Live Help Chat

Reizen naar Moldavië

Eten en drinken Moldavië

De Moldavische keuken heeft een mix van Balkan, Russische, Roemeense en mediterrane invloeden. Het maakt gebruik van plaatselijke ingrediënten onder het motto van ‘Eet lokaal’. Er is veel fruit, groenten, granen, vlees en melkproducten. Het is ecologisch gezond voedsel doordat men nog traditioneel verbouwt.

Er is een grote variatie van hapjes en voorgerechten zoals gepekelde schapenkaas (brinza), gerookte vis, gepureerde bonen met knoflook (fasole facaluite), gegrilde groenten zoals gevulde paprika en aubergine, gevulde kool en druivenbladeren (sarmale) en diverse salades van verse of ingemaakte groente. Een ander populair voorgerecht is placinta, een brood of pastei gevuld met kaas, kool, paddenstoelen en aardappel.

Ook soepen zijn populair. Bijvoorbeeld zama, een soort kippen-vermicellisoep, en ciorba, met vlees of/of bonen er in. Zowel zama als ciorba hebben een zurige smaak. Andere populaire soepen zijn borsh en solyanka.

Vlees en vis zijn veelvoorkomende ingrediënten. Met schapenvlees wordt mangea, moussaka en mititei (gegrilde rundergehaktballen) gemaakt. Varkensvlees zit in mancarica, een stoofpot, tocana (gestoofd varkensvlees) en carnatei (worstjes). Kip wordt gebruikt in iahnie (een soort ragout) en zeama. Het aanbod van vis bestaat vooral uit karper, forel en snoekbaars. Veel vis en vlees wordt gegrild boven houtskool en worden vooraf vaak gemarineerd.

De bekendste Moldavische maaltijd is mamaliga of polenta, een maismeel pap. Het staat op tafel naast de stoofpotten en het vlees. Het wordt gegarneerd met brinza, zure room en soms gebakken ei of roerei. Als dessert is er vers fruit: appels, peren, perziken, abrikozen, kersen en druiven. Een lekker Moldavisch dessert is gedroogde pruimen met walnoten, geserveerd in een zoete siroop. Er is ook placinta, traditioneel dessert met zoete kaas, appels, kersen, pompoen of halva.

Drinken in Moldavië: Er zijn diverse fruitdranken, onder andere bereid van gestoofd fruit compotes. Behalve divin (Moldavische brandewijn) zijn er veel lokale wijnen. Meestal zijn ze gemaakt van een Franse druivensoort: Sauvignon Blanc, Muscat, Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon. Maar er worden ook lokale druiven gebruikt: Feteasca alba en Rara neagra. Er zijn ook wijnen met meerdere druiven, bijvoorbeeld Negru de Purcari en Codru, en mousserende en zoete wijnen als Cagor of Kagor. Op het platteland wordt er bij de maaltijd huisgemaakte wijn gedronken, de witte wijn is troebel van kleur en de rode wijn donkerpaars. Het alcoholpercentage is vrij laag.