doodskist is te zien in een onderaardse kamer met kogelvrij glas erboven.

De Gagaoez is een Turks volk dat in Gagaoezië, een autonoom gebied in het zuiden, leeft. De mensen spreken Gagaoez, een Turks dialect. Ook de Bulgaren wonen voornamelijk in het zuiden. De Joden zitten er vanaf 1800. Na de Tweede Wereldoorlog is hun aantal sterk verminderd. Zij wonen in de steden.